Skocz do zawartości

Drożdże górnej fermentacji jakie?


Nonik

Rekomendowane odpowiedzi

Chciałbym otrzymać piwo typu Ale, tylko zastanawiam się jakie drożdże będą najlepsze. Chodzi mi o to aby drożdże miały w miarę czysty profil i aby od fermentowało do 2,5-3 blg.

Czy us-05 będą ok, czy możę jakieś płynne?

Czysty profil, to znaczy? Żeby nie dodały estrów same od siebie? To zależy od temperatury fermentacji a nie tylko drożdży. Przy czym mówimy o możliwości zapewnienia fermentacji w temp. 16-18st C.

 

US-05 to ekskluzywne drożdże gwarantujące dobry efekt (nawet podobno powyżej 20st), co jest uzasadnione ich ceną. S-33 potrafią prawdopodobnie to samo, jednak w węższym zakresie temperatur. Uważam, że nie bardzo jest sens stosować drożdże płynne, jeśli nie chce się uzyskać konkretnego z nich efektu związanego z temperaturą a jedynie czystego profilu.

 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

Chciałbym otrzymać piwo typu Ale, tylko zastanawiam się jakie drożdże będą najlepsze. Chodzi mi o to aby drożdże miały w miarę czysty profil i aby od fermentowało do 2,5-3 blg.

Czy us-05 będą ok, czy możę jakieś płynne?

 

US-05 to ekskluzywne drożdże gwarantujące dobry efekt (nawet podobno powyżej 20st), co jest uzasadnione ich ceną. S-33 potrafią prawdopodobnie to samo, jednak w węższym zakresie temperatur. Uważam, że nie bardzo jest sens stosować drożdże płynne, jeśli nie chce się uzyskać konkretnego z nich efektu związanego z temperaturą a jedynie czystego profilu.

 

 

 

 

1. Co takiego "ekskluzywnego" jest w drożdżach kosztujących 9,90 za paczkę 11.5g? Na czym ta ekskluzywność ma polegać? Czym się przejawia?

2. Wiesz dokładnie czym się różnią drożdże suche od płynnych? Czemu właśnie nie użyć płynnich i co to za "konkretny efekt związany z temperaturą" który miałby z nich się objawić? :D

 

Rzadko kiedy się wypowiadam, wolę czytać, ale jak ktoś pitoli głupoty to czasem aż ręce same rwą się do klawiatury.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

2. Wiesz dokładnie czym się różnią drożdże suche od płynnych? Czemu właśnie nie użyć płynnich i co to za "konkretny efekt związany z temperaturą" który miałby z nich się objawić?

 

To może powiedz. Jakieś jeden z dziesięciu organizujesz? Ja też się nie wypowiadam, chyba że ktoś jest strasznie mądry.

Co do samych drożdży to coś w tym jest, że jak chce czysty profil dlaczego by nie US-05? Ekskluzywne w żadnym razie nie są, wręcz przeciwnie, ale po co używać Wyeast po 40zł, skoro można mieć to samo za 9.99zł.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

To może powiedz. Jakieś jeden z dziesięciu organizujesz? Ja też się nie wypowiadam, chyba że ktoś jest strasznie mądry.

Co do samych drożdży to coś w tym jest, że jak chce czysty profil dlaczego by nie US-05? Ekskluzywne w żadnym razie nie są, wręcz przeciwnie, ale po co używać Wyeast po 40zł, skoro można mieć to samo za 9.99zł.

 

Tak, organizuję jeden z dziesięciu, a pytający ton ma za zadanie skłonić do poszukania odpowiedzi samemu. Jest z pierdylion opracowań i tematów o tym, a ostatnio nawet na thebrewingnetwork była fajna audycja: http://www.thebrewingnetwork.com/brewing-style-diacetyl-dry-yeast/

Na 99% takich pytań da się znaleźć odpowiedź przeszukując forum.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.