ASadam Opublikowano 13 Stycznia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2017 (edytowane) Cheater, butelki są puste. ;-) O takie coś mnie podejrzewać? A jakie to miałoby mieć znaczenie? No ok, nabijasz się Edytowane 13 Stycznia 2017 przez ASadam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hajclander Opublikowano 14 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2017 Jak rozumiem duży zbiornik jest konieczny? Przy zastosowaniu zwykłej sprężarki ze zbiornikiem do 10litrów zakapslujemy 2-3 butelki i trzeba czekać na napełnienie zbiornika? Szkoda trochę, bo o ile sama konstrukcja kapslownicy jest prosta, włącznik i siłownik są tanie (zwłaszcza u chińczyków), to jakoś ten zbiornik i ewentualnie budowa własnej sprężarki mnie trochę przerażają i to już za dużo dłubania . pierwszy lepszy złom i mas zbiornik- z ciężarówki, z hydroforu itp. za parę złotych. Kompresor z lodówki w skupie masz za ok 100 zł. Węże i opaski to też parę złoty. Nie idź w klasyczne kompresory bo są głośne, a taki z lodówki nawet oponę ci napompuje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hajclander Opublikowano 14 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2017 (edytowane) No ten twój jest fajniejszy. Dużo mniej obsługowy. Przy takiej pracy liczy się każdy ruch ręki. U ciebie jest fajny przycisk, a u mnie wajcha. Gratuluję. I sam widzisz jak niektórzy tu zniechęcają do takich ułatwień, a jaka to jest wielka wygoda choćby przy dwóch skrzynkach. Edytowane 14 Stycznia 2017 przez hajclander Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chemiczny Opublikowano 17 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2017 (edytowane) Piękne urządzenie ! W przypływie energii muszę sobie takie wykombinować Na allegro są zawory nożne, mogą też fajnie podpasować do całej koncepcji http://allegro.pl/zawor-nozny-powietrza-pneumatyczny-pedal-wlacznik-i6338411690.html Edytowane 17 Stycznia 2017 przez chemiczny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maciek1221 Opublikowano 17 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2017 Musi byc zawor nozny 5/2 jak cos. Dzisiaj spawam ramę konstrukcji )) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ASadam Opublikowano 17 Stycznia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2017 (edytowane) Życzę powodzenia. Jeszcze uwaga, jak będziesz stosował tłumiki hałasu, to nie takie płaskie tylko z wystającym elementem, raczej takie: bo przy szaleńczym kapslowaniu w zimnie zamarzają od rozprężających się gazów Edytowane 17 Stycznia 2017 przez ASadam zielony07 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maciek1221 Opublikowano 29 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2017 Siema siema, moja kapslownica już ukończona. Konstrukcja dużo bardziej uproszczona niż u kolegi Asadam, ale bardzo solidna. Całość stalowej konstrukcji jest przykręcona do płyty meblowej tak żeby stabilność była dużo większa. Nie robiłem ogranicznika tylko okrąg z gumy w którym trzeba stawiać butelki. Niezaleznie od rodzaju butelek (na filmie 4 różne butelki) nic nie trzeba przestawiać czy regulować. Duża wygoda takie urządzenie, może przy 4 butelkach nie widać, ale znacznie to przyspiesza kapslowanie 100butelek. Moja kapslownica będzie raczej na sprzedaż, bo w trakcie konstruowania uzyskałem dużą ilość kegów, butlę,reduktor i butelkowanie ograniczę do 10 butelek z 50 litrów warki. Poniżej kilka zdjęć i film. https://youtu.be/Xf54x20qBqU P.S. Ja steruję zaworem nożnym, polecam. leech 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maciek1221 Opublikowano 29 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2017 Jeżeli ktoś będzie chciał robić taki model jak ja zrobiłem, to dysponuję rysunkami technicznymi z dokładnymi wymiarami. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GrzegorzG Opublikowano 12 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2017 Jeżeli ktoś będzie chciał robić taki model jak ja zrobiłem, to dysponuję rysunkami technicznymi z dokładnymi wymiarami. PozdrawiamGłowicę masz od emily z gwintem wewnętrznym, pasowała na tłoczysko czy jakąś przeróbkę stosowałeś? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maciek1221 Opublikowano 12 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2017 pasowała Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sharky Opublikowano 2 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2017 Cześć, Chciałbym zaprezentować własną konstrukcję. Mam siłownik 50x100. kapslownica działa przy ciśnieniu 6-8 atm. Przycisk połączony jest z siłownikiem przewodami 4mm. z kompresora do siłownika leci przewód 6mm o długości ok 10m. Ogólnie super sprawa polecam wszystkim, dużo czasu można zaoszczędzić na kapslowaniu, a kapslownicę można zrobić taniej niż kupić porządną kapslownicę stołową. Pozdrawiam Łukasz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 3 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2017 NIe za mała podstawa? Proponuję na dole położyć gumową podkładkę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sharky Opublikowano 13 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2017 Podstawa nie za mała, oczywiście mogłaby być większa, ale ta jest w zupełności wystarczająca. Co do podkładki to myślałem o tym, ale jak ostatnio kapslowałem 6 skrzynek piwa to nie była potrzebna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ASadam Opublikowano 28 Czerwca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2017 Kolejna kapslownica stała się faktem. Tym razem wersja premium, więc siłownik 63x100 i całość wykonana z kwasówki Całość bardziej kompaktowa i inny zawór. Zobaczymy jak się sprawdzi w boju. gigo i BitterEater 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BitterEater Opublikowano 28 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2017 Kapslowałbym Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fort29 Opublikowano 27 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2018 Też sobie taką zrobiłem ja ma sharky z tym że siłownik 50x160 i elektrozawór i nie wygląda tak ładnie. Niestety mój kompresor się poci przy 6-8 atm i pewnie poszukam siłownika 100. Ale zabawka fajna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ASadam Opublikowano 3 Marca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2018 Poszukaj lepiej siłownika o średnicy 63x100 i będzie po problemie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Thomash Opublikowano 27 Października 2021 Udostępnij Opublikowano 27 Października 2021 (edytowane) Hah, wiem, bardzo odgrzewam kotlet, ale w 2015stym robiłem jako pracę magisterską projekt automatycznej kapslownicy opartej o silnik elektryczny. Pomiary siły potrzebnej do zakapslowania wychodziły na poziomie 1275N, czyli około 130kg (też mnie to zdziwiło). Gdyby ktoś miał znowu pytania odnośnie takiego urządzenia to zapraszam. A tak wyglądał koncepcyjny model: Edytowane 27 Października 2021 przez Thomash Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert87 Opublikowano 1 Listopada 2021 Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2021 130kg???? Jak wygląda pionowa część przekładni?Wysłane z mojego RMX3081 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 1 Listopada 2021 Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2021 11 minut temu, Robert87 napisał: 130kg???? Jak wygląda pionowa część przekładni? Do kapslowania piwa w domu potrzeba duuuzo siły Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert87 Opublikowano 1 Listopada 2021 Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2021 Do kapslowania piwa w domu potrzeba duuuzo siłyWiem, ale nie sądziłem że po i przy piwie wyciskam na kapslownicy 130kg Wysłane z mojego RMX3081 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Thomash Opublikowano 15 Listopada 2021 Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2021 W dniu 1.11.2021 o 20:23, Robert87 napisał: 130kg???? Jak wygląda pionowa część przekładni? Wysłane z mojego RMX3081 przy użyciu Tapatalka Tak, 130kg. Sam się zdziwiłem juz na samym początku projektu i stało się to faktyczyn problemem konstrukcyjnym już na początku. W pionowej wieży jest przekładnia pasowa z wózkiem od którego zamocowana jest głowica kapslująca. Był to projekt magisterski, a nie do wdrożenia do produkcji, więc było to bez patrzenia na koszta czy większy rozsądek Zastanawiam się od jakiegoś czasu czy sensownym byłoby oferowanie takiej kapslownicy (oczywiście ulepszonej), którą trzeba tylko podłączyć do prądu, dla piwowarów domowych ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 15 Listopada 2021 Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2021 10 minut temu, Thomash napisał: Tak, 130kg. Sam się zdziwiłem juz na samym początku projektu i stało się to faktyczyn problemem konstrukcyjnym już na początku. W pionowej wieży jest przekładnia pasowa z wózkiem od którego zamocowana jest głowica kapslująca. Był to projekt magisterski, a nie do wdrożenia do produkcji, więc było to bez patrzenia na koszta czy większy rozsądek Zastanawiam się od jakiegoś czasu czy sensownym byłoby oferowanie takiej kapslownicy (oczywiście ulepszonej), którą trzeba tylko podłączyć do prądu, dla piwowarów domowych ? Mocne ramię, silównik pneumatyczny, kompresor i bedziesz Pan zadowolony Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Thomash Opublikowano 15 Listopada 2021 Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2021 1 minutę temu, anteks napisał: Mocne ramię, silównik pneumatyczny, kompresor i bedziesz Pan zadowolony Nie każdy piwowar ma w domu kompresor, ale każdy ma domu prąd A poza tym kompresor w domu ma pewne wady i nie zastosujesz go np: w mieszkaniu w bloku. Robert87 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 15 Listopada 2021 Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2021 Godzinę temu, Thomash napisał: Nie każdy piwowar ma w domu kompresor, ale każdy ma domu prąd A poza tym kompresor w domu ma pewne wady i nie zastosujesz go np: w mieszkaniu w bloku. Jak ktos warzy w bloku to kapsluje raczej ręczną ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi