kumcio Opublikowano 17 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 17 Października 2016 (edytowane) Cześć, W końcu się odważyłem i nastawiłem pierwszą warkę z brewkita Coopers'a. Dodałem drożdże 13 października przez rozsypanie po powierzchni. Bałem się zrobić to przez rehydratację aby nie zakazić brzeczki. Temperatura zadania drożdży 24 C. (drożdże z paczki) Przez pierwsze 3 dni całość ładnie pracowała dziś jest już nie widać oznak. Zamieszałem delikatnie fermentatorem to trochę "bulkało". Temperatura otoczenia wynosi 20-21 C. Pytanie czy wszystko jest ok? Czy zbyt niska temperatura nie zaszkodzi? Na opakowaniu podana jest temperatura 21-27 C. Czy można mieszać fermentatorem? PS Dopełniane do 22 L wody. BLG początkowe 11,5 zamiast cukru użyłem ekstrakt słodowy płynny super jasny Gozdawa. Edytowane 17 Października 2016 przez kumcio Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skajo Opublikowano 17 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 17 Października 2016 Zapomnij o tym piwie na jakieś półtora może 2 tygodnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kumcio Opublikowano 17 Października 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Października 2016 Dzięki za odpowiedź. Powiem szczerze że jest to trudne na początek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skajo Opublikowano 17 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 17 Października 2016 Poza tym, nie wiem jakie tam masz te drożdże, strzelam że jakieś nołnejmy dołączane do brewkitów, nigdy nie robiłem brewkitów także nie wiem co tam jest, ale nie ma co ufać przedziałowi temperaturowemu, który jest napisany na saszetce. 20-21 to nie jest niska temperatura dla górniaków, powiedziałbym że już całkiem wysoka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jancewicz Opublikowano 17 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 17 Października 2016 temperatura troszkę za wysoka ale powinno być ok. Nie zaglądaj do fermentora przez min. 2 tygodnie. Utrzymuj temperaturę maks. 20C jeśli możesz... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrmrooz Opublikowano 17 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 17 Października 2016 A na przyszłość poczytaj. Wiele razy było tu pisane, że temperatura podana w instrukcji to na wyrost jest. Zdecydowanie lepiej trzymać w ok 18°. Poszło z fona Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kumcio Opublikowano 17 Października 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Października 2016 Dzięki za odpowiedzi. Czytałem na ten temat ale po przeczytaniu tylu informacji zacząłem mieć mętlik w głowie dlatego postanowiłem zapytać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Versaar Opublikowano 17 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 17 Października 2016 Z temperatura to już teraz "po ptokach", fermentacja burzliwa pewnie już się kończy, więc efektów zbyt wysokiej temperatury fermentacji już nie unikniesz. Zostaw fermentor w tych 20 stopniach, zapomnij o nim na 2 tygodnie i nie daj Boże nie otwieraj pokrywy co chwile, bo dostanie Ci się tam jakieś świństwo ;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piwosz86 Opublikowano 17 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 17 Października 2016 (edytowane) Dodałem drożdże 13 października przez rozsypanie po powierzchni. Bałem się zrobić to przez rehydratację aby nie zakazić brzeczki. Zamiast rozsypywania po brzeczce, polecałbym jednak robić rehydratacje (uwodnienie) drożdży w wodzie. http://blog.homebrewing.pl/rehydratacja-suchych-drozdzy-piwowarskich/ -> tutaj Dorota Chrapek bardzo ładnie wyjaśnia dlaczego warto to robić w wodzie niż w brzeczce. Zrób wg załączonej tam instrukcji i nie martw się zakażeniem. Ja robię tak cały czas i nie miałem żadnego zakażenia. Edytowane 17 Października 2016 przez Piwosz86 Enethion 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kumcio Opublikowano 18 Października 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Października 2016 (edytowane) Dodałem drożdże 13 października przez rozsypanie po powierzchni. Bałem się zrobić to przez rehydratację aby nie zakazić brzeczki. Zamiast rozsypywania po brzeczce, polecałbym jednak robić rehydratacje (uwodnienie) drożdży w wodzie. http://blog.homebrewing.pl/rehydratacja-suchych-drozdzy-piwowarskich/ -> tutaj Dorota Chrapek bardzo ładnie wyjaśnia dlaczego warto to robić w wodzie niż w brzeczce. Zrób wg załączonej tam instrukcji i nie martw się zakażeniem. Ja robię tak cały czas i nie miałem żadnego zakażenia. Dzięki za link. Mam odnośnie tego pytanie bo jak wcześniej czytałem to temperatura dla drożdży nie powinna przekraczać 30C a w podanym linku jest zakres od 30-35 C. Jaka powinna być w końcu temperatura dla uwadniania? Drugie pytanie które nie daje mi spokoju dla dolnej fermentacji przyjmuje się zakres od 10-15 C najlepiej 12C a dla górnej jaki? Z tego co czytałem to różnie jest podawane. Zależy to od drożdży, ale ile przyjąć dla tych z opakowania? Edytowane 18 Października 2016 przez kumcio Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rampowy Opublikowano 18 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 18 Października 2016 Temperatura zadania drożdży 24 C. (drożdże z paczki) Przez pierwsze 3 dni całość ładnie pracowała dziś jest już nie widać oznak. Zamieszałem delikatnie fermentatorem to trochę "bulkało". Temperatura otoczenia wynosi 20-21 C. U mnie było bardzo podobnie z brewkitem. Zostawiłem piwo w spokoju. Po około 2 tygodniach rozpocznę rozlew Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dudi Opublikowano 18 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 18 Października 2016 Dodałem drożdże 13 października przez rozsypanie po powierzchni. Bałem się zrobić to przez rehydratację aby nie zakazić brzeczki. Zamiast rozsypywania po brzeczce, polecałbym jednak robić rehydratacje (uwodnienie) drożdży w wodzie. http://blog.homebrewing.pl/rehydratacja-suchych-drozdzy-piwowarskich/ -> tutaj Dorota Chrapek bardzo ładnie wyjaśnia dlaczego warto to robić w wodzie niż w brzeczce. Zrób wg załączonej tam instrukcji i nie martw się zakażeniem. Ja robię tak cały czas i nie miałem żadnego zakażenia. Dzięki za link.Mam odnośnie tego pytanie bo jak wcześniej czytałem to temperatura dla drożdży nie powinna przekraczać 30C a w podanym linku jest zakres od 30-35 C. Jaka powinna być w końcu temperatura dla uwadniania? Drugie pytanie które nie daje mi spokoju dla dolnej fermentacji przyjmuje się zakres od 10-15 C najlepiej 12C a dla górnej jaki? Z tego co czytałem to różnie jest podawane. Zależy to od drożdży, ale ile przyjąć dla tych z opakowania? Temp. Powyżej 30C zabija drożdże tak że jest za wysoka.Każde drożdże mają swój profil temperaturowy np. Saflager S04 mogą pracować od 12 do 25 ale najlepiej w przedziale 15-20C tak jest napisane na opakowaniu. (są to górniaki) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luki161 Opublikowano 18 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 18 Października 2016 (edytowane) Dodałem drożdże 13 października przez rozsypanie po powierzchni. Bałem się zrobić to przez rehydratację aby nie zakazić brzeczki.Zamiast rozsypywania po brzeczce, polecałbym jednak robić rehydratacje (uwodnienie) drożdży w wodzie.http://blog.homebrewing.pl/rehydratacja-suchych-drozdzy-piwowarskich/ -> tutaj Dorota Chrapek bardzo ładnie wyjaśnia dlaczego warto to robić w wodzie niż w brzeczce. Zrób wg załączonej tam instrukcji i nie martw się zakażeniem. Ja robię tak cały czas i nie miałem żadnego zakażenia. Dzięki za link.Mam odnośnie tego pytanie bo jak wcześniej czytałem to temperatura dla drożdży nie powinna przekraczać 30C a w podanym linku jest zakres od 30-35 C. Jaka powinna być w końcu temperatura dla uwadniania? Drugie pytanie które nie daje mi spokoju dla dolnej fermentacji przyjmuje się zakres od 10-15 C najlepiej 12C a dla górnej jaki? Z tego co czytałem to różnie jest podawane. Zależy to od drożdży, ale ile przyjąć dla tych z opakowania? Temp. Powyżej 30C zabija drożdże tak że jest za wysoka.Każde drożdże mają swój profil temperaturowy np. Saflager S04 mogą pracować od 12 do 25 ale najlepiej w przedziale 15-20C tak jest napisane na opakowaniu. (są to górniaki) Saflager S04? Edytowane 18 Października 2016 przez luki161 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dudi Opublikowano 18 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 18 Października 2016 Safale S-04 sorry:-D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się