krzysiekw3 Opublikowano 17 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 17 Października 2016 (edytowane) Cześć. Planuję stouta owsianego i co sądzicie o takiej recepturze? pilzneński 2kg pszeniczny 1kg monachijski II 1kg owsiany 1kg płatki owsiane błyskawiczne 0,4kg karmelowy ciemny 0,3kg barwiący 0,2kg jęczmień palony 0,2kg pszenica palona 0,2kg chmiel Marynka 50g na 60 minut Zacieranie na lenia w 69", słody ciemne i ziarna palone na ostatnie 15 minut zacierania. Drożdze Danstar Nothingam Ale Yeast. Będzie coś z tego? Edytowane 17 Października 2016 przez krzysiekw3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 17 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 17 Października 2016 To sprzątanie magazynu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 17 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 17 Października 2016 (edytowane) 1. sprzątasz zbędne zapasy? 2. ile litrów tego ma być i jaką planujesz gęstość? 3. słody ciemne i ziarna palone na ostatnie 15 minut zacierania dlaczego toż to stout? EDIT byli szybsi Edytowane 17 Października 2016 przez Dr2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiekw3 Opublikowano 18 Października 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Października 2016 (edytowane) Nie jest to sprzątanie magazynu. Myślałem, że dużo składników zwiększy pełnię piwa. W założeniach ma być to stout "z ciałem", nie za słodki i nie wytrawny. Tak coś po środku lub lekko w stronę słodkiego. Brewnees wylicza mi 25 litrów, 13,6BLG, 40IBU. Jako, że moja wydajność jest słabsza to celuję 25-27 litrów 12BLG. P.S. Zależy mi aby większość słodów była za Strzegomia. Edytowane 18 Października 2016 przez krzysiekw3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
udarr Opublikowano 18 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 18 Października 2016 Może daj po prostu pale, płatki, jakiś karmel i palony? Ciała możesz też dodać poprzez odpowiednie zacieranie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcepanowy Margrabia Opublikowano 18 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 18 Października 2016 Jak chcesz więcej ciała, to zamień pilzneński na pale ale. Pilzneńskiego w stylach brytyjskich używasz, kiedy chcesz, by baza słodowa była wyłącznie tłem dla chmielu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiekw3 Opublikowano 18 Października 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Października 2016 Ok w takim razie zamiast pilzneńskiego pale ale. Jak rozumiem reszta może być . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil Świercz Opublikowano 18 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 18 Października 2016 Ja owsianego stouta robilem tak: 3kg pale ale 1 monach I 1,2 kg płatków owsianych ( paczki które kupiłem miały po 600g. Nie są to jakies specialne obliczenia czy testy wielu receptur pod kątem ilosci płatkow) 300g czekoladowy 1200 200g palony jeczmien S-04 W stoucie wg. Mnie palone musza być od początku 3arny 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szalas85 Opublikowano 20 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 20 Października 2016 Ja bym wyrzucił pszenicę, nie bardzo rozumiem zasadność dodania jej do stoutu. Co do zestawu ciemnych słodów, to w przeciwieństwie do kolegów na początku, ja nie mam zastrzeżeń, jest spoko, ale rzeczywiście od początku zacierania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiekw3 Opublikowano 21 Października 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Października 2016 Pszenicę daję dla piany. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się