MistrzSuspensu Opublikowano 11 Kwietnia Autor Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 02-03-2024 #408 "WLP4030 & WLP4040 & TV2" American Pils / American Pale Ale 13,6° Profil wody: Dodano kwas fosforowy w celu obniżenia pH zacieru. Zasyp: Pilzneński (Bestmalz) - 95,5%; Carapils (Weyermann) - 4,5% Zacieranie: przerwa scukrzająca - 65°C (60'); przerwa scukrzająca - 72°C -> 36°C (przez noc). Gotowanie/chmielenie (45'): Citra US - 3,1g/L (zacier); Cascade US - 1 g/L (17'); Cascade US - 1 g/L (5'); Cascade US - 1 g/L (HopStand w 60°C przez 30') IBU: 29 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MistrzSuspensu Opublikowano 11 Kwietnia Autor Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia (edytowane) 02-03-2024 #408 "WLP4030" American Pils13,6° Drożdże: WLP 4030 Dark Franconian Lager - gęstwa Fermentacja ciśnieniowa (ok. 0,8bar): Temperatura otoczenia - 16°C - 15 dni; Chmielenie na zimno (3 dni): Cascade US - 2,6 g/L. Rozlew: Ekstrakt początkowy: 13,6°BLG Ekstrakt końcowy pozorny: 3,1°BLG Zawartość alkoholu objętościowo: 5,6% Odfermentowanie pozorne: 77% Edytowane 11 Kwietnia przez MistrzSuspensu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MistrzSuspensu Opublikowano 11 Kwietnia Autor Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 02-03-2024 #408 "WLP4040" American Pale Ale 13,6° Drożdże: WLP 4040 Midwestern Ale - gęstwa Fermentacja: Temperatura otoczenia - 16°C - 15 dni; Chmielenie na zimno (3 dni): Cascade US - 2,6 g/L. Rozlew: Ekstrakt początkowy: 13,6°BLG Ekstrakt końcowy pozorny: 2,3°BLG Zawartość alkoholu objętościowo: 6,0% Odfermentowanie pozorne: 83% Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MistrzSuspensu Opublikowano 11 Kwietnia Autor Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 02-03-2024 #408 "TV2" American Pale Ale 13,6° Drożdże: Thames Valley 2 - starter Fermentacja: Temperatura otoczenia - 16°C - 15 dni; Chmielenie na zimno (3 dni): Cascade US - 2,6 g/L. Rozlew: Ekstrakt początkowy: 13,6°BLG Ekstrakt końcowy pozorny: 3,9°BLG Zawartość alkoholu objętościowo: 5,2% Odfermentowanie pozorne: 72% Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MistrzSuspensu Opublikowano 11 Kwietnia Autor Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia (edytowane) 16-03-2024 #409 "WLP4030 & K-97" Marcowe / Altbier 12,4° Profil wody: Dodano kwas fosforowy w celu obniżenia pH zacieru. Zasyp: Monachijski (Bestmalz) - 88,5%; Amber (Crisp) - 5,5%; Caramunich III (Weyermann) - 5,5%; Barwiący (Viking Malt) - 0,5%. Zacieranie: przerwa scukrzająca - 65°C (60'); przerwa scukrzająca - 72°C -> ?°C (5h). Gotowanie/chmielenie (60'): Northern Brewer DE 2023 8,6%aa - 1,9g/L (FWH); Saaz BOH 2023 3,4%aa - 2,5 g/L (0') IBU: 44 Edytowane 11 Kwietnia przez MistrzSuspensu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MistrzSuspensu Opublikowano 11 Kwietnia Autor Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia (edytowane) 16-03-2024 #409 "WLP4030" Marcowe 12,4° Drożdże: WLP 4030 Dark Franconian Lager - gęstwa Fermentacja ciśnieniowa (ok. 1bar): Temperatura otoczenia - 16°C - 14 dni; Rozlew: Ekstrakt początkowy: 12,4°BLG Ekstrakt końcowy pozorny: 4,7°BLG Zawartość alkoholu objętościowo: 4,0% Odfermentowanie pozorne: 62% Edytowane 11 Kwietnia przez MistrzSuspensu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MistrzSuspensu Opublikowano 11 Kwietnia Autor Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 16-03-2024 #409 "K-97" Altbier 12,4° Drożdże: K-97 - uwodnione suchary Fermentacja: Temperatura otoczenia - 15°C - 18 dni (wystartowały po ok. 2-3 dniach); Rozlew: Ekstrakt początkowy: 12,4°BLG Ekstrakt końcowy pozorny: 4,7°BLG Zawartość alkoholu objętościowo: 4,0% Odfermentowanie pozorne: 62% Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MistrzSuspensu Opublikowano 11 Kwietnia Autor Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia (edytowane) 23-03-2024 #410 "WLP4040 & TV2" Bitter 13,6° Profil wody: Dodano kwas fosforowy w celu obniżenia pH zacieru. Zasyp: Pilzneński (Bestmalz) - 87%; Light Crystal (Crisp) - 10%; Caramunich III (Weyermann) - 3%; Zacieranie: przerwa scukrzająca - 65°C (55'); przerwa scukrzająca - 72°C -> ?°C (5h). Gotowanie/chmielenie (45'): Northern Brewer DE 2023 8,6%aa - 1,7g/L (FWH); Saaz BOH 2023 3,4%aa - 1,2 g/L (5'); Saaz BOH 2023 3,4%aa - 2,1 g/L (HopStand w 60°C przez 30'). IBU: 42 Edytowane 11 Kwietnia przez MistrzSuspensu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MistrzSuspensu Opublikowano 11 Kwietnia Autor Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia (edytowane) 23-03-2024 #410 "WLP4040" Bitter 13,6° Drożdże: WLP 4040 Midwestern Ale - gęstwa Fermentacja: Temperatura otoczenia - 16°C - 15 dni; Rozlew: Ekstrakt początkowy: 13,6°BLG Ekstrakt końcowy pozorny: 2,7°BLG Zawartość alkoholu objętościowo: 5,9% Odfermentowanie pozorne: 79% Edytowane 11 Kwietnia przez MistrzSuspensu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MistrzSuspensu Opublikowano 11 Kwietnia Autor Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 23-03-2024 #410 "TV2" Bitter 13,6° Drożdże: Brewlab Thames Valley 2 - gęstwa Fermentacja: Temperatura otoczenia - 16°C - 15 dni; Rozlew: Ekstrakt początkowy: 13,6°BLG Ekstrakt końcowy pozorny: 4,7°BLG Zawartość alkoholu objętościowo: 4,9% Odfermentowanie pozorne: 66% Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MistrzSuspensu Opublikowano 11 Kwietnia Autor Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia (edytowane) 29-03-2024 #411 "WLP4030" Italian Pils 10,6° Profil wody: Dodano kwas fosforowy w celu obniżenia pH zacieru Zasyp: Pilzneński (Bestmalz) - 94%; Carapils (Weyermann) - 6%. Zacieranie: przerwa scukrzająca - 65°C (60'); przerwa scukrzająca - 72°C -> ?°C (przez noc). Gotowanie/chmielenie (60'): Northern Brewer DE 2023 8,6%aa - 1,2 g/L (FWH); Tettnag DE 2023 3,1%aa - 1,2 g/L (20'); Tettnag DE 2023 3,1%aa - 1,5 g/L (5'); Tettnag DE 2023 3,1%aa - 1,5 g/L (hopstand w 60°C przez 45'). IBU: 35 Drożdże: Yeast Bay WLP4030 Dark Franconian Lager - gęstwa Fermentacja ciśnieniowa (1bar): Temperatura otoczenia - 16°C - 17 dni. Chmielenie na zimno (? dni): Tettnag DE 2023 3,1%aa - 2,8 g/L; Rozlew: Ekstrakt początkowy: 10,6°BLG Ekstrakt końcowy pozorny: 2,6°BLG Zawartość alkoholu objętościowo: 4,3% Odfermentowanie pozorne: 76% Edytowane 15 Maja przez MistrzSuspensu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MistrzSuspensu Opublikowano 11 Kwietnia Autor Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia (edytowane) 07-04-2024 #412 "WLP4040" Catharina Sour 11,6° Profil wody: Dodano kwas fosforowy w celu obniżenia pH zacieru Zasyp: Pilzneński (Bestmalz) - 50%; Pszeniczny (Bestmalz) - 50%. Zacieranie: przerwa scukrzająca - 65°C (60'); przerwa scukrzająca - 72°C -> ?°C (przez noc). Gotowanie (45'): IBU: 0 Bakterie: Erbacti Synbio GG L. rhamnosus - 8 kapsułek, 1 kapsułka = 0,3x10^10 komórek Cephamed Cilak (nie pamiętam jakie bakterie i ile komórek na kapsułkę), 7 kapsułek Lallemand Sour Pitch - 1g Lallemand Helveticus Pitch - 2g Drożdże: Yeast Bay WLP4040 Midwestern Ale - gęstwa Fermentacja mlekowa: Wstępnie zakwaszono kwasem fosforowym do ok. pH=4,5 Temperatura 45°C -> 31°C (24h); Temperatura 31°C -> 22°C (5h). pH spadło do pH=3 Fermentacja alkoholowa: Temperatura otoczenia - 16°C - 5 dni; Temperatura otoczenia - 18°C - ? dni; Dodatki (po 5 dniach fermentacji): ananas mrożony 13% cukrów w masie - 3,6kg do 20L truskawka mrożona 4,5% cukrów w masie - 4,5kg do 20L Rozlew (parametry bez owoców): Ekstrakt początkowy: 11,6°BLG Ekstrakt końcowy pozorny: 3°BLG Zawartość alkoholu objętościowo: 4,6% Odfermentowanie pozorne: 74% Edytowane 15 Maja przez MistrzSuspensu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MistrzSuspensu Opublikowano 15 Maja Autor Udostępnij Opublikowano 15 Maja (edytowane) 12-04-2024 #413 "I22 & A38" American Wheat 13,1° Profil wody: Dodano kwas fosforowy w celu obniżenia pH zacieru. Zasyp: Pilzneński (Bestmalz) - 50%; Pszeniczny (Bestmalz) - 50%. Zacieranie: przerwa scukrzająca - 64°C (60'); przerwa scukrzająca - 70°C -> 37°C (przez noc). Gotowanie/chmielenie (45'): Citra US - 3,9g/L (zacier); Amarillo US - 0,8 g/L (5'); Amarillo US - 0,8 g/L (HopStand w 60°C przez 30'); Citra US - 0,8 g/L (HopStand w 60°C przez 30'). IBU: 29 Edytowane 15 Maja przez MistrzSuspensu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MistrzSuspensu Opublikowano 15 Maja Autor Udostępnij Opublikowano 15 Maja 12-04-2024 #413 "I22" American Wheat 13,1° Drożdże: Imperial I22 Capri - paczka Fermentacja: Temperatura otoczenia - 16°C - 8 dni; Temperatura otoczenia - 18°C - 6 dni. Rozlew: Ekstrakt początkowy: 13,1°BLG Ekstrakt końcowy pozorny: 4,3°BLG Zawartość alkoholu objętościowo: 4,7% Odfermentowanie pozorne: 67% Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MistrzSuspensu Opublikowano 15 Maja Autor Udostępnij Opublikowano 15 Maja 12-04-2024 #413 "A38" American Wheat 13,1° Drożdże: Imperial A38 Joystick - paczka Fermentacja: Temperatura otoczenia - 16°C - 8 dni; Temperatura otoczenia - 18°C - 6 dni. Rozlew: Ekstrakt początkowy: 13,1°BLG Ekstrakt końcowy pozorny: 4°BLG Zawartość alkoholu objętościowo: 4,9% Odfermentowanie pozorne: 69% Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MistrzSuspensu Opublikowano 15 Maja Autor Udostępnij Opublikowano 15 Maja 13-04-2024 #414 "G03 & US-05" Grodziskie 7,4° Profil wody: Dodano kwas fosforowy w celu obniżenia pH zacieru. Zasyp: Grodziski (Bruntal) - 50%; Pszeniczny (Bestmalz) - 50%. Zacieranie: przerwa scukrzająca - 65°C (60'); przerwa scukrzająca - 70°C -> ?°C (przez noc). Gotowanie/chmielenie (45'): Marynka PL 2013 8,1%aa - 0,6 g/L (FWH); Tettnag DE 2023 3,1%aa - 1,3 g/L (20'); Tettnag DE 2023 3,1%aa - 1,9 g/L (1'). IBU: 23 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MistrzSuspensu Opublikowano 15 Maja Autor Udostępnij Opublikowano 15 Maja (edytowane) 13-04-2024 #414 "G03" Grodziskie 7,4° Drożdże: Imperial G03 Dieter - paczka Fermentacja ciśnieniowa: Temperatura otoczenia - 18°C - 12 dni. Rozlew: Ekstrakt początkowy: 7,4°BLG Ekstrakt końcowy pozorny: 2,6°BLG Zawartość alkoholu objętościowo: 2,5% Odfermentowanie pozorne: 65% Edytowane 15 Maja przez MistrzSuspensu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MistrzSuspensu Opublikowano 15 Maja Autor Udostępnij Opublikowano 15 Maja 13-04-2024 #414 "US05" Grodziskie 7,4° Drożdże: Safale US-05 - uwodniona saszetka Fermentacja: Temperatura otoczenia - 16°C - 6 dni; Temperatura otoczenia - 18°C - 6 dni. Rozlew: Ekstrakt początkowy: 7,4°BLG Ekstrakt końcowy pozorny: 2°BLG Zawartość alkoholu objętościowo: 2,8% Odfermentowanie pozorne: 72% Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MistrzSuspensu Opublikowano 15 Maja Autor Udostępnij Opublikowano 15 Maja 20-04-2024 #415 "WLP4030" Porter bałtycki 20° Profil wody: Dodano kwas fosforowy w celu obniżenia pH zacieru Zasyp: Wiedeński (Bestmalz) - 61,5%; Monachijski Ciemny (Bestmalz) - 23%; Carafa Special II (Weyermann) - 8%; Caramunich II (Weyermann) - 5,5%; Caramunich III (Weyermann) - 2%. Zacieranie: przerwa scukrzająca - 65°C (60'); przerwa scukrzająca - 72°C -> ?°C (przez noc). Gotowanie (120'): Northern Brewer DE 2013 8,6%aa - 1,8 g/L (FWH); IBU: 34 Drożdże: Yeast Bay WLP4030 Dark Franconian Lager - gęstwa Fermentacja ciśnieniowa: Temperatura otoczenia - 17°C - 13 dni; Temperatura otoczenia - 22°C - 12 dni; Rozlew (parametry bez owoców): Ekstrakt początkowy: 20°BLG Ekstrakt końcowy pozorny: 7°BLG Zawartość alkoholu objętościowo: 7,3% Odfermentowanie pozorne: 65% Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MistrzSuspensu Opublikowano 15 Maja Autor Udostępnij Opublikowano 15 Maja 27-04-2024 #416 "I22 & A38" NE IPA 14,5° Profil wody: Dodano kwas fosforowy w celu obniżenia pH zacieru Zasyp: Pilzneński (Bestmalz) - 40%; Pszeniczny (Bestmalz) - 40%; Wiedeński (Bestmalz) - 20%. Zacieranie: przerwa scukrzająca - 64°C (60'); przerwa scukrzająca - 70°C -> 37°C (przez noc). Gotowanie/chmielenie (45'): Amarillo US - 0,7 g/L (zacier); Citra US - 0,5 g/L (FWH); Amarillo US - 0,7 g/L (10'); Citra US - 0,7 g/L (10'); Amarillo US - 1,8 g/L (5'); Citra US - 0,8 g/L (5'); Amarillo US - 1,8 g/L (hopstand w 60°C przez 30'); Citra US - 0,8 g/L (hopstand w 60°C przez 30'); IBU: 45 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MistrzSuspensu Opublikowano 15 Maja Autor Udostępnij Opublikowano 15 Maja 27-04-2024 #416 "I22" NE IPA 14,5° Drożdże: Imperial I22 Capri - gęstwa Chmielenie na zimno (2 dni): Amarillo US - 1,3 g/L; Citra US - 1,3 g/L; Hopzoil Majik Citrone - 0,5mL/10L; Hopzoil Majik Citrus Fruitbomb - 0,5mL/10L; Hopzoile dodane przed zlaniem do kega. Po jednym olejku na keg. Powyższe ilości to zalecane przez producenta przy dodatkowym chmieleniu na zimno granulatem. Miałem z tym problem ze względu na niemożliwość prawidłowego odmierzenia objetości olejka i te proporcje są zaburzone. Wbrew zaleceniom producenta trzymałem olejki w lodówce co spowodowało, że dramatycznie zwiększyła się ich lepkość i nabrały konsystencji gluta Fermentacja: Temperatura otoczenia - 16°C - 8 dni; Temperatura otoczenia - 18°C - 6 dni. Rozlew: Ekstrakt początkowy: 14,5°BLG Ekstrakt końcowy pozorny: 2,8°BLG Zawartość alkoholu objętościowo: 6,3% Odfermentowanie pozorne: 81% Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MistrzSuspensu Opublikowano 15 Maja Autor Udostępnij Opublikowano 15 Maja 27-04-2024 #416 "A38" NE IPA 14,5° Drożdże: Imperial A38 Joystick - gęstwa Chmielenie na zimno (2 dni): Amarillo US - 1,3 g/L; Citra US - 1,3 g/L; Hopzoil Majik Citrone - 0,5mL/10L; Hopzoil Majik Citrus Fruitbomb - 0,5mL/10L; Hopzoile dodane przed zlaniem do kega. Po jednym olejku na keg. Powyższe ilości to zalecane przez producenta przy dodatkowym chmieleniu na zimno granulatem. Miałem z tym problem ze względu na niemożliwość prawidłowego odmierzenia objetości olejka i te proporcje są zaburzone. Wbrew zaleceniom producenta trzymałem olejki w lodówce co spowodowało, że dramatycznie zwiększyła się ich lepkość i nabrały konsystencji gluta Fermentacja: Temperatura otoczenia - 16°C - 8 dni; Temperatura otoczenia - 18°C - 6 dni. Rozlew: Ekstrakt początkowy: 14,5°BLG Ekstrakt końcowy pozorny: 2,5°BLG Zawartość alkoholu objętościowo: 6,5% Odfermentowanie pozorne: 82% Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MistrzSuspensu Opublikowano 15 Maja Autor Udostępnij Opublikowano 15 Maja 01-05-2024 #417 "G03" Koelsch 12,8° Profil wody: Dodano kwas fosforowy w celu obniżenia pH zacieru Zasyp: Pilzneński (Bestmalz) - 85,5%; Pszeniczny (Bestmalz) - 11%; Carapils (Weyermann) - 3,5%. Zacieranie: przerwa scukrzająca - 65°C (60'); przerwa scukrzająca - 70°C -> ?°C (przez noc). Gotowanie (60'): Marynka PL 2013 8,1%aa - 0,7 g/L (FWH); Hallertauer Mittlefrueh DE 2023 3,8%aa - 1,4 g/L (15'); Hallertauer Mittlefrueh DE 2023 3,8%aa - 0,9 g/L (5') IBU: 22 Drożdże: Imperial G03 Dieter - gęstwa Fermentacja ciśnieniowa: Temperatura otoczenia - 18°C - 12 dni. Pod koniec ciśnienie trochę spadło ze względu na nieszczelności. Rozlew: Ekstrakt początkowy: 12,8°BLG Ekstrakt końcowy pozorny: 2,9°BLG Zawartość alkoholu objętościowo: 5,3% Odfermentowanie pozorne: 78% Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MistrzSuspensu Opublikowano 15 Maja Autor Udostępnij Opublikowano 15 Maja (edytowane) 03-05-2024 #418 "US05" Catharina Sour 11,6° Profil wody: Dodano kwas fosforowy w celu obniżenia pH zacieru Zasyp: Pilzneński (Bestmalz) - 50%; Pszeniczny (Bestmalz) - 50%. Zacieranie: przerwa scukrzająca - 65°C (60'); przerwa scukrzająca - 70°C -> 37°C (przez noc). Gotowanie (60'): IBU: 0 Bakterie: Lallemand Helveticus Pitch - 1g/15L Drożdże: Safale US-05 - gęstwa Fermentacja mlekowa: Wstępnie zakwaszono kwasem fosforowym do ok. pH=4,3 Temperatura 41°C -> 29°C (13h przez noc); Temperatura 45°C -> 31°C (8h); Temperatura 45°C -> 25°C (15h przez noc, ale już bez izolacji); pH spadło do pH=2,95 dochłodzenie w zamrażarce do 20°C i zadanie drożdży Fermentacja alkoholowa: Temperatura otoczenia - 18°C - 7 dni; Temperatura otoczenia - 22°C - 7 dni; Dodatki (po 7 dniach fermentacji): ananas mrożony 11% cukrów w masie - 1,5kg + mango mrożone 11% cukrów w masie - 1,5kg na 20L Rozlew (parametry bez owoców): Ekstrakt początkowy: 11,6°BLG Ekstrakt końcowy pozorny: 3,6°BLG Zawartość alkoholu objętościowo: 4,3% Odfermentowanie pozorne: 69% Edytowane 13 Sierpnia przez MistrzSuspensu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MistrzSuspensu Opublikowano 13 Sierpnia Autor Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 11-05-2024 #419 "I22 & A38" AIPA 14,5° Profil wody: Dodano kwas fosforowy w celu obniżenia pH zacieru Zasyp: Heidelberg (Bestmalz) - 100% Zacieranie: przerwa scukrzająca - 64°C (60'); przerwa scukrzająca - 70°C -> ?°C (przez noc). Gotowanie/chmielenie (60'): Citra US - 0,5 g/L (zacier); Citra US - 0,5 g/L (FWH); Amarillo US - 0,7 g/L (10'); Citra US - 0,7 g/L (10'); Amarillo US - 1,8 g/L (5'); Citra US - 0,8 g/L (5'); Amarillo US - 1,8 g/L (hopstand w 60°C przez 30'); Citra US - 0,8 g/L (hopstand w 60°C przez 30'); Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się