MistrzSuspensu Opublikowano 22 Lutego 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2021 (edytowane) 03-02-2021 #269 "Brett bruxellensis"DIPA 19° Profil wody: HCO3=234ppm, pH=7,6. Dodano kwas fosforowy w celu obniżenia pH zacieru do ok. 5,2-5,3. Zasyp: pilzneński (Viking Malt) - 94%; Karamell Pils (Bestmalz) - 6%. Zacieranie (Brewmonk): przerwa scukrzająca - 63°C (60'); przerwa scukrzająca - 70°C -> 35°C (przez noc). Gotowanie (45'): ekstrakt goryczkowy - ok. 25IBU (FWH) Sabro US 2019 - 1,3 g/L (5'); Mosaic US 2019 - 1,3 g/L (5'); Simcoe US 2019 - 1,3 g/L (5'); Sabro US 2019 - 1,3 g/L (Hop stand w ok. 55°C przez 45'); Mosaic US 2019 - 1,3 g/L (Hop stand w ok. 55°C przez 45'); Simcoe US 2019 - 1,3 g/L (Hop stand w ok. 55°C przez 45'). Drożdże: Brettanomyces bruxellensis - gęstwa po #268. Fermentacja: Temperatura otoczenia: 15°C - 9 dni; Temperatura otoczenia: 21°C - 12 dni; Chmielenie na zimno (na start fermentacji): Sabro US 2019 - 1,3 g/L (dzień 1); Mosaic US 2019 - 1,3 g/L (dzień 1); Simcoe US 2019 - 1,3 g/L (dzień 1). Chmielenie na zimno (przed rozlewem): Sabro US 2019 - 1,3 g/L (2 dni); Mosaic US 2019 - 1,3 g/L (2 dni); Simcoe US 2019 - 1,3 g/L (2 dni). Rozlew: Ekstrakt początkowy: 19°BLG Ekstrakt końcowy pozorny: 2,7°BLG Zawartość alkoholu objętościowo: 8,9% Odfermentowanie pozorne: 85% Edytowane 8 Czerwca 2021 przez MistrzSuspensu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MistrzSuspensu Opublikowano 22 Lutego 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2021 (edytowane) 04/05-02-2021 #270 "WLP830" American Lager / "BRY-97" APA 11,6° Profil wody: HCO3=234ppm, pH=7,6. Dodano kwas fosforowy w celu obniżenia pH zacieru do ok. 5,2-5,3. Zasyp: pilzneński (Bestmalz) - 100%. Zacieranie (Brewmonk): przerwa scukrzająca - 63°C (60'); przerwa scukrzająca - 70°C -> (240'). Gotowanie (45'): ekstrakt goryczkowy - ok. 25IBU (FWH) Mosaic US 2019 - 2 g/L (Hop stand w ok. 57°C przez 30'); Simcoe US 2019 - 2 g/L (Hop stand w ok. 57°C przez 30'). Warkę podzielono na dwie części. Edytowane 8 Czerwca 2021 przez MistrzSuspensu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MistrzSuspensu Opublikowano 22 Lutego 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2021 (edytowane) 04-02-2021 #270 "BRY-97" APA 11,6° Drożdże: Lallemand BRY-97 American West Coast Ale - uwodniona paczka, start fermentacji widoczny dopiero po 48h (podobno typowy problem tego szczepu). Fermentacja: Temperatura otoczenia: 14°C - 5 dni; Temperatura otoczenia: 15°C - 12 dni; Chmielenie na zimno (przed rozlewem): Mosaic US 2019 - 1,1 g/L (2 dni); Simcoe US 2019 - 1,1 g/L (2 dni). Rozlew: Ekstrakt początkowy: 11,6°BLG Ekstrakt końcowy pozorny: 2,0°BLG Zawartość alkoholu objętościowo: 5,1% Odfermentowanie pozorne: 82% Edytowane 1 Marca 2021 przez MistrzSuspensu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MistrzSuspensu Opublikowano 22 Lutego 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2021 (edytowane) 05-02-2021 #270 "WLP830" American Lager 11,6° Drożdże: WLP830 German Lager - gęstwa, zadana do brzeczki po dochłodzeniu do temperatur "lagerowych" przez noc. Fermentacja: Temperatura otoczenia: 9°C - 7 dni; Temperatura otoczenia: 12°C - 3 dni; Temperatura otoczenia: 15°C - 9 dni; Rozlew: Ekstrakt początkowy: 11,6°BLG Ekstrakt końcowy pozorny: 2,0°BLG Zawartość alkoholu objętościowo: 5,1% Odfermentowanie pozorne: 82% Edytowane 1 Marca 2021 przez MistrzSuspensu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MistrzSuspensu Opublikowano 22 Lutego 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2021 (edytowane) 05-02-2021 #271 "WLP830 " Vienna Lager 11,8° Profil wody: HCO3=234ppm, pH=7,6. Dodano kwas fosforowy w celu obniżenia pH zacieru do ok. 5,2-5,3. Zasyp: Wiedeński (Bestmalz) - 100%. Zacieranie (Brewmonk): przerwa scukrzająca - 63°C (90'); Gotowanie (45'): ekstrakt goryczkowy - ok. 25 IBU (FWH); Saaz - 2,6 g/L (5'). Drożdże: WLP830 German Lager - gęstwa, zadana do brzeczki po dochłodzeniu do temperatur "lagerowych" przez noc. Fermentacja: Temperatura otoczenia: 9°C - 7 dni; Temperatura otoczenia: 12°C - 3 dni; Temperatura otoczenia: 15°C - 9 dni; Rozlew: Ekstrakt początkowy: 11,8°BLG Ekstrakt końcowy pozorny: 2,6°BLG Zawartość alkoholu objętościowo: 5,0% Odfermentowanie pozorne: 79% Edytowane 8 Czerwca 2021 przez MistrzSuspensu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MistrzSuspensu Opublikowano 22 Lutego 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2021 (edytowane) 18-02-2021 #272 "BRY-97 & US-05" Wheat APA 14,2° Profil wody: HCO3=234ppm, pH=7,6. Dodano kwas fosforowy w celu obniżenia pH zacieru do ok. 5,2-5,3. Zasyp: pilzneński (Viking Malt) - 70%; pszeniczny (MaltEurop) - 20%; płatki owsiane - 10% Zacieranie (Brewmonk): przerwa scukrzająca - 63°C (60'); przerwa scukrzająca - 70°C -> 34°C (przez noc). Gotowanie (45'): ekstrakt goryczkowy - ok. 35IBU (FWH) Cascade US 2019 - 1,3 g/L (Hop stand w ok. 57°C przez 30'); Nelson Sauvin US 2019 - 1,3 g/L (Hop stand w ok. 57°C przez 30'); Simcoe US 2019 - 1,3 g/L (Hop stand w ok. 57°C przez 30'). Edytowane 8 Czerwca 2021 przez MistrzSuspensu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MistrzSuspensu Opublikowano 22 Lutego 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2021 (edytowane) 18-02-2021 #272 "BRY-97" Wheat APA 14,2° Drożdże: Lallemand BRY-97 American West Coast Ale - gęstwa. Fermentacja: Temperatura otoczenia: 14°C - 5 dni; Temperatura otoczenia: 15°C - 10 dni; Chmielenie na zimno (przed rozlewem): Cascade US 2019 - 2 g/L (3 dni); Simcoe US 2019 - 2 g/L (3 dni). Rozlew: Ekstrakt początkowy: 14,2°BLG Ekstrakt końcowy pozorny: 3,3°BLG Zawartość alkoholu objętościowo: 5,9% Odfermentowanie pozorne: 77% Edytowane 13 Marca 2021 przez MistrzSuspensu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MistrzSuspensu Opublikowano 22 Lutego 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2021 (edytowane) 18-02-2021 #272 "US-05" Wheat APA 14,2° Drożdże: Safale US-05 - uwodniona paczka, widoczny start fermentacji dopiero po 48h (typowe od jakiś dwóch lat dla tego szczepu). Fermentacja: Temperatura otoczenia: 14°C - 5 dni; Temperatura otoczenia: 15°C - 10 dni; Chmielenie na zimno (przed rozlewem): Cascade US 2019 - 2 g/L (3 dni); Simcoe US 2019 - 2 g/L (3 dni). Rozlew: Ekstrakt początkowy: 14,2°BLG Ekstrakt końcowy pozorny: 3,3°BLG Zawartość alkoholu objętościowo: 77% Odfermentowanie pozorne: 5,9% Edytowane 13 Marca 2021 przez MistrzSuspensu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MistrzSuspensu Opublikowano 22 Lutego 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2021 (edytowane) 20-02-2021 #273 "BRY-97 + L. planatarum" Catharina Sour 10° Profil wody: HCO3=234ppm, pH=7,6. Dodano kwas fosforowy w celu obniżenia pH zacieru do ok. 5,2-5,3. Zasyp: pilzneński (Viking Malt) - 50%; pszeniczny (MaltEurop) - 50%; Zacieranie (Brewmonk): przerwa scukrzająca - 63°C (150'); Gotowanie (45'). Zakwaszanie: Lactobacillus planatarum - 10g kupione w sklepie serowar.pl zadane do 28L brzeczki na dobę. Po 24h zagotowano 5L (odlanej po gotowaniu warki) i dolano do wiadra w celu podniesienia temperatury i dalszego zakwaszania. Temperatury zakwaszania: Dzień 1: 45°C -> 31°C; Dzień 2: 40°C -> 25°C. Następnie brzeczkę schłodzono w zamrażarce do ok. 17°C w kilka godzin i zadano gęstwę. Drożdże: Lallemand BRY-97 American West Coast Ale - gęstwa. Fermentacja: Temperatura otoczenia: 14°C - 6 dni; Temperatura otoczenia: 21°C - 7 dni; Dodatki (owoce mrożone): wiadro #1 ok. 20L - mango 1,9kg + marakuja 1kg; wiadro #2 ok. 13L - truskawki 2,25kg Rozlew: Ekstrakt początkowy: 10°BLG Ekstrakt końcowy pozorny: 2,1°BLG Zawartość alkoholu objętościowo: 4,2% Odfermentowanie pozorne: 79% Edytowane 8 Czerwca 2021 przez MistrzSuspensu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MistrzSuspensu Opublikowano 17 Marca 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2021 (edytowane) 25-02-2021 #274 "WLP830" American Lager 11,4° Profil wody: HCO3=234ppm, pH=7,6. Dodano kwas fosforowy w celu obniżenia pH zacieru do ok. 5,2-5,3. Zasyp: Pilzneński (Bestmalz) - 56%; Heidelberg (Bestmalz) - 28%; Pilzneński (Vikng Malt) - 10%; Karamell Pils (Bestmalz) - 6% Zacieranie (Brewmonk): przerwa scukrzająca - 63°C (120'). Gotowanie (45'): ekstrakt goryczkowy - ok. 40IBU (FWH) Sabro US 2019 - 1,4 g/L (HopStand w 55°C przez 30'); Nelson Sauvin NZ 2019 - 1,4 g/L (HopStand w 55°C przez 30'); Simcoe US 2019 - 1,4 g/L (HopStand w 55°C przez 30'); Drożdże: WLP830 German Lager - gęstwa. Fermentacja: Temperatura otoczenia: 7°C - 7 dni; Temperatura otoczenia: 14°C - 5 dni; Temperatura otoczenia: 21°C - 2 dni; Chmielenie na zimno (połowa warki, przed rozlewem): Sabro US 2019 - 2,8 g/L (2 dni); Simcoe US 2019 - 2,8 g/L (2 dni). Rozlew: Ekstrakt początkowy: 11,4°BLG Ekstrakt końcowy pozorny: 2,1°BLG Zawartość alkoholu objętościowo: 5,0% Odfermentowanie pozorne: 82% Edytowane 8 Czerwca 2021 przez MistrzSuspensu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MistrzSuspensu Opublikowano 17 Marca 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2021 (edytowane) 04-03-2021 #275 "BRY97 + US-05" Double IPA 20° Profil wody: HCO3=234ppm, pH=7,6. Dodano kwas fosforowy w celu obniżenia pH zacieru do ok. 5,2-5,3. Zasyp: Pale Ale (Bestmalz) - 100%. Zacieranie (Brewmonk): przerwa scukrzająca - 63°C (100'); Gotowanie (45'): ekstrakt goryczkowy - ok. 50IBU (FWH); Nelson Sauvin NZ 2019 - 2,9 g/L (10'); Sabro US 2019 - 1,5 g/L (10'); Simcoe US 2019 - 1,5 g/L (10'); Nelson Sauvin NZ 2019 - 2,9 g/L (Hop stand w ok. 60°C przez 30'); Sabro US 2019 - 1,5 g/L (Hop stand w ok. 60°C przez 30'); Cascade US 2019 - 1,5 g/L (Hop stand w ok. 60°C przez 30'). Drożdże: Lallemand BRY-97 American West Coast Ale oraz Safale US-05 w proporcji pół na pół - gęstwa. Fermentacja: Temperatura otoczenia: 14°C - 9 dni; Temperatura otoczenia: 15°C - 11 dni; Chmielenie na zimno (po starcie fermentacji): Mosaic US 2019 - 2,9 g/L (dzień 7); Cascade US 2019 - 1,5 g/L (dzień 7); Simcoe US 2019 - 1,5 g/L (dzień 7). Chmielenie na zimno (przed rozlewem): Sabro US 2019 - 2,4 g/L (2 dni); Cascade US 2019 - 2,4 g/L (2 dni); Simcoe US 2019 - 1,2 g/L (? dni). Rozlew: Ekstrakt początkowy: 20°BLG Ekstrakt końcowy pozorny: 4,6°BLG Zawartość alkoholu objętościowo: 8,5% Odfermentowanie pozorne: 77% Edytowane 8 Czerwca 2021 przez MistrzSuspensu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MistrzSuspensu Opublikowano 17 Marca 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2021 (edytowane) 04-03-2021 #276 "BRY97 & US-05" Wheat APA 12° Profil wody: HCO3=234ppm, pH=7,6. Dodano kwas fosforowy w celu obniżenia pH zacieru do ok. 5,2-5,3. Zasyp: Pale Ale (Bestmalz) - 80%; Pszeniczny (Viking Malt + MaltEurop) - 20%. Zacieranie: przerwa scukrzająca - 63°C (60'); przerwa scukrzająca - 70°C -> 34°C (przez noc). Gotowanie (45'): ekstrakt goryczkowy - ok. 27IBU (FWH); Sabro US 2019 - 1,4 g/L (5'); Galaxy AUS 2020 - 1,4 g/L (5'); Sabro US 2019 - 1,4 g/L (Hop stand w ok. 57°C przez 30'); Galaxy AUS 2020 - 1,4 g/L (Hop stand w ok. 57°C przez 30'). Edytowane 8 Czerwca 2021 przez MistrzSuspensu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MistrzSuspensu Opublikowano 17 Marca 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2021 (edytowane) 04-03-2021 #276 "BRY97" Wheat APA 12° Drożdże: Lallemand BRY-97 American West Coast Ale - gęstwa. Fermentacja: Temperatura otoczenia: 14°C - 5 dni; Temperatura otoczenia: 15°C - ? dni; Chmielenie na zimno (przed rozlewem): Galaxy AUS 2020 - 2,7 g/L (? dni); Sabro US 2019 - 2,7 g/L (? dni); Rozlew: Ekstrakt początkowy: 12°BLG Ekstrakt końcowy pozorny: 1,8°BLG Zawartość alkoholu objętościowo: 5,4% Odfermentowanie pozorne: 85% Edytowane 8 Czerwca 2021 przez MistrzSuspensu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MistrzSuspensu Opublikowano 17 Marca 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2021 (edytowane) 04-03-2021 #276 "US-05" Wheat APA 12° Drożdże: Safale US-05 - gęstwa. Fermentacja: Temperatura otoczenia: 14°C - 5 dni; Temperatura otoczenia: 15°C - ? dni; Chmielenie na zimno (przed rozlewem): Galaxy AUS 2020 - 2,7 g/L (? dni); Sabro US 2019 - 2,7 g/L (? dni). Rozlew: Ekstrakt początkowy: 12°BLG Ekstrakt końcowy pozorny: 2,4°BLG Zawartość alkoholu objętościowo: 5,1% Odfermentowanie pozorne: 81% Edytowane 8 Czerwca 2021 przez MistrzSuspensu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MistrzSuspensu Opublikowano 17 Marca 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2021 (edytowane) 10-03-2021 #277 "WLP830 " Doppelbock 19° Profil wody: HCO3=234ppm, pH=7,6. Dodano kwas fosforowy w celu obniżenia pH zacieru do ok. 5,2-5,3. Zasyp: Monachijski (Bestmalz) - 80%; Red-X(Bestmalz) - 15%; Caramunich I (Weyermann) - 5%. Zacieranie: przerwa scukrzająca - 63°C (120'). Gotowanie (60'): ekstrakt goryczkowy - ok. 27 IBU (FWH). Drożdże: WLP830 German Lager - gęstwa. Fermentacja: Temperatura otoczenia: 7°C - ? dni; Temperatura otoczenia: 14°C - ? dni. Rozlew: Ekstrakt początkowy: 19°BLG Ekstrakt końcowy pozorny: °BLG Zawartość alkoholu objętościowo: % Odfermentowanie pozorne: % Edytowane 8 Czerwca 2021 przez MistrzSuspensu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MistrzSuspensu Opublikowano 17 Marca 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2021 (edytowane) 10-03-2021 #278 "W3763 % W3278" Vlaams Rood Bruin 14° Profil wody: HCO3=234ppm, pH=7,6. Dodano kwas fosforowy w celu obniżenia pH zacieru do ok. 5,2-5,3. Zasyp: Pilzneński (Bestmalz) - 38%; Wiedeński (Bestmalz) - 38%; Monachijski Ciemny(Bestmalz) - 16,5%; Caramunich I (Weyermann) - 7,5%. Zacieranie: przerwa scukrzająca - 65°C (90'); przerwa scukrzająca - 70°C -> 45°C (przez noc); Gotowanie (60'): ekstrakt goryczkowy - ok. 8 IBU (FWH). Edytowane 8 Czerwca 2021 przez MistrzSuspensu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MistrzSuspensu Opublikowano 17 Marca 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2021 (edytowane) 10-03-2021 #278 "W3763" Vlaams Rood Bruin 14° Drożdże: Wyeast 3763 Roselare Ale Blend - 1 paczka. Fermentacja: Temperatura otoczenia: 14-18°C - 24 miesiące; Rozlew: Ekstrakt początkowy: 14°BLG Ekstrakt końcowy pozorny: 3,3°BLG Zawartość alkoholu objętościowo: 5,8% Odfermentowanie pozorne: 76% Edytowane 19 Marca 2023 przez MistrzSuspensu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MistrzSuspensu Opublikowano 17 Marca 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2021 (edytowane) 10-03-2021 #278 "W3278" Vlaams Rood Bruin 14° Drożdże: Wyeast 3278 Belgian Lambic Blend - 1 paczka. Fermentacja: Temperatura otoczenia: 14-18°C - 24 miesiące; Rozlew: Ekstrakt początkowy: 14°BLG Ekstrakt końcowy pozorny: 3,3°BLG Zawartość alkoholu objętościowo: 5,8% Odfermentowanie pozorne: 76% Edytowane 19 Marca 2023 przez MistrzSuspensu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MistrzSuspensu Opublikowano 26 Marca 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2021 (edytowane) 23-03-2021 #279 "BRY-97 & BRY-97 + B. claussenii" Barley Wine 32,5° Profil wody: HCO3=234ppm, pH=7,6. Dodano kwas fosforowy w celu obniżenia pH zacieru do ok. 5,2-5,3. Zasyp: Pale Ale Maris Otter (Simpsons) - 54,4%; Pale Ale Golden Promise (Simpsons) - 21,7%; Extra Pale Ale Maris Otter (Simpsons) - 18,3%; Crystal II (Fawcet) - 4,4%; Pszeniczny (Viking Malt) - 0,9%; Carafa Special II (Weyermann) - 0,4%. Zacieranie: przerwa scukrzająca - 63°C (90'); przerwa scukrzająca - 70°C -> ?°C (przez noc). Gotowanie (180'): ekstrakt goryczkowy - ok. 54 IBU (FWH); Premiant CZ 2020 - 1,8 g/L (20'). Edytowane 8 Czerwca 2021 przez MistrzSuspensu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MistrzSuspensu Opublikowano 26 Marca 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2021 (edytowane) 23-03-2021 #279 "BRY-97" Barley Wine 32,5° Drożdże: Lallemand BRY-97 American West Coast Ale - gęstwa Fermentacja: Temperatura otoczenia: 14°C - ? dni; Rozlew: Ekstrakt początkowy: 32,5°BLG Ekstrakt końcowy pozorny: °BLG Zawartość alkoholu objętościowo: % Odfermentowanie pozorne: % Edytowane 8 Czerwca 2021 przez MistrzSuspensu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MistrzSuspensu Opublikowano 26 Marca 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2021 (edytowane) 23-03-2021 #279 "BRY-97 + B. claussenii" Barley Wine 32,5° Drożdże: Lallemand BRY-97 American West Coast Ale - gęstwa WLP645 Brettanomyces claussenii - starter, albo dodam trochę piwa z tymi drożdżami; dodane będą po fermentacji głównej Fermentacja: Temperatura otoczenia: 14°C - ? dni; Temperatura otoczenia: 14-19°C - niemal dokładnie 2 lata Rozlew: Ekstrakt początkowy: 32,5°BLG Ekstrakt końcowy pozorny: 19,5°BLG Zawartość alkoholu objętościowo: 8% Odfermentowanie pozorne: 40% (coś wybitnie poszło nie tak) Edytowane 19 Marca 2023 przez MistrzSuspensu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MistrzSuspensu Opublikowano 26 Marca 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2021 (edytowane) 23-03-2021 #280 "BRY97" Ale z wysłodzin 12,6° Profil wody: HCO3=234ppm, pH=7,6. Dodano kwas fosforowy w celu obniżenia pH zacieru do ok. 5,2-5,3. Skład brzeczki: wysłodziny po #279 - 100%. Gotowanie (45'): ekstrakt goryczkowy - ok. 26IBU (FWH); Sabro US 2019 - 0,5 g/L (10'); Citra US 2019 - 2,3 g/L (Hop stand w ok. 68°C przez 30'); Mosaic US 2019 - 2,3 g/L (Hop stand w ok. 68°C przez 30'). Drożdże: Lallemand BRY-97 American West Coast Ale Fermentacja: Temperatura otoczenia: 14°C - 6 dni; Temperatura otoczenia: 15°C - 7 dni; Chmielenie na zimno (przed rozlewem): Citra US 2019 - 2,3 g/L (1,5 dnia); Mosaic US 2019 - 2,3 g/L (1,5 dnia);). Rozlew: Ekstrakt początkowy: 12,6°BLG Ekstrakt końcowy pozorny: 1,3°BLG Zawartość alkoholu objętościowo: 6,0% Odfermentowanie pozorne: 90% Edytowane 8 Czerwca 2021 przez MistrzSuspensu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MistrzSuspensu Opublikowano 26 Marca 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2021 (edytowane) 24-03-2021 #281 "US-05 & US-05 + B. claussenii" Russian Imperial Stout 28,5° Profil wody: HCO3=234ppm, pH=7,6. Dodano kwas fosforowy w celu obniżenia pH zacieru do ok. 5,2-5,3. Zasyp: Wiedeński (Bestmalz) - 34,1%; Pale Ale (Bestmalz) - 32,3%; Monachijski (Bestmalz) - 18,3%; Barwiący (Viking Malt) - 4,6%; Czekoladowy (Bestmalz) - 4,6%; Pszeniczny (Viking Malt) - 0,6%. Zacieranie: przerwa scukrzająca - 63°C (120'); przerwa scukrzająca - 70°C -> ?°C (przez noc). Gotowanie (180'): ekstrakt goryczkowy - ok. 70 IBU (FWH); Premiant CZ 2020 - 1,6 g/L (20'). Edytowane 8 Czerwca 2021 przez MistrzSuspensu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MistrzSuspensu Opublikowano 26 Marca 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2021 (edytowane) 24-03-2021 #281 "US-05" Russian Imperial Stout 28,5° Drożdże: Safale US-05 - gęstwa Fermentacja: Temperatura otoczenia: 14°C - ? dni; Rozlew: Ekstrakt początkowy: 28,5°BLG Ekstrakt końcowy pozorny: 9,5°BLG Zawartość alkoholu objętościowo: 11% Odfermentowanie pozorne: 67% Edytowane 19 Marca 2023 przez MistrzSuspensu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MistrzSuspensu Opublikowano 26 Marca 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2021 (edytowane) 24-03-2021 #281 "US-05 + B. claussenii" Russian Imperial Stout 28,5° Drożdże: Safale US-05 - gęstwa WLP645 Brettanomyces claussenii - starter, albo dodam trochę piwa z tymi drożdżami; dodane będą po fermentacji głównej Fermentacja: Temperatura otoczenia: 14°C - ? dni; Temperatura otoczenia: ?°C - ? dni; Rozlew: Ekstrakt początkowy: 28,5°BLG Ekstrakt końcowy pozorny: 8,7°BLG Zawartość alkoholu objętościowo: 11% Odfermentowanie pozorne: 69% Edytowane 19 Marca 2023 przez MistrzSuspensu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się