ko_cur Posted November 20, 2016 Share Posted November 20, 2016 (edited) Cześć Wiem, że bliźniaczych tematów na forum przewijały się już dziesiątki - większość przejrzałem i bardzo sobie cenię wszystkie cenne uwagi w nich zawarte. Chciałbym uwarzyć zbalansowaną, "nieprzegiętą" APE celując w okolice 14 blg / 40-50 ibu. Przejdźmy do rzeczy: Słody: Pale Ale 3,2 kg (70%) Pszeniczny Jasny 0,7 kg (15%) Wiedeński 0,5 kg (11%) Carahell 0,2 kg (4%) Zacieranie: 60 min – 66-68°C 10 min – 70-72°C + Mash Out Chmielenie: 30 min – Equinox 10 g 25 min – Simcoe 10 g 20 min – Equinox 15 g 15 min – Simcoe 15 g 0 min – Amarillo 30 g 0 min – Cascade 30 g Na zimno (siateczka muślinowa): Amarillo – 20 g Cascade – 20 g Simcoe – 20 g Wszystko wrzucone na 4-5 dni. Inne dodatki: Łyżeczka mchu irlandzkiego Drożdże: FM "Amerykański Sen" Temperatura otoczenia w okolicach 13-14°C (zarówno burzliwa jak i cicha). 1. Pierwszy chmiel mam zamiar wrzucić dopiero w 30 minut przed końcem gotowania. Po wrzuceniu chmieli w 30, 25, 20 i 15 min Beer Smith wyliczył mi goryczkę w piwie na 50 ibu. Czy brak chmielenia w 60 min (typowo na goryczkę) może mieć negatywny wpływ na końcowy efekt? 2. Czy Equinox i Simcoe na smak/goryczkę to dobry pomysł? 3. Zostanie mi jeszcze 30 g Equinoxa. Czy dobrym pomysłem jest wrzucenie go razem z Amarillo, Cascadem i Simcoe na zimno? Dziękuję za wszelkie cenne uwagi bardziej doświadczonych piwowarów Edited November 20, 2016 by ko_cur Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pindin Posted November 21, 2016 Share Posted November 21, 2016 Cześć. 1.Nie 2.Tak 3.Nie mam zdania ko_cur 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
udarr Posted November 21, 2016 Share Posted November 21, 2016 1. Nie, może nawet mieć pozytywny wpływ na odbiór goryczki. 2. Tak przy czym zdarzało mi się słyszeć głosy niezadowolenia z Equinoxa, pewnie dużo zależy od zbioru i samego piwa czy preferencji. 3. Też nie mam zdania. A tak ogólnie to wszystko wygląda okej szczególnie jak na pierwszą warkę. FMy dodajesz z fiolki, masz gęstwę, starter? 20l 14blg wymaga już chyba z 200mld komórek jeśli dobrze pamiętam. ko_cur 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
ko_cur Posted November 21, 2016 Author Share Posted November 21, 2016 A tak ogólnie to wszystko wygląda okej szczególnie jak na pierwszą warkę. FMy dodajesz z fiolki, masz gęstwę, starter? 20l 14blg wymaga już chyba z 200mld komórek jeśli dobrze pamiętam. Oczywiście nie jest to moja pierwsza warka - jest to pierwsza receptura własna, którą stworzyłem (do tej pory wszystko warzyłem z gotowych zestawów). Co do drożdży to mam zamiar zrobić starter. Link to comment Share on other sites More sharing options...
konrados78 Posted November 21, 2016 Share Posted November 21, 2016 1. Nie, może nawet mieć pozytywny wpływ na odbiór goryczki. Możesz doprecyzować myśl - jakiego pozytywnego wpływu powinniśmy się spodziewać przesuwając chmielenie o 30 minut? Link to comment Share on other sites More sharing options...
udarr Posted November 21, 2016 Share Posted November 21, 2016 1. Nie, może nawet mieć pozytywny wpływ na odbiór goryczki. Możesz doprecyzować myśl - jakiego pozytywnego wpływu powinniśmy się spodziewać przesuwając chmielenie o 30 minut? Tak na szybko przytoczę cytat z Jamila "It seemed to me at the time that boiling hops for a longer time not only resulted in more isomerized hop acids, but a harsher bittering the longer you boiled them. By switching to a shorter boil and a greater quantity of hops, you got a softer bittering and more hop character because you tossed in lots of late hops." Link to comment Share on other sites More sharing options...
Oskaliber Posted November 21, 2016 Share Posted November 21, 2016 Osobiście wywaliłbym tego carahella i zacierał wytrawniej, ale to w sumie kwestia własnych preferencji. Link to comment Share on other sites More sharing options...
ko_cur Posted November 21, 2016 Author Share Posted November 21, 2016 Osobiście wywaliłbym tego carahella i zacierał wytrawniej, ale to w sumie kwestia własnych preferencji. Lubię karmelowe posmaki i wyczuwalną słodowość w piwach mocno chmielonych. Jeśli mieszczę się w stylu, to Carahell zostaje. Link to comment Share on other sites More sharing options...
joonecky Posted November 21, 2016 Share Posted November 21, 2016 Myślę, że te 4% Carahella są całkiem OK i nie powinny wyjść w smaku jako męczące. Co do Equinoxa to dałbym go też trochę na aromat. Ostatnio piłem single hopa Mundex'a właśnie na Equinoxie i w aromacie wyszedł bardzo truskawkowo. ko_cur 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Raban19 Posted November 21, 2016 Share Posted November 21, 2016 3. Zostanie mi jeszcze 30 g Equinoxa. Czy dobrym pomysłem jest wrzucenie go razem z Amarillo, Cascadem i Simcoe na zimno Bomba aromatyczna :-) Ale kto nie próbuje ten nie ma. Celowo idziesz w Equinoxa a nie np. Citrę ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
ko_cur Posted November 21, 2016 Author Share Posted November 21, 2016 3. Zostanie mi jeszcze 30 g Equinoxa. Czy dobrym pomysłem jest wrzucenie go razem z Amarillo, Cascadem i Simcoe na zimno Bomba aromatyczna :-) Ale kto nie próbuje ten nie ma. Celowo idziesz w Equinoxa a nie np. Citrę ? Tak - z dwóch względów. 1. Mam akurat na stanie Equinoxa. 2. Słyszałem głosy, że tegoroczna Citra często idzie w cebulę. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Raban19 Posted November 22, 2016 Share Posted November 22, 2016 Ja używałem dobrych kilka razy Citry 2015 i żadnej cebuli tam nie czułem. Moim zdaniem to zależy od partii i sposobu składowania a nie od roku zbiorów. W każdym razie z mojego doświadczenia Equinox to bardzo dobry chmiel i daje ciekawe aromaty. BTW ponoć już tak się nie nazywa. Teraz to jest Ekuanot albo HBC366 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Oskaliber Posted November 22, 2016 Share Posted November 22, 2016 (edited) Zależy zapewne i od tego i od tego. Nie da się zaprzeczyć, że chmiele się co roku różnią między sobą. Ja tez uważam, że Citra w tym roku jest wyjątkowo cebulowa. Jak się dobrze pokombinuje, przykryje innymi chmielami to efekt jest nie najgorszy, ale piłem jakiś czas temu single hopa na Citrze to sama cebula była. Edited November 22, 2016 by Oskaliber Link to comment Share on other sites More sharing options...
Raban19 Posted November 25, 2016 Share Posted November 25, 2016 chmiele się co roku różnią między sobą Z tym się zgodzę w 100%. Ciekaw jestem kiedy będą dostępne zbiory Citry z tego roku w granulacie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Oskaliber Posted November 25, 2016 Share Posted November 25, 2016 Pewnie jakoś luty/marzec. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Piotrek83 Posted December 1, 2016 Share Posted December 1, 2016 Witam. Nie chciałem zakładać nowego tematu więc zapytam tutaj. Będę chmielił na zimno APA ze słodów z piwnegokraftu. Według przepisu jest 25 g Cascade na zimno na warkę 20L. Czy nie będzie to trochę za mało? Zależy mi na sporym aromacie amerykańskich chmieli. Mam oprócz tych 25 g Cascade, 50g Citry i 50 g Simcoe. Pozdrawiam Piotrek. Link to comment Share on other sites More sharing options...
kondek Posted December 1, 2016 Share Posted December 1, 2016 25g na 20l warke nie będzie powalalo, jak najbardziej zarówno simcoe jak i citra zrobią robotę, simcoe w stronę owoców tropikalnych, citra w stronę mandarynek, cytrusów. Wysłane za pomocą mTalk Link to comment Share on other sites More sharing options...
Piotrek83 Posted December 1, 2016 Share Posted December 1, 2016 Jak dam 25 g Cascade, 25 g Citry i 25 g Simcoe na 4 dni cichej będzie dosyć aromatycznie? To moja pierwsza warka z chmieleniem. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now