MistrzSuspensu Opublikowano 25 Lipca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2018 (edytowane) 14-07-2018 - #98U "US-05" Grodziskie v11 7,6° Drożdże: US-05 - jedna saszetka uwodnionych drożdźy Fermentacja: W piwnicy, temperatura otoczenia 19°C. Rozlew 25L piwa po 20 dniach fermentacji. Rozlew (refermentacja bez przeliczania ekstraktu początkowego): Ekstrakt początkowy: 7,6°BLG Ekstrakt końcowy pozorny: 0,6°BLG (pomiar refraktometrem, jak się nagazuje do sprawdzę jeszcze spławikiem) Zawartość alkoholu objętościowo: 3,6% Odfermentowanie pozorne: 92% Nagazowanie: 2,9 vol. CO2 Edytowane 10 Sierpnia 2018 przez MistrzSuspensu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MistrzSuspensu Opublikowano 2 Sierpnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2018 (edytowane) 16-07-2018 - #99 Hefeweizen 11,7° Miał być klon Schneider Weisse wg BYO (o ile dobrze pamiętam), ale skończył mi się słód pilzneński i musiałem dać więcej wiedeńskiego oraz obniżyć ekstrakt. Profil wody: HCO3=234ppm, pH=7,6. Dodano kwas fosforowy, celowałem w 5,3 (po przerwie ferulikowej). Zasyp: Pszeniczny (Bestmalz) - 5kg (49%); MepVienna (Malteurop) - 2,8kg (28%); MepPilsner (Malteurop) - 1,1kg (11%); Pale Maris Otter (Fawcett) - 0,8kg (8%); Crystal 60 (Fawcett) - 0,4kg (4%). Zacieranie: Zacieranie w 34L (3,4L/kg). Wysładzanie 49L wody. przerwa ferulikowa - 44°C (90min); przerwa scukrzająca - 67°C->57°C (840min - przez noc). Chmielenie/ gotowanie (60'): Marynka PL 2017 11,5%aa - 10g (30'); Whirlfloc Tablet (15'); Marynka PL 2017 11,5%aa - 30g (10') Schłodzone do 19°C chłodnicą (to była męka). Edytowane 18 Sierpnia 2018 przez MistrzSuspensu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MistrzSuspensu Opublikowano 2 Sierpnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2018 (edytowane) 16-07-2018 - #99W "Weihenstephan Weizen" Hefeweizen 11,7° Drożdże: Wyeast 3068 Weihenstephan Weizen - starter 1,5L na ok. 22L. Fermentacja: W piwnicy, temperatura otoczenia 19°C. Po dwóch dniach przeniesione do kuchni, czyli trochę cieplej. Rozlew po dwóch tygodniach fermentacji (refermentacja bez przeliczania ekstraktu początkowego): Ekstrakt początkowy: 11,7°BLG Ekstrakt końcowy pozorny: 2,3°BLG Zawartość alkoholu objętościowo: 5,0% Odfermentowanie pozorne: 80% Nagazowanie: 2,8 vol. CO2 Edytowane 6 Sierpnia 2018 przez MistrzSuspensu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MistrzSuspensu Opublikowano 2 Sierpnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2018 (edytowane) 16-07-2018 - #99M "Munich" Hefeweizen 11,7° Drożdże: Lallemand Munich - saszetka na 12L. Fermentacja: W piwnicy, temperatura otoczenia 19°C. Po dwóch dniach przeniesione do kuchni, czyli trochę cieplej. Rozlew po 2 tygodniach fermentacji (refermentacja bez przeliczania ekstraktu początkowego): Ekstrakt początkowy: 11,7°BLG Ekstrakt końcowy pozorny: 2,0°BLG Zawartość alkoholu objętościowo: 5,2% Odfermentowanie pozorne: 83% Nagazowanie: 2,8 vol. CO2 Edytowane 6 Sierpnia 2018 przez MistrzSuspensu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MistrzSuspensu Opublikowano 2 Sierpnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2018 (edytowane) 16-07-2018 - #99S "S-04" Bitter 11,7° Drożdże: S-04 - 22L brzeczki wlane do opróżnionego wiadra z drożdżami po #97, po drodze przytrafiła się infekcja starterowi z drożdżami weizenowymi. Fermentacja: W piwnicy, temperatura otoczenia 19°C. Inaczej niż w przypadku dwóch wcześniejszych szczepów zostawiłem wiadro w piwnicy. Rozlew po 3 tygodniach fermentacji (refermentacja bez przeliczania ekstraktu początkowego): Przy rozlewie dodałem ekstrakt goryczkowy, żeby podbić goryczkę o ok. 30IBU. Wyszedł taki bardziej karmelowy Bitter. Ekstrakt początkowy: 11,7°BLG Ekstrakt końcowy pozorny: 2,9°BLG Zawartość alkoholu objętościowo: 4,7% Odfermentowanie pozorne: 74% Nagazowanie: 2,8 vol. CO2 Edytowane 18 Sierpnia 2018 przez MistrzSuspensu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MistrzSuspensu Opublikowano 6 Sierpnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2018 28-07-2018 - #100 Tripel 18,4° Profil wody: HCO3=234ppm, pH=7,6. Dodano kwas fosforowy, celowałem w 5,3. Zasyp: MepPilsner (Malteurop) - 12kg (80,8%); cukier stołowy - 2kg (13,5%); Carapils (Weyermann) - 0,55kg (3,7%); Abbey (Castle) - 0,3kg (2%); Cukier stołowy dodany w dwóch porcjach: 1,65kg po 6 dniach fermentacji (wcześniej niestety nie mogłem), 0,35kg dodane na referementację. Zacieranie: Zacieranie w 38L (3L/kg). Wysładzanie 29L wody. przerwa scukrzająca - 65°C->61°C (240min) przerwa scukrzająca - 65°C->57°C (540min - przez noc). Chmielenie/ gotowanie (60'): Marynka PL 2017 11,5%aa - 40g (FWH); Styrian Golding SLO 2017 2,8%aa - 50g (20') Whirlfloc Tablet (15'); Styrian Golding SLO 2017 2,8%aa - 50g (5') Chłodzenie wspomagane 9L zamrożonej wody, dodanej bezpośrednio do brzeczki. Szacunkowe IBU: 26. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MistrzSuspensu Opublikowano 6 Sierpnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2018 (edytowane) 28-07-2018 - #100F "Flanders Sepciality Ale" Tripel 18,4° Drożdże: Flanders Speciality Ale - gęstwa po #97. Fermentacja: W piwnicy, temperatura otoczenia 19°C. Po 6 dniach dodano 0,825kg cukru, piana już prawie opadła i mam nadzieję, że nie było za późno, ale wcześniej niestety nie mogłem tego zrobić. Rozlew po 4 tygodniach fermentacji, w podanych parametrach nie uwzględniłem cukru na refermentację: Ekstrakt początkowy: 18,5°BLG Ekstrakt końcowy pozorny: 0,4°BLG Zawartość alkoholu objętościowo: 10% Odfermentowanie pozorne: 98% Nagazowanie: 3,0 vol. CO2 Ah, te pomiary refraktometerem. Czuć alkohol, ale czy rzeczywiście aż tyle odfermentowało? Nie chciało mi się sprawdzać areometrem, przynajmniej na razie. Edytowane 4 Października 2018 przez MistrzSuspensu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MistrzSuspensu Opublikowano 6 Sierpnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2018 (edytowane) 28-07-2018 - #100T "T-58" Tripel 18,4° Drożdże: Safbrew T-58 - gęstwa po #97. Fermentacja: W piwnicy, temperatura otoczenia 19°C. Fermentacja przeprowadzona w identyczny sposób jak przy #100F Rozlew po 4 tygodniach fermentacji, w podanych parametrach nie uwzględniłem cukru na refermentację: Ekstrakt początkowy: 18,5°BLG Ekstrakt końcowy pozorny: 2,4°BLG Zawartość alkoholu objętościowo: 8,9% Odfermentowanie pozorne: 87% Nagazowanie: 3,0 vol. CO2 Edytowane 4 Października 2018 przez MistrzSuspensu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MistrzSuspensu Opublikowano 6 Sierpnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2018 04-07-2018 - #101 Roggenbier 13,1° Profil wody: HCO3=234ppm, pH=7,6. Dodano kwas fosforowy, celowałem w 5,3. Zasyp: Żytni (Weyermann + Viking Malt) - 5kg (50%); MepPilsner (Malteurop) - 3,5kg (35%); Monachijski Ciemny (Bestmalz) - 1,3kg (13%); Black (Crisp) - 0,2kg (2%); Trochę niestylowo, bo powinna być raczej Carafa Special. Mimo, że Black dodano na wysładzanie to chyba i tak nie będzie różnicy ze względu na przedłużoną filtrację. Zacieranie: Zacieranie w 30L (3L/kg). Wysładzanie 26L wody. Zacieranie niestylowe, pomijając już dekokcję to nie zrobiłem przerwy betalglukanowej. Trochę za mocno podgrzałem zacier do przerwy scukrzającej, trudno, odfermentuje płycej. przerwa ferulikowa - 44°C (120min) przerwa scukrzająca - 69°C->63°C (480min - przez noc). Wysładzanie po raz pierwszy (o ile pamiętam) się przytkało na tym sprzęcie i musiałem je trochę wspomóc. Spowodowało to, że brzecce pojawiło się sporo mąki Chmielenie/ gotowanie (60'): Marynka PL 2017 11,5%aa - 10g (30'); Whirlfloc Tablet (15'); Marynka PL 2017 11,5%aa - 30g (10'); Chłodzenie wspomagane 6L zamrożonej wody, dodanej bezpośrednio do brzeczki. Szacunkowe IBU: 13. Otrzymano 38L brzeczki, ze sporą ilością syfu, zobaczymy czy będzie mydło w piwie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MistrzSuspensu Opublikowano 6 Sierpnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2018 (edytowane) 04-08-2018 - #101W "Weihenstephan Weizen" Roggenbier 13,1° Drożdże: Wyeast 3068 Weihenstephan Weizen - gęstwa po #99. Fermentacja: Schłodzone do 17°C, fermentacja w piwnicy, temperatura otoczenia 19°C. Po 1 dniu przeniesiono do cieplejszej kuchni. Rozlew po 2 tygodniach fermentacji (refermentacja bez przeliczania ekstraktu początkowego): Ekstrakt początkowy: 13,1°BLG Ekstrakt końcowy pozorny: 4,3°BLG Zawartość alkoholu objętościowo: 4,8% Odfermentowanie pozorne: 67% Nagazowanie: 3,0 vol. CO2 Edytowane 18 Sierpnia 2018 przez MistrzSuspensu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MistrzSuspensu Opublikowano 6 Sierpnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2018 (edytowane) 04-08-2018 - #101M "Munich" Roggenbier 13,1° Drożdże: Lallemand Munich Wheat (czy coś) - gęstwa po #99. Fermentacja: Schłodzone do 17°C, fermentacja w piwnicy, temperatura otoczenia 19°C. Po 1 dniu przeniesiono do cieplejszej kuchni. Rozlew po 2 tygodniach fermentacji (refermentacja bez przeliczania ekstraktu początkowego): Ekstrakt początkowy: 13,1°BLG Ekstrakt końcowy pozorny: 4,3°BLG Zawartość alkoholu objętościowo: 4,8% Odfermentowanie pozorne: 67% Nagazowanie: 3,0 vol. CO2 Odfermentowanie bardzo podobne do #101W, może była jakaś różnica 0,2°BRIX, czyli pewnie i tak mniej niż dokładność pomiaru. Edytowane 18 Sierpnia 2018 przez MistrzSuspensu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MistrzSuspensu Opublikowano 20 Sierpnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2018 (edytowane) 11-08-2018 - #102 Bokbier 18,1° Profil wody: HCO3=234ppm, pH=7,6. Dodano kwas fosforowy, celowałem w 5,3. Zasyp: MepPilsner (Malteurop) - 2,8kg (38,4%); Monachijski Ciemny (Bestmalz) - 2,8kg (38,4%); Ekstrakt słodowy superjasny suchy (Gozdawa) - 1kg (13,7%) - wyszła mi mniejsza niż zakładana wydajność i tylko to miałem pod ręką Caramunich I (Weyermann) - 0,4kg (5,5%); Special W (Weyermann) - 0.2kg (2,7%); Carafa Special III (Weyermann) - 0,1kg (1,4%) Zacieranie (Brewmonk): Zacieranie w 15,5L (2,5L/kg) + 6,5L podbicia. Wysładzanie 29L wody. przerwa scukrzająca - 68°C->50°C (540min - przez noc). Chmielenie/ gotowanie (90'): Marynka PL 2017 11,5%aa - 10g (FWH); Marynka PL 2017 11,5%aa - 20g (20'); Whirlfloc Tablet (15'); Schłodzone do 15°C chłodnicą i bezpośrednio lodem. Edytowane 20 Sierpnia 2018 przez MistrzSuspensu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MistrzSuspensu Opublikowano 20 Sierpnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2018 (edytowane) 11-08-2018 - #102U "US-05" Bokbier 18,1° Drożdże: US-05 - gęstwa po #98U Fermentacja: W piwnicy, temperatura otoczenia 19°C. Drożdże się rozszalały i "pocałowały" pokrywę (wlałem jakieś 8L do 15L wiaderka z Castoramy). Może za dużo gęstwy, lałem niby wg kalkulatora, ale trochę na oko z butelki. Rozlew po 5 tygodniach fermentacji (refermentacja bez przeliczania ekstraktu początkowego): Ekstrakt początkowy: 18,1°BLG Ekstrakt końcowy pozorny: 3,9°BLG Zawartość alkoholu objętościowo: 7,9% Odfermentowanie pozorne: 79% Nagazowanie: 2,7 vol. CO2 Edytowane 26 Września 2018 przez MistrzSuspensu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MistrzSuspensu Opublikowano 20 Sierpnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2018 (edytowane) 11-08-2018 - #102S "S-04" Bokbier 18,1° Drożdże: S-04 - gęstwa po #98S Fermentacja: W piwnicy, temperatura otoczenia 19°C. Drożdże niby neutralne, ale porównując Grodziskie na nich i US-05 to za bardzo neutralnie nie będzie, zobaczy się. Rozlew po 5 tygodniach fermentacji (refermentacja bez przeliczania ekstraktu początkowego): Ekstrakt początkowy: 18,1°BLG Ekstrakt końcowy pozorny: 1,3°BLG Zawartość alkoholu objętościowo: 9,3% Odfermentowanie pozorne: 93% Nagazowanie: 2,7 vol. CO2 Dość głęboko odfermentowane porównując z wersją na US-05. Możliwe, że ekstrakt początkowy był inny (dałem więcej lodu) i przy pomiarze refraktometrem i przeliczeniu kalkulatorem dla błędnych danych wyszło takie przekłamanie. Nie czuć w smaku, że ma aż 9,3% alkoholu, a raczej po niedługim leżakowaniu powinien być dobrze wyczuwalny. Edytowane 26 Września 2018 przez MistrzSuspensu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MistrzSuspensu Opublikowano 20 Sierpnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2018 (edytowane) 18-07-2018 - #103 Dunkelweizen 12° Profil wody: HCO3=234ppm, pH=7,6. Po przerwie ferulikowej dodano kwas fosforowy, celowałem w 5,2-5,3. Zasyp: MepWheat (Malteurop) - 4,6kg (50%); Monachijski Ciemny (Bestmalz) - 3,8kg (41,3%); Caramunich I (Weyermann) - 0,4kg (4,3%); Special W (Weyermann) - 0,2kg (2,2%); Carafa III Special (Weyermann) - 0,2kg (2,2%); Zacieranie: Zacieranie w 26L (2,8L/kg). Wysładzanie 37L wody. przerwa ferulikowa - 46°C (30min) przerwa scukrzająca - 69°C->60°C (600min - przez noc). Chmielenie/ gotowanie (60'): Marynka PL 2017 11,5%aa - 20g (FWH); Whirlfloc Tablet (15'); Chłodzenie wspomagane 6L zamrożonej wody, dodanej bezpośrednio do brzeczki. Szacunkowe IBU: 13. Otrzymano 38L brzeczki. Drożdże: Wyeast 3068 Weihenstephan Weizen - gęstwa po #101W. Fermentacja: Brzeczka podzielona na dwa wiadra. Ponieważ nie zbierałem drożdży Lallemand Munich ze względu na podejrzenie infekcji postanowiłem przeprowadzić fermentację w różnych temperaturach Jedno wiadro poszło do piwnicy, drugie do kuchni. Oba startowały z okolic 16°C-18°C, dokładnie nie zmierzyłem, bo lód jeszcze się rozpuszczał, więc tylko tak szacuję. Po niecałej dobie, kiedy fermentacja już wyraźnie wystartowała, temp. w wiadrze w piwnicy wyniosła 20°C-21°C, natomiast w kuchni 24°C. Rozlew pewnie po dwóch, trzech tygodniach. Rozlew po 3 tygodniach fermentacji (refermentacja bez przeliczania ekstraktu początkowego): Ekstrakt początkowy: 12°BLG Ekstrakt końcowy pozorny: ?°BLG Zawartość alkoholu objętościowo: ?% Odfermentowanie pozorne: ?% Nagazowanie: 3,0 vol. CO2 Nagazowanie rzeczywiste niższe, bo po referementacji spuszczałem trochę gazu. Piwo wychodziło z butelki, choć przy piciu nie było czuć mocnego nagazowania to jednak na wszelki wypadek trochę go spuściłem, bo nie mam pod kontrolą butelek przez cały tydzień. Edytowane 26 Września 2018 przez MistrzSuspensu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MistrzSuspensu Opublikowano 5 Września 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Września 2018 (edytowane) 25-08-2018 - #104 Dry Stout 10,9° Profil wody: HCO3=234ppm, pH=7,6. Dodano kwas fosforowy, celowałem w 5,3. Zasyp: MepAle (Malteurop) - 3,8kg (84,4%); Carafa I (Weyermann) - 0,5kg (11,1%); Pszenica Palona (Fawcett) - 0,2kg (4,4%). Zacieranie (Brewmonk): Zacieranie w 10,5L (2,3L/kg) + 6,5L podbicia. Wysładzanie 18L wody, a w zasadzie spuszczenie brzeczki przedniej, zalanie wodą młóta i półgodzinna cyrkulacja. Tak jakby poprawiło wydajność, którą na Brewmonku mam zazwyczaj słabą nawet dla niskoekstraktywnych piw. Żeby to potwierdzić muszę zrobić jeszcze z kilka prób. przerwa scukrzająca - 69°C->50°C (600min - przez noc). Chmielenie/ gotowanie (60'): Cascade PL 2017 5,5%aa - 50g (FWH); Whirlfloc Tablet (15'); Chłodzenie do 18°C. Na koniec musiałem jeszcze rozcieńczyć 3L wody, bo założyłem za niską wydajność. Drożdże: Safale US-05 - 1 uwodniona paczka na 23,5L brzeczki Fermentacja: Fermentacja w zamrażarce z nastawioną na 15°C temperaturą (a więc temperatura otoczenia). Po 1,5 tygodnia zamrażarka została odłączona od prądu. Rozlew po 3 tygodniach fermentacji (refermentacja bez przeliczania ekstraktu początkowego): Ekstrakt początkowy: 10,9°BLG Ekstrakt końcowy pozorny: 2,1°BLG Zawartość alkoholu objętościowo: 4,7% Odfermentowanie pozorne: 81% Nagazowanie: 2,4 vol. CO2 Edytowane 26 Września 2018 przez MistrzSuspensu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MistrzSuspensu Opublikowano 26 Września 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Września 2018 (edytowane) 27-08-2018 - #105 Hopfen Weizen 13° Miało być inne piwo (zakładałem ekstrakt 16°, ale wyszła niska wydajność). Profil wody: HCO3=234ppm, pH=7,6. Po przerwie ferulikowej dodano kwas fosforowy, celowałem w 5,3. Zasyp: MepPilsner (Malteurop) - 3,3kg MepWheat (Malteurop) - 3,3kg Zacieranie (Brewmonk): Zacieranie w 13,5L (2L/kg) + 6,5L podbicia. Wysładzanie 18L wody. przerwa scukrzająca - 67°C->50°C (przez noc). Chmielenie/ gotowanie (90'): Tradition PL 2017 6%aa - 20g (FWH); Tradition PL 2017 6%aa - 20g (30'); Citra US 2017 13,2%aa - 20g (15'); Whirlfloc Tablet (15'); Citra US 2017 13,2%aa - 50g (0'); Chłodzenie do 18°C. Drożdże: Wyeast 3068 Weihenstephan Weizen - gęstwa po Dunkelweizenie Fermentacja: Fermentacja w pomieszczeniu o temp. otoczenia ok. 18°C Rozlew po 3 tygodniach fermentacji, w podanych parametrach nie uwzględniłem cukru na refermentację: Ekstrakt początkowy: 13°BLG Ekstrakt końcowy pozorny: 2,2°BLG Zawartość alkoholu objętościowo: 5,8% Odfermentowanie pozorne: 83% Nagazowanie: 2,9 vol. CO2 Edytowane 4 Października 2018 przez MistrzSuspensu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MistrzSuspensu Opublikowano 26 Września 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Września 2018 (edytowane) 09-09-2018 - #106 Black IPA 15,3° Znowu trochę niższa wydajność, ale nie tak źle jak ostatnio. Profil wody: HCO3=234ppm, pH=7,6. Dodano kwas fosforowy, celowałem w 5,3. Zasyp: MepAle (MaltEurop) - 6,5kg; Ekstrakt słodowy barwiący (WES) - 0,5kg 0,3kg ekstraktu barwiącego dodane po 2 tygodnie po starcie fermentacji, żeby poprawić kolor. Zacieranie (Brewmonk): Zacieranie w 14,5L (2,2L/kg) + 6,5L podbicia. Wysładzanie 12L wody. przerwa scukrzająca - 69°C->50°C (przez noc). Chmielenie/ gotowanie (60'): Simcoe US 2017 12,1%aa - 30g (FWH); Simcoe US 2017 12,1%aa - 30g (20'); Whirlfloc Tablet (15'); Simcoe US 2017 12,1%aa - 100g (Hop Stand w 75°C przez 30min); Chłodzenie do 18°C. Drożdże: US-05 - gęstwa po Dry Stout Chmielenie na zimno: Simcoe US 2017 12,1%aa - 100g (3 dni). Fermentacja: Fermentacja w zamrażarce z nastawioną temp. 15°C. Po tygodniu wiadro postawiono w pomieszczeniu o temp. otoczenia 18°C. Rozlew po 3 tygodniach fermentacji, w podanych parametrach nie uwzględniłem cukru na refermentację: Ekstrakt początkowy: 15,3°BLG Ekstrakt końcowy pozorny: 2,7°BLG Zawartość alkoholu objętościowo: 6,9% Odfermentowanie pozorne: 82% Nagazowanie: 2,7 vol. CO2 Edytowane 9 Października 2018 przez MistrzSuspensu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fenris Opublikowano 27 Września 2018 Udostępnij Opublikowano 27 Września 2018 12 godzin temu, MistrzSuspensu napisał: 09-09-2018 - #106 Black IPA 14,4° Znowu trochę niższa wydajność, ale nie tak źle jak ostatnio. Profil wody: HCO3=234ppm, pH=7,6. Dodano kwas fosforowy, celowałem w 5,3. Zasyp: MepAle (MaltEurop) - 6,5kg; Ekstrakt słodowy barwiący (WES) - 0,2kg. Zacieranie (Brewmonk): Zacieranie w 14,5L (2,2L/kg) + 6,5L podbicia. Wysładzanie 12L wody. przerwa scukrzająca - 69°C->50°C (przez noc). Chmielenie/ gotowanie (60'): Simcoe US 2017 12,1%aa - 30g (FWH); Simcoe US 2017 12,1%aa - 30g (20'); Whirlfloc Tablet (15'); Simcoe US 2017 12,1%aa - 100g (Hop Stand w 75°C przez 30min); Chłodzenie do 18°C. Drożdże: US-05 - gęstwa po Dry Stout Chmielenie na zimno: Simcoe US 2017 12,1%aa - 100g (3 dni). Fermentacja: Fermentacja w zamrażarce z nastawioną temp. 15°C. Po tygodniu wiadro postawiono w pomieszczeniu o temp. otoczenia 18°C. jaki Ci kolor wyszedł ? Kiedyś się z tym ekstraktem bawiłem i chyba słoik 0,4kg na warkę 12l dałem i kolor był no powiedzmy ciemno brązowy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MistrzSuspensu Opublikowano 27 Września 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Września 2018 5 minut temu, Fenris napisał: jaki Ci kolor wyszedł ? Kiedyś się z tym ekstraktem bawiłem i chyba słoik 0,4kg na warkę 12l dałem i kolor był no powiedzmy ciemno brązowy Brzeczka była bardziej brązowa niż czarna. Niby z kalkulatora wyszło ok, ale w praktyce to raczej czarne nie będzie. W sumie może doleję resztę puszki w weekend (mam jeszcze 0,3kg) i zobaczymy co wyjdzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fenris Opublikowano 27 Września 2018 Udostępnij Opublikowano 27 Września 2018 no mi tam cuda beersmith pokazywał po 150 ebc czy więcej. Ale to chyba jedyny mankament tego programu przekłamuje kolor Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MistrzSuspensu Opublikowano 28 Września 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Września 2018 W dniu 27.09.2018 o 06:34, Fenris napisał: no mi tam cuda beersmith pokazywał po 150 ebc czy więcej. Ale to chyba jedyny mankament tego programu przekłamuje kolor Za bardzo na to uwagi nie zwróciłem, bo bardzo rzadko cokolwiek robiłem pod kolor. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
buber Opublikowano 28 Września 2018 Udostępnij Opublikowano 28 Września 2018 Jakie masz doświadczenia z Whirflokiem? Ile na warkę? Jak to później filtrujesz? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MistrzSuspensu Opublikowano 28 Września 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Września 2018 11 godzin temu, buber napisał: Jakie masz doświadczenia z Whirflokiem? Ile na warkę? Jak to później filtrujesz? Osadu jest chyba więcej niż normalnie i jest czasem problem z filtrację przez Hopstoppera co kończy się tradycyjnym przelewaniem wężykiem. Jednak jakiś testów porównawczych nie robiłem. Zadanie swoje spełnia, parę Pilsów lagerowanych w garażu w kegach w temperaturach koło zera, spadających czasem do -5°C nie spowodowało zmętnienia i piwa była idealnie klarowne. Kiedyś dawałem 1 szt. na 20L czy 40L, ale na 20L oszczędniej jest przełamać na pół i też działa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MistrzSuspensu Opublikowano 9 Października 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Października 2018 22-09-2018 - #107 Dark Mild v3 9,2° Profil wody: HCO3=234ppm, pH=7,6. Dodano kwas fosforowy, celowałem w 5,3. Zasyp: MepAle (MaltEurop) - 2,1kg (60,5%); Monchijski Ciemny (BestMalz) - 0,9kg (25,9%); Crystal 60 (Fawcett) - 0,3kg (8,6%); Pszenica palona (Fawcett) - 0,17kg (4,9%). Zacieranie (Brewmonk): Zacieranie w 19L (3,6L/kg) + 6,5L podbicia. Wysładzanie 14L wody. przerwa scukrzająca - 69°C->43°C (przez noc). Chmielenie/ gotowanie (60'): Ekstrakt chmielowy goryczkowy HopShot - 3mL (1mL = 6IBU/10L); Chłodzenie do 18°C. Drożdże: US-05 - zebrane z piany na Black IPA (powinienem dodać jakieś brytyjskie drożdże, ale piana była taka ładna ) Fermentacja: Fermentacja w zamrażarce z nastawioną temp. 15°C. Po tygodniu wiadro postawiono w pomieszczeniu o temp. otoczenia 18°C. Rozlew po 2 tygodniach fermentacji, w podanych parametrach nie uwzględniłem cukru na refermentację: Ekstrakt początkowy: 9,2°BLG Ekstrakt końcowy pozorny: 1,2°BLG Zawartość alkoholu objętościowo: 4,2% Odfermentowanie pozorne: 87% Nagazowanie: 2,4 vol. CO2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się