zbynekkk Opublikowano 27 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2014 Warka 122 Dziesiątka Pilzneński Strzegom- 4kg Wiedeński Strzegom- 1kg Monachijski Strzegom- 1,1kg Cara Pils- 0,5kg Carared- 0,25kg Magnum- 40g, 60 minut Sybilla- 20g, 15 minut Sybilla- 40g, 5 minut Zasyp w 22°C 15 minut, + 10 lirów wody 76°C, 40 minut w 40°C, dekok z 4,5 litra gęstego 15 minut w 100°C powrót dekoktu, 50°C-10 miut, dekokt z 9,5 litra gęstego do 100°C 15 minut, powrót 67°C- 40 minut, 72°C- 20 minut Wygrzew w 78°C Wyszło pond 42 litrów 11Blg, zadane W-34/70 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbynekkk Opublikowano 29 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2014 (edytowane) Warka 123 Dziesiątka 2 Pilzneński Strzegom- 4kg Wiedeński Strzegom- 1kg Monachijski Strzegom- 1,1kg Cara Pils- 0,5kg Carared- 0,25kg Magnum- 40g, 60 minut Sybilla- 20g, 15 minut Sybilla- 40g, 5 minut Woda 1/1 osmoza zmineralizowana/kranówka, do wysładzania 10 ml kwasu mlekowego 8% Zasyp w 45°C - 20 minut, dekok z 4,5 litra gęstego 15 minut w 100°C powrót dekoktu, 51°C-10 miut, dekokt z 9,5 litra gęstego do 100°C 15 minut, powrót 67°C- 20 minut, 72°C- 20 minut Wygrzew w 76°C Wyszło pond 45 litrów 11Blg, zadane bohemian lager (M84) Edytowane 29 Grudnia 2014 przez zbynekkk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbynekkk Opublikowano 25 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2015 (edytowane) Warka 124 Dziesiątka 3 Pilzneński Strzegom- 5,6kg Wiedeński Strzegom- 1,4kg Monachijski Strzegom- 1,6kg Cara Pils- 0,7kg Karmelowy 30 Strzegom- 0,1kg Magnum- 62g w 30 minucie, na 60 minut Sybilla- 55g w 0 minut Woda osmoza zmineralizowana, plus 20 litrów przegotowana kranówka do fermentatora. Zasyp w 21°C - 20 minut, dolewka wody 75°C- 40°C- 20 minut dekok z 9 litrów gęstego 20 minut w 68°C, 10 minut w 100°C powrót dekoktu, 55°C-15 minut, (miało być 52, ale dekokt odbierałem na oko ;-) ) dekokt z 12 litrów gęstego, w 68°C 20 minut do 100°C 10 minut, powrót 65°C- 30 minut, 72°C- 10 minut Wygrzew w 76 stopniach. Wyszło ponad 40 litrów, 15 blg, jutro odłączę pojemnik z osadami, doleję 20 litrów wody zadam drożdże W34/70. Edytowane 25 Stycznia 2015 przez zbynekkk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbynekkk Opublikowano 8 Lutego 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2015 (edytowane) Warka 125 Jedenastka Pilzneński Strzegom- 10kg Cara Pils- 1kg Marynka- 65g w 30 minucie, na 60 minut Hersbrucker- 120g w 0 minut Woda kranówka. Zasyp w 45°C - w 41 stopniach 30 minut, w 52°C- 10 minut, podgrzanie do 62 stopni, dekok z 7-8 litrów gęstego 20 minut w 62°C, 15 minut w 72°C, 100°C- 20 minut powrót dekoktu 72°C- 30 minut, Wygrzew w 76 stopniach. Wyszło ponad 40 parę litrów, 16 blg, z małym hakiem, jutro odłączę pojemnik z osadami, doleję 15-17 litrów wody. zadam drożdże munich lager. Edytowane 8 Lutego 2015 przez zbynekkk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbynekkk Opublikowano 16 Lutego 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2015 Warka 126 Jasna dziesiątka Pilzneński Strzegom- 11kg Magnum- 650g w 60 minucie, na 60 minut Hersbrucker- 120g w 0 minut Woda kranówka. Zasyp w 42°C - w 38 stopniach 60 minut, w 52°C- 10 minut, podgrzanie do 62 stopni 40 minut 30 minut w 72°C Wygrzew w 78 stopniach. Wyszło ponad 40 parę litrów, 15 blg z małym hakiem, jutro doleję 20 litrów wody. Zadam gęstwę W34/70. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbynekkk Opublikowano 22 Lutego 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2015 Warka 127 ŻYTO LAGER2 kg żyta i 1,5 kg płatków żytnich z 10 litami wody i 1ml alfa-amylozy do 100°C- 10 minut. 4,5 kg pilzneńskiego Strzegom zasyp w 32°C na 1,5 godziny.Połączenie zacierów 47°C- 40 minut 50°C- 5 minut62°C- 40 minut72°C- 30 minut78°C- 10 minutMagnum szyszka 30 gram w 30 minucie na 60 minut.Sybilla granulat 50 gram 0 minutMech 10 gram 15 minutWyszło ponad 40 litrów 12,5 Blg, zadane W34/70 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbynekkk Opublikowano 1 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2015 (edytowane) Warka 128 Żyto lager słodowePilzneński Strzegom- 4kgŻytni- 5kgMarynka- 35g w 30 minucie, na 60 minutSybilla- 50g w 0 minutZasyp w 41°C - 80 minut,52°C- 5°C- minut 64°C, 15 minut dekokt 72°C-15 minut, do 100°C 15 minut,powrót 72°C- 10 minut,Wygrzew w 78 stopniach. Wyszło ponad 40 litrów 15,5 Blg, ale mnóstwo błotka. Odchmielacz się zatkał. Jutro zleję znad osadu i zadam munichy.Tak gęstej i oleistej brzeczki jeszcze nie miałem ;-) Edytowane 31 Maja 2015 przez zbynekkk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbynekkk Opublikowano 15 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2015 Warka 129 Niecała dwunastkaPilzneński Strzegom- 7kgCarapils- 0,5kgMagnum- 40g w 30 minucie, na 60 minutSybilla- 60g w 0 minutZasyp w 41°C - 90 minut,52°C- 10°C- minut 64°C, 10 minut dekokt 72°C-15 minut, do 100°C 15 minut,powrót 72°C- 15 minut,Wygrzew w 78 stopniach. Wyszło ponad 40 litrów, prawie 12 Blg, zadane munich lager. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbynekkk Opublikowano 15 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2015 Warka 130 GRYKA LAGER4 kg gryki z 15 litami wody i 1ml alfa-amylozy do 100°C- 15 minut. 4 kg pilzneńskiego Strzegom zasyp w 32°C na 1,5 godziny.Połączenie zacierów 52°C- 10 minut 65°C- 40 minut72°C- 20 minut78°C- 10 minutMagnum szyszka 20 gram w 30 minucie na 60 minut.Sybilla granulat 50 gram 0 minutMech 10 gram 15 minutWyszło ponad 40 litrów 12 Blg, zadane W34/70 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbynekkk Opublikowano 31 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2015 (edytowane) Warka 131 RYŻ LAGER4kg ryżu w łusce z 14 litami wody i 1ml alfa-amylozy do 100°C- 15 minut. 4 kg pilzneńskiego Strzegom zasyp w 32°C na 1,5 godziny.Połączenie zacierów52°C- 10 minut66°C- 60 minut Zwykle nie robię, ale coś mi wygląd nie pasował, próba jodowa pozytywna, skrobia nie dość że jest, to się jeszcze ma całkiem dobrze.72°C- 30 minut78°C- 10 minutMagnum szyszka 10 gram w 30 minucie na 60 minut. Marynka granulat 50 gram w 30 minucie na 60 minutSybilla granulat 40 gram 0 minut Marynka granulat 50 gram 0 minut Wyszło ponad 40 litrów, pięknej klarownej brzeczki 11 Blg zadane munichami. Edytowane 31 Marca 2015 przez zbynekkk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbynekkk Opublikowano 3 Maja 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2015 Warka 132 PROSO LAGER4 kg kaszy jaglanej z 15 litami wody i 1ml alfa-amylozy do 100°C- 15 minut. 4,5 kg pilzneńskiego Strzegom zasyp w 32°C na 1,5 godziny.Połączenie zacierów 52°C- 10 minut 65°C- 40 minut72°C- 40 minut78°C- 10 minutMagnum szyszka 20 gram w 30 minucie na 60 minut. Marynka granulat 25 gram na 20 minutSybilla granulat 50 gram 0 minut Marynka granulat 50 gram 0 minutMech 10 gram 15 minutWyszło ponad 40 litrów 12,5 Blg, zadane Munich. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbynekkk Opublikowano 3 Maja 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2015 Warka 133 KUKURYDZA LAGER4 kg kaszy kukurydzianej z 15 litami wody i 1ml alfa-amylozy do 100°C- 15 minut. 4,5 kg pilzneńskiego Soufflet zasyp w 32°C na 1 godzinę. Połączenie zacierów 52°C- 10 minut 65°C- 60 minut72°C- 25 minut78°C- 10 minutMagnum szyszka 30 gram w 30 minucie na 60 minut.Marynka granulat 60 gram 0 minutMech 10 gram 15 minutWyszło ponad 40 litrów 15 Blg, zadane munich Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbynekkk Opublikowano 3 Maja 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2015 Warka 134 ORKISZ LAGER3,5 kg płatków orkiszowych z 15 litami wody i 1ml alfa-amylozy do 100°C- 15 minut. 2,7 kg pilzneńskiego Soufflet 2,3 kg pilzneńskiego Strzegom zasyp w 32°C na 1 godzinę.Połączenie zacierów 52°C- 10 minut 65°C- 60 minut72°C- 25 minut78°C- 10 minutMagnum szyszka 15 gram w 30 minucie na 60 minut.Marynka granulat 30 gram na 60 minut Marynka granulat 100 gram na 0 minutWyszło ponad 40 litrów 14 Blg, zadane Munich Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbynekkk Opublikowano 3 Maja 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2015 (edytowane) Warka 135 Edytowane 3 Maja 2015 przez zbynekkk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbynekkk Opublikowano 25 Grudnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Grudnia 2015 (edytowane) Warka 135 DziesiątkaPilzneński Strzegom- 6,7kgCara Pils- 0,3kgTaurus- 36g, 60 minutMarynka- 15g, 30 minutLubelski- 100g, 0 minutZasyp w 33°C 60 minut,63°C, 40 minut 72°C- 20 minutWygrzew w 78°CWyszło pond 40 litrów 10Blg, zadane S23 Edytowane 25 Grudnia 2015 przez zbynekkk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbynekkk Opublikowano 10 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2016 (edytowane) Warka 136Pilzneński Strzegom- 7,8kgCara Pils- 0,3kgZakwaszający- 0,2kgTaurus- 40g, 60 minutMarynka- 20g, 30 minutLubelski- 100g, 0 minutZasyp w 55°C 10 minut,63°C, 30 minut 72°C- 30 minutWygrzew w 78°CWyszło pond 40 litrów 12Blg, zadane S23 Edytowane 10 Stycznia 2016 przez zbynekkk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbynekkk Opublikowano 10 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2016 Warka 137Pilzneński Strzegom- 7,8kgCara Pils- 0,3kgZakwaszający- 0,2kgTaurus- 40g, 60 minutMarynka- 20g, 30 minutLubelski- 100g, 0 minutZasyp w 52°C 10 minut,63°C, 40 minut 72°C- 20 minutWygrzew w 78°CWyszło pond 40 litrów 12Blg, zadane S23 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbynekkk Opublikowano 26 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2016 (edytowane) Warka 138 Ryż lager Pilzneński Strzegom- 6kgPłatki ryżowe- 2kgMarynka- 45g- 60 minutLubelski- 100g- 0 minut Płatki do 100 stopni z 1 ml alfaamylozy Po 12 godzinach połączone ze słodami Zasyp w 30°C- 30 minut, 51°C- 10 minut64°C- 40 minut 72°C- 20 minutWygrzew w 78°CWyszło pond 40 litrów 12,5Blg, zadane S23(gęstwa 3 pokolenie) Edytowane 26 Stycznia 2016 przez zbynekkk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbynekkk Opublikowano 31 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2016 (edytowane) Warka 139 Żyto lager Pilzneński Strzegom- 6kgŚruta żytnia- 2,5kg Zakwaszający- 0,2 kgMarynka- 50g- 60 minutLubelski- 100g- 0 minut Śruta do 100 stopni z 1 ml alfaamylozy Po 12 godzinach połączona ze słodami Zasyp w 47°C- powolutku do 51°C- 10 minut62°C- 65 minut Wygrzew w 78°CWyszło pond 40 litrów 12,5Blg, zadane S23 Edytowane 31 Stycznia 2016 przez zbynekkk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbynekkk Opublikowano 31 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2016 (edytowane) Warka 140 Konopia lager Pilzneński Strzegom- 6kgMonachijski Strzegom- 1,5kg Karmelowy czerwony Strzegom- 0,3kg Zakwaszający- 0,2kg Mąka konopna- 2kg Marynka- 50g- 60 minutLubelski- 100g- 0 minut Mąka do 100 stopni z 1 ml alfaamylozy Po 1 godzinie połączone ze słodami Zasyp w 50°C- 10 minut, 62°C- 40 minut72°C- 25 minut Wygrzew w 76°CWyszło pond 40 litrów 12,5Blg, zadane S23 Edytowane 1 Lutego 2016 przez zbynekkk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbynekkk Opublikowano 6 Lutego 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2016 (edytowane) Warka 141 PORTER BAŁTYCKI 2016 Pilzneński Strzegom- 2kgMonachijski Strzegom- 3kg Wiedeński- 3kg Karmelowy czerwony Strzegom- 0,7kg Jęczmień- 2kg Czekoladowy jasny- 0,5kg Karmelowy ciemny(600)- 0,2kg Karmelowy (300)- 0,2kg Carafa I- 0,2kg Barwiący- 0,15kg Jęczmień prażony- 0,1kg Czekoladowy ciemny-0,1kg Taurus- 40g- w 40 minucie na 60 minut Marynka- 30g- w 80 minucie na 20 minutHersbrucker- 50g- w 95 minucie na 5 minut Jęczmień z 10 l wody do 100 stopni z 1 ml alfaamylozy Po 1 godzinie połączone ze słodami Zasyp w 52°C- 10 minut, 62°C- 20 minut dekokt do 100 stopni 15 minut72°C- 30 minut Wygrzew w 76°CWyszło ponad 40 litrów 16,5Blg, zadane S23 Edytowane 6 Lutego 2016 przez zbynekkk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbynekkk Opublikowano 7 Lutego 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2016 (edytowane) Warka 142 KOZIOŁ 2016 Pilzneński Soufflet- 3,5kgMonachijski Strzegom- 3kg Wiedeński- 3kg Melanoidowy- 0,6kg Karmelowy czerwony Strzegom- 0,5kg Wędzony- 0,5kg Barwiący- 0,2kg Taurus- 25g- w 60 minucie na 60 minut Marynka- 30g-w 100 minucie na 20 minut Zasyp w 52°C- 10 minut, 62°C- 20 minut dekokt do 100 stopni 15 minut72°C- 30 minut Wygrzew w 76°CWyszło ponad 40 litrów 16,5Blg, zadane S23 Edytowane 7 Lutego 2016 przez zbynekkk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bogi Opublikowano 7 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2016 (edytowane) Koźlak 16,5 to rozumiem, ale bałtyk? Edytowane 7 Lutego 2016 przez Bogi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbynekkk Opublikowano 7 Lutego 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2016 (edytowane) Ale mieści się w stylu. Takie założenie, nie miał mieć wysokiego ekstraktu początkowego. Nie lubię za mocnych piw, wyjątkiem tu jest Russian Imperial Stout. Swoją drogą dawno go nie warzyłem, poczekam na świeże owoce. Edytowane 7 Lutego 2016 przez zbynekkk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbynekkk Opublikowano 14 Lutego 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2016 (edytowane) Warka 143 Gryka lager Pilzneński Strzegom- 5,8kg Karmelowy czerwony- 0,3kg Zakwaszający- 0,15kgPłatki gryczane- 2kg Taurus- 60g- 60 minutMarynka- 20g- 15 minutLubelski- 100g- 0 minut Płatki do 100 stopni z 1 ml alfaamylozy Po godzinie połączone ze słodami Zasyp w 47°C- 20 minut, 62°C- 30 minut 72°C- 40 minutWygrzew w 78°CWyszło 40 litrów 14,5Blg, zadane S23 Edytowane 14 Lutego 2016 przez zbynekkk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się