Skocz do zawartości

Domowy Browar Zbynka przedstawia.


Rekomendowane odpowiedzi

  • 2 tygodnie później...

Warka 77

 

pilzneński Litwa- 8 kg

carahell- 0,3 kg

 

 

marynka szyszka 60 g- 60 minut

marynka szyszka 30 g- 20 minut

lubelski szyszka 40 g- 0 minut

mech 5 g 15 minut

 

zasyp 71°C

-->64°C, 30'

-->dekokt

-->70°C, 15'

-->dekokt

-->72°C, 15'

-->78°C, 10'

 

 

 

zadane budvar lager

wynik to 40 i parę litrów, 13,5 Blg

 

Przy okazji dnia spędzonego w browarze warka 74 (4,5 Blg) poszła do butelek z 3,5 g fruktozy na butelkę. Oraz warki 75, 76 przelałem na cichą z około 3- 3,5 Blg.

Edytowane przez zbynekkk
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Warka 78

 

pilzneński Litwa- 7,5 kg

carahell- 0,3 kg

zakwaszajacy- 0,2 kg

 

marynka szyszka 60 g- 60 minut

marynka szyszka 30 g- 30 minut

lubelski szyszka 40 g- 0 minut

mech 5 g 15 minut

 

zasyp 73°C

-->64,5°C, 45'

-->dekokt

-->71°C, 30'

-->78°C, 10'

 

 

 

zadane budvar lager

wynik to 40 i parę litrów, 12,5 Blg

 

Przy okazji dnia spędzonego w browarze warka 75 i 76 poszła do kegów. Oraz warka 77 przelałem na cichą z około 3- 3,5 Blg.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 79

 

pilzneński Litwa- 7,5 kg

carahell- 0,2 kg

zakwaszajacy- 0,2 kg

 

marynka szyszka 60 g- 60 minut

marynka szyszka 30 g- 30 minut

lubelski szyszka 50 g- 0 minut

mech 5 g 15 minut

 

zasyp 73°C

-->64,5°C, 1,5 godziny

 

-->72°C, 15'

-->78°C, 10'

 

 

 

zadane budvar lager

wynik to 40 i parę litrów, 13 Blg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 80

 

KOZIOŁ WARCHOLSKI

 

Pilzneński Litwa- 0,5kg x2

Monachijski Strzegom- 4kg x2

Caraaroma 0,3kg x2

Carared 0,5kg x2

Caramunich 0,2kg x2

Melanoidowy 0,5kg x2

 

Marynka szyszka 40g- 60 minut

Lubelski szyszka 40g- 30 minut

 

Zasyp w 22 litry wody o temp. 55°C

52°C- 10'

64°C- 40'

72°C- 25'

78°C- 15'

 

25 litrów brzeczki przedniej powędrowało do kotła na mały ogień, 22 litrów cieńkusza do kadzi zaciernej i powtórka zacierania.

Zasyp w 22 litry cieńkusza o temp. 55°C

52°C- 10'

64°C- 30'

72°C- 30'

78°C- 10'

Wyszło 44 litry 18,5 Blg zadane gęstwą budvar lager.

Edytowane przez zbynekkk
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka 81

 

pilzneński Słowacja- 7 kg

carahell- 0,2 kg

zakwaszajacy- 0,15 kg

monachijski Strzegom 0,5 kg

 

taurus szyszka 35 g- 60 minut

taurus szyszka 20 g- 30 minut

lubelski szyszka 40 g- 5 minut

mech 5 g 15 minut

 

zasyp

-->53°C- 5'

-->63°C- 35'

po 10' minutach w 63°C dekokt

-->72°C- 30'

-->78°C, 10'

 

zadane bavarian lager

wynik to 40 i parę litrów, 13 Blg z groszami

Edytowane przez zbynekkk
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Warka 82

 

pilzneński Słowacja- 7 kg

carahell- 0,2 kg

zakwaszajacy- 0,1 kg

monachijski Strzegom 0,7 kg

 

taurus szyszka 35 g- 60 minut

taurus szyszka 20 g- 30 minut

lubelski szyszka 50 g- 5 minut

mech 5 g 15 minut

 

zasyp: 9 litrów sok brzozowy, 14 l woda

-->53°C- 10'

-->65°C- 60'

-->72°C- 30'

-->78°C, 10'

 

zadane bavarian lager

wynik to 40 i parę litrów, 13,5 Blg

 

Przy okazji warka 80 poszła w butelki przy 7 Blg i 6g fruktozy na litr. A warkę 81 zlałem na cichą przy 5 Blg.

Edytowane przez zbynekkk
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 83

 

pilzneński Litwa- 24 kg

carahell- 0,5 kg

 

 

marynka szyszka 150 g- 60 minut

marynka szyszka 70 g- 20 minut

lubelski szyszka 100 g- 0 minut

mech 10 g 15 minut

 

zasyp 71°C

-->64°C, 30'

-->dekokt

-->70°C, 15'

-->dekokt

-->72°C, 15'

-->78°C, 10'

 

 

 

zadane budvar lager gęstwa.

Wynik to 130 litrów i 16,5 Blg

 

 

Przy okazji warka 82 poszła w butelki przy 7 Blg i 6g fruktozy na litr.

Edytowane przez zbynekkk
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

O, istotnie wyszła warka primaaprilisowa, ale tym razem to nie żarcik. Testuję mój nowy kocioł z koszem na słód, wybicie około 150 litrów jest w zasięgu. Miałem trochę problemów z wysłodzeniem, za drobno ześrutowałem, ale dało radę. ;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nigdy nie wierzcie w to co piszę pierwszego kwietnia. Moja 83 warka to jednak wczorajszy żarcik. Przepraszam wszystkich co się dali wkręcić. ;) Swoją drogą chciałbym mieć takie wybicie i taką wydajność. I z pewnością nie butelkuje pilsa przy 7 Blg ;)

 

 

A i podziękowania dla henrego za użyczenie fotek.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nigdy nie wierzcie w to co piszę pierwszego kwietnia. Moja 83 warka to jednak wczorajszy żarcik. Przepraszam wszystkich co się dali wkręcić. ;) Swoją drogą chciałbym mieć takie wybicie i taką wydajność. I z pewnością nie butelkuje pilsa przy 7 Blg ;)

 

 

A i podziękowania dla henrego za użyczenie fotek.

 

Tak coś czułem :) już chciałem mówić że to wkręt jak Wiktora ale poparłeś to ładnym zdjęciem więc dałem spokój :smilies:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jednym słowem.. albo dwoma.. udało się..

 

Ale to drugie zdjęcie było grubymi nićmi szyte.. że też nikt się nie domyślił o co chodzi z tym deklem... :smilies:

Edytowane przez henry
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Miał być eksperyment, dwie warki z takim samym zasypem, chmielami i tak samo zacierane, ale jedna zacierana i wysładzana sokiem brzozowym.

Zacząłem o godzinie 8 od odważenia słodów, nastawienia posoki i grzania wody w wymienniku. O godzinie czternastej pierwsza warka już się zdążyła schłodzić do 25 stopni, a druga czekała po wygrzewie. Przy okazji chłodzenia, łapałem ciepłą wodę do mycia kegów. wiaderko z ciepłą wodą trochę mi wadziło więc popchnąłem nogą. No i się stało, po chwili zauważyłem że warzelny się przepełnia. :roll: Przesuwając wiaderko z wodą uchyliłem zawór łączący kocioł zacierny z warzelnym i pompka dobiła brzeczkę po wygrzewie do gotowej brzeczki w warzelnym. Chciał nie chciał od nowa gotowanie warki, a po zagotowaniu nowa porcja aromatycznego i jeszcze raz chłodzenie. Kosztowało mnie to ponad 3 godziny.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.