Jump to content

Przepis na domowe masło


Guest_1

Recommended Posts

Następny przepis a raczej instrukcja jak zrobić własne masło w mikserze.

Ja zawsze staram się odebrać śmietanę przed robieniem sera. Ile byśmy jej nie mieli zawsze warto zrobić właśnie masło choćby z tego powodu ze jest dużo smaczniejsze, a w połączeniu ze świeżym pieczywem...cud miód i orzeszki.

Śmietanę musimy na początek zebrać. chcąc to zrobić należy przelać mleko do gara i odstawić do chłodnego miejsca na minimum 12h. Jeżeli mleko jest z porannego udoju (zakładając ze mleko dostaliśmy zaraz rano po udoju) można przedłużyć ten czas do 24h. Następnie szeroką, sporą łyżką zbieramy z powierzchni śmietanę. Dobrze jest to zrobić przy dobrym świetle żeby widzieć kiedy zaczyna się mleko, które będzie wyraźnego jaśniejszego, bielszego koloru. Jeżeli zaczerpniemy trochę mleka, nic się nie stanie.

Zebrany materiał na masło przelewamy do miksera i teraz najważniejsze. Mikser włączamy na jakieś 10-15s i wyłączamy. powtarzamy tę czynność wielokrotnie. W pewnym momencie będziemy musieli "pomagać" łyżką co raz gęstszej śmietanie aby wpadło w środek wiru, aż nagle w krótkim czasie wytrąci nam się sam tłuszcz (czyli nasze masło) i maślanka. Całość przerzucamy do miski, odlewamy maślankę do osobnego naczynia. Tak uzyskane masło należy ugniatać w misce  łyżką aby pozbyć się jak najwięcej niepotrzebnej maślanki.

Masło gotowe

 

Wszystko nie powinno nam zając więcej jak 30min (nie licząc pozyskania śmietany :D)

post-15018-0-63176900-1476737413_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

Orientujesz się czy mleko z mlekomatu się nadaje do zrobienia masła? I druga sprawa, na ile masła można liczyć z danej objętości mleka?

Link to comment
Share on other sites

Orientujesz się czy mleko z mlekomatu się nadaje do zrobienia masła? I druga sprawa, na ile masła można liczyć z danej objętości mleka?

Wydaje mi się, że w takim wypadku lepiej już jest spróbować zrobić z kupnej śmietany 30 lub 36 (oczywiscie bez zagęstników).

Edited by luki161
Link to comment
Share on other sites

 

Orientujesz się czy mleko z mlekomatu się nadaje do zrobienia masła? I druga sprawa, na ile masła można liczyć z danej objętości mleka?

Wydaje mi się, że w takim wypadku lepiej już jest spróbować zrobić z kupnej śmietany 30 lub 36 (oczywiscie bez zagęstników).

 

nie wiem jakie mleko jest z mleko matów. ale raczej będzie ciężko z tego jeszcze śmietanę wyciągnąć.

Link to comment
Share on other sites

z mojego doświadczenia z robieniem ciast i tortów masło uzyskuje się próbując uzyskać zbyt dobrą bitą śmietanę - czytaj ubija za długo. podsumowując - instrukcja to: ubijaj śmietanę aż oddzieli się masło 

Link to comment
Share on other sites

Wczoraj robiłem mozzarelle i pierwsze podejście z UHT zakończyło się niepowodzeniem, druga próba z mlekiem pasteryzowanym w 74st udana. Przypuszczam, że to z mlekomatu będzie jeszcze lepiej się sprawdzało bo jest świeże i niepasteryzowane, chyba tylko filtrowane.

Link to comment
Share on other sites

 

 

Wczoraj robiłem mozzarelle i pierwsze podejście z UHT zakończyło się niepowodzeniem, druga próba z mlekiem pasteryzowanym w 74st udana. Przypuszczam, że to z mlekomatu będzie jeszcze lepiej się sprawdzało bo jest świeże i niepasteryzowane, chyba tylko filtrowane.
robiłęś na bakteriach czy na kwasku cytrynowym?
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.