Skocz do zawartości

Skażona warka?


areq47

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Mam wątpliwości co do mojej pierwszej warki ;/ Zaglądałem do piwka w 2 dzień i była spora piana, wszystko wyglądało w porządku. Temperatura brzęczki to od 19°C - 23 stopni zazwyczaj. Dzisiaj (w środę piwo było nastawiane, dzisiaj niedziela) zajrzałem do niej i ku moim oczom pojawił się taki widok ;/ :

 

56946371.jpg

 

f9343ac6.jpg

 

Według mnie wygląda to na jakieś skażenie. Te białe plamy wyglądają chyba jak jakaś pleśń ;/ Spuściłem trochę piwka do pomiarów, miało 4 °Blg (zeszło z 11°Blg ), w zapachu dosyć mocno drożdżowe, w smaku raczej nie kwaśne - czuć trochę drożdży i chmielu Wink

 

Co mogę w takiej sytuacji zrobić? Według was jest to skażenie brzęczki?

 

//edt

Dzisiaj jak zaglądałem jest jakby mniej tego białego czegos.. mam nadzieję że to była tylko piana;p

Edytowane przez areq47
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

oo..:) no to trochę się ucieszyłem... szkoda byłoby pierwszej warki..:) Czy przelewać ją w takim stanie na cichą, czy poczekać jeszcze trochę nim ta piana zniknie?

Najlepiej jest sprawdzać zawartość ekstraktu, jeśli nie zmienia się przez dwa kolejne dni, wówczas można przelewać. Na moje oko zostaw to piwo jeszcze 1-2 dni na burzliwej i potem przelej na cichą :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.