Jump to content

Domowy Browar Zbynka przedstawia.


Recommended Posts

Warka 29 PILS NIEMIECKI

 

Blg-12,5 obj. 20l z dn. 07.02.2010

 

Receptura- BIGB ?Znakomite piwa? zmodyfikowana

 

 

Słody;

pilzneński- 4,5kg

 

Chmiele;

lubelski szyszka- 100g

 

Drożdże;

 

Wyeast 2278 Pils Czech

 

Zacieranie;

zasyp; 18l-50°C

45°C-1/3 dekokt

do (12 min) 62°C- przerwa 10 min, do (15 min) wrzenia 15 min.

62°C zwrot dekoktu (8 min) przerwa 30 min.

1/3 dekokt

do(22 min) 72°C- przerwa 10 min, do (15 min) wrzenia 15 min.

72°C zwrot dekoktu (13 min) przerwa 30 min.

 

79°C- 10 min

 

Wysładzanie;

10l- 80°C

Chmielenie: 90min

0min- 40g

60 min- 40g

90 min-20g

 

Wynik;

18 litrów 17,5 Blg- rozcieńczyłem 6,2 litrami wody do~ 13 Blg

Edited by zbynekkk
Link to comment
Share on other sites

Warka 30 PORTER MIODOWY

 

Blg-22 obj. 21l z dn. 14.02.2010

 

Receptura- własna

 

 

Słody;

pilzneński- 3,5 kg

monachijski- 1,2 kg

caraaroma 300- 400 EBC- 0,3 kg

caramunich 140-160 EBC- 0,3 kg

carafa 880-1000 EBC- 0,1kg

 

Inne;

miód lipowo-akacjowy- 1,3 kg

 

Chmiele;

magnum szyszka- 30

lubelski szyszka- 20g

 

Drożdże;

 

Wyeast 2001 pils urquell

 

Zacieranie;

carafa zalany 0,5 l zimnej wody

zasyp;

pozostałe słody

15l- 56°C

52°C- 5 min

63°C- 30 min

72°C- 30 min

dodanie carafy 78°C- 10 min filtrowanie

 

Wysładzanie;

15l- 78°C

Chmielenie: 120min

60 min- 30 g magnum

100 min- 20 g lubelski

115 min- miód 1,3 kg

 

Wynik;

19,5 l- 23 Blg rozcieńczyłem do 22 Blg 1,5 l woda

Edited by zbynekkk
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Warka 31 CIEMNE SŁODOWE

 

Blg-15 obj. 21l z dn. 27.02.2010

 

Receptura- własna

 

 

Słody;

pilzneński- 4 kg

 

caramunich 140-160 EBC- 1 kg

 

 

Chmiele;

magnum szyszka- 20

lubelski szyszka- 20g

 

Drożdże;

W 34/70

 

Zacieranie;

 

12l- 67°C

 

65°C- 30 min

73°C- 30 min

 

 

Wysładzanie;

15l- 78°C

Chmielenie: 60min

0 min- 20 g magnum

40 min- 20 g lubelski

 

 

Wynik;

21l- 15Blg

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Warka 32 PORTER PSZOWSKI

 

Blg-20,5 obj. 63l z dn. 2010.03.20-21

 

Receptura- wzorowana na recept. Leszka Piątkowskiego ZNAKOMITE PIWA

 

 

Słody;

monachijski typ 1- 3*3 kg

monachijski typ 2- 3*2 kg

caraaroma- 3*0,5 kg

karmelowy jasny- 3*0,3 kg

carafa special typ 1- 3*0,25 kg

karmelowy ciemny 3*0,9 kg

czekoladowy żytni 3*0,05 kg

czekoladowy pszeniczny 3*0,04

 

Inne;

mech 3*5 g

 

Chmiele;

marynka szyszka- 3*66g

lubelski szyszka- 3*30g

 

Drożdże;

 

w 34/70

 

Zacieranie; NR 1

 

zasyp; 18l wody 56°C słody jasne

55*-5 minut

62*-15 min

pozostałe słody

72*-45 min

75°C- 10 min filtrowanie

 

Zacieranie; NR 2

zasyp; 2litry wody plus 16 litrów cienkusza 8 blg, 56°C słody jasne

reszta jak wyżej

 

Zacieranie NR 3

zasyp;17,5 litrów cienkusza 6 blg, 56°C słody jasne

reszta jak wyżej

 

Wysładzanie; NR1

wodą o temp. 75°C do ilości 15 litrów i blg 21, dalej do 16 litrów 8 blg

 

Wysładzanie; NR2

wodą o temp. 75°C do ilości 20 litrów i blg 21, dalej do 17,5 litrów 6 blg

 

Wysładzanie; NR3

wodą o temp. 75°C do ilości 20 litrów i blg 21, dalej do 15 litrów 6,5 blg

 

Chmielenie: 60min

0 min- 66 g marynka

30 min- 30 g lubelski

45 min- mech

 

Wynik;

63 l- 21,5 Blg

Edited by zbynekkk
Link to comment
Share on other sites

Warka 31 PORTER PSZOWSKI

Wynik;

63 l- 20,5 Blg

+1 za udany eksperyment.

 

Pozwolę sobie podsumować po swojemu wynik:

 

Wydajność efektywna 87%

 

W porównaniu z wydajnością standardową przy zacieraniu (bez dekokcji) 75% zaoszczędzono 3,4 kg słodu.

 

W porównaniu do dekokcji (ok 90%) powinno już nie być dużej różnicy.

 

Oczywiście do jednorazowej warki trzeba by dysponować garem ponad 70l.

 

Edit: przeliczenie.

Edited by admiro
Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...

Warka 33 LETNIE PRZYPADKOWE Blg-18,5 obj. 20l z dn. 27,06.2010

 

Receptura- wzorowana na recepturze bogdana62, 100% Pilzneńskiego. Ale wizyty gości i własna inwencja trochę namieszały ;) i do oryginału sporo brakuje.

 

 

Słody;

pilzneński- 5kg

 

 

Inne;

mech- 5g

 

Chmiele;

marynka szyszka- 50g

lubelski szyszka- 40g

 

Drożdże;

 

S-04

 

Zacieranie;

zasyp 17 litrów wody 45°C- 1 godzina w 42°C

62-65 °C- 20 minut

1/3 gęstego do dekoktu 72°C- 10 minut, gotowanie 20 minut

72°C- 20 minut

 

podgrzanie do 79°C- 10 minut i filtrowanie

 

 

Wysładzanie;

12l- 78°C do 4 Blg

 

Chmielenie: 125min

w 60 min- 50 g marynka

w 90 min- 20 g lubelski

w 115 min- mech

w 120 min- 20g lubelski

 

Wynik;

20l- 18,5 Blg

Edited by zbynekkk
Link to comment
Share on other sites

Warka 34 PODWÓJNA TESTOWA (dwa zacierania, przy połowie możliwości zasypowych, jedno chmielenie, na RIMSI-e)

 

Blg-16 obj. 43l z dn. 4,07.2010

 

Słody;

pilzneński- 2* 4,5 kg

monachijski- 2* 0,5 kg

zakwaszający- 2* 0,05

 

 

Chmiele;

marynka szyszka- 100g

lubelski szyszka- 80g

 

Drożdże;

 

S-04

 

Zacieranie;

zasyp;

18l- 50°C

50°C- 30 min

63°C- 30 min

72°C- 30 min

 

 

Wysładzanie;

15l- 78°C

Chmielenie: 120min

60 min- 100 g magnum

90 min- 40 g lubelski

115 min- 40g lubelski

 

Wynik;

43 l- 16 Blg

Edited by zbynekkk
Link to comment
Share on other sites

Warka 17 GRODZISZ z dn. 10.07.2010

Ostatnia zaległa warka, planowana prawie rok temu.

 

Słody;

pilzneński- 1 kg

wędzony- 0,4 kg

pszeniczny- 2,5 kg

pszeniczny wędzony- 2,5kg (wędzony 1 godzinę w temp. 50-60 stopni na drewnie czereśniowym)

 

 

Chmiele;

 

lubelski szyszka- 60g

 

Drożdże;

S-04

 

Zacieranie;

18 litrów 40 °C

 

38°C- 30 min

63°C- 20 min

72°C- 30 min

 

 

Wysładzanie;

do objętości 40l

Chmielenie: 90min

30 min- 60 g lubelski

 

 

Wynik;

36l- 11,5 Blg jutro rozcieńczę do8 Blg

Link to comment
Share on other sites

Dziś rano zajrzałem do grodzisza piana prawie zeszła, wieczorem już jej nie było. Odfermentowało do około 2 °Blg w około 30 godzin. Temperatura fermentacji 20-21 °C.

Teraz dumam czy przytrzymać go nad osadem drożdżowym, czy zlewać i klarować?

Link to comment
Share on other sites

Warka 35 GRODZISZ 2 z dn. 17.07.2010

 

 

Słody;

pilzneński- 1 kg

wędzony- 0,4 kg

pszeniczny- 2,5 kg

pszeniczny wędzony- 2,5kg (wędzony 1 godzinę w temp. 50-60 stopni na drewnie czereśniowym)

 

 

Chmiele;

 

lubelski szyszka- 50g

 

Drożdże;

S-04

 

Zacieranie;

18 litrów 40 °C

 

38°C- płynna przerwa 50 min do temperatury 63°C

63°C- 30 min

72°C- 30 min

 

 

Wysładzanie;

do objętości 45l

Chmielenie: 60min

w 45 minucie 10 gram mchu

w 0 min- 50 g lubelski

 

 

Wynik;

40l- 12 Blg rozcieńczyłem 10 litrami wody do 9,6 Blg po burzliwej rozcieńczę do planowanego 8 Blg

Edited by zbynekkk
Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Warka 36 BRĄZOWE ALE z dn. 15.08.2010

 

 

Słody;

pilzneński- 9 kg

carafa 1-0,2kg

karmelowy ciemny strzegom-0,3kg

 

 

Chmiele;

marynka szyszka- 60g

lubelski szyszka- 30g

 

Drożdże;

US-05

 

Zacieranie;

26 litrów 53 °C

 

50°C- płynna przerwa 50 min do temperatury 66°C

66°C- płynna przerwa 45 min do temperatury 74°C

74°C- 10 min

 

 

Wysładzanie;

do objętości 45l

 

Chmielenie: 60min

w 10 min- 60g marynka

w 50 min- 30 g lubelski

 

 

Wynik;

46l- 15 Blg

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Warka 37 PORTER ANGIELSKI z dn. 11.09.2010

 

Receptura Mateusza Pająka

 

 

Słody;

pilzneński- 3,6 kg

monachijski- 3,2 kg

caramunich- 1 kg

carapils- 0,4 kg

carafa- 0,4kg

cukier- 0,4 kg

 

 

Chmiele;

marynka szyszka- 70g

lubelski szyszka- 30g

 

Drożdże;

S-04

 

Zacieranie;

30 litrów 70 °C

66-68°C- 60 minut

76°C- 10 min

 

 

Wysładzanie;

do objętości 45l

 

Chmielenie: 90min

w 0 min- 70g marynka

w 60 min- 30 g lubelski

w 85 min- 30 g lubelski

 

 

Wynik;

40l- 15 Blg Zapomniałem dodać cukier, dałem następnego dnia

Edited by zbynekkk
Link to comment
Share on other sites

Warka 38 LIPA Z MIODEM z dn. 12.09.2010

 

Receptura BIGB

 

 

Słody;

pilzneński- 5 kg

monachijski- 1 kg

carahell- 0,6 kg

caraaroma- 0,4 kg

miód lipowo akacjowy- 1,8 litra

 

 

Chmiele;

marynka szyszka- 70g

lubelski szyszka- 30g

 

Drożdże;

S-33

 

Zacieranie;

20 litrów 65 °C

62°C- 40 minut

72°C- 30 minut

79°C- 10 minut

 

 

Wysładzanie;

do objętości 40l

 

Chmielenie: 60min

w 0 min- 70g marynka

w 45 min- 30 g lubelski

w 50 min- 5 g mech

w 58 min- miód

 

 

Wynik;

36l- 18 Blg

Edited by zbynekkk
Link to comment
Share on other sites

Warka 39 STOUT CZEKOLADOWY z dn. 18.09.2010

 

 

Słody;

pilzneński- 7,3 kg

monachijski- 1,7 kg

caramunich 2- 0,6 kg

carapils- 0,4 kg

carafa- 0,3 kg

wędzony- 0,4 kg

czekoladowy pszeniczny- 0,2 kg

jęczmień palony- 0,7 kg

czekoladowy żytni- 0,1 kg

 

 

Chmiele;

marynka szyszka- 130g

lubelski szyszka- 120g

 

Drożdże;

S-04

 

Zacieranie;

35 litrów 70 °C

62°C- 60 minut

płynnie bardzo wolno do 67°C (40 minut)? próba negatywna

72°C- 10 minut

77°C- filtrowanie

 

Wysładzanie;

do objętości 48 l ? miało być, ale wyszło z 55 litrów, gotowałem z 1,5 godziny żeby odparować

 

Chmielenie: 65min

w 0 min- 130g marynka

w 60 min- 120 g lubelski

w 60 min- mech 10 gram

 

 

Wynik;

43 litry ? 19 Blg, no i teraz się zastanawiam rozcieńczać wodą czy zostawić takie jakie wyszło.

Edited by zbynekkk
Link to comment
Share on other sites

Cześć :)

 

chyba wyszła Tobie za.. wydajność ?

U Zbynka to wieczny problem :D walczy z tym jak może i zawsze mu wychodzi za dużo ..... ja też tak chce :lol:

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Warka 40 pils z dn. 30.10.2010

 

 

Słody;

pilzneński- 8 kg

 

Chmiele;

marynka szyszka- 90g

lubelski szyszka- 70g

 

Drożdże;

pils czech

 

Zacieranie;

28 litrów 47 °C

45-40°C- 3 godziny 40 minut

1/3 dekokt 63°C- 20 minut, 100 °C 15 minut

63°C- 20 minut

1/3 dekokt 72°C- 10 minut, 100°C 15 minut

72°C- 30 minut

78°C- 10 minut, filtrowanie

 

Wysładzanie;

do objętości 44 l

 

Chmielenie: 65min

w 5 min- 90g marynka

w 40 min- 40 g lubelski

w 50 min-5 gram mech

w 60 min- 30 gram lubelski

 

 

Wynik;

40 litrów, 15 blg

Edited by zbynekkk
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Warka 41 pils niemiecki z dn. 11.11.2010

 

 

Słody;

pilzneński- 9 kg

 

Chmiele;

 

lubelski szyszka- 240g

 

Drożdże;

w 34/70

 

Zacieranie;

36 litrów 12 °C--- 11 godzin

35°C- 30 minut

Podgrzanie do 45°C

1/3 dekokt 63°C- 10 minut, 100 °C 15 minut

63°C- 30 minut

1/3 dekokt 72°C- 10 minut, 100°C 15 minut

72°C- 30 minut

78°C- 10 minut, filtrowanie

 

Wysładzanie;

do objętości 48 l

 

Chmielenie: 120min

w 0 min- 100g lubelski

w 60 min- 100 g lubelski

w 100 min- 40 g lubelski

W 105 min- 10 g mech

 

 

Wynik;

40 litrów 16 Blg

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.