Mathev Posted November 20, 2016 Share Posted November 20, 2016 Czy kupić nowy cukromierz? Wysłane z mojego SM-G925F przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sylwester87 Posted November 20, 2016 Share Posted November 20, 2016 Na moje przesuneła Ci się podziałka, sprawdź na wodzie/roztworze curku i popukaj nim żeby wróciła na miejsce, potem najlepiej markerem zaznacz gdzie ma być podziałka. Link to comment Share on other sites More sharing options...
ASadam Posted November 20, 2016 Share Posted November 20, 2016 Może się tak zdarzyć. Przy dużej zawartości alkoholu i wysokim odfermentowaniu będzie poniżej 0. Alkohol ma mniejszą gęstość niż woda a 0 spławik pokazuje na czystej wodzie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mathev Posted November 20, 2016 Author Share Posted November 20, 2016 Na moje przesuneła Ci się podziałka, sprawdź na wodzie/roztworze curku i popukaj nim żeby wróciła na miejsce, potem najlepiej markerem zaznacz gdzie ma być podziałka.Na wodzie tak samo. Już go jest "skalibrowany" Wysłane z mojego SM-G925F przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gawon Posted November 20, 2016 Share Posted November 20, 2016 dodatkowo przyklejony jest do ścianki Link to comment Share on other sites More sharing options...
Girus Posted November 20, 2016 Share Posted November 20, 2016 No pewnie, ze moze sie zdarzyc. Wszystkie nastawy do destylacji maja takie blg. Drozdzy turbo uzywales czy co? Link to comment Share on other sites More sharing options...
rabbek Posted November 20, 2016 Share Posted November 20, 2016 jakiś belg pewnie Link to comment Share on other sites More sharing options...
FurioSan Posted November 21, 2016 Share Posted November 21, 2016 https://pl.m.wikipedia.org/wiki/Ekstrakt_pozorny https://pl.m.wikipedia.org/wiki/Ekstrakt_rzeczywisty Przy założeniu 100% odfermentowania ekstrakt pozorny bedzie mniejszy niż 0°Blg. Ekstrakt pozorny będzie tym mniejszy im większy był ekstrakt początkowy. Ekstrakt rzeczywisty natomiast będzie równy 0°Blg bez względu na ekstrakt początkowy. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Enethion Posted November 21, 2016 Share Posted November 21, 2016 A najlepsze, że autor już napisał, że na wodzie ma to samo, ergo podziałka się przesunęła, a komentarze o mocnym odfermentowaniu dalej lecą Może jeszcze ktoś napisze o tym, bo jakiś gapa jak wejdzie w ten wątek, to może nie wiedzieć, że tak się da. Link to comment Share on other sites More sharing options...
maro86 Posted November 21, 2016 Share Posted November 21, 2016 Hehe - biowinowe balingometry często mają ten problem ;-) Mu dunkelweizen miał dzięki temu ujemny ekstrakt. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts