Chey Opublikowano 14 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2016 Witam,Będzie to moja pierwsza warka bez "gotowca" czyli nie z gotowego zestawu surowców wraz z instrukcją ze sklepu. Receptury sam nie wymyśliłem, wzięta od Undeath http://www.piwo.org/topic/6887-browar-undeath-czyli-warzone-na-uboczu-w-bytomiu-odrzanskim/?p=190958 Pytanie jakie mnie nurtuje to jakie modyfikacje mogę wprowadzić, nie mam doświadczenia w tworzeniu receptur. Goryczkę mogę sobie sprawdzić za pomocą programów i ustalić, ale co ze słodami, jakie proporcje, czy mogę wyrzucić np. pszeniczny i dodać np. Pale Ale, albo zmienić proporcje np. Pale Ale i Pilzneński po 1kg i resztę zostawić. Jak wyczuć granice? Czy są jakieś zasady? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ASadam Opublikowano 14 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2016 Zdecyduj się czy chcesz uwarzyć wg wskazanej receptury czy chcesz tworzyć własną. Żeby coś modyfikować, musisz wiedzieć co chcesz uzyskać. Ale żeby coś z piw wychodziło to jeszcze musisz poczytać o słodach, chmielach, drożdżach ... A skoro nie wiesz co i jak, to po co modyfikować recepturę? Uwarz tak jak w recepturze, następnym razem coś zmień, kolejnym coś innego i tak po ok. 50-100 warkach będziesz wiedział o co chodzi. Pod warunkiem oczywiście, że będziesz prowadził notatki zarówno z receptur, zacierania fermentacji jak i degustacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
udarr Opublikowano 14 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2016 (edytowane) Zrób jak jest w tej recepturze i spróbuj. Następnym razem coś zmienisz np. dodasz 3x więcej karmelu i ocenisz różnicę. Nigdzie nie ma spisanych żadnych zasad. Wszystko to własne doświadczenie i ewentualnie podglądanie innych. A jak chcesz koniecznie jakąś zasadę to staraj się żeby np. 90% zasypu stanowił słód podstawowy a resztą baw się jak chcesz, wtedy raczej co byś nie zrobił będzie się dało to wypić i jednocześnie ocenić efekt poczynionych modyfikacji. Edytowane 14 Listopada 2016 przez udarr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guest_1 Opublikowano 16 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2016 Pytanie jakie mnie nurtuje to jakie modyfikacje mogę wprowadzić zmiany jakie możesz wprowadzic to np inne drożdże np. s-04 dobre dla początkujących. Jak upilnujesz temperatury fermentacji to i dobre piwo z tego wyjdzie. Możesz też zmienic chmiel na granulat...np 20g Magnum na goryczkę i 30g na aromat Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karollom Opublikowano 16 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2016 ja w moim ppa dodałem trochę żytniego, bodajże 0.6 kg, piwo było fajnie gładkie, reszta to baza z pale ale, również dodałem trochę karmelu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chey Opublikowano 17 Listopada 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2016 Czyli trzymając się zasady, ze ok 85-90% zasypu to słód podstawowy, resztę można praktycznie dowolnie, chmielenie jest łatwiejsze, bo po wklepaniu w jakikolwiek program mamy IBU, a to mówi już bardzo dużo o goryczce Dzięki za odpowiedzi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dirk gently Opublikowano 17 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2016 Nie "praktycznie dowolnie" tylko w zależności od tego co chcesz uzyskać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się