Skocz do zawartości

Nie ma piany - jest piana


rob7320

Rekomendowane odpowiedzi

Jakis czas temu zrobiłem piwo z brewkit Gozdawa Amber Gold i uważam to piwo za bardzo kiepskie i wrzuciłem w kąt do piwnicy . Piwo dziwnie fermentowało ponieważ nie było wogóle nawet milimetra pianki ,ale po zejsciu blg do 1,5 zabutelkowałem. Po refermentacji i leżakowaniu ok 2 m-cy okazało się ,że po nalaniu do szklanki pianka utrzymuje się tak jak na Coca-coli czyli ok 3 sekundy. Kilka dni temu żona poprosiła mnie o piwo z soczkiem , ja zamiast soku nalałem kieliszek nalewki z wiśni i odziwo podczas nalewania ukazała się przepięna piana ,która utrzymała się bardzo długo . Po kilku próbach stwierdziłem ,że nawet kilka kropel pobudza wytwarzanie piany .

Ponieważ nie mam doświadczenia w  warzeniu piwa nie wiem co może powodowac powstawianie tej piany . Prosze doświadczonych piwowarom o info jaki proces może to powodowac .

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja mam odwrotne doświadczenia. Dodatek nalewki zabija tworzenie piany na piwku - niekoniecznie domowym, dotyczy to też kupnego. Ale moje nalewki są dość mocne, około 40 koników. Jeżeli masz słabą babską nalewkę, zrobioną bez odgotowania syropu, to zawiera ona sporo niestrąconych białek, które pomagają w budowaniu piany.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jakis czas temu zrobiłem piwo z brewkit Gozdawa Amber Gold i uważam to piwo za bardzo kiepskie i wrzuciłem w kąt do piwnicy . Piwo dziwnie fermentowało ponieważ nie było wogóle nawet milimetra pianki ,ale po zejsciu blg do 1,5 zabutelkowałem. Po refermentacji i leżakowaniu ok 2 m-cy okazało się ,że po nalaniu do szklanki pianka utrzymuje się tak jak na Coca-coli czyli ok 3 sekundy. Kilka dni temu żona poprosiła mnie o piwo z soczkiem , ja zamiast soku nalałem kieliszek nalewki z wiśni i odziwo podczas nalewania ukazała się przepięna piana ,która utrzymała się bardzo długo . Po kilku próbach stwierdziłem ,że nawet kilka kropel pobudza wytwarzanie piany .

Ponieważ nie mam doświadczenia w  warzeniu piwa nie wiem co może powodowac powstawianie tej piany . Prosze doświadczonych piwowarom o info jaki proces może to powodowac .

Miałem dokładnie tak samo jak ty i do tej pory, mimo kilku warek nadal mam taki problem. Bardzo pomocny jest ten artykuł:

http://www.wiki.piwo.org/Czynniki_wp%C5%82ywaj%C4%85ce_na_jako%C5%9B%C4%87_piany

 

Osobiście podejrzewam, że nalewka jest bardzo słodka albo dużo cieplejsza niż piwo i dwutlenek węgla się uwalnia z piwa. Natomiast czemu ta piana się utrzymuje to nie wiem.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.