Skocz do zawartości

Domowy Browar Zbynka przedstawia.


Rekomendowane odpowiedzi

Miał być eksperyment, dwie warki z takim samym zasypem, chmielami i tak samo zacierane, ale jedna zacierana i wysładzana sokiem brzozowym.

Zacząłem o godzinie 8 od odważenia słodów, nastawienia posoki i grzania wody w wymienniku. O godzinie czternastej pierwsza warka już się zdążyła schłodzić do 25 stopni, a druga czekała po wygrzewie. Przy okazji chłodzenia, łapałem ciepłą wodę do mycia kegów. wiaderko z ciepłą wodą trochę mi wadziło więc popchnąłem nogą. No i się stało, po chwili zauważyłem że warzelny się przepełnia. :roll: Przesuwając wiaderko z wodą uchyliłem zawór łączący kocioł zacierny z warzelnym i pompka dobiła brzeczkę po wygrzewie do gotowej brzeczki w warzelnym. Chciał nie chciał od nowa gotowanie warki, a po zagotowaniu nowa porcja aromatycznego i jeszcze raz chłodzenie. Kosztowało mnie to ponad 3 godziny.

 

 

eee.... to niemożliwe Prima Aprilis :D;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 84

 

 

pilzneński Litwa- 7 kg

carahell- 0,3 kg

zakwaszajacy- 0,1 kg

monachijski- 0,6 kg

pszeniczny- 0,05 kg

 

 

 

marynka szyszka 60 g- 60 minut

lubelski szyszka 50 g- 0 minut

mech 5 g 15 minut

 

zasyp 52°C

-->63°C- 40'

-->72°C- 40'

-->78°C, 3 godziny

 

 

 

zadane budvar lager

wynik to 40 i parę litrów, 13 Blg

Edytowane przez zbynekkk
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Warka 83

( z dn. 06-04-2012)

 

pilzneński Litwa- 7 kg

carahell- 0,3 kg

zakwaszajacy- 0,1 kg

monachijski- 0,6 kg

pszeniczny- 0,05 kg

 

 

 

marynka szyszka 60 g- 60 minut

lubelski szyszka 50 g- 0 minut

mech 5 g 15 minut

 

zasyp 52°C 25 l osoka

-->63°C- 40'

-->72°C- 40'

-->78°C- 10'

wysładzane do 05 litrów osoką

 

 

zadane budvar lager

wynik to 40 i parę litrów, 13 Blg

Edytowane przez zbynekkk
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 85

 

 

pilzneński Litwa- 8 kg

zakwaszajacy- 0,1 kg

 

marynka szyszka 40 g- 60 minut

marynka szyszka 20 g- 20 minut

lubelski szyszka 50 g- 0 minut

 

 

zasyp 52°C- 15'

-->65°C- 60'

-->72°C- 20'

-->78°C- 10'

 

 

 

zadane budvar lager

wynik to 40 i parę litrów, 13 Blg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 86

 

 

pilzneński Litwa- 7,5 kg

zakwaszajacy- 0,1 kg

carahell- 0,3 kg

monacijski- 0,1 kg

 

marynka szyszka 50 g- 60 minut

marynka szyszka 10 g- 20 minut

lubelski szyszka 50 g- 0 minut

 

 

zasyp 52°C-->

-->65°C- 60'

-->72°C- 20'

-->78°C- 10'

 

 

 

zadane budvar lager

wynik to 40 i parę litrów, 13 Blg

 

Przy okazji warki 83, 84 przelane na cichą przy 3 Blg

Edytowane przez zbynekkk
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Warka 87 Bogdanowe ale

 

pilzneński Słowacja - 7 kg

monachijski- 1 kg

pszeniczny- 0,1 kg

carafa 1- 0,02 kg

jęczmień palony- 0,01 kg

cararoma- 0,2 kg

 

marynka szyszka 50 g- 60 minut

marynka szyszka 10 g- 20 minut

lubelski szyszka 50 g- 0 minut

 

 

zasyp 52°C--> 5'

-->63°C- 30'

-->72°C- 30' ----> dodane palone, wcześniej moczone na zimno

-->78°C- 10'

 

 

 

zadane S05

wynik to 40 i parę litrów, 13 Blg

Edytowane przez zbynekkk
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Warka 88 Bogdanowe ale 2 (z dn 27 maja)

 

pilzneński Słowacja - 8 kg

monachijski- 1 kg

pszeniczny- 0,5 kg

 

 

marynka szyszka 40 g- 60 minut

 

lubelski szyszka 50 g- 0 minut

 

 

zasyp 52°C--> 10'

-->63°C- 40'

-->72°C- 30'

-->78°C- 10'

 

 

 

zadane S05

wynik to 40 i parę litrów, 13 Blg

Edytowane przez zbynekkk
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 5 miesięcy temu...

Czas otworzyć sezon 2012/2013

 

Warka 89 lekki gorzki lagerek

 

pilzneński Słowacja - 7 kg

carahell- 0,3 kg

 

 

 

taurus szyszka 40 g- 60 minut

sybilla granulat 30 g- 30 minut

lubelski szyszka 50 g- 0 minut

mech 5 g- 15 minut

 

 

zasyp 24 l- 70°C

-->64°C- 65'

-->72°C- 10'

-->78°C- 10'

 

 

 

zadane gęstwą z dwu litrowego startera W 34/70

wynik to 40 i parę litrów, 11,5 Blg

Edytowane przez zbynekkk
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Warka 90

 

pilzneński Słowacja - 7,5 kg

carahell- 0,3 kg

zakwazający- 0,1 kg

 

 

 

taurus szyszka 41 g- 60 minut

lubelski 30 g- 15 minut

lubelski szyszka 104 g- 5 minut

mech 5 g- 15 minut

 

 

zasyp 23 l- 33°C

-->30°C- 60'

-->65°C- 60'

-->78°C- 10'

 

 

 

zadane gęstwą W 34/70

wynik to 40l, 12,5 Blg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 91

 

pilzneński Słowacja - 7,5 kg

carahell- 0,3 kg

zakwazający- 0,1 kg

 

 

 

taurus szyszka 41 g- 60 minut

lubelski 30 g- 25 minut

lubelski szyszka 104 g- 0 minut

 

 

 

zasyp 23 l- 33°C

-->30°C- 60'

-->62°C- 40'

-->72°C- 20'

-->78°C- 10'

 

 

 

zadane gęstwą W 34/70

wynik to 43l, 12 Blg

Edytowane przez zbynekkk
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 92 Czerwony Kozioł Plipka

 

 

2 X 0,3 kg Caramunich Typ1

2 X 0,25 kg Caramunich Typ II

2 X 1,1 kg Carared

2 X 1,5 kg Monachijski I

2 X 4,5 kg Pilzneński

2 X 0,2 kg Melanoidowy

2 X 0,5 kg Monachijski Strzegom

 

20 g Lubelski szyszka 15 minut

15 g Taurus 60 minut

 

5g Mech irlandzki 15 minut

 

 

 

 

Zasyp 25 litrów 53°C pierwsze zacieranie,

drugie zacieranie- 5l woda + 20 litrów cienkusza z pierwszego wysładzania

 

50°C- 10 minut

67°C- 50 minut

72°C- 20 minut

78°C- 10 minut

 

 

Wynik to 43 litry 21,5 °Blg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Jęczmieńczniak :)

 

Pilzneński- 3 kg

Monachijski- 0,4 kg

Cararoma- 0,05 kg

 

 

52°C- 10 minut

67°C- 60 minut

78°C- 10 minut

 

Gotowanie 60 minut

w 45 minucie- lubelski szyszka, mech

 

Wynik to 8 litrów 16 Blg i 12 litrów cieńkusza.

 

 

 

Warka 93 ciemne pomieszane

 

Pilzneński- 7 kg

Monachijski- 0,3 kg

Carahell- 0,1 kg

 

 

taurus szyszka 40 g- 60 minut

taurus 10 g- 15 minut

mech- 15 minut

taurus 50 g- 0 minut :)

 

 

12 l cieńkusza plus woda- zasyp

 

 

50°C- 10 minut

64°C- 50 minut

72°C- 10 minut

78°C- 10 minut

 

Wynik: 40 litrów 14,5 blg zadane gęstwą w 34/70

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 94 pilzner

 

Pilzneński- 7,5 kg

Monachijski- 0,4 kg

Carahell- 0,1 kg

 

 

taurus szyszka 40 g- 60 minut

mech- 15 minut

lubelski szyszka 50 g- 5 minut :)

 

 

 

31°C- 105 minut

65°C- 40 minut

72°C- 30 minut

78°C- 10 minut

 

Wynik: 40 litrów i parę 13 blg, zadane gęstwą w 34/70

Edytowane przez zbynekkk
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka 95 pilzner

 

Pilzneński- 7 kg

Monachijski- 0,5 kg

Carahell- 0,3 kg

 

 

taurus szyszka 35 g- 60 minut

mech- 15 minut

lubelski szyszka 50 g- 0 minut

 

 

 

31°C- 130 minut

52°C- 10 minut

64°C- 60 minut

72°C- 20 minut

78°C- 10 minut

 

Wynik: 40 litrów i parę 12 blg, zadane gęstwą w 34/70.

Przy okazji warka 92 Kozioł Plipka poszła do 82 butelek z 3 gramami glukozy na 0,5 litra. Warki 90 i 91 poszły do kegów. Warka 93 przelana na cichą.

Edytowane przez zbynekkk
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka 96 kozioł tradycyjny

 

 

Plzneński- 8 kg

Monachijski- 4 kg

 

 

 

taurus szyszka 43 g- 55 minut ( w 5 minucie)

mech- 15 minut

lubelski szyszka 40 g- 10 minut

 

 

36 litrów 66°C zasyp

61°C- 10 minut, 1/3 do dekoktu 72°C- 10 minut, 100°C- 15 minut.

66°C grzeje do 72°C przez 40 minut i utrzymuje 72°C przez następne 40 minut

 

78°C- 10 minut

 

Wynik: 40 litrów i parę 18,5 blg, zadane gęstwą w 34/70.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 97 kozioł tradycyjny

 

 

Plzneński- 8 kg

Monachijski- 4 kg

 

 

 

taurus szyszka 30 g- 60 minut

mech- 15 minut

lubelski szyszka 40 g- 5 minut

 

 

36 litrów 66°C zasyp

60°C- 10 minut, 1/3 do dekoktu 72°C- 10 minut, 100°C- 15 minut.

72°C przez 30 minut

 

78°C- 10 minut

 

Wynik: 40 litrów i parę 18 blg, zadane gęstwą w 34/70.

Edytowane przez zbynekkk
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Warka 98 Pilzner niemiecki

 

 

Plzneński- 6,75 kg

 

Magnum szyszka 40 g- 60 minut

Perle szyszka 20 g- 20 minut

Sybilla granulat 20 g- 5 minut

Mech- 15 minut

 

20 litrów 54°C zasyp

50°C- 10 minut

64,4°C- 75 minut

 

76°C- 10 minut

 

Wynik: 45 litrów 10,5 blg, zadane W 34/70.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zasyp może być. Chmielenie też (aczkolwiek chmielenie na aromat można przedyskutować ;)). Ale zacieranie to bym trochę skrócił w 64°C i przynajmniej połowę przeniósł na 72°C bo Ci straszna siekierka wyjdzie.

No i tylko 16,5°Blg na portera? Tak ze 21-22°Blg to będzie piwo godne setnej warki. :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Warka 99 bochemian pilzner

 

 

Plzneński- 6 kg

Monachijski strzegomski- 0,5 kg

Carahell- 0,5 kg

 

Magnum szyszka 40 g- 60 minut

Tradition szyszka 40 g- 40 minut

Hersbrucker szyszka 50 g- 5 minut

Mech- 15 minut

 

20 litrów 56°C zasyp

50°C- 10 minut

62°C- 30 minut

72°C- 40 minut

 

76°C- 10 minut

 

Wynik: 45 litrów 11 blg, zadane gęstwą W 34/70.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 100 Porter bałtycki

 

 

Plzneński- 7,5 kg

Monachijski strzegomski- 3,2 kg

Caraaroma- 1,17 kg

Carafa 1- 0,1 kg

Palony jęczmień- 0,14 kg

 

Pierwszy chmiel dodany po 10 godzinach od zagotowania i trzymania brzeczki na "świeczce" Po prostu poszedłem spać. Odparowało tyle, że zabrakło cieńkusza do uzupełnienia. Dolałem około 6 litrów wody.

 

Magnum szyszka 42 g- 60 minut

Perle szyszka 21 g- 20 minut

Tradition szyszka 15 g- 5 minut

Mech- 15 minut

 

32 litrów 54°C zasyp, bez carafy i jęczmienia palonego, te poszły do odrobiny zimnej wody.

50°C- 10 minut

64,5°C- 40 minut

72°C- 30 minut

dodane palone

76°C- 10 minut

 

Wynik: 45 litrów 19 blg, zadane gęstwą W 34/70.

Edytowane przez zbynekkk
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

Warka 101 Pilzner polski

 

 

Plzneński- 6,5 kg

Monachijski strzegom- 0,5 kg

 

Marynka szyszka 30 g- 60 minut

Marynka granulat 25 g- 60 minut

Marynka granulat 25 g- 20 minut

Lubelski szyszka 100 g- 0 minut

Mech- 15 minut

 

18 litrów 42°C zasyp

40°C- 60 minut

50°C- 10 minut

66,5°C- 50 minut

 

76°C- 10 minut

 

Wynik: 40 litrów 11 blg, zadane W 34/70.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 102 Pilzner polski 2

 

 

Plzneński- 6,5 kg

Monachijski strzegom- 0,5 kg

 

 

Marynka granulat 45 g- 60 minut

Marynka granulat 20 g- 20 minut

Lubelski szyszka 100 g- 0 minut

Mech- 15 minut

 

18 litrów 42°C zasyp

40°C- 90 minut

50°C- 10 minut

63°C- 40 minut

72°C- 20 minut

 

76°C- 10 minut

 

Wynik: 40 litrów 11 blg, zadane W 34/70.

Edytowane przez zbynekkk
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.