areq47 Opublikowano 8 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2010 (edytowane) Witam. Mam wątpliwości co do mojej pierwszej warki ;/ Zaglądałem do piwka w 2 dzień i była spora piana, wszystko wyglądało w porządku. Temperatura brzęczki to od 19°C - 23 stopni zazwyczaj. Dzisiaj (w środę piwo było nastawiane, dzisiaj niedziela) zajrzałem do niej i ku moim oczom pojawił się taki widok ;/ : Według mnie wygląda to na jakieś skażenie. Te białe plamy wyglądają chyba jak jakaś pleśń ;/ Spuściłem trochę piwka do pomiarów, miało 4 °Blg (zeszło z 11°Blg ), w zapachu dosyć mocno drożdżowe, w smaku raczej nie kwaśne - czuć trochę drożdży i chmielu Wink Co mogę w takiej sytuacji zrobić? Według was jest to skażenie brzęczki? //edt Dzisiaj jak zaglądałem jest jakby mniej tego białego czegos.. mam nadzieję że to była tylko piana;p Edytowane 8 Lutego 2010 przez areq47 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 8 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2010 Spokojnie, to nie jest zakażenie To po prostu resztki piany. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
areq47 Opublikowano 8 Lutego 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2010 oo.. no to trochę się ucieszyłem... szkoda byłoby pierwszej warki.. Czy przelewać ją w takim stanie na cichą, czy poczekać jeszcze trochę nim ta piana zniknie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 8 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2010 Cześć Szykuj się na przelewanie piwa na cichą fermentację Wszystko w porządeczku Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 8 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2010 oo.. no to trochę się ucieszyłem... szkoda byłoby pierwszej warki.. Czy przelewać ją w takim stanie na cichą, czy poczekać jeszcze trochę nim ta piana zniknie? Najlepiej jest sprawdzać zawartość ekstraktu, jeśli nie zmienia się przez dwa kolejne dni, wówczas można przelewać. Na moje oko zostaw to piwo jeszcze 1-2 dni na burzliwej i potem przelej na cichą Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
areq47 Opublikowano 8 Lutego 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2010 dzięki za szybkie odpowiedzi jutro zrobimy pomiary i zapewne też przelewanie. Mam nadzieję że już nie pojawią się żadne problemy. Jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 8 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2010 Wszystkie rzeczy które mają kontakt z brzeczką/piwem poniżej temp. 80°C muszą być sterylne. Motto browar to nie apteka nie dotyczy czystości! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się