Skocz do zawartości

Browar Przepona


MistrzSuspensu

Rekomendowane odpowiedzi

02-03-2024 #408 "WLP4030 & WLP4040 & TV2" American Pils / American Pale Ale 13,6°

 

Profil wody:

Dodano kwas fosforowy w celu obniżenia pH zacieru.

 

Zasyp:

  • Pilzneński (Bestmalz) - 95,5%;
  • Carapils (Weyermann) - 4,5%

Zacieranie:

  • przerwa scukrzająca - 65°C (60');
  • przerwa scukrzająca - 72°C -> 36°C (przez noc).

Gotowanie/chmielenie (45'):

  • Citra US - 3,1g/L (zacier);
  • Cascade US - 1 g/L (17');
  • Cascade US - 1 g/L (5');
  • Cascade US - 1 g/L (HopStand w 60°C przez 30')

IBU: 29

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

02-03-2024 #408 "WLP4030" American Pils13,6°

 

Drożdże:

  • WLP 4030 Dark Franconian Lager - gęstwa

Fermentacja ciśnieniowa (ok. 0,8bar):

  • Temperatura otoczenia - 16°C - 15 dni;

Chmielenie na zimno (3 dni):

  • Cascade US - 2,6 g/L.

Rozlew:

Ekstrakt początkowy: 13,6°BLG

Ekstrakt końcowy pozorny:  3,1°BLG

Zawartość alkoholu objętościowo: 5,6%

Odfermentowanie pozorne: 77%

Edytowane przez MistrzSuspensu
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

02-03-2024 #408 "WLP4040" American Pale Ale 13,6°

 

Drożdże:

  • WLP 4040 Midwestern Ale - gęstwa

Fermentacja:

  • Temperatura otoczenia - 16°C - 15 dni;

Chmielenie na zimno (3 dni):

  • Cascade US - 2,6 g/L.

Rozlew:

Ekstrakt początkowy: 13,6°BLG

Ekstrakt końcowy pozorny:  2,3°BLG

Zawartość alkoholu objętościowo: 6,0%

Odfermentowanie pozorne: 83%

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

02-03-2024 #408 "TV2" American Pale Ale 13,6°

 

Drożdże:

  • Thames Valley 2 - starter

Fermentacja:

  • Temperatura otoczenia - 16°C - 15 dni;

Chmielenie na zimno (3 dni):

  • Cascade US - 2,6 g/L.

Rozlew:

Ekstrakt początkowy: 13,6°BLG

Ekstrakt końcowy pozorny:  3,9°BLG

Zawartość alkoholu objętościowo: 5,2%

Odfermentowanie pozorne: 72%

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

16-03-2024 #409 "WLP4030 & K-97" Marcowe / Altbier 12,4°

 

Profil wody:

Dodano kwas fosforowy w celu obniżenia pH zacieru.

 

Zasyp:

  • Monachijski (Bestmalz) - 88,5%;
  • Amber (Crisp) - 5,5%;
  • Caramunich III (Weyermann) - 5,5%;
  • Barwiący (Viking Malt) - 0,5%.

Zacieranie:

  • przerwa scukrzająca - 65°C (60');
  • przerwa scukrzająca - 72°C -> ?°C (5h).

Gotowanie/chmielenie (60'):

  • Northern Brewer DE 2023 8,6%aa - 1,9g/L (FWH);
  • Saaz BOH 2023 3,4%aa - 2,5 g/L (0')

IBU: 44

Edytowane przez MistrzSuspensu
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

16-03-2024 #409 "WLP4030" Marcowe 12,4°

 

Drożdże:

  • WLP 4030 Dark Franconian Lager - gęstwa

Fermentacja ciśnieniowa (ok. 1bar):

  • Temperatura otoczenia - 16°C - 14 dni;

Rozlew:

Ekstrakt początkowy: 12,4°BLG

Ekstrakt końcowy pozorny:  4,7°BLG

Zawartość alkoholu objętościowo: 4,0%

Odfermentowanie pozorne: 62%

Edytowane przez MistrzSuspensu
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

16-03-2024 #409 "K-97" Altbier 12,4°

 

Drożdże:

  • K-97 - uwodnione suchary

Fermentacja:

  • Temperatura otoczenia - 15°C - 18 dni (wystartowały po ok. 2-3 dniach);

Rozlew:

Ekstrakt początkowy: 12,4°BLG

Ekstrakt końcowy pozorny:  4,7°BLG

Zawartość alkoholu objętościowo: 4,0%

Odfermentowanie pozorne: 62%

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

23-03-2024 #410 "WLP4040 & TV2" Bitter 13,6°

 

Profil wody:

Dodano kwas fosforowy w celu obniżenia pH zacieru.

 

Zasyp:

  • Pilzneński (Bestmalz) - 87%;
  • Light Crystal (Crisp) - 10%;
  • Caramunich III (Weyermann) - 3%;

Zacieranie:

  • przerwa scukrzająca - 65°C (55');
  • przerwa scukrzająca - 72°C -> ?°C (5h).

Gotowanie/chmielenie (45'):

  • Northern Brewer DE 2023 8,6%aa - 1,7g/L (FWH);
  • Saaz BOH 2023 3,4%aa - 1,2 g/L (5');
  • Saaz BOH 2023 3,4%aa - 2,1 g/L (HopStand w 60°C przez 30').

IBU: 42

Edytowane przez MistrzSuspensu
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

23-03-2024 #410 "WLP4040" Bitter 13,6°

 

Drożdże:

  • WLP 4040 Midwestern Ale - gęstwa

Fermentacja:

  • Temperatura otoczenia - 16°C - 15 dni;

Rozlew:

Ekstrakt początkowy: 13,6°BLG

Ekstrakt końcowy pozorny:  2,7°BLG

Zawartość alkoholu objętościowo: 5,9%

Odfermentowanie pozorne: 79%

Edytowane przez MistrzSuspensu
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

23-03-2024 #410 "TV2" Bitter 13,6°

 

Drożdże:

  • Brewlab Thames Valley 2 - gęstwa

Fermentacja:

  • Temperatura otoczenia - 16°C - 15 dni;

Rozlew:

Ekstrakt początkowy: 13,6°BLG

Ekstrakt końcowy pozorny:  4,7°BLG

Zawartość alkoholu objętościowo: 4,9%

Odfermentowanie pozorne: 66%

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

29-03-2024 #411 "WLP4030" Italian Pils 10,6°

 

Profil wody:

Dodano kwas fosforowy w celu obniżenia pH zacieru

 

Zasyp:

  • Pilzneński (Bestmalz) - 94%;
  • Carapils (Weyermann) - 6%.

Zacieranie:

  • przerwa scukrzająca - 65°C (60');
  • przerwa scukrzająca - 72°C -> ?°C (przez noc).

 

Gotowanie/chmielenie (60'):

  • Northern Brewer DE 2023 8,6%aa - 1,2 g/L (FWH);
  • Tettnag DE 2023 3,1%aa - 1,2 g/L (20');
  • Tettnag DE 2023 3,1%aa - 1,5 g/L (5');
  • Tettnag DE 2023 3,1%aa - 1,5 g/L (hopstand w 60°C przez 45').

 

IBU: 35

 

Drożdże:

  • Yeast Bay WLP4030 Dark Franconian Lager - gęstwa

 

Fermentacja ciśnieniowa (1bar):

  • Temperatura otoczenia - 16°C - 17 dni.

 

Chmielenie na zimno (? dni):

  • Tettnag DE 2023 3,1%aa - 2,8 g/L;

 

Rozlew:

Ekstrakt początkowy: 10,6°BLG

Ekstrakt końcowy pozorny:  2,6°BLG

Zawartość alkoholu objętościowo: 4,3%

Odfermentowanie pozorne: 76%

Edytowane przez MistrzSuspensu
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

07-04-2024 #412 "WLP4040" Catharina Sour 11,6°

 

Profil wody:

Dodano kwas fosforowy w celu obniżenia pH zacieru

 

Zasyp:

  • Pilzneński (Bestmalz) - 50%;
  • Pszeniczny (Bestmalz) - 50%.

Zacieranie:

  • przerwa scukrzająca - 65°C (60');
  • przerwa scukrzająca - 72°C -> ?°C (przez noc).

 

Gotowanie (45'):

IBU: 0

 

Bakterie:

  • Erbacti Synbio GG L. rhamnosus - 8 kapsułek, 1 kapsułka = 0,3x10^10 komórek
  • Cephamed Cilak (nie pamiętam jakie bakterie i ile komórek na kapsułkę), 7 kapsułek
  • Lallemand Sour Pitch - 1g
  • Lallemand Helveticus Pitch - 2g

 

Drożdże:

  • Yeast Bay WLP4040 Midwestern Ale - gęstwa

 

Fermentacja mlekowa:

Wstępnie zakwaszono kwasem fosforowym do ok. pH=4,5

Temperatura 45°C -> 31°C (24h);

Temperatura 31°C -> 22°C (5h).

pH spadło do pH=3

 

Fermentacja alkoholowa:

  • Temperatura otoczenia - 16°C - 5 dni;
  • Temperatura otoczenia - 18°C - ? dni;

 

Dodatki (po 5 dniach fermentacji):

  • ananas mrożony 13% cukrów w masie - 3,6kg do 20L
  • truskawka mrożona 4,5% cukrów w masie - 4,5kg do 20L

 

Rozlew (parametry bez owoców):

Ekstrakt początkowy: 11,6°BLG

Ekstrakt końcowy pozorny:  3°BLG

Zawartość alkoholu objętościowo: 4,6%

Odfermentowanie pozorne: 74%

Edytowane przez MistrzSuspensu
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano (edytowane)

12-04-2024 #413 "I22 & A38" American Wheat 13,1°

 

Profil wody:

Dodano kwas fosforowy w celu obniżenia pH zacieru.

 

Zasyp:

  • Pilzneński (Bestmalz) - 50%;
  • Pszeniczny (Bestmalz) - 50%.

Zacieranie:

  • przerwa scukrzająca - 64°C (60');
  • przerwa scukrzająca - 70°C -> 37°C (przez noc).

Gotowanie/chmielenie (45'):

  • Citra US - 3,9g/L (zacier);
  • Amarillo US - 0,8 g/L (5');
  • Amarillo US - 0,8 g/L (HopStand w 60°C przez 30');
  • Citra US - 0,8 g/L (HopStand w 60°C przez 30').

IBU: 29

Edytowane przez MistrzSuspensu
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

12-04-2024 #413 "I22" American Wheat 13,1°

 

Drożdże:

  • Imperial I22 Capri - paczka

Fermentacja:

  • Temperatura otoczenia - 16°C - 8 dni;
  • Temperatura otoczenia - 18°C - 6 dni.

Rozlew:

Ekstrakt początkowy: 13,1°BLG

Ekstrakt końcowy pozorny:  4,3°BLG

Zawartość alkoholu objętościowo: 4,7%

Odfermentowanie pozorne: 67%

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

12-04-2024 #413 "A38" American Wheat 13,1°

 

Drożdże:

  • Imperial A38 Joystick - paczka

Fermentacja:

  • Temperatura otoczenia - 16°C - 8 dni;
  • Temperatura otoczenia - 18°C - 6 dni.

Rozlew:

Ekstrakt początkowy: 13,1°BLG

Ekstrakt końcowy pozorny:  4°BLG

Zawartość alkoholu objętościowo: 4,9%

Odfermentowanie pozorne: 69%

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

13-04-2024 #414 "G03 & US-05" Grodziskie 7,4°

 

Profil wody:

Dodano kwas fosforowy w celu obniżenia pH zacieru.

 

Zasyp:

  • Grodziski (Bruntal) - 50%;
  • Pszeniczny (Bestmalz) - 50%.

Zacieranie:

  • przerwa scukrzająca - 65°C (60');
  • przerwa scukrzająca - 70°C -> ?°C (przez noc).

Gotowanie/chmielenie (45'):

  • Marynka PL 2013 8,1%aa - 0,6 g/L (FWH);
  • Tettnag DE 2023 3,1%aa - 1,3 g/L (20');
  • Tettnag DE 2023 3,1%aa - 1,9 g/L (1').

IBU: 23

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Opublikowano (edytowane)

13-04-2024 #414 "G03" Grodziskie 7,4°

 

Drożdże:

  • Imperial G03 Dieter - paczka

Fermentacja ciśnieniowa:

  • Temperatura otoczenia - 18°C - 12 dni.

Rozlew:

Ekstrakt początkowy: 7,4°BLG

Ekstrakt końcowy pozorny:  2,6°BLG

Zawartość alkoholu objętościowo: 2,5%

Odfermentowanie pozorne: 65%

Edytowane przez MistrzSuspensu
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

13-04-2024 #414 "US05" Grodziskie 7,4°

 

Drożdże:

  • Safale US-05 - uwodniona saszetka

Fermentacja:

  • Temperatura otoczenia - 16°C - 6 dni;
  • Temperatura otoczenia - 18°C - 6 dni.

Rozlew:

Ekstrakt początkowy: 7,4°BLG

Ekstrakt końcowy pozorny:  2°BLG

Zawartość alkoholu objętościowo: 2,8%

Odfermentowanie pozorne: 72%

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

20-04-2024 #415 "WLP4030" Porter bałtycki 20°

 

Profil wody:

Dodano kwas fosforowy w celu obniżenia pH zacieru

 

Zasyp:

  • Wiedeński (Bestmalz) - 61,5%;
  • Monachijski Ciemny (Bestmalz) - 23%;
  • Carafa Special II (Weyermann) - 8%;
  • Caramunich II (Weyermann) - 5,5%;
  • Caramunich III (Weyermann) - 2%.

Zacieranie:

  • przerwa scukrzająca - 65°C (60');
  • przerwa scukrzająca - 72°C -> ?°C (przez noc).

Gotowanie (120'):

  • Northern Brewer DE 2013 8,6%aa - 1,8 g/L (FWH);

IBU: 34

 

Drożdże:

  • Yeast Bay WLP4030 Dark Franconian Lager - gęstwa

 

Fermentacja ciśnieniowa:

  • Temperatura otoczenia - 17°C - 13 dni;
  • Temperatura otoczenia - 22°C - 12 dni;

Rozlew (parametry bez owoców):

Ekstrakt początkowy: 20°BLG

Ekstrakt końcowy pozorny:  7°BLG

Zawartość alkoholu objętościowo: 7,3%

Odfermentowanie pozorne: 65%

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

27-04-2024 #416 "I22 & A38" NE IPA 14,5°

 

Profil wody:

Dodano kwas fosforowy w celu obniżenia pH zacieru

 

Zasyp:

  • Pilzneński (Bestmalz) - 40%;
  • Pszeniczny (Bestmalz) - 40%;
  • Wiedeński (Bestmalz) - 20%.

Zacieranie:

  • przerwa scukrzająca - 64°C (60');
  • przerwa scukrzająca - 70°C -> 37°C (przez noc).

 

Gotowanie/chmielenie (45'):

  • Amarillo US - 0,7 g/L (zacier);
  • Citra US - 0,5 g/L (FWH);
  • Amarillo US - 0,7 g/L (10');
  • Citra US - 0,7 g/L (10');
  • Amarillo US - 1,8 g/L (5');
  • Citra US - 0,8 g/L (5');
  • Amarillo US - 1,8 g/L (hopstand w 60°C przez 30');
  • Citra US - 0,8 g/L (hopstand w 60°C przez 30');

 

IBU: 45

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

27-04-2024 #416 "I22" NE IPA 14,5°

 

Drożdże:

  • Imperial I22 Capri - gęstwa

Chmielenie na zimno (2 dni):

  • Amarillo US - 1,3 g/L;
  • Citra US - 1,3 g/L;
  • Hopzoil Majik Citrone - 0,5mL/10L;
  • Hopzoil Majik Citrus Fruitbomb - 0,5mL/10L;

Hopzoile dodane przed zlaniem do kega. Po jednym olejku na keg. Powyższe ilości to zalecane przez producenta przy dodatkowym chmieleniu na zimno granulatem. Miałem z tym problem ze względu na niemożliwość prawidłowego odmierzenia objetości olejka i te proporcje są zaburzone. Wbrew zaleceniom producenta trzymałem olejki w lodówce co spowodowało, że dramatycznie zwiększyła się ich lepkość i nabrały konsystencji gluta :)

 

Fermentacja:

  • Temperatura otoczenia - 16°C - 8 dni;
  • Temperatura otoczenia - 18°C - 6 dni.

Rozlew:

Ekstrakt początkowy: 14,5°BLG

Ekstrakt końcowy pozorny:  2,8°BLG

Zawartość alkoholu objętościowo: 6,3%

Odfermentowanie pozorne: 81%

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

27-04-2024 #416 "A38" NE IPA 14,5°

 

Drożdże:

  • Imperial A38 Joystick - gęstwa

Chmielenie na zimno (2 dni):

  • Amarillo US - 1,3 g/L;
  • Citra US - 1,3 g/L;
  • Hopzoil Majik Citrone - 0,5mL/10L;
  • Hopzoil Majik Citrus Fruitbomb - 0,5mL/10L;

Hopzoile dodane przed zlaniem do kega. Po jednym olejku na keg. Powyższe ilości to zalecane przez producenta przy dodatkowym chmieleniu na zimno granulatem. Miałem z tym problem ze względu na niemożliwość prawidłowego odmierzenia objetości olejka i te proporcje są zaburzone. Wbrew zaleceniom producenta trzymałem olejki w lodówce co spowodowało, że dramatycznie zwiększyła się ich lepkość i nabrały konsystencji gluta :)

 

Fermentacja:

  • Temperatura otoczenia - 16°C - 8 dni;
  • Temperatura otoczenia - 18°C - 6 dni.

Rozlew:

Ekstrakt początkowy: 14,5°BLG

Ekstrakt końcowy pozorny:  2,5°BLG

Zawartość alkoholu objętościowo: 6,5%

Odfermentowanie pozorne: 82%

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

01-05-2024 #417 "G03" Koelsch 12,8°

 

Profil wody:

Dodano kwas fosforowy w celu obniżenia pH zacieru

 

Zasyp:

  • Pilzneński (Bestmalz) - 85,5%;
  • Pszeniczny (Bestmalz) - 11%;
  • Carapils (Weyermann) - 3,5%.

Zacieranie:

  • przerwa scukrzająca - 65°C (60');
  • przerwa scukrzająca - 70°C -> ?°C (przez noc).

Gotowanie (60'):

  • Marynka PL 2013 8,1%aa - 0,7 g/L (FWH);
  • Hallertauer Mittlefrueh DE 2023 3,8%aa - 1,4 g/L (15');
  • Hallertauer Mittlefrueh DE 2023 3,8%aa - 0,9 g/L (5')

IBU: 22

 

Drożdże:

  • Imperial G03 Dieter - gęstwa

 

Fermentacja ciśnieniowa:

  • Temperatura otoczenia - 18°C - 12 dni.

Pod koniec ciśnienie trochę spadło ze względu na nieszczelności.

 

Rozlew:

Ekstrakt początkowy: 12,8°BLG

Ekstrakt końcowy pozorny:  2,9°BLG

Zawartość alkoholu objętościowo: 5,3%

Odfermentowanie pozorne: 78%

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

03-05-2024 #418 "US05" Catharina Sour 11,6°

 

Profil wody:

Dodano kwas fosforowy w celu obniżenia pH zacieru

 

Zasyp:

  • Pilzneński (Bestmalz) - 50%;
  • Pszeniczny (Bestmalz) - 50%.

Zacieranie:

  • przerwa scukrzająca - 65°C (60');
  • przerwa scukrzająca - 70°C -> 37°C (przez noc).

 

Gotowanie (60'):

IBU: 0

 

Bakterie:

  • Lallemand Helveticus Pitch - 1g/15L

 

Drożdże:

  • Safale US-05 - gęstwa

 

Fermentacja mlekowa:

Wstępnie zakwaszono kwasem fosforowym do ok. pH=4,3

Temperatura 41°C -> 29°C (13h przez noc);

Temperatura 45°C -> 31°C (8h);

Temperatura 45°C -> 25°C (15h przez noc, ale już bez izolacji);

pH spadło do pH=2,95

dochłodzenie w zamrażarce do 20°C i zadanie drożdży

 

Fermentacja alkoholowa:

  • Temperatura otoczenia - 18°C - 7 dni;
  • Temperatura otoczenia - 22°C - 7 dni;

 

Dodatki (po 7 dniach fermentacji):

  • ananas mrożony 11% cukrów w masie - 1,5kg + mango mrożone 11% cukrów w masie - 1,5kg na 20L

 

Rozlew (parametry bez owoców):

Ekstrakt początkowy: 11,6°BLG

Ekstrakt końcowy pozorny:  °BLG

Zawartość alkoholu objętościowo: %

Odfermentowanie pozorne: %

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.