Kamil J Posted November 14, 2016 Share Posted November 14, 2016 (edited) Cześć. Dopiero zaczynam z piwowarstwem domowym i na razie jestem w fazie warzenia z ekstraktów, ale chcę trochę poeksperymentować z dodatkami, żeby na wiosnę dać je już w zacieranych piwach. Pomyślałem o zrobieniu Session IPA z dodatkiem bazylii - proszę Was o uwagi/ sugestie. 1) Składniki (na ok. 20 l piwa): a) 18 l wody b) ekstrakt słodowy jasny: 2 x 1,7 kg c) chmiel: - Chinook: 30 g 60' - Citra: 10 g 5' - Citra: 20 g (chmielenie na zimno - cicha fermentacja) d) bazylia świeża (liście): - 20 g 60' - 20 g 2' e) drożdże: Safale S-05 (11,5 g) Chciałbym trafić w ok. 11 blg (początkowe), ok. 4% alk, średniowysoką goryczkę. 2) Fermentacja: a) burzliwa: 7 dni b) cicha: 7 dni c) refermentacja w butelkach: cukier (pytanie - ile dni potrzeba w Session IPA, żeby nagazowanie odpowiednie wyszło?) Kluczowe pytania, na które byłbym wdzięczny za odpowiedź: 1) Czy z takich ekstraktów wyjdzie mi pożądane blg i alkohol? 2) Czy taka mieszanka chmieli da odpowiednią goryczkę, aromat 3) Czy takie dodawanie bazylii da efekty na smak i aromat? 4) Ile czasu potrzeba mniej więcej na refermentację w butelkach? Z góry dzięki za pomoc i wszelkie wskazówki! Edited November 14, 2016 by Kamil J Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bartek Śliwiński Posted November 15, 2016 Share Posted November 15, 2016 Zainteresuj sie programami dla piwowarów. Beersmith, brewtarget. One Ci odpowiedzą na większość pytań. Oprócz tej bazylii oczywiście. Dodatkowo, jeśli poczytasz forum to przestaniesz planować ile dni ma trwać fermentacja burzliwa czy refermentacja w butelkach. Jedno i drugie trwa tyle ile musi trwać. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk jkx6 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
koholet Posted November 15, 2016 Share Posted November 15, 2016 Ja polecam plik znaleziony na tym forum: http://www.piwo.org/files/file/46-pppp-polskie-proste-piwne-porachunki/ Łatwo policzysz blg, alkohol i goryczkę. Sam używam i jestem zadowolony. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Skajo Posted November 15, 2016 Share Posted November 15, 2016 Nie zakładaj czasu fermentacji, jak się skończy to się skończy. Link to comment Share on other sites More sharing options...
jkx6 Posted November 15, 2016 Share Posted November 15, 2016 1. Wedle moich wyliczeń na 20 l gotowego piwa wyjdzie Ci około 12 BLG ekstrakt2. Wychodzi około 39 IBU na 12 BLG w moim mniemaniu jest to całkiem dobra goryczka. Co do chmielenia na zimno jeżeli chcesz czuć w aromacie bazylię to będziesz musiał eksperymentować. Nie mam pojęcia jak intensywna jest świeża bazylia oraz ile chmielu dodać aby jej nie przykryć.3. Na smak na pewno, a czy na aromat ???4. Zależy od piwa, ciężkie piwa dolnej fermentacji to nawet miesiąc potrzebują. Twoje w dwa tygodnie powinno być już nagazowane. Kilka uwag. Przy takiej ilości wody i warzeniu wyjdzie Ci około 15 litrów piwa a nie 20. Musisz mieć przed gotowaniem przynajmniej 4-5 litry brzeczki więcej niż zakładasz gotowego piwa. Mi odparowuje około 4 litrów wody + 1-2 l na osady oraz straty przy przelewaniu. Kolega koholet polecił Ci bardzo użyteczny arkusz, skorzystaj z niego i popraw nieodpowiadające Ci parametry. Co do fermentacji to nie jest dobrze zakładać, że drożdże wyrobią się w 7 dni. Chłopaki niestety nie potrafią czytać i nie będą wiedzieć, że mają tylko 7 dni Dlatego lepiej zrobisz jak dasz im czas przynajmniej dwa tygodnie w jednym pojemniku. A ile surowca do refermentacji planujesz dodać na 20 l? Raban19 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kamil J Posted November 15, 2016 Author Share Posted November 15, 2016 Dzięki za odpowiedzi, wskazówki i przesłane pliki. Wg tego kalkulatora wyszłoby mi coś takiego (na 20 litrów piwa docelowo): 1) Woda na początek do kotła: ok. 24 litry. 2) 3,4 kg ekstraktu słodowego jasnego płynnego 3) chmiel: - Chinook 30 g na 60' - Citra 10 g na 5' - Citra 20 g na zimno 4) Bazylią - spróbuję jak pisałem: 20 g na 60' + 20 g na 5' Jeśli dobrze ten kalkulator ogarniam, to powinno być z tego ok. 12' blg, 4-5% alk, IBU: ok. 40-45. Na refermentację planuję dać cukier (ok. 70-80g rozrobione w odrobinie wody) - liczone wg: http://hbd.org/cgi-bin/recipator/recipator/carbonation.html?18592955#tag Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dr2 Posted November 15, 2016 Share Posted November 15, 2016 4) Bazylią - spróbuję jak pisałem: 20 g na 60' + 20 g na 5' wg mnie prawie żadne aromatyczne ziółko nie zostawi w brzeczce po sobie nic z aromatów po 60min. gotowania. Nie wiem jak bazylia, ale inne zioła dodawane świeże potrafią wprowadzić do piwa łodygowość/trawiastość np. mięta. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kamil J Posted November 15, 2016 Author Share Posted November 15, 2016 wg mnie prawie żadne aromatyczne ziółko nie zostawi w brzeczce po sobie nic z aromatów po 60min. gotowania. Nie wiem jak bazylia, ale inne zioła dodawane świeże potrafią wprowadzić do piwa łodygowość/trawiastość np. mięta. Dr2 - czyli sugerowałbyś dać tylko na aromat na te 5 ostatnie minut gotowania? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dr2 Posted November 15, 2016 Share Posted November 15, 2016 czyli sugerowałbyś dać tylko na aromat na te 5 ostatnie minut gotowania? Jeśli już, to tak. Możesz jeszcze poczytać wątek o melisie http://www.piwo.org/topic/22189-melisa-w-piwie/ Link to comment Share on other sites More sharing options...
Skajo Posted November 15, 2016 Share Posted November 15, 2016 zioła dodawane świeże potrafią wprowadzić do piwa łodygowość/trawiastość np. mięta. Trochę offtop, ale radzisz w takim razie suszoną ? Planowałem do następnej warki trochę świeżej dodać. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dr2 Posted November 15, 2016 Share Posted November 15, 2016 ale radzisz w takim razie suszoną ? radzę to trochę za mocne słowo. Przy mięcie się sprawdziło, że świeża daje trawę, a ta sama tylko ususzona już nie. Rumianek i lipę też dodaję teraz suszone Raban19 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kamil J Posted November 15, 2016 Author Share Posted November 15, 2016 To ja chyba spróbuję dodać świeżej w liściach (20g) na ostatnie 5 minut - zobaczymy, co z tego wyjdzie. Podzielę się potem wrażeniami W tym lambiku z Lindemansa dawali chyba świeżą i w recenzjach nie słyszałem o trawie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Romanista Posted December 10, 2017 Share Posted December 10, 2017 @Kamil J co z tej bazyli wyszlo? Link to comment Share on other sites More sharing options...
ireneuszj69 Posted November 11, 2019 Share Posted November 11, 2019 W dniu 15.11.2016 o 23:05, Kamil J napisał: To ja chyba spróbuję dodać świeżej w liściach (20g) na ostatnie 5 minut - zobaczymy, co z tego wyjdzie. Podzielę się potem wrażeniami I jakie wrażenia. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now