Nonik Opublikowano 24 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 24 Października 2016 Chciałbym otrzymać piwo typu Ale, tylko zastanawiam się jakie drożdże będą najlepsze. Chodzi mi o to aby drożdże miały w miarę czysty profil i aby od fermentowało do 2,5-3 blg. Czy us-05 będą ok, czy możę jakieś płynne? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
udarr Opublikowano 24 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 24 Października 2016 Będą okej, a to do ilu zejdą zależy też w dużym stopniu od zasypu i zacierania. Zejdą do 3 jak im dasz taką możliwość. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nonik Opublikowano 24 Października 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Października 2016 (edytowane) ok. w takim razie zacierać bardziej na wytrawnie np. 52 stopnie - 15 min 62 stopnie 40 min 72 stopnie 20 min i mash-out? I jeszcze pytanie czy lepiej dać świeże z paczki czy może gęstwe po apa chmielonej na zimno? Edytowane 24 Października 2016 przez Nonik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karollom Opublikowano 24 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 24 Października 2016 jaki zasyp? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nonik Opublikowano 24 Października 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Października 2016 4kg- pale ale 0,15- karmelowy 150 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karollom Opublikowano 24 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 24 Października 2016 to zacieraj jednotemperaturowo, nie ma sensu kombinować tu z przerwami. daj np.65 i bedzie git i jak chcesz to mash out Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skajo Opublikowano 24 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 24 Października 2016 52 stopnie - 15 min Po co białkowa ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nonik Opublikowano 24 Października 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Października 2016 52 stopnie - 15 min Po co białkowa ? aby piwo było bardziej klarowne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karollom Opublikowano 24 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 24 Października 2016 "Przy obecnie używanych słodach nie jest konieczna, a może być nawet szkodliwa dla piany i treściwości piwa. Jeżeli stosujemy, to raczej krótką - 10-15 min." ze spokojną głową omiń tę przerwę i tak jak wyżej, zacieraj jednotemperaturowo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skajo Opublikowano 24 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 24 Października 2016 52 stopnie - 15 min Po co białkowa ? aby piwo było bardziej klarowne Zdajesz sobie sprawę, że to się tyczy tylko zmętnienia na zimno ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin Wojtczuk Opublikowano 25 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 25 Października 2016 Chciałbym otrzymać piwo typu Ale, tylko zastanawiam się jakie drożdże będą najlepsze. Chodzi mi o to aby drożdże miały w miarę czysty profil i aby od fermentowało do 2,5-3 blg. Czy us-05 będą ok, czy możę jakieś płynne? Czysty profil, to znaczy? Żeby nie dodały estrów same od siebie? To zależy od temperatury fermentacji a nie tylko drożdży. Przy czym mówimy o możliwości zapewnienia fermentacji w temp. 16-18st C. US-05 to ekskluzywne drożdże gwarantujące dobry efekt (nawet podobno powyżej 20st), co jest uzasadnione ich ceną. S-33 potrafią prawdopodobnie to samo, jednak w węższym zakresie temperatur. Uważam, że nie bardzo jest sens stosować drożdże płynne, jeśli nie chce się uzyskać konkretnego z nich efektu związanego z temperaturą a jedynie czystego profilu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciejeq Opublikowano 26 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 26 Października 2016 Chciałbym otrzymać piwo typu Ale, tylko zastanawiam się jakie drożdże będą najlepsze. Chodzi mi o to aby drożdże miały w miarę czysty profil i aby od fermentowało do 2,5-3 blg. Czy us-05 będą ok, czy możę jakieś płynne? US-05 to ekskluzywne drożdże gwarantujące dobry efekt (nawet podobno powyżej 20st), co jest uzasadnione ich ceną. S-33 potrafią prawdopodobnie to samo, jednak w węższym zakresie temperatur. Uważam, że nie bardzo jest sens stosować drożdże płynne, jeśli nie chce się uzyskać konkretnego z nich efektu związanego z temperaturą a jedynie czystego profilu. 1. Co takiego "ekskluzywnego" jest w drożdżach kosztujących 9,90 za paczkę 11.5g? Na czym ta ekskluzywność ma polegać? Czym się przejawia? 2. Wiesz dokładnie czym się różnią drożdże suche od płynnych? Czemu właśnie nie użyć płynnich i co to za "konkretny efekt związany z temperaturą" który miałby z nich się objawić? Rzadko kiedy się wypowiadam, wolę czytać, ale jak ktoś pitoli głupoty to czasem aż ręce same rwą się do klawiatury. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 26 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 26 Października 2016 2. Wiesz dokładnie czym się różnią drożdże suche od płynnych? Czemu właśnie nie użyć płynnich i co to za "konkretny efekt związany z temperaturą" który miałby z nich się objawić? To może powiedz. Jakieś jeden z dziesięciu organizujesz? Ja też się nie wypowiadam, chyba że ktoś jest strasznie mądry. Co do samych drożdży to coś w tym jest, że jak chce czysty profil dlaczego by nie US-05? Ekskluzywne w żadnym razie nie są, wręcz przeciwnie, ale po co używać Wyeast po 40zł, skoro można mieć to samo za 9.99zł. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciejeq Opublikowano 26 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 26 Października 2016 To może powiedz. Jakieś jeden z dziesięciu organizujesz? Ja też się nie wypowiadam, chyba że ktoś jest strasznie mądry. Co do samych drożdży to coś w tym jest, że jak chce czysty profil dlaczego by nie US-05? Ekskluzywne w żadnym razie nie są, wręcz przeciwnie, ale po co używać Wyeast po 40zł, skoro można mieć to samo za 9.99zł. Tak, organizuję jeden z dziesięciu, a pytający ton ma za zadanie skłonić do poszukania odpowiedzi samemu. Jest z pierdylion opracowań i tematów o tym, a ostatnio nawet na thebrewingnetwork była fajna audycja: http://www.thebrewingnetwork.com/brewing-style-diacetyl-dry-yeast/ Na 99% takich pytań da się znaleźć odpowiedź przeszukując forum. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się