Jump to content

Drożdże górnej fermentacji jakie?


Nonik

Recommended Posts

Chciałbym otrzymać piwo typu Ale, tylko zastanawiam się jakie drożdże będą najlepsze. Chodzi mi o to aby drożdże miały w miarę czysty profil i aby od fermentowało do 2,5-3 blg.

Czy us-05 będą ok, czy możę jakieś płynne?

Link to comment
Share on other sites

ok. w takim razie zacierać bardziej na wytrawnie np. 

52 stopnie - 15 min

62 stopnie 40 min

72  stopnie 20 min i mash-out?

I jeszcze pytanie czy lepiej dać świeże z paczki czy może gęstwe po apa chmielonej na zimno?

Edited by Nonik
Link to comment
Share on other sites

"Przy obecnie używanych słodach nie jest konieczna, a może być nawet szkodliwa dla piany i treściwości piwa. Jeżeli stosujemy, to raczej krótką - 10-15 min." ze spokojną głową omiń tę przerwę i tak jak wyżej, zacieraj jednotemperaturowo.

Link to comment
Share on other sites

Chciałbym otrzymać piwo typu Ale, tylko zastanawiam się jakie drożdże będą najlepsze. Chodzi mi o to aby drożdże miały w miarę czysty profil i aby od fermentowało do 2,5-3 blg.

Czy us-05 będą ok, czy możę jakieś płynne?

Czysty profil, to znaczy? Żeby nie dodały estrów same od siebie? To zależy od temperatury fermentacji a nie tylko drożdży. Przy czym mówimy o możliwości zapewnienia fermentacji w temp. 16-18st C.

 

US-05 to ekskluzywne drożdże gwarantujące dobry efekt (nawet podobno powyżej 20st), co jest uzasadnione ich ceną. S-33 potrafią prawdopodobnie to samo, jednak w węższym zakresie temperatur. Uważam, że nie bardzo jest sens stosować drożdże płynne, jeśli nie chce się uzyskać konkretnego z nich efektu związanego z temperaturą a jedynie czystego profilu.

 

 

Link to comment
Share on other sites

 

Chciałbym otrzymać piwo typu Ale, tylko zastanawiam się jakie drożdże będą najlepsze. Chodzi mi o to aby drożdże miały w miarę czysty profil i aby od fermentowało do 2,5-3 blg.

Czy us-05 będą ok, czy możę jakieś płynne?

 

US-05 to ekskluzywne drożdże gwarantujące dobry efekt (nawet podobno powyżej 20st), co jest uzasadnione ich ceną. S-33 potrafią prawdopodobnie to samo, jednak w węższym zakresie temperatur. Uważam, że nie bardzo jest sens stosować drożdże płynne, jeśli nie chce się uzyskać konkretnego z nich efektu związanego z temperaturą a jedynie czystego profilu.

 

 

 

 

1. Co takiego "ekskluzywnego" jest w drożdżach kosztujących 9,90 za paczkę 11.5g? Na czym ta ekskluzywność ma polegać? Czym się przejawia?

2. Wiesz dokładnie czym się różnią drożdże suche od płynnych? Czemu właśnie nie użyć płynnich i co to za "konkretny efekt związany z temperaturą" który miałby z nich się objawić? :D

 

Rzadko kiedy się wypowiadam, wolę czytać, ale jak ktoś pitoli głupoty to czasem aż ręce same rwą się do klawiatury.

Link to comment
Share on other sites

 

 

2. Wiesz dokładnie czym się różnią drożdże suche od płynnych? Czemu właśnie nie użyć płynnich i co to za "konkretny efekt związany z temperaturą" który miałby z nich się objawić?

 

To może powiedz. Jakieś jeden z dziesięciu organizujesz? Ja też się nie wypowiadam, chyba że ktoś jest strasznie mądry.

Co do samych drożdży to coś w tym jest, że jak chce czysty profil dlaczego by nie US-05? Ekskluzywne w żadnym razie nie są, wręcz przeciwnie, ale po co używać Wyeast po 40zł, skoro można mieć to samo za 9.99zł.

Link to comment
Share on other sites

 

To może powiedz. Jakieś jeden z dziesięciu organizujesz? Ja też się nie wypowiadam, chyba że ktoś jest strasznie mądry.

Co do samych drożdży to coś w tym jest, że jak chce czysty profil dlaczego by nie US-05? Ekskluzywne w żadnym razie nie są, wręcz przeciwnie, ale po co używać Wyeast po 40zł, skoro można mieć to samo za 9.99zł.

 

Tak, organizuję jeden z dziesięciu, a pytający ton ma za zadanie skłonić do poszukania odpowiedzi samemu. Jest z pierdylion opracowań i tematów o tym, a ostatnio nawet na thebrewingnetwork była fajna audycja: http://www.thebrewingnetwork.com/brewing-style-diacetyl-dry-yeast/

Na 99% takich pytań da się znaleźć odpowiedź przeszukując forum.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.