pmc Posted November 13, 2016 Share Posted November 13, 2016 Witam wszystkich. Mam taki oto problem. Moja 10 warka,uwarzona 11 listopada, Pils z zacieraniem, drożdże BOHEMIAN LAGER M84 Mangrove Jack's. Fermentacja w 12 stopniach niby się zaczęła, bombluje(słabo) z rurki ale dziwnie wyglądają drożdże w fermentorze. Po pierwsze, oblepiły ścianę wiadra a głębiej zrobiło się coś jakby duży glut z drożdży . Nie wiem czy na foto będzie to dobrze widać? Czy to jest OK, czy nie? Link to comment Share on other sites More sharing options...
kantor Posted November 13, 2016 Share Posted November 13, 2016 Pewnie oblepiły osady, które podniosły się podczas fermentacji, jak dla mnie ok Link to comment Share on other sites More sharing options...
Drapichrust Posted November 14, 2016 Share Posted November 14, 2016 Używałeś mchu irlandzkiego? U mnie zawsze po mchu powstaje zimny osad, który wygląda dokładnie tak jak u Ciebie. Wysłane z mojego C1905 przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
pmc Posted November 14, 2016 Author Share Posted November 14, 2016 Tak, pierwszy raz robiłem z mchem. Drapichrust, jak to wpływa na burzliwą u Ciebie? Wysłane z mojego PAP5044DUO przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
Drapichrust Posted November 14, 2016 Share Posted November 14, 2016 Nie zauważyłem negatywnego wpływu. Nie masz się czym martwić. Po burzliwej całość wraz z drożdżami opadnie na dno. Wysłane z mojego C1905 przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bartek Śliwiński Posted November 14, 2016 Share Posted November 14, 2016 Takie rozterki pojawiły sie od kiedy w sprzedaży dostępne sa przezroczyste wiadra Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Łyskacz 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Posted November 14, 2016 Share Posted November 14, 2016 Wygląda jak obcy. Myślę, że jak pokażesz ludziom których będziesz częstować swoim piwem to zdjęcie będą wewnętrznie rozdarci xD A tak na serio, nie mam pojęcia co to. Przepraszam za offtop Link to comment Share on other sites More sharing options...
pmc Posted November 15, 2016 Author Share Posted November 15, 2016 Dzieki za odpowiedzi. Czyli czekam ze spokojem na koniec fermentacji i aż gluty opadną na dno Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now