Muchomorek Opublikowano 27 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 27 Października 2016 (edytowane) Cześć!Popełnię dzisiaj double ipę 18 blg o takim zasypie:4kg Pils3kg Pale Ale0.4 Carapils0,4 cukier podczas fermentacji.Zacierane 70 minut w 66-67Mam po 100 gram chmielu:MosaicCentennialCascadeNew PortColumbusCo mi proponujecie? Chcę uzyskać ok 75 Ibu, myślałem o Culumbusie na 60'.Chcę uzyskać coś z bardzo mocnym aromatem nowofalowym, jakie chmielenie mi doradzicie? Planuję wrzucić coś na whirpool, na 30' i 15'.Będę wdzięczny za rady, dzięki! Edytowane 27 Października 2016 przez Muchomorek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fuki33 Opublikowano 27 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 27 Października 2016 Jak dla mnie to te wszystkie amerykańce aromatyczne są ok, chyba niczym nowym cię nie zaskoczę mówiąc, że na aromat to na zimno albo na 0` lub whirpool. Za to wciąż nie rozumiem czemu ludzie wrzucają chmiel na 30`. Na goryczkę się nie opłaca, na smak lepiej krócej... ktoś mi to wyjaśni? Dodam, że Columbus na goryczkę u mnie dał łodygowatą cierpkość, ściągał jak cholera, ale jedynie przez ok. miesiąc po nagazowaniu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ASadam Opublikowano 27 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 27 Października 2016 Za to wciąż nie rozumiem czemu ludzie wrzucają chmiel na 30`. Na goryczkę się nie opłaca, na smak lepiej krócej... ktoś mi to wyjaśni? Proszę: http://www.wiki.piwo.org/Chmielenie cytat: Punkty dodawania chmielu: W zależności od tego, w jak długo gotujemy chmiel, możemy uzyskać różne efekty 60 min - głównie goryczka 20-30 min - głównie smak 10-0 min - głownie aromat Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BEZ ZASAD Opublikowano 27 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 27 Października 2016 Ja bym dał: COLUMBUS 100g 60 min CENTENNIAL 50g 30 min MOSAIC 50g 30 min CENTENNIAL 25g 15 min MOSAIC 25g 15 min CENTENNAL 25g 5 min MOSAIC 25g 5 min CASCADE 50g 5 MIN CASCADE 50g 0 min Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redlum Opublikowano 27 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 27 Października 2016 Jak rozumiem wrzuciłeś to w kalkulator i ibu będzie takie jakie autor posta by chciał mieć czyli 75? Chyba nie... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 27 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 27 Października 2016 (edytowane) a bym dał: COLUMBUS 100g 60 min CENTENNIAL 50g 30 min MOSAIC 50g 30 min CENTENNIAL 25g 15 min MOSAIC 25g 15 min CENTENNAL 25g 5 min MOSAIC 25g 5 min CASCADE 50g 5 MIN CASCADE 50g 0 min Masz jeszcze inne tak ciekawe pomysły? Edytowane 28 Października 2016 przez Dr2 Mikeyy, Culter i dirk gently 3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fuki33 Opublikowano 27 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 27 Października 2016 Za to wciąż nie rozumiem czemu ludzie wrzucają chmiel na 30`. Na goryczkę się nie opłaca, na smak lepiej krócej... ktoś mi to wyjaśni? Proszę: http://www.wiki.piwo.org/Chmielenie cytat: Punkty dodawania chmielu: W zależności od tego, w jak długo gotujemy chmiel, możemy uzyskać różne efekty 60 min - głównie goryczka 20-30 min - głównie smak 10-0 min - głownie aromat W takim razie nie wiem czemu, ale utkwiło mi w głowie "na smak: 10-20 minut." Dzięki za wyjaśnienie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muchomorek Opublikowano 28 Października 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Października 2016 (edytowane) Ok Panowie, dzięki za pomoc! Pojawia się jeszcze jedno pytanie: Wybrałem taki schemat chmielenia:Na 50 minut: (pomyłka, dalej opiszę)Mosaic 12% 10gColumbus 12.5% 32gNewport 10,7% 10gNa 30 minut:Newport 5gColumbus 10gNa 10 minut: Newport 10gNa 0:Centennial 15gNa whirpool 25g centenniala i cascade, 20 g mosaicaNiestety, z racji że się pomyliłem i na goryczkę chmieliłem tylko 50 minut oraz wyszła mi dobra wydajność i uzyskałem po gotowaniu 21l brzeczki 19blg piwo wyszło trochę niedochmielone: Brewtarget pokazuje 68 IBU. Powiedzmy, ze trochę zmieniła mi się też koncepcja piwa. Po wysładzaniu zostało mi kilka litrów brzeczki 16blg, która miała iść do starterów. Czy mogę zagotować tą brzeczkę, dochmielić ją tak, żeby brewtarget dla całego piwa pokazywał wartość ibu, którą chciałbym uzyskać (85-90), a potem wystudzić i wlać do fermentora? Tak jakby dochmielić piwo przy pomocy małej, 2 litrowej części mocno nachmielonej brzeczki.Planowałem sypnąć do 2,5 litra brzeczki 13g columbusa i 13g mosaica- kalkulator pokazał dla całej warki 85 IBU. Edytowane 28 Października 2016 przez Muchomorek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dirk gently Opublikowano 28 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2016 (edytowane) 68IBU przy 19Blg to nie będzie , tym bardziej że Brewtrget pokazuje znacznie mniej IBU niż większość innych kalkulatorów. Edytowane 28 Października 2016 przez dirk gently Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muchomorek Opublikowano 28 Października 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Października 2016 Jak uważasz- ile to może być w takim razie? Zagotowałem brzeczkę tak jak mówiłem, odparowała dość mocno, z 4-2.25 litra. Doleję czesc, pytanie tylko ile? W końcu to imperialna IPA. Według Ciebie ile tam może być IBU? Brzeczka nie była bardzo gorzka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redlum Opublikowano 28 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2016 Wrzuć w jakiś kalkulator swoją wydajność i chmielenie i będziesz wiedzieć. Na szybko możesz użyć brewness.com Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muchomorek Opublikowano 28 Października 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Października 2016 Brewness pokazuje 60,obu więc jeszcze mniej. Użyje tej brzeczki, goryczka wg. Brewtargeta wyniesie 85. Myślicie, ze to dobry pomysl? Chodzi mi tylko o to czy nachmielenie 25 gramami chmielu 4 litrów brzeczki nie wniesie niepożądanych posmaków. Nie mam doświadczenia przy tak mocnym chmieleniu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redlum Opublikowano 28 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2016 Nie powinno nic wnieść. Możesz też zrobić po prostu herbatkę chmielową. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się