josefik Opublikowano 6 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2012 Miał być eksperyment, dwie warki z takim samym zasypem, chmielami i tak samo zacierane, ale jedna zacierana i wysładzana sokiem brzozowym. Zacząłem o godzinie 8 od odważenia słodów, nastawienia posoki i grzania wody w wymienniku. O godzinie czternastej pierwsza warka już się zdążyła schłodzić do 25 stopni, a druga czekała po wygrzewie. Przy okazji chłodzenia, łapałem ciepłą wodę do mycia kegów. wiaderko z ciepłą wodą trochę mi wadziło więc popchnąłem nogą. No i się stało, po chwili zauważyłem że warzelny się przepełnia. Przesuwając wiaderko z wodą uchyliłem zawór łączący kocioł zacierny z warzelnym i pompka dobiła brzeczkę po wygrzewie do gotowej brzeczki w warzelnym. Chciał nie chciał od nowa gotowanie warki, a po zagotowaniu nowa porcja aromatycznego i jeszcze raz chłodzenie. Kosztowało mnie to ponad 3 godziny. eee.... to niemożliwe Prima Aprilis Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbynekkk Opublikowano 6 Kwietnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2012 (edytowane) Warka 84 pilzneński Litwa- 7 kg carahell- 0,3 kg zakwaszajacy- 0,1 kg monachijski- 0,6 kg pszeniczny- 0,05 kg marynka szyszka 60 g- 60 minut lubelski szyszka 50 g- 0 minut mech 5 g 15 minut zasyp 52°C -->63°C- 40' -->72°C- 40' -->78°C, 3 godziny zadane budvar lager wynik to 40 i parę litrów, 13 Blg Edytowane 22 Kwietnia 2012 przez zbynekkk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbynekkk Opublikowano 22 Kwietnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2012 (edytowane) Warka 83 ( z dn. 06-04-2012) pilzneński Litwa- 7 kg carahell- 0,3 kg zakwaszajacy- 0,1 kg monachijski- 0,6 kg pszeniczny- 0,05 kg marynka szyszka 60 g- 60 minut lubelski szyszka 50 g- 0 minut mech 5 g 15 minut zasyp 52°C 25 l osoka -->63°C- 40' -->72°C- 40' -->78°C- 10' wysładzane do 05 litrów osoką zadane budvar lager wynik to 40 i parę litrów, 13 Blg Edytowane 22 Kwietnia 2012 przez zbynekkk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbynekkk Opublikowano 22 Kwietnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2012 Warka 85 pilzneński Litwa- 8 kg zakwaszajacy- 0,1 kg marynka szyszka 40 g- 60 minut marynka szyszka 20 g- 20 minut lubelski szyszka 50 g- 0 minut zasyp 52°C- 15' -->65°C- 60' -->72°C- 20' -->78°C- 10' zadane budvar lager wynik to 40 i parę litrów, 13 Blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbynekkk Opublikowano 22 Kwietnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2012 (edytowane) Warka 86 pilzneński Litwa- 7,5 kg zakwaszajacy- 0,1 kg carahell- 0,3 kg monacijski- 0,1 kg marynka szyszka 50 g- 60 minut marynka szyszka 10 g- 20 minut lubelski szyszka 50 g- 0 minut zasyp 52°C--> -->65°C- 60' -->72°C- 20' -->78°C- 10' zadane budvar lager wynik to 40 i parę litrów, 13 Blg Przy okazji warki 83, 84 przelane na cichą przy 3 Blg Edytowane 22 Kwietnia 2012 przez zbynekkk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbynekkk Opublikowano 13 Maja 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2012 (edytowane) Warka 87 Bogdanowe ale pilzneński Słowacja - 7 kg monachijski- 1 kg pszeniczny- 0,1 kg carafa 1- 0,02 kg jęczmień palony- 0,01 kg cararoma- 0,2 kg marynka szyszka 50 g- 60 minut marynka szyszka 10 g- 20 minut lubelski szyszka 50 g- 0 minut zasyp 52°C--> 5' -->63°C- 30' -->72°C- 30' ----> dodane palone, wcześniej moczone na zimno -->78°C- 10' zadane S05 wynik to 40 i parę litrów, 13 Blg Edytowane 13 Maja 2012 przez zbynekkk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbynekkk Opublikowano 31 Maja 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2012 (edytowane) Warka 88 Bogdanowe ale 2 (z dn 27 maja) pilzneński Słowacja - 8 kg monachijski- 1 kg pszeniczny- 0,5 kg marynka szyszka 40 g- 60 minut lubelski szyszka 50 g- 0 minut zasyp 52°C--> 10' -->63°C- 40' -->72°C- 30' -->78°C- 10' zadane S05 wynik to 40 i parę litrów, 13 Blg Edytowane 31 Maja 2012 przez zbynekkk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbynekkk Opublikowano 11 Listopada 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2012 (edytowane) Czas otworzyć sezon 2012/2013 Warka 89 lekki gorzki lagerek pilzneński Słowacja - 7 kg carahell- 0,3 kg taurus szyszka 40 g- 60 minut sybilla granulat 30 g- 30 minut lubelski szyszka 50 g- 0 minut mech 5 g- 15 minut zasyp 24 l- 70°C -->64°C- 65' -->72°C- 10' -->78°C- 10' zadane gęstwą z dwu litrowego startera W 34/70 wynik to 40 i parę litrów, 11,5 Blg Edytowane 11 Listopada 2012 przez zbynekkk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbynekkk Opublikowano 26 Listopada 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2012 Warka 90 pilzneński Słowacja - 7,5 kg carahell- 0,3 kg zakwazający- 0,1 kg taurus szyszka 41 g- 60 minut lubelski 30 g- 15 minut lubelski szyszka 104 g- 5 minut mech 5 g- 15 minut zasyp 23 l- 33°C -->30°C- 60' -->65°C- 60' -->78°C- 10' zadane gęstwą W 34/70 wynik to 40l, 12,5 Blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbynekkk Opublikowano 26 Listopada 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2012 (edytowane) Warka 91 pilzneński Słowacja - 7,5 kg carahell- 0,3 kg zakwazający- 0,1 kg taurus szyszka 41 g- 60 minut lubelski 30 g- 25 minut lubelski szyszka 104 g- 0 minut zasyp 23 l- 33°C -->30°C- 60' -->62°C- 40' -->72°C- 20' -->78°C- 10' zadane gęstwą W 34/70 wynik to 43l, 12 Blg Edytowane 26 Listopada 2012 przez zbynekkk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbynekkk Opublikowano 26 Listopada 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2012 Warka 92 Czerwony Kozioł Plipka 2 X 0,3 kg Caramunich Typ1 2 X 0,25 kg Caramunich Typ II 2 X 1,1 kg Carared 2 X 1,5 kg Monachijski I 2 X 4,5 kg Pilzneński 2 X 0,2 kg Melanoidowy 2 X 0,5 kg Monachijski Strzegom 20 g Lubelski szyszka 15 minut 15 g Taurus 60 minut 5g Mech irlandzki 15 minut Zasyp 25 litrów 53°C pierwsze zacieranie, drugie zacieranie- 5l woda + 20 litrów cienkusza z pierwszego wysładzania 50°C- 10 minut 67°C- 50 minut 72°C- 20 minut 78°C- 10 minut Wynik to 43 litry 21,5 °Blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbynekkk Opublikowano 16 Grudnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2012 Jęczmieńczniak Pilzneński- 3 kg Monachijski- 0,4 kg Cararoma- 0,05 kg 52°C- 10 minut 67°C- 60 minut 78°C- 10 minut Gotowanie 60 minut w 45 minucie- lubelski szyszka, mech Wynik to 8 litrów 16 Blg i 12 litrów cieńkusza. Warka 93 ciemne pomieszane Pilzneński- 7 kg Monachijski- 0,3 kg Carahell- 0,1 kg taurus szyszka 40 g- 60 minut taurus 10 g- 15 minut mech- 15 minut taurus 50 g- 0 minut 12 l cieńkusza plus woda- zasyp 50°C- 10 minut 64°C- 50 minut 72°C- 10 minut 78°C- 10 minut Wynik: 40 litrów 14,5 blg zadane gęstwą w 34/70 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbynekkk Opublikowano 22 Grudnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2012 (edytowane) Warka 94 pilzner Pilzneński- 7,5 kg Monachijski- 0,4 kg Carahell- 0,1 kg taurus szyszka 40 g- 60 minut mech- 15 minut lubelski szyszka 50 g- 5 minut 31°C- 105 minut 65°C- 40 minut 72°C- 30 minut 78°C- 10 minut Wynik: 40 litrów i parę 13 blg, zadane gęstwą w 34/70 Edytowane 22 Grudnia 2012 przez zbynekkk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbynekkk Opublikowano 6 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2013 (edytowane) Warka 95 pilzner Pilzneński- 7 kg Monachijski- 0,5 kg Carahell- 0,3 kg taurus szyszka 35 g- 60 minut mech- 15 minut lubelski szyszka 50 g- 0 minut 31°C- 130 minut 52°C- 10 minut 64°C- 60 minut 72°C- 20 minut 78°C- 10 minut Wynik: 40 litrów i parę 12 blg, zadane gęstwą w 34/70. Przy okazji warka 92 Kozioł Plipka poszła do 82 butelek z 3 gramami glukozy na 0,5 litra. Warki 90 i 91 poszły do kegów. Warka 93 przelana na cichą. Edytowane 6 Stycznia 2013 przez zbynekkk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbynekkk Opublikowano 15 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2013 Warka 96 kozioł tradycyjny Plzneński- 8 kg Monachijski- 4 kg taurus szyszka 43 g- 55 minut ( w 5 minucie) mech- 15 minut lubelski szyszka 40 g- 10 minut 36 litrów 66°C zasyp 61°C- 10 minut, 1/3 do dekoktu 72°C- 10 minut, 100°C- 15 minut. 66°C grzeje do 72°C przez 40 minut i utrzymuje 72°C przez następne 40 minut 78°C- 10 minut Wynik: 40 litrów i parę 18,5 blg, zadane gęstwą w 34/70. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbynekkk Opublikowano 21 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2013 (edytowane) Warka 97 kozioł tradycyjny Plzneński- 8 kg Monachijski- 4 kg taurus szyszka 30 g- 60 minut mech- 15 minut lubelski szyszka 40 g- 5 minut 36 litrów 66°C zasyp 60°C- 10 minut, 1/3 do dekoktu 72°C- 10 minut, 100°C- 15 minut. 72°C przez 30 minut 78°C- 10 minut Wynik: 40 litrów i parę 18 blg, zadane gęstwą w 34/70. Edytowane 21 Stycznia 2013 przez zbynekkk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbynekkk Opublikowano 10 Lutego 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2013 Warka 98 Pilzner niemiecki Plzneński- 6,75 kg Magnum szyszka 40 g- 60 minut Perle szyszka 20 g- 20 minut Sybilla granulat 20 g- 5 minut Mech- 15 minut 20 litrów 54°C zasyp 50°C- 10 minut 64,4°C- 75 minut 76°C- 10 minut Wynik: 45 litrów 10,5 blg, zadane W 34/70. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbynekkk Opublikowano 12 Lutego 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2013 (edytowane) Szukam pomysłu na moją setną warkę. Pomyślałem o porterze bałtyckim. Ale że mam małe z nim doświadczenia, proszę o ocenę. Edytowane 12 Lutego 2013 przez zbynekkk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stasiek Opublikowano 12 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2013 Zasyp może być. Chmielenie też (aczkolwiek chmielenie na aromat można przedyskutować ). Ale zacieranie to bym trochę skrócił w 64°C i przynajmniej połowę przeniósł na 72°C bo Ci straszna siekierka wyjdzie. No i tylko 16,5°Blg na portera? Tak ze 21-22°Blg to będzie piwo godne setnej warki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbynekkk Opublikowano 2 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2013 Warka 99 bochemian pilzner Plzneński- 6 kg Monachijski strzegomski- 0,5 kg Carahell- 0,5 kg Magnum szyszka 40 g- 60 minut Tradition szyszka 40 g- 40 minut Hersbrucker szyszka 50 g- 5 minut Mech- 15 minut 20 litrów 56°C zasyp 50°C- 10 minut 62°C- 30 minut 72°C- 40 minut 76°C- 10 minut Wynik: 45 litrów 11 blg, zadane gęstwą W 34/70. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbynekkk Opublikowano 2 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2013 (edytowane) Warka 100 Porter bałtycki Plzneński- 7,5 kg Monachijski strzegomski- 3,2 kg Caraaroma- 1,17 kg Carafa 1- 0,1 kg Palony jęczmień- 0,14 kg Pierwszy chmiel dodany po 10 godzinach od zagotowania i trzymania brzeczki na "świeczce" Po prostu poszedłem spać. Odparowało tyle, że zabrakło cieńkusza do uzupełnienia. Dolałem około 6 litrów wody. Magnum szyszka 42 g- 60 minut Perle szyszka 21 g- 20 minut Tradition szyszka 15 g- 5 minut Mech- 15 minut 32 litrów 54°C zasyp, bez carafy i jęczmienia palonego, te poszły do odrobiny zimnej wody. 50°C- 10 minut 64,5°C- 40 minut 72°C- 30 minut dodane palone 76°C- 10 minut Wynik: 45 litrów 19 blg, zadane gęstwą W 34/70. Edytowane 3 Marca 2013 przez zbynekkk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbynekkk Opublikowano 31 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2013 Warka 101 Pilzner polski Plzneński- 6,5 kg Monachijski strzegom- 0,5 kg Marynka szyszka 30 g- 60 minut Marynka granulat 25 g- 60 minut Marynka granulat 25 g- 20 minut Lubelski szyszka 100 g- 0 minut Mech- 15 minut 18 litrów 42°C zasyp 40°C- 60 minut 50°C- 10 minut 66,5°C- 50 minut 76°C- 10 minut Wynik: 40 litrów 11 blg, zadane W 34/70. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbynekkk Opublikowano 31 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2013 (edytowane) Warka 102 Pilzner polski 2 Plzneński- 6,5 kg Monachijski strzegom- 0,5 kg Marynka granulat 45 g- 60 minut Marynka granulat 20 g- 20 minut Lubelski szyszka 100 g- 0 minut Mech- 15 minut 18 litrów 42°C zasyp 40°C- 90 minut 50°C- 10 minut 63°C- 40 minut 72°C- 20 minut 76°C- 10 minut Wynik: 40 litrów 11 blg, zadane W 34/70. Edytowane 31 Marca 2013 przez zbynekkk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
henry Opublikowano 31 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2013 Pracowita sobota... Wielka.. a do koszyka co tam włożyłeś?? :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbynekkk Opublikowano 31 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2013 To był pracowity piątek. W sobotę wędziłem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się