Jump to content

Session IPA z ekstraktów


Kamil J

Recommended Posts

Cześć.

  Dopiero zaczynam z piwowarstwem domowym i na razie jestem w fazie warzenia z ekstraktów, ale chcę trochę poeksperymentować z dodatkami, żeby na wiosnę dać je już w zacieranych piwach.

  Pomyślałem o zrobieniu Session IPA z dodatkiem bazylii - proszę Was o uwagi/ sugestie. 

 

1) Składniki (na ok. 20 l piwa):

a) 18 l wody

b) ekstrakt słodowy jasny: 2 x 1,7 kg

c) chmiel:

- Chinook: 30 g 60'

- Citra: 10 g 5'

- Citra: 20 g (chmielenie na zimno - cicha fermentacja)

d) bazylia świeża (liście):

- 20 g 60'

- 20 g 2'

e) drożdże: Safale S-05 (11,5 g)

 

Chciałbym trafić w ok. 11 blg (początkowe), ok. 4% alk, średniowysoką goryczkę.

 

2) Fermentacja:

a) burzliwa: 7 dni

b) cicha: 7 dni

c) refermentacja w butelkach: cukier (pytanie - ile dni potrzeba w Session IPA, żeby nagazowanie odpowiednie wyszło?)

 

Kluczowe pytania, na które byłbym wdzięczny za odpowiedź:

1) Czy z takich ekstraktów wyjdzie mi pożądane blg i alkohol?

2) Czy taka mieszanka chmieli da odpowiednią goryczkę, aromat

3) Czy takie dodawanie bazylii da efekty na smak i aromat?

4) Ile czasu potrzeba mniej więcej na refermentację w butelkach?

 

Z góry dzięki za pomoc i wszelkie wskazówki!
:)

Edited by Kamil J
Link to comment
Share on other sites

Zainteresuj sie programami dla piwowarów. Beersmith, brewtarget. One Ci odpowiedzą na większość pytań. Oprócz tej bazylii oczywiście.

Dodatkowo, jeśli poczytasz forum to przestaniesz planować ile dni ma trwać fermentacja burzliwa czy refermentacja w butelkach. Jedno i drugie trwa tyle ile musi trwać.

 

 

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Link to comment
Share on other sites

1. Wedle moich wyliczeń na 20 l gotowego piwa wyjdzie Ci około 12 BLG ekstrakt
2. Wychodzi około 39 IBU na 12 BLG w moim mniemaniu jest to całkiem dobra goryczka. Co do chmielenia na zimno jeżeli chcesz czuć w aromacie bazylię to będziesz musiał eksperymentować. Nie mam pojęcia jak intensywna jest świeża bazylia oraz ile chmielu dodać aby jej nie przykryć.
3. Na smak na pewno, a czy na aromat ???
4. Zależy od piwa, ciężkie piwa dolnej fermentacji to nawet miesiąc potrzebują. Twoje w dwa tygodnie powinno być już nagazowane.
 
Kilka uwag. Przy takiej ilości wody i warzeniu wyjdzie Ci około 15 litrów piwa a nie 20. Musisz mieć przed gotowaniem przynajmniej 4-5 litry brzeczki więcej niż zakładasz gotowego piwa. Mi odparowuje około 4 litrów wody + 1-2 l na osady oraz straty przy przelewaniu. Kolega koholet polecił Ci bardzo użyteczny arkusz, skorzystaj z niego i popraw nieodpowiadające Ci parametry.

Co do fermentacji to nie jest dobrze zakładać, że drożdże wyrobią się w 7 dni. Chłopaki niestety nie potrafią czytać i nie będą wiedzieć, że mają tylko 7 dni :( Dlatego lepiej zrobisz jak dasz im czas przynajmniej dwa tygodnie w jednym pojemniku.

A ile surowca do refermentacji planujesz dodać na 20 l?

Link to comment
Share on other sites

Dzięki za odpowiedzi, wskazówki i przesłane pliki. 

 

Wg tego kalkulatora wyszłoby mi coś takiego (na 20 litrów piwa docelowo):

 

1) Woda na początek do kotła: ok. 24 litry.

2) 3,4 kg ekstraktu słodowego jasnego płynnego

3) chmiel:

- Chinook 30 g na 60'

- Citra 10 g na 5'

- Citra 20 g na zimno 

4) Bazylią - spróbuję jak pisałem: 20 g na 60' + 20 g na 5'

 

Jeśli dobrze ten kalkulator ogarniam, to powinno być z tego ok. 12' blg, 4-5% alk, IBU: ok. 40-45. 

 

Na refermentację planuję dać cukier (ok. 70-80g rozrobione w odrobinie wody) - liczone wg:

http://hbd.org/cgi-bin/recipator/recipator/carbonation.html?18592955#tag

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

 

 

4) Bazylią - spróbuję jak pisałem: 20 g na 60' + 20 g na 5'

wg mnie prawie żadne aromatyczne ziółko nie zostawi w brzeczce po sobie nic z aromatów po 60min. gotowania.

Nie wiem jak bazylia, ale inne zioła dodawane świeże potrafią wprowadzić do piwa łodygowość/trawiastość np. mięta.

Link to comment
Share on other sites

 

 

wg mnie prawie żadne aromatyczne ziółko nie zostawi w brzeczce po sobie nic z aromatów po 60min. gotowania. Nie wiem jak bazylia, ale inne zioła dodawane świeże potrafią wprowadzić do piwa łodygowość/trawiastość np. mięta.

 

Dr2 - czyli sugerowałbyś dać tylko na aromat na te 5 ostatnie minut gotowania? 

Link to comment
Share on other sites

 

 

ale radzisz w takim razie suszoną ?

radzę to trochę za mocne słowo. Przy mięcie się sprawdziło, że świeża daje trawę, a ta sama tylko ususzona już nie.

Rumianek i lipę też dodaję teraz suszone :)

Link to comment
Share on other sites

To ja chyba spróbuję dodać świeżej w liściach (20g) na ostatnie 5 minut - zobaczymy, co z tego wyjdzie. Podzielę się potem wrażeniami :)

W tym lambiku z Lindemansa dawali chyba świeżą i w recenzjach nie słyszałem o trawie.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...
  • 1 year later...
W dniu 15.11.2016 o 23:05, Kamil J napisał:

To ja chyba spróbuję dodać świeżej w liściach (20g) na ostatnie 5 minut - zobaczymy, co z tego wyjdzie. Podzielę się potem wrażeniami 

I jakie wrażenia. 

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.