Kamil J Opublikowano 14 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2016 (edytowane) Cześć. Dopiero zaczynam z piwowarstwem domowym i na razie jestem w fazie warzenia z ekstraktów, ale chcę trochę poeksperymentować z dodatkami, żeby na wiosnę dać je już w zacieranych piwach. Pomyślałem o zrobieniu Session IPA z dodatkiem bazylii - proszę Was o uwagi/ sugestie. 1) Składniki (na ok. 20 l piwa): a) 18 l wody b) ekstrakt słodowy jasny: 2 x 1,7 kg c) chmiel: - Chinook: 30 g 60' - Citra: 10 g 5' - Citra: 20 g (chmielenie na zimno - cicha fermentacja) d) bazylia świeża (liście): - 20 g 60' - 20 g 2' e) drożdże: Safale S-05 (11,5 g) Chciałbym trafić w ok. 11 blg (początkowe), ok. 4% alk, średniowysoką goryczkę. 2) Fermentacja: a) burzliwa: 7 dni b) cicha: 7 dni c) refermentacja w butelkach: cukier (pytanie - ile dni potrzeba w Session IPA, żeby nagazowanie odpowiednie wyszło?) Kluczowe pytania, na które byłbym wdzięczny za odpowiedź: 1) Czy z takich ekstraktów wyjdzie mi pożądane blg i alkohol? 2) Czy taka mieszanka chmieli da odpowiednią goryczkę, aromat 3) Czy takie dodawanie bazylii da efekty na smak i aromat? 4) Ile czasu potrzeba mniej więcej na refermentację w butelkach? Z góry dzięki za pomoc i wszelkie wskazówki! Edytowane 14 Listopada 2016 przez Kamil J Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartek Śliwiński Opublikowano 15 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2016 Zainteresuj sie programami dla piwowarów. Beersmith, brewtarget. One Ci odpowiedzą na większość pytań. Oprócz tej bazylii oczywiście. Dodatkowo, jeśli poczytasz forum to przestaniesz planować ile dni ma trwać fermentacja burzliwa czy refermentacja w butelkach. Jedno i drugie trwa tyle ile musi trwać. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk jkx6 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
koholet Opublikowano 15 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2016 Ja polecam plik znaleziony na tym forum: http://www.piwo.org/files/file/46-pppp-polskie-proste-piwne-porachunki/ Łatwo policzysz blg, alkohol i goryczkę. Sam używam i jestem zadowolony. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skajo Opublikowano 15 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2016 Nie zakładaj czasu fermentacji, jak się skończy to się skończy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jkx6 Opublikowano 15 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2016 1. Wedle moich wyliczeń na 20 l gotowego piwa wyjdzie Ci około 12 BLG ekstrakt2. Wychodzi około 39 IBU na 12 BLG w moim mniemaniu jest to całkiem dobra goryczka. Co do chmielenia na zimno jeżeli chcesz czuć w aromacie bazylię to będziesz musiał eksperymentować. Nie mam pojęcia jak intensywna jest świeża bazylia oraz ile chmielu dodać aby jej nie przykryć.3. Na smak na pewno, a czy na aromat ???4. Zależy od piwa, ciężkie piwa dolnej fermentacji to nawet miesiąc potrzebują. Twoje w dwa tygodnie powinno być już nagazowane. Kilka uwag. Przy takiej ilości wody i warzeniu wyjdzie Ci około 15 litrów piwa a nie 20. Musisz mieć przed gotowaniem przynajmniej 4-5 litry brzeczki więcej niż zakładasz gotowego piwa. Mi odparowuje około 4 litrów wody + 1-2 l na osady oraz straty przy przelewaniu. Kolega koholet polecił Ci bardzo użyteczny arkusz, skorzystaj z niego i popraw nieodpowiadające Ci parametry. Co do fermentacji to nie jest dobrze zakładać, że drożdże wyrobią się w 7 dni. Chłopaki niestety nie potrafią czytać i nie będą wiedzieć, że mają tylko 7 dni Dlatego lepiej zrobisz jak dasz im czas przynajmniej dwa tygodnie w jednym pojemniku. A ile surowca do refermentacji planujesz dodać na 20 l? Raban19 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil J Opublikowano 15 Listopada 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2016 Dzięki za odpowiedzi, wskazówki i przesłane pliki. Wg tego kalkulatora wyszłoby mi coś takiego (na 20 litrów piwa docelowo): 1) Woda na początek do kotła: ok. 24 litry. 2) 3,4 kg ekstraktu słodowego jasnego płynnego 3) chmiel: - Chinook 30 g na 60' - Citra 10 g na 5' - Citra 20 g na zimno 4) Bazylią - spróbuję jak pisałem: 20 g na 60' + 20 g na 5' Jeśli dobrze ten kalkulator ogarniam, to powinno być z tego ok. 12' blg, 4-5% alk, IBU: ok. 40-45. Na refermentację planuję dać cukier (ok. 70-80g rozrobione w odrobinie wody) - liczone wg: http://hbd.org/cgi-bin/recipator/recipator/carbonation.html?18592955#tag Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 15 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2016 4) Bazylią - spróbuję jak pisałem: 20 g na 60' + 20 g na 5' wg mnie prawie żadne aromatyczne ziółko nie zostawi w brzeczce po sobie nic z aromatów po 60min. gotowania. Nie wiem jak bazylia, ale inne zioła dodawane świeże potrafią wprowadzić do piwa łodygowość/trawiastość np. mięta. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil J Opublikowano 15 Listopada 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2016 wg mnie prawie żadne aromatyczne ziółko nie zostawi w brzeczce po sobie nic z aromatów po 60min. gotowania. Nie wiem jak bazylia, ale inne zioła dodawane świeże potrafią wprowadzić do piwa łodygowość/trawiastość np. mięta. Dr2 - czyli sugerowałbyś dać tylko na aromat na te 5 ostatnie minut gotowania? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 15 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2016 czyli sugerowałbyś dać tylko na aromat na te 5 ostatnie minut gotowania? Jeśli już, to tak. Możesz jeszcze poczytać wątek o melisie http://www.piwo.org/topic/22189-melisa-w-piwie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skajo Opublikowano 15 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2016 zioła dodawane świeże potrafią wprowadzić do piwa łodygowość/trawiastość np. mięta. Trochę offtop, ale radzisz w takim razie suszoną ? Planowałem do następnej warki trochę świeżej dodać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 15 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2016 ale radzisz w takim razie suszoną ? radzę to trochę za mocne słowo. Przy mięcie się sprawdziło, że świeża daje trawę, a ta sama tylko ususzona już nie. Rumianek i lipę też dodaję teraz suszone Raban19 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil J Opublikowano 15 Listopada 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2016 To ja chyba spróbuję dodać świeżej w liściach (20g) na ostatnie 5 minut - zobaczymy, co z tego wyjdzie. Podzielę się potem wrażeniami W tym lambiku z Lindemansa dawali chyba świeżą i w recenzjach nie słyszałem o trawie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Romanista Opublikowano 10 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2017 @Kamil J co z tej bazyli wyszlo? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ireneuszj69 Opublikowano 11 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2019 W dniu 15.11.2016 o 23:05, Kamil J napisał: To ja chyba spróbuję dodać świeżej w liściach (20g) na ostatnie 5 minut - zobaczymy, co z tego wyjdzie. Podzielę się potem wrażeniami I jakie wrażenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się