kamilg20 Opublikowano 19 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2016 Cześć. Zazwyczaj wrzucam tu sklecone receptury i proszę o opinię, ale tym razem zrobię inaczej. Proszę Was o zapodanie jakiejś dobrej i najlepiej sprawdzonej receptury na 25l niemieckiego pilsa z zastosowaniem dekokcji dwuwarowej. Słody, chmiele, zacieranie. Skoro dekokcja dwuwarowa, to można chyba zrobić przerwę zakwaszającą -> dekokt -> maltozową -> dekokt -> dekstrynującą, ale nie wiem czy dobrze myślę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piwosz86 Opublikowano 19 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2016 A sprawdzałeś receptury z Wiki? Tam są receptury pilsów, które wygrywały konkursy. Zawsze możesz je lekko zmodyfikować pod swoje założenia. Czego chcieć więcej? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamilg20 Opublikowano 24 Listopada 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2016 A sprawdzałeś receptury z Wiki? Tam są receptury pilsów, które wygrywały konkursy. Zawsze możesz je lekko zmodyfikować pod swoje założenia. Czego chcieć więcej? Sprawdzałem. Myślałem, że może ktoś z forum ma też swoją sprawdzoną recepturę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 24 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2016 Moim zdaniem wystarczy zwykła dekokcja. Niemiecki Pils ma być wytrawny, a dekokcja podnosi pełnie i słodowość w piwie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 24 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2016 Dobry dolniak to w zasadzie "warsztat wykonania" a nie receptura. Jeśli nie masz doświadczenia z dolną fermentacją odpuść całkowicie dekokcje, będzie na to czas. Weź jedną recepturę z medalowych pozycji w wiki. Następnie przeprowadź dobrą zdrową fermentację a wbrew pozorom nie jest to kaszka z mleczkiem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamilg20 Opublikowano 27 Listopada 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2016 Dobry dolniak to w zasadzie "warsztat wykonania" a nie receptura. Jeśli nie masz doświadczenia z dolną fermentacją odpuść całkowicie dekokcje, będzie na to czas. Weź jedną recepturę z medalowych pozycji w wiki. Następnie przeprowadź dobrą zdrową fermentację a wbrew pozorom nie jest to kaszka z mleczkiem. Dekokcję już robiłem, ale jednowarową. Dolniaka też już jednego robiłem i zły nie był. Czas na wyzwanie w postaci pilsa. Podpowiedz kolego, czy jest sens robić dwuwarową? I jeśli tak to przez jakie przerwy przechodzić? Odpuścić całkowicie dekstrynującą i skupić się tylko na maltozowej? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 29 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2016 @@kamilg20, Osobiście dekokcję traktuje tylko jako zabawę, przećwiczenie jakiejś innej formy zacierania, nie przywiązuje do tej formy większej uwagi. Fakt, te piwa wychodziły mi zawsze bardziej słodowe niż te zacieranie na lenia więc pewien efekt był zauważalny. W dwuwarową nie chciałoby mi się bawić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamilg20 Opublikowano 29 Listopada 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2016 @@kamilg20, Osobiście dekokcję traktuje tylko jako zabawę, przećwiczenie jakiejś innej formy zacierania, nie przywiązuje do tej formy większej uwagi. Fakt, te piwa wychodziły mi zawsze bardziej słodowe niż te zacieranie na lenia więc pewien efekt był zauważalny. W dwuwarową nie chciałoby mi się bawić. A mi się chce bawić To będzie moja druga dekokcja i pierwsza dwuwarowa. Chciałbym chociaż raz spróbować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Thorgall Opublikowano 29 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2016 Że sie podepnę z pytaniem. Czy woda z filtra brita ,nada się do pilsa? Chodzi o zmiękczenie wody. Wysłane z mojego V9 przy użyciu Tapatalka korek 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamilg20 Opublikowano 30 Listopada 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2016 Że sie podepnę z pytaniem. Czy woda z filtra brita ,nada się do pilsa? Chodzi o zmiękczenie wody. Wysłane z mojego V9 przy użyciu Tapatalka Ja kupuję butelkowaną Primaverę na promocji z Kauflandu, która ma w sumie 250mg/l. Ewentualnie mogę jeszcze rozcieńczyć destylowaną Osobiście nie chciałoby mi się bawić z filtrem wody, ale może inni się wypowiedzą? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korek Opublikowano 17 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2016 Że sie podepnę z pytaniem. Czy woda z filtra brita ,nada się do pilsa? Chodzi o zmiękczenie wody. Wysłane z mojego V9 przy użyciu Tapatalka Ja swojego czasu podłączyłem sobie właśnie filtr Brita (przepływowy) w celu uzyskania miękkiej wody do lagerów. W efekcie miałem o wiele lepsze piwka, niż na twardej, londyńskiej kranówie. Czeski pils wychodził świetny, o wiele lepszy, niż bez filtracji wody. Zdecydowanie polecam dla tych, którzy mają twardą wodę w okolicy. Należy tylko pamiętać, że każdy filtr ma też swój określony "przebieg", po którym nie robi roboty.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się