zgoda Opublikowano 29 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2011 Tyż nie mam. Przelałem brzeczkę do wiadra, zacier do gara i abarot podgrzewanie na palniku... Ale drugi raz się na to nie zapisuję. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 29 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2011 Tyż nie mam. Przelałem brzeczkę do wiadra, zacier do gara i abarot podgrzewanie na palniku... Ale drugi raz się na to nie zapisuję. w takim razie na warzenie rogena zapraszam do siebie - u mnie podgrzanie zacieru w kadzi filtracyjnej to włączenie 3 guzików i pójście po piwo żeby się nie nudzić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbynekkk Opublikowano 29 Maja 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2011 (edytowane) Warka 59 ŻYTNIE 5 kg żytni 1,5 kg pilzneński Słowacja 1,5 kg monachijski 0,5 kg caramunich 0,5 kg pszeniczny 180 g carafa chmiele: lubelski szyszka 60 g- 60' lubelski szyszka 30 g- 20' mech opk. 15' 11:14 - zasyp- 52°C- 10'--> 11:32--> 62°C-- 30' 12:05-dekokt-->12:25- 100°C-->15'--> 12:40-->70-72°C- 40'- 13:20-->14:00-->75°C-->14:25 filtrowanie 17:40 60 g lubelski 18:20 30g lubelski Wynik to 42 litry 15,5 °Blg podzieliłem na dwa fermentatory i zadałem gęstwą California lager. Edytowane 30 Maja 2011 przez zbynekkk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbynekkk Opublikowano 4 Czerwca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2011 (edytowane) Warka 60 Grodziskie 3kg- pszeniczny samodzielnie wędzony na zimnym dębowym dymie 1kg- pszeniczny 1kg- pilzneński Słowacja lubelski granulat 60g- 90 minut 40g- 30 minut mech, opakowanie, w końcówce na 15 minut 20 litrów 40°C zasyp 39°C -->10' 50°C -->20' 66°C -->30' 73°C -->30' 77°C -->10'-->filtrowanie i wysładzanie do objętości 46l Wynik to 40 litrów 9°Blg zadane gęstwą drożdży grodziskich. Z ciekawości zmierzyłem, zużyłem 1,1kg gazu i 3,5 kWh. A jak to u Was wygląda? Edytowane 4 Czerwca 2011 przez zbynekkk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 4 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2011 To żytnie wygląda jak mózg - przed chwilą właśnie był pokazywany w CSI. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbynekkk Opublikowano 4 Czerwca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2011 gdzie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mimazy Opublikowano 4 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2011 pewnie Cryminalne Sagadki Imiami Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 4 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2011 Las Vegas. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbynekkk Opublikowano 11 Czerwca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2011 Warka 61 kolesch pilzneński Słowacja- 7 kg pszeniczny 1 kg carapils 0.2 kg marynka szyszka 40 g- 60 minut lubelski szyszka 30 g- 20 minut lubelski szyszka 15 g- 5 minut mech 10 g 15 minut 52°C-->15'--> 64°C--> 40'--> 72°C--> 30'--> 78°C--> 10' 11:20--> 55°C 20 litrów zasyp 52°C--> 11:35--> 64°C 11:40--> 12:20-->72°C 12:32--> 13:00--> 78°C 13:15-->13:25 14:50--> marynka 15:30--> lubelski 15:45--> lubelski zadane US 05 wynik to 43 litry 12,5 Blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbynekkk Opublikowano 18 Czerwca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2011 (edytowane) Warka 62 PSZENICA 3 kg Monachijski I 5 kg Pszeniczny jasny 50 g Lubelski szyszka 5 g mech 15' 10:15- 25 l wody 38°C- zasyp 37°C--> 44°C-- 20'--> 66°C-- 70' 37°C-- 10:20--> 44°C-- 10:23-- 10:43-->66°C-- 10:58--12:08--> 78°C-- 12:24-- 12:34 wysładzanie 13:50-- 50g lubelski-- 15:20 Wynik to 43 litry 13 Blg, zadane wb06. Edytowane 18 Czerwca 2011 przez zbynekkk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbynekkk Opublikowano 26 Czerwca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2011 63 Witek pilzneński- 4,5 kg monachijski typ 2- 0,5 kg płatki owsiane- 1 kg pszenica- 4 kg skórka z czterech dużych pomarańczy i jednej cytryny curakało- 10 g kolendra- 20 g kmin- 1g przyprawy dodawane na 10'połowa i druga połowa na 3' lubelski szyszka 16 g - 90' magnum zleżały 10 g - 90' 10:00 zasyp słody--35-37°C-- 11:00-->11:10--50°C -----------> 10:30 kleik ziarno 66°C--11:00-->100°C--11:25-- 11:40---------->11:50--62°C-->68°C--12:00---->62°C--13:20-->13:35 --72°C-----13:55--13:54-->80°C--14:30--14:40 filtrowanie wynik to 43 litry 13,5 Blg zadane gęstwą z kolońskiego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbynekkk Opublikowano 3 Lipca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2011 (edytowane) Warka 64 ciemna pszenica Składniki 0.06 kg Carafa Special I 0.50 kg Carahell 0.04 kg Palony jęczmien 2.60 kg Pilsner 3.60 kg Pszeniczny jasny 20.00 g Lubelski szyszka 30minut 30.00 g Lubelski szyszka 70minut Notaki do receptury 11:05 ZASYP 25L 40°C-->45°C 11:15--11:25--> 53°C 11:30--11:40-->62°C 11:50--12:25--> 72°C 12:40--13:10--> 78°C 13:20-- 13:30-->filtrowanie 14:50-- 30 g lubelski szyszka 15:30-- 20 g lubelski szyszka Wynik to 41 litrów 13 Blg, zadana gęstwa WB06 Edytowane 3 Lipca 2011 przez zbynekkk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbynekkk Opublikowano 26 Lipca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2011 Warka 65 z początku lipca Długi i mocny belg. Receptura nie do otworzenia, piwo było warzone trzy dni z małą przerwą na weselisko Wynik to 43 litry 17,5 blg. Dziś zlałem w jeden keg i butelki, zeszło do 3,5 Blg. Robię mała przerwę w browarze, mam nadzieje że zanim zacznę warzyć nie zarośnie całkiem Nie było mnie dwa tygodnie a tu takie klocki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
henry Opublikowano 29 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2011 (edytowane) Z ciekawości zmierzyłem, zużyłem 1,1kg gazu i 3,5 kWh. A jak to u Was wygląda? U mnie na 70-90l zużywam mniej więcej 22-25kWh prądu. Niby mam dobry pomiar, ale notatek z tego akurat nie robię więc piszę mniej więcej. Więcej idzie później w chłodni, ale powoli się będzie ochładzać więc i w chłodni zużycie spadnie. A jeśli chodzi o porównanie.. to: KALORYCZNOŚĆ GAZU PROPAN-BUTAN Medium Wartość opałowa 1 Kg Gazu płynnego 12,87 KWh 1 Kg Oleju opałowego 10,67 kWh 1 Kg Węgla kamiennego 5,83 kWh 1 Kg Koksu 7,22 kWh 1 Kg Miału węglowego 2,1-4,96 KWh 1 Kg Drewna 2,1-4,5 KWh 1m3 Gazu ziemnego 9,44 kWh Gdzieś znalezione w sieci... A więc zużyłeś ponad 17kWh w sumie w przeliczeniu na energię elektryczną.. a więc prądem wychodzi mniej, ale nie chce mi się przeliczać czy mniej to znaczy taniej.. nie wiem ile kosztuje gaz w butli. Oczywiście kwestia skali.. wieksza warka wtedy koszty np. nagrzewania sprzętu lepiej sie rozkładaja na 1 litr warki... Ale gaz ziemny chyba jest jednak najtańszy... prąd pewnie najwygodniejszy.. pomijam szuflowanie węgla czy też miału... no i rąbanie drewna oczywiście.. . Edytowane 29 Sierpnia 2011 przez henry Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbynekkk Opublikowano 13 Października 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Października 2011 (edytowane) Warka 66 wariacja nad kolońskim pilzneński Słowacja- 8 kg pszeniczny 1 kg carapils 0.2 kg monachijski 0,5 kg taurus szyszka 60 g- 60 minut lubelski szyszka 30 g- 30 minut lubelski szyszka 50 g- 0 minut mech 10 g 15 minut 42°C-->15'--> 65°C--> 50'--> 72°C--> 100'--> 78°C--> 10' 11:20--> 55°C 20 litrów zasyp 42°C--> 10:35--> 64°C 11:10--> 12:00-->72°C 12:05--> 13:45--> 78°C 16:50--> taurus 17:20--> lubelski 17:50--> lubelski zadane US 05 wynik to 40 litry 16 Blg Chyba mocno przesadziłem z taurusem Edytowane 17 Października 2011 przez zbynekkk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbynekkk Opublikowano 17 Października 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Października 2011 Warka 67 wariacja nad kolońskim- kontynuacja pilzneński Słowacja- 7 kg pszeniczny- 1 kg taurus szyszka 50 g- 60 minut taurus szyszka 15 g- 30 minut lubelski szyszka 50 g- 0 minut mech 10 g 15 minut 10:35 zasyp 51°C- 10:50 -->65°C, 11:10-- 11:40 -->72°C, 11:50-- 12:20 -->78°C, 12:40-- 12:50 14:35--> taurus 15:05--> taurus 15:35--> lubelski zadane US 05 wynik to 40 litrów i parę 13 Blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbynekkk Opublikowano 24 Października 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Października 2011 Warka 68 wariacja nad kolońskim- kontynuacja pilzneński Słowacja- 7 kg pszeniczny- 0,5 kg monachijski Strzegom- 0,5 kg taurus szyszka 40 g- 60 minut lubelski szyszka 20 g- 30 minut lubelski szyszka 30 g- 0 minut mech 10 g 15 minut 9:00 zasyp -->63°C, 9:10-- 10:10 -->72°C, 10:40-- 11:00 -->78°C, 11:07-- 11:20 12:50--> taurus 13:30--> lubelski 13:50--> lubelski zadane US 05 wynik to 40 litrów i parę 13 Blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbynekkk Opublikowano 31 Października 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Października 2011 Warka 69 wariacja nad kolońskim- kontynuacja pilzneński Słowacja- 7 kg pszeniczny- 0,5 kg monachijski Strzegom- 0,5 kg taurus szyszka 30 g- 60 minut lubelski szyszka 30 g- 30 minut lubelski szyszka 30 g- 0 minut mech 10 g 15 minut 10:30 zasyp 58°C -11:55 -->68°C, 12:00-- 12:30 -->72°C, 12:40-- 13:10 -->78°C, 13:15-- 13:30 zadane US 05 wynik to 40 litrów i parę ? Blg ( wyszła piana pod pokrywę, nie chciało mi się z nią walczyć) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbynekkk Opublikowano 13 Listopada 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2011 Warka 70 Rozruchowa pilzneński Słowacja- 7 kg monachijski Strzegom- 1 kg taurus szyszka 40 g- 70 minut taurus szyszka 20 g- 40 minut lubelski szyszka 40 g- 0 minut mech 10 g 10 minut 10:00 zasyp 64°C -10:45 -->73°C, 11:00-- 12:25 -->78°C, 11:30-- 11:40 zadane W 34/70 wynik to 40 litrów i parę 12,5 Blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbynekkk Opublikowano 4 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2011 (edytowane) Warka 71 pilzneński Słowacja- 8 kg carapils- 0,32 kg taurus szyszka 40 g- 60 minut taurus szyszka 20 g- 30 minut lubelski szyszka 50 g- 0 minut mech 10 g 15 minut 10:10 zasyp 64°C -10:45 -->72°C, 11:00-- 12:30 -->78°C, 11:35-- 11:45 zadane W 34/70 wynik to 40 litrów i parę 14 Blg Edytowane 4 Grudnia 2011 przez zbynekkk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbynekkk Opublikowano 4 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2011 (edytowane) Warka 72 pilzneński Słowacja- 8 kg taurus szyszka 30 g- 60 minut taurus szyszka 20 g- 30 minut lubelski szyszka 40 g- 0 minut mech 10 g 15 minut 15:10 zasyp 62°C -15:40 -->72°C, 15:50-- 16:10 -->78°C, zadane W 34/70 wynik to 40 litrów i parę 14 Blg Edytowane 4 Grudnia 2011 przez zbynekkk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbynekkk Opublikowano 4 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2011 Warka 73 MOCNY KOZIOŁ pilzneński Słowacja- 3 kg monacijski Strzegom- 5 kg chmielenie- 2,5 godziny taurus szyszka 20 g- 60 minut mech 10 g 15 minut zasyp 52°C - 10' -->67°C- 60' -->78°C- 10' zadane W 34/70 wynik to 24 litrów 20 °Blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbynekkk Opublikowano 19 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2011 Warka 74 KOZIOŁ zbynka pilzneński Słowacja- 8 kg monacijski - 4 kg chmielenie- 2 godziny taurus szyszka 40 g- 60 minut lubelski szyszka 40 g- 20 minut zasyp 67°C - 32 litry wody 59°C- 20' -->63°C- 25' -- dekokt 12 litrów -->72°C- 30' -->78°C- 10' zadane W 34/70 wynik to 40 litrów 20 °Blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbynekkk Opublikowano 6 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2012 (edytowane) Warka 75 pilzneński Słowacja- 7 kg zakwaszający- 0,25 kg carahell- 0,4 kg taurus szyszka 35 g- 60 minut taurus szyszka 20 g- 30 minut lubelski szyszka 40 g- 0 minut mech 5 g 15 minut zasyp 70°C -->64°C, 60' -->72°C, 20' -->78°C, 10' zadane W 34/70 wynik to 40 litrów i parę 12 Blg Edytowane 6 Stycznia 2012 przez zbynekkk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbynekkk Opublikowano 6 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2012 (edytowane) Warka 76 pilzneński Słowacja- 7 kg zakwaszający- 0,25 kg carahell- 0,2 kg monahijski- 0,5 taurus szyszka 35 g- 60 minut taurus szyszka 20 g- 20 minut lubelski szyszka 50 g- 0 minut mech 5 g 15 minut zasyp 70°C -->64°C, 90' -->72°C, 15' -->78°C, 10' zadane W 34/70 wynik to 40 litrów i parę 13 Blg Przy okazji dnia spędzonego w browarze warki 71, 72 powędrowały do kegów z 2,5 Blg, warka 73 z 4,5 Blg, trafiła do butelek z 3,5 g fruktozy na 0,5l. A warkę 74 zlałem na cichą przy 5 Blg. Edytowane 6 Stycznia 2012 przez zbynekkk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się