Jump to content

Nie ma piany - jest piana


Recommended Posts

Jakis czas temu zrobiłem piwo z brewkit Gozdawa Amber Gold i uważam to piwo za bardzo kiepskie i wrzuciłem w kąt do piwnicy . Piwo dziwnie fermentowało ponieważ nie było wogóle nawet milimetra pianki ,ale po zejsciu blg do 1,5 zabutelkowałem. Po refermentacji i leżakowaniu ok 2 m-cy okazało się ,że po nalaniu do szklanki pianka utrzymuje się tak jak na Coca-coli czyli ok 3 sekundy. Kilka dni temu żona poprosiła mnie o piwo z soczkiem , ja zamiast soku nalałem kieliszek nalewki z wiśni i odziwo podczas nalewania ukazała się przepięna piana ,która utrzymała się bardzo długo . Po kilku próbach stwierdziłem ,że nawet kilka kropel pobudza wytwarzanie piany .

Ponieważ nie mam doświadczenia w  warzeniu piwa nie wiem co może powodowac powstawianie tej piany . Prosze doświadczonych piwowarom o info jaki proces może to powodowac .

Link to comment
Share on other sites

Ja mam odwrotne doświadczenia. Dodatek nalewki zabija tworzenie piany na piwku - niekoniecznie domowym, dotyczy to też kupnego. Ale moje nalewki są dość mocne, około 40 koników. Jeżeli masz słabą babską nalewkę, zrobioną bez odgotowania syropu, to zawiera ona sporo niestrąconych białek, które pomagają w budowaniu piany.

Link to comment
Share on other sites

Jakis czas temu zrobiłem piwo z brewkit Gozdawa Amber Gold i uważam to piwo za bardzo kiepskie i wrzuciłem w kąt do piwnicy . Piwo dziwnie fermentowało ponieważ nie było wogóle nawet milimetra pianki ,ale po zejsciu blg do 1,5 zabutelkowałem. Po refermentacji i leżakowaniu ok 2 m-cy okazało się ,że po nalaniu do szklanki pianka utrzymuje się tak jak na Coca-coli czyli ok 3 sekundy. Kilka dni temu żona poprosiła mnie o piwo z soczkiem , ja zamiast soku nalałem kieliszek nalewki z wiśni i odziwo podczas nalewania ukazała się przepięna piana ,która utrzymała się bardzo długo . Po kilku próbach stwierdziłem ,że nawet kilka kropel pobudza wytwarzanie piany .

Ponieważ nie mam doświadczenia w  warzeniu piwa nie wiem co może powodowac powstawianie tej piany . Prosze doświadczonych piwowarom o info jaki proces może to powodowac .

Miałem dokładnie tak samo jak ty i do tej pory, mimo kilku warek nadal mam taki problem. Bardzo pomocny jest ten artykuł:

http://www.wiki.piwo.org/Czynniki_wp%C5%82ywaj%C4%85ce_na_jako%C5%9B%C4%87_piany

 

Osobiście podejrzewam, że nalewka jest bardzo słodka albo dużo cieplejsza niż piwo i dwutlenek węgla się uwalnia z piwa. Natomiast czemu ta piana się utrzymuje to nie wiem.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.