Skocz do zawartości

Domowy Browar Zbynka przedstawia.


Rekomendowane odpowiedzi

Warka 122 Dziesiątka

 

Pilzneński Strzegom- 4kg

Wiedeński Strzegom- 1kg

Monachijski Strzegom- 1,1kg

Cara Pils- 0,5kg

Carared- 0,25kg

 

Magnum- 40g, 60 minut

Sybilla- 20g, 15 minut

Sybilla- 40g, 5 minut

 

Zasyp w 22°C 15 minut,

+ 10 lirów wody 76°C, 40 minut w 40°C,

dekok z 4,5 litra gęstego 15 minut w 100°C

powrót dekoktu, 50°C-10 miut,

dekokt z 9,5 litra gęstego do 100°C 15 minut,

powrót 67°C- 40 minut,

72°C- 20 minut

Wygrzew w 78°C

 

Wyszło pond 42 litrów 11Blg, zadane W-34/70

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 123 Dziesiątka 2

 

 

Pilzneński Strzegom- 4kg

Wiedeński Strzegom- 1kg

Monachijski Strzegom- 1,1kg

Cara Pils- 0,5kg

Carared- 0,25kg

 

Magnum- 40g, 60 minut

Sybilla- 20g, 15 minut

Sybilla- 40g, 5 minut

 

Woda 1/1 osmoza zmineralizowana/kranówka, do wysładzania 10 ml kwasu mlekowego 8%

 

Zasyp w 45°C - 20 minut,

dekok z 4,5 litra gęstego 15 minut w 100°C

powrót dekoktu, 51°C-10 miut,

dekokt z 9,5 litra gęstego do 100°C 15 minut,

powrót 67°C- 20 minut,

72°C- 20 minut

Wygrzew w 76°C

 

Wyszło pond 45 litrów 11Blg, zadane bohemian lager (M84)

Edytowane przez zbynekkk
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

Warka 124 Dziesiątka 3

 

 

Pilzneński Strzegom- 5,6kg

Wiedeński Strzegom- 1,4kg

Monachijski Strzegom- 1,6kg

Cara Pils- 0,7kg

Karmelowy 30 Strzegom- 0,1kg

 

Magnum- 62g w 30 minucie, na 60 minut

Sybilla- 55g w 0 minut

 

Woda osmoza zmineralizowana, plus 20 litrów przegotowana kranówka do fermentatora.

 

Zasyp w 21°C - 20 minut,

dolewka wody 75°C- 40°C- 20 minut

dekok z 9 litrów gęstego 20 minut w 68°C, 10 minut w 100°C

powrót dekoktu, 55°C-15 minut, (miało być 52, ale dekokt odbierałem na oko ;-) )

dekokt z 12 litrów gęstego, w 68°C 20 minut do 100°C 10 minut,

powrót 65°C- 30 minut,

72°C- 10 minut

Wygrzew w 76 stopniach.

 

Wyszło ponad 40 litrów, 15 blg, jutro odłączę pojemnik z osadami, doleję 20 litrów wody zadam drożdże W34/70.

Edytowane przez zbynekkk
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka 125 Jedenastka

 

 

Pilzneński Strzegom- 10kg

Cara Pils- 1kg

 

Marynka- 65g w 30 minucie, na 60 minut

Hersbrucker- 120g w 0 minut

 

Woda kranówka.

 

Zasyp w 45°C - w 41 stopniach 30 minut,

w 52°C- 10 minut,

podgrzanie do 62 stopni,

dekok z 7-8 litrów gęstego 20 minut w 62°C, 15 minut w 72°C, 100°C- 20 minut

powrót dekoktu 72°C- 30 minut,

 

Wygrzew w 76 stopniach.

 

Wyszło ponad 40 parę litrów, 16 blg, z małym hakiem, jutro odłączę pojemnik z osadami, doleję 15-17 litrów wody. zadam drożdże munich lager.

Edytowane przez zbynekkk
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 126 Jasna dziesiątka

 

 

Pilzneński Strzegom- 11kg

 

Magnum- 650g w 60 minucie, na 60 minut

Hersbrucker- 120g w 0 minut

 

Woda kranówka.

 

Zasyp w 42°C - w 38 stopniach 60 minut,

w 52°C- 10 minut,

podgrzanie do 62 stopni 40 minut

30 minut w 72°C

 

Wygrzew w 78 stopniach.

 

Wyszło ponad 40 parę litrów, 15 blg z małym hakiem, jutro doleję 20 litrów wody. Zadam gęstwę W34/70.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 127   ŻYTO LAGER

2 kg żyta i 1,5 kg płatków żytnich z 10 litami wody i 1ml alfa-amylozy do 100°C- 10 minut.
 

4,5 kg pilzneńskiego Strzegom zasyp w 32°C na 1,5 godziny.
Połączenie zacierów 47°C- 40 minut 
50°C- 5 minut
62°C- 40 minut
72°C- 30 minut
78°C- 10 minut

Magnum szyszka 30 gram w 30 minucie na  60 minut.
Sybilla granulat 50 gram 0 minut
Mech 10 gram 15 minut

Wyszło ponad 40 litrów 12,5 Blg, zadane W34/70          

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 128 Żyto lager słodowe


Pilzneński Strzegom- 4kg
Żytni- 5kg

Marynka- 35g w 30 minucie, na 60 minut
Sybilla- 50g w 0 minut

Zasyp w 41°C - 80 minut,
52°C- 5°C-  minut

64°C, 15 minut 
dekokt 72°C-15 minut, do 100°C 15 minut,
powrót 72°C- 10 minut,

Wygrzew w 78 stopniach.

 

Wyszło ponad 40 litrów 15,5 Blg, ale mnóstwo błotka. Odchmielacz się zatkał. Jutro zleję znad osadu i zadam munichy.
Tak gęstej i oleistej brzeczki jeszcze nie miałem ;-)

Edytowane przez zbynekkk
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka 129 Niecała dwunastka


Pilzneński Strzegom- 7kg
Carapils- 0,5kg

Magnum- 40g w 30 minucie, na 60 minut
Sybilla- 60g w 0 minut

Zasyp w 41°C - 90 minut,
52°C- 10°C-  minut

64°C, 10 minut 
dekokt 72°C-15 minut, do 100°C 15 minut,
powrót 72°C- 15 minut,

Wygrzew w 78 stopniach.

 

Wyszło ponad 40 litrów, prawie 12 Blg, zadane munich lager.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 130   GRYKA LAGER

4 kg gryki z 15 litami wody i 1ml alfa-amylozy do 100°C- 15 minut.
 

4 kg pilzneńskiego Strzegom zasyp w 32°C na 1,5 godziny.
Połączenie zacierów 52°C- 10 minut 

65°C- 40 minut
72°C- 20 minut
78°C- 10 minut

Magnum szyszka 20 gram w 30 minucie na  60 minut.
Sybilla granulat 50 gram 0 minut
Mech 10 gram 15 minut

Wyszło ponad 40 litrów 12 Blg, zadane W34/70          

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Warka 131 RYŻ LAGER

4kg ryżu w łusce z 14 litami wody i 1ml alfa-amylozy do 100°C- 15 minut.
 

4 kg pilzneńskiego Strzegom zasyp w 32°C na 1,5 godziny.
Połączenie zacierów
52°C- 10 minut
66°C- 60 minut

Zwykle nie robię, ale coś mi wygląd nie pasował, próba jodowa pozytywna, skrobia nie dość że jest, to się jeszcze ma całkiem dobrze.
72°C- 30 minut
78°C- 10 minut

Magnum szyszka 10 gram w 30 minucie na  60 minut.

Marynka granulat 50 gram w 30 minucie na 60 minut
Sybilla granulat 40 gram 0 minut

Marynka granulat 50 gram 0 minut

 

Wyszło ponad 40 litrów, pięknej klarownej brzeczki 11 Blg zadane munichami.

Edytowane przez zbynekkk
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Warka 132   PROSO LAGER

4 kg kaszy jaglanej z 15 litami wody i 1ml alfa-amylozy do 100°C- 15 minut.
 

4,5 kg pilzneńskiego Strzegom zasyp w 32°C na 1,5 godziny.
Połączenie zacierów 52°C- 10 minut 

65°C- 40 minut
72°C- 40 minut
78°C- 10 minut

Magnum szyszka 20 gram w 30 minucie na  60 minut.

Marynka granulat 25 gram na 20 minut
Sybilla granulat 50 gram 0 minut

Marynka granulat 50 gram 0 minut
Mech 10 gram 15 minut

Wyszło ponad 40 litrów 12,5 Blg, zadane Munich.          

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 133   KUKURYDZA LAGER

4 kg kaszy kukurydzianej z 15 litami wody i 1ml alfa-amylozy do 100°C- 15 minut.
 

4,5 kg pilzneńskiego Soufflet zasyp w 32°C na 1 godzinę.

Połączenie zacierów 52°C- 10 minut 

65°C- 60 minut
72°C- 25 minut
78°C- 10 minut

Magnum szyszka 30 gram w 30 minucie na  60 minut.
Marynka granulat 60 gram 0 minut
Mech 10 gram 15 minut

Wyszło ponad 40 litrów 15 Blg, zadane munich          

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 134   ORKISZ LAGER

3,5 kg płatków orkiszowych z 15 litami wody i 1ml alfa-amylozy do 100°C- 15 minut.
 

2,7 kg pilzneńskiego Soufflet 

2,3 kg pilzneńskiego Strzegom

zasyp w 32°C na 1 godzinę.
Połączenie zacierów 52°C- 10 minut 

65°C- 60 minut
72°C- 25 minut
78°C- 10 minut

Magnum szyszka 15 gram w 30 minucie na  60 minut.
Marynka granulat 30 gram na 60 minut

Marynka granulat 100 gram na 0 minut

Wyszło ponad 40 litrów 14 Blg, zadane Munich          

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 7 miesięcy temu...

Warka 135 Dziesiątka

Pilzneński Strzegom- 6,7kg
Cara Pils- 0,3kg


Taurus- 36g, 60 minut
Marynka- 15g, 30 minut
Lubelski- 100g, 0 minut

Zasyp w 33°C 60 minut,
63°C, 40 minut 
72°C- 20 minut
Wygrzew w 78°C

Wyszło pond 40 litrów 10Blg, zadane S23

Edytowane przez zbynekkk
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Warka 136

Pilzneński Strzegom- 7,8kg
Cara Pils- 0,3kg
Zakwaszający- 0,2kg

Taurus- 40g, 60 minut
Marynka- 20g, 30 minut
Lubelski- 100g, 0 minut

Zasyp w 55°C 10 minut,
63°C, 30 minut 
72°C- 30 minut
Wygrzew w 78°C

Wyszło pond 40 litrów 12Blg, zadane S23

Edytowane przez zbynekkk
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 137

Pilzneński Strzegom- 7,8kg
Cara Pils- 0,3kg
Zakwaszający- 0,2kg

Taurus- 40g, 60 minut
Marynka- 20g, 30 minut
Lubelski- 100g, 0 minut

Zasyp w 52°C 10 minut,
63°C, 40 minut 
72°C- 20 minut
Wygrzew w 78°C

Wyszło pond 40 litrów 12Blg, zadane S23

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Warka 138     Ryż lager

Pilzneński Strzegom- 6kg
Płatki ryżowe- 2kg

Marynka- 45g- 60 minut
Lubelski- 100g- 0 minut

 

Płatki do 100 stopni z 1 ml alfaamylozy

 

Po 12 godzinach połączone ze słodami

Zasyp w 30°C- 30 minut,

51°C- 10 minut
64°C- 40 minut 

72°C- 20 minut
Wygrzew w 78°C

Wyszło pond 40 litrów 12,5Blg, zadane S23(gęstwa 3 pokolenie)

Edytowane przez zbynekkk
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 139   Żyto lager

Pilzneński Strzegom- 6kg
Śruta żytnia-  2,5kg

Zakwaszający- 0,2 kg

Marynka- 50g- 60 minut
Lubelski- 100g- 0 minut

 

Śruta do 100 stopni z 1 ml alfaamylozy

 

Po 12 godzinach połączona ze słodami

Zasyp w 47°C- powolutku do

51°C- 10 minut
62°C- 65 minut 

Wygrzew w 78°C

Wyszło pond 40 litrów 12,5Blg, zadane S23

Edytowane przez zbynekkk
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 140   Konopia lager

 

Pilzneński Strzegom- 6kg
Monachijski Strzegom-  1,5kg

Karmelowy czerwony Strzegom- 0,3kg

Zakwaszający- 0,2kg

Mąka konopna- 2kg

 

Marynka- 50g- 60 minut
Lubelski- 100g- 0 minut

 

Mąka do 100 stopni z 1 ml alfaamylozy

 

Po 1 godzinie połączone ze słodami

Zasyp w 50°C- 10 minut,

62°C- 40 minut
72°C- 25 minut 

Wygrzew w 76°C

Wyszło pond 40 litrów 12,5Blg, zadane S23

Edytowane przez zbynekkk
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 141 PORTER BAŁTYCKI 2016

 

Pilzneński Strzegom- 2kg
Monachijski Strzegom- 3kg

Wiedeński- 3kg

Karmelowy czerwony Strzegom- 0,7kg

Jęczmień- 2kg

Czekoladowy jasny- 0,5kg

Karmelowy ciemny(600)- 0,2kg

Karmelowy (300)- 0,2kg

Carafa I- 0,2kg

Barwiący- 0,15kg

Jęczmień prażony- 0,1kg

Czekoladowy ciemny-0,1kg

 

 

Taurus- 40g- w 40 minucie na 60 minut

Marynka- 30g-  w 80 minucie na 20 minut
Hersbrucker- 50g- w 95 minucie na  5 minut

 

Jęczmień z 10 l wody do 100 stopni z 1 ml alfaamylozy

 

Po 1 godzinie połączone ze słodami

Zasyp w 52°C- 10 minut,

62°C- 20 minut

dekokt do 100 stopni 15 minut
72°C- 30 minut 

Wygrzew w 76°C

Wyszło ponad 40 litrów 16,5Blg, zadane S23

Edytowane przez zbynekkk
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 142    KOZIOŁ  2016

 

Pilzneński Soufflet- 3,5kg
Monachijski Strzegom- 3kg

Wiedeński- 3kg

Melanoidowy- 0,6kg

Karmelowy czerwony Strzegom- 0,5kg

Wędzony- 0,5kg

Barwiący- 0,2kg

 

 

Taurus- 25g- w 60 minucie na 60 minut

Marynka- 30g-w 100 minucie na 20 minut
 

 

Zasyp w 52°C- 10 minut,

62°C- 20 minut

dekokt do 100 stopni 15 minut
72°C- 30 minut 

Wygrzew w 76°C

Wyszło ponad 40 litrów 16,5Blg, zadane S23

Edytowane przez zbynekkk
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ale mieści się w stylu. Takie założenie, nie   miał   mieć wysokiego ekstraktu początkowego. Nie lubię za mocnych piw, wyjątkiem tu jest Russian Imperial Stout. Swoją drogą dawno go nie warzyłem, poczekam na świeże owoce.

Edytowane przez zbynekkk
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 143   Gryka lager

 

Pilzneński Strzegom- 5,8kg

Karmelowy czerwony- 0,3kg

Zakwaszający- 0,15kg
Płatki gryczane- 2kg

 

Taurus- 60g- 60 minut
Marynka- 20g- 15 minut
Lubelski- 100g- 0 minut

 

Płatki do 100 stopni z 1 ml alfaamylozy

 

Po godzinie połączone ze słodami

Zasyp w 47°C- 20 minut,

62°C- 30 minut 

72°C- 40 minut
Wygrzew w 78°C

Wyszło 40 litrów 14,5Blg, zadane S23

Edytowane przez zbynekkk
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.