bielok Opublikowano 8 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2012 Cześć Pracowity dzień miałeś! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbynekkk Opublikowano 22 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2012 (edytowane) Warka 77 pilzneński Litwa- 8 kg carahell- 0,3 kg marynka szyszka 60 g- 60 minut marynka szyszka 30 g- 20 minut lubelski szyszka 40 g- 0 minut mech 5 g 15 minut zasyp 71°C -->64°C, 30' -->dekokt -->70°C, 15' -->dekokt -->72°C, 15' -->78°C, 10' zadane budvar lager wynik to 40 i parę litrów, 13,5 Blg Przy okazji dnia spędzonego w browarze warka 74 (4,5 Blg) poszła do butelek z 3,5 g fruktozy na butelkę. Oraz warki 75, 76 przelałem na cichą z około 3- 3,5 Blg. Edytowane 22 Stycznia 2012 przez zbynekkk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbynekkk Opublikowano 11 Lutego 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2012 Warka 78 pilzneński Litwa- 7,5 kg carahell- 0,3 kg zakwaszajacy- 0,2 kg marynka szyszka 60 g- 60 minut marynka szyszka 30 g- 30 minut lubelski szyszka 40 g- 0 minut mech 5 g 15 minut zasyp 73°C -->64,5°C, 45' -->dekokt -->71°C, 30' -->78°C, 10' zadane budvar lager wynik to 40 i parę litrów, 12,5 Blg Przy okazji dnia spędzonego w browarze warka 75 i 76 poszła do kegów. Oraz warka 77 przelałem na cichą z około 3- 3,5 Blg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 11 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2012 Cześć pilzneński Litwa- 7,5 kg Widzę że słód z Słowacji się skończył. Ciekawe czy zauważysz jakieś drastyczne różnice pomiędzy słodami z Słowacji i Litwy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbynekkk Opublikowano 12 Lutego 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2012 Praktycznie żadnych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbynekkk Opublikowano 19 Lutego 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2012 Warka 79 pilzneński Litwa- 7,5 kg carahell- 0,2 kg zakwaszajacy- 0,2 kg marynka szyszka 60 g- 60 minut marynka szyszka 30 g- 30 minut lubelski szyszka 50 g- 0 minut mech 5 g 15 minut zasyp 73°C -->64,5°C, 1,5 godziny -->72°C, 15' -->78°C, 10' zadane budvar lager wynik to 40 i parę litrów, 13 Blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbynekkk Opublikowano 26 Lutego 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2012 (edytowane) Warka 80 KOZIOŁ WARCHOLSKI Pilzneński Litwa- 0,5kg x2 Monachijski Strzegom- 4kg x2 Caraaroma 0,3kg x2 Carared 0,5kg x2 Caramunich 0,2kg x2 Melanoidowy 0,5kg x2 Marynka szyszka 40g- 60 minut Lubelski szyszka 40g- 30 minut Zasyp w 22 litry wody o temp. 55°C 52°C- 10' 64°C- 40' 72°C- 25' 78°C- 15' 25 litrów brzeczki przedniej powędrowało do kotła na mały ogień, 22 litrów cieńkusza do kadzi zaciernej i powtórka zacierania. Zasyp w 22 litry cieńkusza o temp. 55°C 52°C- 10' 64°C- 30' 72°C- 30' 78°C- 10' Wyszło 44 litry 18,5 Blg zadane gęstwą budvar lager. Edytowane 26 Lutego 2012 przez zbynekkk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krys123 Opublikowano 26 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2012 Sprawdzałeś ilość blg brzeczki przedniej, ilość blg cieńkusza przed ponownym zacieraniem? Do ilu wysładzałeś cieńkusza po drugim zacieraniu? Co brałeś pod uwagę? Z 6 kg słodów - 44 litry 18,5 blg - wynik rekord. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 26 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2012 Cześć. Przeciez pisze że wszystko x2. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbynekkk Opublikowano 26 Lutego 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2012 Nie sprawdzałem Blg brzeczki przedniej ani cieńkusza. Po drugim zacieraniu wysładzałem do objętości kega, tak by był prawie pełny. W trakcie wysładzania nie mierzę Blg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbynekkk Opublikowano 10 Marca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2012 (edytowane) Warka 81 pilzneński Słowacja- 7 kg carahell- 0,2 kg zakwaszajacy- 0,15 kg monachijski Strzegom 0,5 kg taurus szyszka 35 g- 60 minut taurus szyszka 20 g- 30 minut lubelski szyszka 40 g- 5 minut mech 5 g 15 minut zasyp -->53°C- 5' -->63°C- 35' po 10' minutach w 63°C dekokt -->72°C- 30' -->78°C, 10' zadane bavarian lager wynik to 40 i parę litrów, 13 Blg z groszami Edytowane 10 Marca 2012 przez zbynekkk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbynekkk Opublikowano 25 Marca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2012 (edytowane) Warka 82 pilzneński Słowacja- 7 kg carahell- 0,2 kg zakwaszajacy- 0,1 kg monachijski Strzegom 0,7 kg taurus szyszka 35 g- 60 minut taurus szyszka 20 g- 30 minut lubelski szyszka 50 g- 5 minut mech 5 g 15 minut zasyp: 9 litrów sok brzozowy, 14 l woda -->53°C- 10' -->65°C- 60' -->72°C- 30' -->78°C, 10' zadane bavarian lager wynik to 40 i parę litrów, 13,5 Blg Przy okazji warka 80 poszła w butelki przy 7 Blg i 6g fruktozy na litr. A warkę 81 zlałem na cichą przy 5 Blg. Edytowane 25 Marca 2012 przez zbynekkk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbynekkk Opublikowano 1 Kwietnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2012 (edytowane) Warka 83 pilzneński Litwa- 24 kg carahell- 0,5 kg marynka szyszka 150 g- 60 minut marynka szyszka 70 g- 20 minut lubelski szyszka 100 g- 0 minut mech 10 g 15 minut zasyp 71°C -->64°C, 30' -->dekokt -->70°C, 15' -->dekokt -->72°C, 15' -->78°C, 10' zadane budvar lager gęstwa. Wynik to 130 litrów i 16,5 Blg Przy okazji warka 82 poszła w butelki przy 7 Blg i 6g fruktozy na litr. Edytowane 1 Kwietnia 2012 przez zbynekkk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 1 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2012 1 kwietnia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbynekkk Opublikowano 1 Kwietnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2012 O, istotnie wyszła warka primaaprilisowa, ale tym razem to nie żarcik. Testuję mój nowy kocioł z koszem na słód, wybicie około 150 litrów jest w zasięgu. Miałem trochę problemów z wysłodzeniem, za drobno ześrutowałem, ale dało radę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 1 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2012 Cześć Zdjącia mistrzu, zdjęcia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbynekkk Opublikowano 1 Kwietnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2012 Mówisz i masz, wymaga jeszcze przeróbek, ale już działa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbynekkk Opublikowano 1 Kwietnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2012 Mówisz i masz, wymaga jeszcze przeróbek, ale już działa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 1 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2012 Niezłe, robi wrażenie to nowy projekt czy przeróbka starego? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbynekkk Opublikowano 1 Kwietnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2012 Nie to nowy wynalazek, a tak wyglądał zanim dostał płaszcz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mimazy Opublikowano 1 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2012 między warką 82 a 83 jest przepaść 5 moich warek (licząc wybicie) Gratulacje!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbynekkk Opublikowano 2 Kwietnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2012 Nigdy nie wierzcie w to co piszę pierwszego kwietnia. Moja 83 warka to jednak wczorajszy żarcik. Przepraszam wszystkich co się dali wkręcić. Swoją drogą chciałbym mieć takie wybicie i taką wydajność. I z pewnością nie butelkuje pilsa przy 7 Blg A i podziękowania dla henrego za użyczenie fotek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 2 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2012 Nigdy nie wierzcie w to co piszę pierwszego kwietnia. Moja 83 warka to jednak wczorajszy żarcik. Przepraszam wszystkich co się dali wkręcić. Swoją drogą chciałbym mieć takie wybicie i taką wydajność. I z pewnością nie butelkuje pilsa przy 7 Blg A i podziękowania dla henrego za użyczenie fotek. Tak coś czułem już chciałem mówić że to wkręt jak Wiktora ale poparłeś to ładnym zdjęciem więc dałem spokój Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
henry Opublikowano 2 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2012 (edytowane) Jednym słowem.. albo dwoma.. udało się.. Ale to drugie zdjęcie było grubymi nićmi szyte.. że też nikt się nie domyślił o co chodzi z tym deklem... Edytowane 2 Kwietnia 2012 przez henry Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbynekkk Opublikowano 6 Kwietnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2012 Miał być eksperyment, dwie warki z takim samym zasypem, chmielami i tak samo zacierane, ale jedna zacierana i wysładzana sokiem brzozowym. Zacząłem o godzinie 8 od odważenia słodów, nastawienia posoki i grzania wody w wymienniku. O godzinie czternastej pierwsza warka już się zdążyła schłodzić do 25 stopni, a druga czekała po wygrzewie. Przy okazji chłodzenia, łapałem ciepłą wodę do mycia kegów. wiaderko z ciepłą wodą trochę mi wadziło więc popchnąłem nogą. No i się stało, po chwili zauważyłem że warzelny się przepełnia. Przesuwając wiaderko z wodą uchyliłem zawór łączący kocioł zacierny z warzelnym i pompka dobiła brzeczkę po wygrzewie do gotowej brzeczki w warzelnym. Chciał nie chciał od nowa gotowanie warki, a po zagotowaniu nowa porcja aromatycznego i jeszcze raz chłodzenie. Kosztowało mnie to ponad 3 godziny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się