CraftMat Opublikowano 11 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2016 2x Ekstrakt ciemny 1,7 L 2x Ekstrakt bursztynowy 1,7 L Chmiel Marynka 30g Chmiel Lubelski 20g Drożdże S04 (US -05?) Które lepiej poradzą sobie z takim BLG? Dodatki: Imbir, suszone jabłka 1. Najbardziej interesuje mnie czy uzyskam wystarczające BLG z taką ilością słodów? 2. Czy te słody są ok do RISa? 3. Gramatura chmielu jest w porządku? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BretBeermann Opublikowano 11 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2016 To nie bedzie RIS. Trzeba dodać trochę palonego jęczmienia albo słodu palonego (zrobić herbatę) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CraftMat Opublikowano 11 Listopada 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2016 Masz rację, zapomniałem. Zamawiam też palony jęczmień...Co z resztą? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BretBeermann Opublikowano 11 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2016 Masz rację, zapomniałem. Zamawiam też palony jęczmień...Co z resztą? Jak oddam imbir, robię herbata i spróbowam przed rozlewania. Jest bardzo łatwo używać za dużo imbir. Nigdy nie używałem jabłko w piwie. Ile litrów bedzie? CraftMat 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raban19 Opublikowano 11 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2016 Masz rację, zapomniałem. Zamawiam też palony jęczmień...Co z resztą? Daj znać ile wrzuciłeś tego jęczmienia i jak przebiegał proces Jak wyjdzie dobre to będę po chamsku kopiował Powodzenia w warzeniu ! CraftMat 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BretBeermann Opublikowano 11 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2016 Do warka 23 litrowa, powinna być około 5 kg ekstraktów. Chmiel powinna być dobrze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CraftMat Opublikowano 11 Listopada 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2016 Raban19, dzieki, dam znać Bardzo mnie cieszy, że ktoś chce kopiować moją recepturę BretBeermann, warka 23 litry. Suszone jabłka (nie wiem jeszcze ile) wymrożę i dam na cichą fermentację. Mówisz, że łatwo przesadzić z imbirem? Ile powinienem go dać, żeby był wyczuwalny? Jeczmienia zamówiłem 100g ale nie wiem czy aż tyle dać na wywar? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bogi Opublikowano 11 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2016 23,5 blg-tyle około wychodzi. Ja bym zrobiłem wszak inaczej, posiłkując się przepisem na Younger's XXXP Export Porter z 1841 roku 2 x ekstrakt słodowy jasny 1 x ekstrakt słodowy ciemny 84g palonego jęczmienia 1 kg cukru trzcinowego demerara dry 100g chmielu na 3 godziny 19 litrów i 24 blg Drożdze albo Safale S-04 albo Windsor'y. Nie widzę potrzeby ani jabłek ani imbiru, ale to Twój RIS, więc jak ma być Ginger Apple, to niech będzie CraftMat 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CraftMat Opublikowano 11 Listopada 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2016 Dzięki! Ginger Apple z tego względu, że chciałem takiego świątecznego akcentu wprowadzić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zamerstary Opublikowano 11 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2016 Daj znać jak udało się z tymi jabłkami, bo na te święta to raczej nie zdążysz z risem ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tymonisko Opublikowano 11 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2016 Też mi się tak wydaje, z butelkowaniem powinieneś się wyrobić, ale czasu na ułożenie się w butelce nie będzie prawie wcale. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CraftMat Opublikowano 11 Listopada 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2016 Wyrobie się z uwarzeniem i nawet z zabutelkowaniem ale będzie to świeże piwo co się rzeczywiście trochę mija z celem. Zdaję sobie z tego sprawę Najwyżej otworzę najszybciej w Sylwestra. 2018 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dirk gently Opublikowano 13 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2016 (edytowane) Chmiel Marynka 30g Chmiel Lubelski 20g Umieram z ciekawości jakie sobie wyliczyłeś IBU, bo mi wychodzi że trudno będzie przekroczyć 30. Edytowane 13 Listopada 2016 przez dirk gently Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się