Jump to content

Polish Ale Pale - receptura, modyfikacje


Chey

Recommended Posts

Witam,
Będzie to moja pierwsza warka bez "gotowca" czyli nie z gotowego zestawu surowców wraz z instrukcją ze sklepu.
 
Receptury sam nie wymyśliłem, wzięta od Undeath http://www.piwo.org/topic/6887-browar-undeath-czyli-warzone-na-uboczu-w-bytomiu-odrzanskim/?p=190958

Pytanie jakie mnie nurtuje to jakie modyfikacje mogę wprowadzić, nie mam doświadczenia w tworzeniu receptur. Goryczkę mogę sobie sprawdzić za pomocą programów i ustalić, ale co ze słodami, jakie proporcje, czy mogę wyrzucić np. pszeniczny i dodać np. Pale Ale, albo zmienić proporcje np. Pale Ale i Pilzneński po 1kg i resztę zostawić. Jak wyczuć granice?  Czy są jakieś zasady?

 

 

Link to comment
Share on other sites

Zdecyduj się czy chcesz uwarzyć wg wskazanej receptury czy chcesz tworzyć własną.

Żeby coś modyfikować, musisz wiedzieć co chcesz uzyskać. Ale żeby coś z piw wychodziło to jeszcze musisz poczytać o słodach, chmielach, drożdżach ...   :P

A skoro nie wiesz co i jak, to po co modyfikować recepturę?

Uwarz tak jak w recepturze, następnym razem coś zmień, kolejnym coś innego i tak po ok. 50-100 warkach będziesz wiedział o co chodzi.   :D Pod warunkiem oczywiście, że będziesz prowadził notatki zarówno z receptur, zacierania fermentacji jak i degustacji.    :naughty:

Link to comment
Share on other sites

Zrób jak jest w tej recepturze i spróbuj. Następnym razem coś zmienisz np. dodasz 3x więcej karmelu i ocenisz różnicę. Nigdzie nie ma spisanych żadnych zasad. Wszystko to własne doświadczenie i ewentualnie podglądanie innych. A jak chcesz koniecznie jakąś zasadę to staraj się żeby np. 90% zasypu stanowił słód podstawowy a resztą baw się jak chcesz, wtedy raczej co byś nie zrobił będzie się dało to wypić i jednocześnie ocenić efekt poczynionych modyfikacji.

Edited by udarr
Link to comment
Share on other sites

 

 

Pytanie jakie mnie nurtuje to jakie modyfikacje mogę wprowadzić
zmiany jakie możesz wprowadzic to np inne drożdże np. s-04 dobre dla początkujących. Jak upilnujesz temperatury fermentacji to i dobre piwo z tego wyjdzie. Możesz też zmienic chmiel na granulat...np 20g Magnum na goryczkę i 30g na aromat
Link to comment
Share on other sites

Czyli trzymając się zasady, ze ok 85-90% zasypu to słód podstawowy, resztę można praktycznie dowolnie, chmielenie jest łatwiejsze, bo po wklepaniu w jakikolwiek program mamy IBU, a to mówi już bardzo dużo o goryczce

Dzięki za odpowiedzi :)

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.