Skocz do zawartości

RIS z ekstraktów niechmielonych-dobra receptura?


CraftMat

Rekomendowane odpowiedzi

2x Ekstrakt ciemny 1,7 L

 

2x Ekstrakt bursztynowy 1,7 L

 

Chmiel Marynka 30g

 

Chmiel Lubelski 20g

 

Drożdże S04 (US -05?) Które lepiej poradzą sobie z takim BLG?

 

Dodatki: Imbir, suszone jabłka

 

 

1. Najbardziej interesuje mnie czy uzyskam wystarczające BLG z taką ilością słodów?

 

2. Czy te słody są ok do RISa?

 

3. Gramatura chmielu jest w porządku?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Masz rację, zapomniałem. Zamawiam też palony jęczmień...Co z resztą?

 

Jak oddam imbir, robię herbata i spróbowam przed rozlewania. Jest bardzo łatwo używać za dużo imbir. Nigdy nie używałem jabłko w piwie. Ile litrów bedzie?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Raban19, dzieki, dam znać ;) Bardzo mnie cieszy, że ktoś chce kopiować moją recepturę :)  BretBeermann, warka 23 litry. Suszone jabłka (nie wiem jeszcze ile) wymrożę i dam na cichą fermentację. Mówisz, że łatwo przesadzić z imbirem? Ile powinienem go dać, żeby był wyczuwalny? Jeczmienia zamówiłem 100g ale nie wiem czy aż tyle dać na wywar?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

23,5 blg-tyle około wychodzi. Ja bym zrobiłem wszak inaczej, posiłkując się przepisem na Younger's XXXP Export Porter z 1841 roku

 

2 x ekstrakt słodowy jasny

1 x ekstrakt słodowy ciemny

84g palonego jęczmienia

1 kg cukru trzcinowego demerara dry

100g chmielu na 3 godziny

 

19 litrów i 24 blg

 

Drożdze albo Safale S-04 albo Windsor'y.

 

Nie widzę potrzeby ani jabłek ani imbiru, ale to Twój RIS, więc jak ma być Ginger Apple, to niech będzie :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wyrobie się z uwarzeniem i nawet z zabutelkowaniem ale będzie to świeże piwo co się rzeczywiście trochę mija z celem. Zdaję sobie z tego sprawę ;) Najwyżej otworzę najszybciej w Sylwestra. 2018 ;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Chmiel Marynka 30g

Chmiel Lubelski 20g

Umieram z ciekawości jakie sobie wyliczyłeś IBU, bo mi wychodzi że trudno będzie przekroczyć 30.

Edytowane przez dirk gently
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.