Gawron Opublikowano 11 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2016 Nadchodzi dzień warzenia warki nr #3. Tak sobie siedzę w wolny dzień i układam recepturę. Zasyp i zacieranie ekstremalnie proste, ale mam zonk z chmieleniem. Paczuszki chmielu mają po 50g, razy dwa\ daje mi 100 g chmielu na warkę 12.5 litra, gdzie w sporej części przepisów taka dawka jest na 20l. Oczywiście większość chmielu na 0' i na zimno. Jak oceniacie moją twórczość? Będę wdzięczny za komentarze. Ekstrakt 12° Blg Objętość 12,5 l Zasyp: Pale Ale 2,5 kg Crystal 0,25 kg Chmiel: Citra 50g Amarillo 50g Schemat chmielenia: Citra 10g-60 min Amarillo 10g-60min Citra 20g-0 min Amarillo 20g-0min Citra 20g na zimno Amarillo 20g na zimno IBU wychodzi 36 Drożdże US-05 Mech irlandzki Zacieranie 60 min w 64°C Co wy na to? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
joonecky Opublikowano 11 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2016 Nie szkoda Citry i Amarillo na 60 minut? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawron Opublikowano 11 Listopada 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2016 Chcę po prostu wykorzystać całą paczkę, żeby nie leżała. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pindin Opublikowano 11 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2016 Siemka. Moim zdaniem dobrze jest. Ostatnio robiłem piwo (APA) głównie na Citrze i Amarillo + Admiral (UK) i efekt bardzo zadowalający. Na 12 litrów wyjdzie fajnie aromatyczne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fuki33 Opublikowano 12 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2016 (edytowane) Wszystko spoko, ale ja to bym dal na gorycze odpowiednio wiecej citry i mniej amarillo (a najlepiej w ogole bez amarillo) i na odwrot na zimno lub na 0`. W tym roku citra pachnie gorzej, wiecej amarillo powinno dac lepszy efekt, biorac pod uwage ilosc alfakwasow rowniez sie to oplaca, bo lacznie bedzie wiecej gram na aromat. I bez tego bedzie dobry aromat, ale taki schemat chmielenia moze tylko pomoc imo. Btw. przepraszam za brak polskich znakow, cos mi sie zepsulo i nie chce naprawic Edytowane 12 Listopada 2016 przez fuki33 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawron Opublikowano 12 Listopada 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2016 (edytowane) Dzięki za poradę. Będziemy kombinować. Mam jeszcze 25 g jakiegoś zdechłego mosaica. Edytowane 12 Listopada 2016 przez Gawron Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tadzik Opublikowano 14 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2016 Poza przegięciem z goryczką (profilem, nie poziomem) to właściwie nie wiem jak można przesadzić z chmielem w IPA. Oczywiście jest kwestia kosztów i strat na piwie ale ostatnio wrzucałem coś po 400g na 11l w IPA i DIPA i nie sądzę aby sumarycznie było tego zbyt wiele. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawron Opublikowano 14 Listopada 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2016 Pomimo wysokiej mojej tolerancji nie chciał bym w tym piwku zbyt wysokiej i nachalnej goryczki. Interesuje mnie raczej coś w typie American Bitter, czy APA niż AIPA. Wysłane z kalkulatora Casio Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawron Opublikowano 7 Grudnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2016 (edytowane) dal na gorycze odpowiednio wiecej citry i mniej amarillo Piwo uwarzone. Dzięki za poradę. Faktycznie Citra w porównaniu do Amarillo nie powalała. Pytanko mam takie. Fermentacja stanęła i odstępie 3 ostatnich dni BLG bez zmian pozostaje na poziomie 4°.Chcę chmielić na zimno dzisiaj, ale bez zlewania na cichą, bo gęstwy nie zbieram. Pytanie moje brzmi jak chmielić. Tzn mój tryb pracy pozwala mi w zabawę w piwowarstwo jedynie w weekendy, więc mam trzy opcje. Chmielę dzisiaj wieczorem, butelkuję w niedzielę po 4 dobach chmielenia na zimno i 15 dniach fermentacji . Opcja druga, to chmielę w sobotę, a butelkuję za tydzień, czyli 21 dni fermentacji, w tym 7 z chmieleniem na zimno i opcja trzecia, czyli chmielę dzisiaj, a butelkuję w przyszłą sobotę, czyli 21 dni fermentacji w tym 9 dni chmielenia na zimno. Obecnie piwko zeszło do 4°, zaś próbka FFT do 3,5°, ale to jest w marginesie błędu mojego gównianego spławika. Co poradzicie? Edit: Zapomniałem dodać. Spierniczyłem wysładzanie i wyszła mi 15°, a nie 12°. Edytowane 7 Grudnia 2016 przez Gawron Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kondek Opublikowano 7 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2016 dal na gorycze odpowiednio wiecej citry i mniej amarillo Piwo uwarzone. Dzięki za poradę. Faktycznie Citra w porównaniu do Amarillo nie powalała. Pytanko mam takie. Fermentacja stanęła i odstępie 3 ostatnich dni BLG bez zmian pozostaje na poziomie 4°.Chcę chmielić na zimno dzisiaj, ale bez zlewania na cichą, bo gęstwy nie zbieram. Pytanie moje brzmi jak chmielić. Tzn mój tryb pracy pozwala mi w zabawę w piwowarstwo jedynie w weekendy, więc mam trzy opcje. Chmielę dzisiaj wieczorem, butelkuję w niedzielę po 4 dobach chmielenia na zimno i 15 dniach fermentacji . Opcja druga, to chmielę w sobotę, a butelkuję za tydzień, czyli 21 dni fermentacji, w tym 7 z chmieleniem na zimno i opcja trzecia, czyli chmielę dzisiaj, a butelkuję w przyszłą sobotę, czyli 21 dni fermentacji w tym 9 dni chmielenia na zimno. Obecnie piwko zeszło do 4°, zaś próbka FFT do 3,5°, ale to jest w marginesie błędu mojego gównianego spławika. Co poradzicie? Edit: Zapomniałem dodać. Spierniczyłem wysładzanie i wyszła mi 15°, a nie 12°. Nie spierniczyłeś tylko miałeś wyższa wydajność niż zakladana. Wysłane za pomocą mTalk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ko_cur Opublikowano 7 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2016 W jakiej temperaturze i w jaki sposób będziesz chmielił na zimno? Opcje nr 3 z 9 dniowym chmieleniem na zimno od razu bym odrzucił, niezależnie od temperatury i sposobu chmielenia. Ja bym zrobił tak: 1. niższa temperatura (w porównaniu z burzliwą) i chmiel dodany w woreczku - opcja nr 2 (7 dni chmielenia). 2. wyższa lub podobna temperatura (w porównaniu z burzliwą) i chmiel sypany luzem - opcja nr 1 (4 dni chmielenia). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawron Opublikowano 7 Grudnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2016 Nie spierniczyłeś tylko miałeś wyższa wydajność niż zakladana. Spierniczyłem. Wysładzałem do objętości i pomyliły mi się kreseczki zaznaczone na łydze którą mierzę ile mam płynu w garze i w efekcie zamiast po gotowaniu mieć 12,5-13 litrów miałem ledwo 11. W efekcie mam 15°, a wysłodziny ostatnie miały 5° zamiast zamierzonych 2°. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawron Opublikowano 7 Grudnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2016 W jakiej temperaturze i w jaki sposób będziesz chmielił na zimno? Opcje ma takie: 17-18°C, czyli tak jak fermentowałem, i jest obecnie. 20-22°C jak przeniosę do pokoju fermentory i 10-12° C jak przeniosę do kotłowni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 7 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2016 Nie spierniczyłeś tylko miałeś wyższa wydajność niż zakladana.Spierniczyłem. Wysładzałem do objętości i pomyliły mi się kreseczki zaznaczone na łydze którą mierzę ile mam płynu w garze i w efekcie zamiast po gotowaniu mieć 12,5-13 litrów miałem ledwo 11. W efekcie mam 15°, a wysłodziny ostatnie miały 5° zamiast zamierzonych 2°. dolej litr czy dwa wody źródlanej ze sklepu, świeżo otwartej, i po problemie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawron Opublikowano 7 Grudnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2016 (edytowane) dolej litr czy dwa wody źródlanej ze sklepu, świeżo otwartej, i po problemie. Spoko. Pasuje mi te 15°. Wzrosła goryczka, ale próbowałem to co odebrałem do pomiaru i jest ok. Edytowane 7 Grudnia 2016 przez Gawron Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kondek Opublikowano 7 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2016 Nie spierniczyłeś tylko miałeś wyższa wydajność niż zakladana. Spierniczyłem. Wysładzałem do objętości i pomyliły mi się kreseczki zaznaczone na łydze którą mierzę ile mam płynu w garze i w efekcie zamiast po gotowaniu mieć 12,5-13 litrów miałem ledwo 11. W efekcie mam 15°, a wysłodziny ostatnie miały 5° zamiast zamierzonych 2°. No chyba ze tak, tak jak niżej napisano, dolewaj swiezej wody ze sklepu, zawsze warto mieć pod reka baniak Wysłane za pomocą mTalk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
buber Opublikowano 7 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2016 Nie spierniczyłeś tylko miałeś wyższa wydajność niż zakladana.Spierniczyłem. Wysładzałem do objętości i pomyliły mi się kreseczki zaznaczone na łydze którą mierzę ile mam płynu w garze i w efekcie zamiast po gotowaniu mieć 12,5-13 litrów miałem ledwo 11. W efekcie mam 15°, a wysłodziny ostatnie miały 5° zamiast zamierzonych 2°. dolej litr czy dwa wody źródlanej ze sklepu, świeżo otwartej, i po problemie. Ale nie po fermentacji Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kondek Opublikowano 7 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2016 To chyba oczywiste Wysłane za pomocą mTalk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 7 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2016 Niby czemu nie? Bo będzie osławione HGB? To ma wpływ jak z 16 zrobisz 8;) Jak wyczujesz czy te 10-20% wody zostało dolane przed czy po fermentacji to gratulacje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fuki33 Opublikowano 7 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2016 Jeśli chodzi o chmielenie na zimno, to fakt, że pozostawienie chmielu na cichej przez dłuższy czas daje ściągającą goryczkę. Radzę zatem trzymać się dosyć krótkiego okresu. W moim przypadku piwa trzymane z chmielem do ok. 7 dni były ok. Dopiero gdy zostawiłem aipe na 13 dni to czuć łodygę, ale jak ktoś gorycz lubi to da się wytrzymać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawron Opublikowano 7 Grudnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2016 Jeśli chodzi o chmielenie na zimno, to fakt, że pozostawienie chmielu na cichej przez dłuższy czas daje ściągającą goryczkę. Radzę zatem trzymać się dosyć krótkiego okresu. W moim przypadku piwa trzymane z chmielem do ok. 7 dni były ok. Dopiero gdy zostawiłem aipe na 13 dni to czuć łodygę, ale jak ktoś gorycz lubi to da się wytrzymać. Zdecydowałem się na 4 dni. Przed chwilą wrzuciłem chmiele, a butelkował będę w niedziele wieczorem. Przeniosłem też fermentor z podłogi wyżej, więc temperatura wzrośnie pewnie o jakieś 2 stopnie. Teraz jest 17°C. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ko_cur Opublikowano 7 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2016 Będzie Pan zadowolony Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się