zbynekkk Posted February 8, 2010 Share Posted February 8, 2010 (edited) Warka 29 PILS NIEMIECKI Blg-12,5 obj. 20l z dn. 07.02.2010 Receptura- BIGB ?Znakomite piwa? zmodyfikowana Słody; pilzneński- 4,5kg Chmiele; lubelski szyszka- 100g Drożdże; Wyeast 2278 Pils Czech Zacieranie; zasyp; 18l-50°C 45°C-1/3 dekokt do (12 min) 62°C- przerwa 10 min, do (15 min) wrzenia 15 min. 62°C zwrot dekoktu (8 min) przerwa 30 min. 1/3 dekokt do(22 min) 72°C- przerwa 10 min, do (15 min) wrzenia 15 min. 72°C zwrot dekoktu (13 min) przerwa 30 min. 79°C- 10 min Wysładzanie; 10l- 80°C Chmielenie: 90min 0min- 40g 60 min- 40g 90 min-20g Wynik; 18 litrów 17,5 Blg- rozcieńczyłem 6,2 litrami wody do~ 13 Blg Edited February 14, 2010 by zbynekkk Link to comment Share on other sites More sharing options...
zbynekkk Posted February 14, 2010 Author Share Posted February 14, 2010 (edited) Warka 30 PORTER MIODOWY Blg-22 obj. 21l z dn. 14.02.2010 Receptura- własna Słody; pilzneński- 3,5 kg monachijski- 1,2 kg caraaroma 300- 400 EBC- 0,3 kg caramunich 140-160 EBC- 0,3 kg carafa 880-1000 EBC- 0,1kg Inne; miód lipowo-akacjowy- 1,3 kg Chmiele; magnum szyszka- 30 lubelski szyszka- 20g Drożdże; Wyeast 2001 pils urquell Zacieranie; carafa zalany 0,5 l zimnej wody zasyp; pozostałe słody 15l- 56°C 52°C- 5 min 63°C- 30 min 72°C- 30 min dodanie carafy 78°C- 10 min filtrowanie Wysładzanie; 15l- 78°C Chmielenie: 120min 60 min- 30 g magnum 100 min- 20 g lubelski 115 min- miód 1,3 kg Wynik; 19,5 l- 23 Blg rozcieńczyłem do 22 Blg 1,5 l woda Edited February 14, 2010 by zbynekkk Link to comment Share on other sites More sharing options...
zbynekkk Posted February 28, 2010 Author Share Posted February 28, 2010 Warka 31 CIEMNE SŁODOWE Blg-15 obj. 21l z dn. 27.02.2010 Receptura- własna Słody; pilzneński- 4 kg caramunich 140-160 EBC- 1 kg Chmiele; magnum szyszka- 20 lubelski szyszka- 20g Drożdże; W 34/70 Zacieranie; 12l- 67°C 65°C- 30 min 73°C- 30 min Wysładzanie; 15l- 78°C Chmielenie: 60min 0 min- 20 g magnum 40 min- 20 g lubelski Wynik; 21l- 15Blg Link to comment Share on other sites More sharing options...
zbynekkk Posted March 21, 2010 Author Share Posted March 21, 2010 (edited) Warka 32 PORTER PSZOWSKI Blg-20,5 obj. 63l z dn. 2010.03.20-21 Receptura- wzorowana na recept. Leszka Piątkowskiego ZNAKOMITE PIWA Słody; monachijski typ 1- 3*3 kg monachijski typ 2- 3*2 kg caraaroma- 3*0,5 kg karmelowy jasny- 3*0,3 kg carafa special typ 1- 3*0,25 kg karmelowy ciemny 3*0,9 kg czekoladowy żytni 3*0,05 kg czekoladowy pszeniczny 3*0,04 Inne; mech 3*5 g Chmiele; marynka szyszka- 3*66g lubelski szyszka- 3*30g Drożdże; w 34/70 Zacieranie; NR 1 zasyp; 18l wody 56°C słody jasne 55*-5 minut 62*-15 min pozostałe słody 72*-45 min 75°C- 10 min filtrowanie Zacieranie; NR 2 zasyp; 2litry wody plus 16 litrów cienkusza 8 blg, 56°C słody jasne reszta jak wyżej Zacieranie NR 3 zasyp;17,5 litrów cienkusza 6 blg, 56°C słody jasne reszta jak wyżej Wysładzanie; NR1 wodą o temp. 75°C do ilości 15 litrów i blg 21, dalej do 16 litrów 8 blg Wysładzanie; NR2 wodą o temp. 75°C do ilości 20 litrów i blg 21, dalej do 17,5 litrów 6 blg Wysładzanie; NR3 wodą o temp. 75°C do ilości 20 litrów i blg 21, dalej do 15 litrów 6,5 blg Chmielenie: 60min 0 min- 66 g marynka 30 min- 30 g lubelski 45 min- mech Wynik; 63 l- 21,5 Blg Edited April 14, 2010 by zbynekkk Link to comment Share on other sites More sharing options...
bielok Posted March 21, 2010 Share Posted March 21, 2010 Cześć Gratuluje wyników objętość brzeczki imponująca Link to comment Share on other sites More sharing options...
admiro Posted March 21, 2010 Share Posted March 21, 2010 (edited) Warka 31 PORTER PSZOWSKIWynik; 63 l- 20,5 Blg +1 za udany eksperyment. Pozwolę sobie podsumować po swojemu wynik: Wydajność efektywna 87% W porównaniu z wydajnością standardową przy zacieraniu (bez dekokcji) 75% zaoszczędzono 3,4 kg słodu. W porównaniu do dekokcji (ok 90%) powinno już nie być dużej różnicy. Oczywiście do jednorazowej warki trzeba by dysponować garem ponad 70l. Edit: przeliczenie. Edited March 21, 2010 by admiro Link to comment Share on other sites More sharing options...
zbynekkk Posted March 21, 2010 Author Share Posted March 21, 2010 Wkradła się pomyłka otrzymałem 63 litry o gęstości 20,5 blg a nie 21,5 blg. Link to comment Share on other sites More sharing options...
zbynekkk Posted June 27, 2010 Author Share Posted June 27, 2010 (edited) Warka 33 LETNIE PRZYPADKOWE Blg-18,5 obj. 20l z dn. 27,06.2010 Receptura- wzorowana na recepturze bogdana62, 100% Pilzneńskiego. Ale wizyty gości i własna inwencja trochę namieszały i do oryginału sporo brakuje. Słody; pilzneński- 5kg Inne; mech- 5g Chmiele; marynka szyszka- 50g lubelski szyszka- 40g Drożdże; S-04 Zacieranie; zasyp 17 litrów wody 45°C- 1 godzina w 42°C 62-65 °C- 20 minut 1/3 gęstego do dekoktu 72°C- 10 minut, gotowanie 20 minut 72°C- 20 minut podgrzanie do 79°C- 10 minut i filtrowanie Wysładzanie; 12l- 78°C do 4 Blg Chmielenie: 125min w 60 min- 50 g marynka w 90 min- 20 g lubelski w 115 min- mech w 120 min- 20g lubelski Wynik; 20l- 18,5 Blg Edited June 27, 2010 by zbynekkk Link to comment Share on other sites More sharing options...
zbynekkk Posted July 4, 2010 Author Share Posted July 4, 2010 (edited) Warka 34 PODWÓJNA TESTOWA (dwa zacierania, przy połowie możliwości zasypowych, jedno chmielenie, na RIMSI-e) Blg-16 obj. 43l z dn. 4,07.2010 Słody; pilzneński- 2* 4,5 kg monachijski- 2* 0,5 kg zakwaszający- 2* 0,05 Chmiele; marynka szyszka- 100g lubelski szyszka- 80g Drożdże; S-04 Zacieranie; zasyp; 18l- 50°C 50°C- 30 min 63°C- 30 min 72°C- 30 min Wysładzanie; 15l- 78°C Chmielenie: 120min 60 min- 100 g magnum 90 min- 40 g lubelski 115 min- 40g lubelski Wynik; 43 l- 16 Blg Edited July 4, 2010 by zbynekkk Link to comment Share on other sites More sharing options...
zbynekkk Posted July 10, 2010 Author Share Posted July 10, 2010 Warka 17 GRODZISZ z dn. 10.07.2010 Ostatnia zaległa warka, planowana prawie rok temu. Słody; pilzneński- 1 kg wędzony- 0,4 kg pszeniczny- 2,5 kg pszeniczny wędzony- 2,5kg (wędzony 1 godzinę w temp. 50-60 stopni na drewnie czereśniowym) Chmiele; lubelski szyszka- 60g Drożdże; S-04 Zacieranie; 18 litrów 40 °C 38°C- 30 min 63°C- 20 min 72°C- 30 min Wysładzanie; do objętości 40l Chmielenie: 90min 30 min- 60 g lubelski Wynik; 36l- 11,5 Blg jutro rozcieńczę do8 Blg Link to comment Share on other sites More sharing options...
zbynekkk Posted July 12, 2010 Author Share Posted July 12, 2010 Dziś rano zajrzałem do grodzisza piana prawie zeszła, wieczorem już jej nie było. Odfermentowało do około 2 °Blg w około 30 godzin. Temperatura fermentacji 20-21 °C. Teraz dumam czy przytrzymać go nad osadem drożdżowym, czy zlewać i klarować? Link to comment Share on other sites More sharing options...
bielok Posted July 14, 2010 Share Posted July 14, 2010 Cześć Niżej nie zejdzie - zlewaj na cichą Link to comment Share on other sites More sharing options...
zbynekkk Posted July 17, 2010 Author Share Posted July 17, 2010 (edited) Warka 35 GRODZISZ 2 z dn. 17.07.2010 Słody; pilzneński- 1 kg wędzony- 0,4 kg pszeniczny- 2,5 kg pszeniczny wędzony- 2,5kg (wędzony 1 godzinę w temp. 50-60 stopni na drewnie czereśniowym) Chmiele; lubelski szyszka- 50g Drożdże; S-04 Zacieranie; 18 litrów 40 °C 38°C- płynna przerwa 50 min do temperatury 63°C 63°C- 30 min 72°C- 30 min Wysładzanie; do objętości 45l Chmielenie: 60min w 45 minucie 10 gram mchu w 0 min- 50 g lubelski Wynik; 40l- 12 Blg rozcieńczyłem 10 litrami wody do 9,6 Blg po burzliwej rozcieńczę do planowanego 8 Blg Edited July 17, 2010 by zbynekkk Link to comment Share on other sites More sharing options...
bielok Posted July 18, 2010 Share Posted July 18, 2010 Cześć Widzę że robisz zapasy lekkiego piwa na gorące dni Link to comment Share on other sites More sharing options...
zbynekkk Posted July 18, 2010 Author Share Posted July 18, 2010 W najgłębszej piwnicy mam 22°C więc grodzisz powędrował do chłodziarki. Link to comment Share on other sites More sharing options...
zbynekkk Posted August 31, 2010 Author Share Posted August 31, 2010 Warka 36 BRĄZOWE ALE z dn. 15.08.2010 Słody; pilzneński- 9 kg carafa 1-0,2kg karmelowy ciemny strzegom-0,3kg Chmiele; marynka szyszka- 60g lubelski szyszka- 30g Drożdże; US-05 Zacieranie; 26 litrów 53 °C 50°C- płynna przerwa 50 min do temperatury 66°C 66°C- płynna przerwa 45 min do temperatury 74°C 74°C- 10 min Wysładzanie; do objętości 45l Chmielenie: 60min w 10 min- 60g marynka w 50 min- 30 g lubelski Wynik; 46l- 15 Blg Link to comment Share on other sites More sharing options...
zbynekkk Posted September 12, 2010 Author Share Posted September 12, 2010 (edited) Warka 37 PORTER ANGIELSKI z dn. 11.09.2010 Receptura Mateusza Pająka Słody; pilzneński- 3,6 kg monachijski- 3,2 kg caramunich- 1 kg carapils- 0,4 kg carafa- 0,4kg cukier- 0,4 kg Chmiele; marynka szyszka- 70g lubelski szyszka- 30g Drożdże; S-04 Zacieranie; 30 litrów 70 °C 66-68°C- 60 minut 76°C- 10 min Wysładzanie; do objętości 45l Chmielenie: 90min w 0 min- 70g marynka w 60 min- 30 g lubelski w 85 min- 30 g lubelski Wynik; 40l- 15 Blg Zapomniałem dodać cukier, dałem następnego dnia Edited September 12, 2010 by zbynekkk Link to comment Share on other sites More sharing options...
zbynekkk Posted September 12, 2010 Author Share Posted September 12, 2010 (edited) Warka 38 LIPA Z MIODEM z dn. 12.09.2010 Receptura BIGB Słody; pilzneński- 5 kg monachijski- 1 kg carahell- 0,6 kg caraaroma- 0,4 kg miód lipowo akacjowy- 1,8 litra Chmiele; marynka szyszka- 70g lubelski szyszka- 30g Drożdże; S-33 Zacieranie; 20 litrów 65 °C 62°C- 40 minut 72°C- 30 minut 79°C- 10 minut Wysładzanie; do objętości 40l Chmielenie: 60min w 0 min- 70g marynka w 45 min- 30 g lubelski w 50 min- 5 g mech w 58 min- miód Wynik; 36l- 18 Blg Edited September 12, 2010 by zbynekkk Link to comment Share on other sites More sharing options...
zbynekkk Posted September 19, 2010 Author Share Posted September 19, 2010 (edited) Warka 39 STOUT CZEKOLADOWY z dn. 18.09.2010 Słody; pilzneński- 7,3 kg monachijski- 1,7 kg caramunich 2- 0,6 kg carapils- 0,4 kg carafa- 0,3 kg wędzony- 0,4 kg czekoladowy pszeniczny- 0,2 kg jęczmień palony- 0,7 kg czekoladowy żytni- 0,1 kg Chmiele; marynka szyszka- 130g lubelski szyszka- 120g Drożdże; S-04 Zacieranie; 35 litrów 70 °C 62°C- 60 minut płynnie bardzo wolno do 67°C (40 minut)? próba negatywna 72°C- 10 minut 77°C- filtrowanie Wysładzanie; do objętości 48 l ? miało być, ale wyszło z 55 litrów, gotowałem z 1,5 godziny żeby odparować Chmielenie: 65min w 0 min- 130g marynka w 60 min- 120 g lubelski w 60 min- mech 10 gram Wynik; 43 litry ? 19 Blg, no i teraz się zastanawiam rozcieńczać wodą czy zostawić takie jakie wyszło. Edited September 19, 2010 by zbynekkk Link to comment Share on other sites More sharing options...
kolomar Posted September 19, 2010 Share Posted September 19, 2010 Mnie by kusiło, żeby zostawić, ale nie wiem, czy nie będzie za wysokie IBU. Liczyłeś to jakoś? Link to comment Share on other sites More sharing options...
zbynekkk Posted September 19, 2010 Author Share Posted September 19, 2010 Nie liczyłem, chyba rozcieńczę do bezpiecznych 15,5 Blg, ale po burzliwej, bo inaczej wyjdzie mi to wszystko z fermentatorów. Link to comment Share on other sites More sharing options...
anteks Posted September 19, 2010 Share Posted September 19, 2010 chyba wyszła Tobie za.. wydajność ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
bielok Posted September 20, 2010 Share Posted September 20, 2010 Cześć chyba wyszła Tobie za.. wydajność ? U Zbynka to wieczny problem walczy z tym jak może i zawsze mu wychodzi za dużo ..... ja też tak chce Link to comment Share on other sites More sharing options...
zbynekkk Posted October 30, 2010 Author Share Posted October 30, 2010 (edited) Warka 40 pils z dn. 30.10.2010 Słody; pilzneński- 8 kg Chmiele; marynka szyszka- 90g lubelski szyszka- 70g Drożdże; pils czech Zacieranie; 28 litrów 47 °C 45-40°C- 3 godziny 40 minut 1/3 dekokt 63°C- 20 minut, 100 °C 15 minut 63°C- 20 minut 1/3 dekokt 72°C- 10 minut, 100°C 15 minut 72°C- 30 minut 78°C- 10 minut, filtrowanie Wysładzanie; do objętości 44 l Chmielenie: 65min w 5 min- 90g marynka w 40 min- 40 g lubelski w 50 min-5 gram mech w 60 min- 30 gram lubelski Wynik; 40 litrów, 15 blg Edited October 30, 2010 by zbynekkk Link to comment Share on other sites More sharing options...
zbynekkk Posted November 11, 2010 Author Share Posted November 11, 2010 Warka 41 pils niemiecki z dn. 11.11.2010 Słody; pilzneński- 9 kg Chmiele; lubelski szyszka- 240g Drożdże; w 34/70 Zacieranie; 36 litrów 12 °C--- 11 godzin 35°C- 30 minut Podgrzanie do 45°C 1/3 dekokt 63°C- 10 minut, 100 °C 15 minut 63°C- 30 minut 1/3 dekokt 72°C- 10 minut, 100°C 15 minut 72°C- 30 minut 78°C- 10 minut, filtrowanie Wysładzanie; do objętości 48 l Chmielenie: 120min w 0 min- 100g lubelski w 60 min- 100 g lubelski w 100 min- 40 g lubelski W 105 min- 10 g mech Wynik; 40 litrów 16 Blg Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now