Raczek Opublikowano 26 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 26 Października 2016 Czy ktoś używam z was tych rurek fermentacyjnych? Jak to wygląda z wkładami? Jeden wkład jedna fermentacja czy wkłady są wielorazowe? Wysłane z mojego LG-V400 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek Opublikowano 3 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2016 Też się właśnie zastanawiam nad tą rurką. Z tego co mi się udało znaleźć na Ich stronie wynika, że rurkę w standardowej konfiguracji wystarczy tylko zdezynfekować przed użyciem. Jeśli pytasz o te wkłady antyzapachowe to nie wiem jak ma się sprawa ich żywotności. Osobiście nigdy nie miałem problemu z zapachem fermentacji więc ta funkcja specjalnie mnie nie ciekawi. Widziałem jakieś dyskusje na amerykańskich forach ale nie miałem jeszcze okazji się wgłębić w ich treść. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lary Opublikowano 7 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2016 Po co chcecie inwestować w tę rurkę? Jest dużo sposobów na zabezpieczenie fermentacji i wszystkie są tańsze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raczek Opublikowano 7 Listopada 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2016 Ja na próbę wziąłem zobaczymy czy warto Wysłane z mojego LG-V400 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek Opublikowano 8 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2016 Po co chcecie inwestować w tę rurkę? Jest dużo sposobów na zabezpieczenie fermentacji i wszystkie są tańsze. Używasz amerykańskich chmieli? Polskie są tańsze. Używasz płynnych drożdży? Suche są tańsze. Nie zawsze kwestia ceny jest kwestią kluczową. Dla mnie ta rurka ma taką zaletę w porównaniu do innych, że zajmuje mało miejsca i jest to dla mnie w tej chwili istotna kwestia. Enethion i Raczek 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raczek Opublikowano 8 Listopada 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2016 Też mam problem żeby zmieścić normalna rurkę fermentacyjną z fermentorem w lodówce dlatego też zamówiłem ta malutka druga kwestia to końcówka antybakteryjna, zobaczymy ile to jest warte Wysłane z mojego MI 4W przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gwynbleidd Opublikowano 10 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2016 Po co chcecie inwestować w tę rurkę? Jest dużo sposobów na zabezpieczenie fermentacji i wszystkie są tańsze. Używasz amerykańskich chmieli? Polskie są tańsze. Używasz płynnych drożdży? Suche są tańsze. Nie zawsze kwestia ceny jest kwestią kluczową. Dla mnie ta rurka ma taką zaletę w porównaniu do innych, że zajmuje mało miejsca i jest to dla mnie w tej chwili istotna kwestia. Lubelskiego nic nie przebije JURGOWIAK 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lary Opublikowano 14 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2016 Po co chcecie inwestować w tę rurkę? Jest dużo sposobów na zabezpieczenie fermentacji i wszystkie są tańsze. Używasz amerykańskich chmieli? Polskie są tańsze. Używasz płynnych drożdży? Suche są tańsze. Nie zawsze kwestia ceny jest kwestią kluczową. Dla mnie ta rurka ma taką zaletę w porównaniu do innych, że zajmuje mało miejsca i jest to dla mnie w tej chwili istotna kwestia. Gdzie w całej dyskusji zwracacie uwagę na rozmiar tej rurki? Jak mam chmielić na goryczkę to polskie są faktycznie tańsze, czujesz o co mi chodzi? Większość osób mających problem ze zmieszczeniem fermentora w pojemniku posiłkuje się rurkami kątowymi, albo fermentuje bez rurki w ogóle. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Versaar Opublikowano 14 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2016 A mnie się wydaje że kolega Raczek pytał, czy ktoś używał tej rurki i czy ma z nią ktoś doświadczenie, nie szukał porad doradcy finansowego niepotrzebne zaśmiecanie tematu niepotrzebnymi uwagami. Dziękuję, więcej się nie wypowiadam, bo nie używałem tej rurki. Enethion 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raczek Opublikowano 16 Listopada 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2016 Mam już tą rurkę jest naprawdę miniaturowych rozmiarów. Dzisiaj warzyłem American Brown Ale więc będzie okazja ją przetestować. Wcześniej fermentacja burzliwa to u mnie rozchylona pokrywa od wiaderka i bandaż elastyczny owinięty na fermentorze co by jakaś muszka nie wleciała. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kordas Opublikowano 17 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2016 Odnośnie zabawy z bandażem, to można też zamknąć wiadro i w otwór napchać waty - można wtedy spokojnie ustawiać wiadra piętrowo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek Opublikowano 14 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2016 Mam już tą rurkę jest naprawdę miniaturowych rozmiarów. Dzisiaj warzyłem American Brown Ale więc będzie okazja ją przetestować. Wcześniej fermentacja burzliwa to u mnie rozchylona pokrywa od wiaderka i bandaż elastyczny owinięty na fermentorze co by jakaś muszka nie wleciała. I jak testy rurki? Jakieś wnioski już masz? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sugarsweet Opublikowano 14 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2016 Po co chcecie inwestować w tę rurkę? Jest dużo sposobów na zabezpieczenie fermentacji i wszystkie są tańsze. Używasz amerykańskich chmieli? Polskie są tańsze. Używasz płynnych drożdży? Suche są tańsze. Nie zawsze kwestia ceny jest kwestią kluczową. Dla mnie ta rurka ma taką zaletę w porównaniu do innych, że zajmuje mało miejsca i jest to dla mnie w tej chwili istotna kwestia. Zdradzę Wam Koledzy moje rozwiązanie. Nie używam żadnej rurki! Brak rurki ma tę zaletę że zajmuje najmniej miejsca pośród wszystkich rurek! zasada 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raczek Opublikowano 14 Grudnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2016 Mam już tą rurkę jest naprawdę miniaturowych rozmiarów. Dzisiaj warzyłem American Brown Ale więc będzie okazja ją przetestować. Wcześniej fermentacja burzliwa to u mnie rozchylona pokrywa od wiaderka i bandaż elastyczny owinięty na fermentorze co by jakaś muszka nie wleciała. I jak testy rurki? Jakieś wnioski już masz? American Brown Ale zdobył na IX Toruńskim Zlocie Piwowarów domowych 3 miejsce nie wiem czy jest to zasługa fermentacji ze sterilockiem ale piwo wyszło bardzo spoko nie było się do czego przyczepić ale czy w następnych warkach będę kupował wkłady do nich ?? 27zł za 2 wkłady trochę drogi interes ale testy jak najbardziej pozytywne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek Opublikowano 14 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2016 Dzięki za odpowiedź i gratuluje 3 miejsca A te wkłady to tylko są po to aby zapach nie uciekał z fermentora? Czy się mylę? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raczek Opublikowano 15 Grudnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2016 Dzięki za odpowiedź i gratuluje 3 miejsca A te wkłady to tylko są po to aby zapach nie uciekał z fermentora? Czy się mylę? tak dokładnie sam ten grzybek bez wkładu działa jako rurka do fermentacji przed użyciem sterylizuje się to jak każdy sprzęt ja wrzucam na pół godziny do oxi lub starsana Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bellon Opublikowano 31 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2018 Czy Sterilock działa w dwie strony? Taka sytuacja, mam fermentror 60 litrowy i za bulkadełko robi wężyk w litrowym słoiku z roztworem satrasana tzw.: blow off tube, jednak podczas schładzania piwa do temperatury bliskej zera (cold crash), piwo zmnejsza swoją objetość i potrafi mi wyciągną nawet 0.5 litra tego roztworu ze słoika. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się