Jump to content

RIS z ekstraktów niechmielonych-dobra receptura?


Recommended Posts

2x Ekstrakt ciemny 1,7 L

 

2x Ekstrakt bursztynowy 1,7 L

 

Chmiel Marynka 30g

 

Chmiel Lubelski 20g

 

Drożdże S04 (US -05?) Które lepiej poradzą sobie z takim BLG?

 

Dodatki: Imbir, suszone jabłka

 

 

1. Najbardziej interesuje mnie czy uzyskam wystarczające BLG z taką ilością słodów?

 

2. Czy te słody są ok do RISa?

 

3. Gramatura chmielu jest w porządku?

Link to comment
Share on other sites

Raban19, dzieki, dam znać ;) Bardzo mnie cieszy, że ktoś chce kopiować moją recepturę :)  BretBeermann, warka 23 litry. Suszone jabłka (nie wiem jeszcze ile) wymrożę i dam na cichą fermentację. Mówisz, że łatwo przesadzić z imbirem? Ile powinienem go dać, żeby był wyczuwalny? Jeczmienia zamówiłem 100g ale nie wiem czy aż tyle dać na wywar?

Link to comment
Share on other sites

23,5 blg-tyle około wychodzi. Ja bym zrobiłem wszak inaczej, posiłkując się przepisem na Younger's XXXP Export Porter z 1841 roku

 

2 x ekstrakt słodowy jasny

1 x ekstrakt słodowy ciemny

84g palonego jęczmienia

1 kg cukru trzcinowego demerara dry

100g chmielu na 3 godziny

 

19 litrów i 24 blg

 

Drożdze albo Safale S-04 albo Windsor'y.

 

Nie widzę potrzeby ani jabłek ani imbiru, ale to Twój RIS, więc jak ma być Ginger Apple, to niech będzie :D

Link to comment
Share on other sites

Wyrobie się z uwarzeniem i nawet z zabutelkowaniem ale będzie to świeże piwo co się rzeczywiście trochę mija z celem. Zdaję sobie z tego sprawę ;) Najwyżej otworzę najszybciej w Sylwestra. 2018 ;)

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.