martin_pn Opublikowano 21 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2016 Witam serdecznie. Bawię się już troszkę w robienie piwka ale niestety z brewkitów. Ostatnio piłem piwko o smaku mięty z jednego z regionalnych wielkopolskich browarów. Pomyślałem, że można pobawić się w piwa smakowe w domu. Czy jest możliwość zrobienia piwa smakowego na bazie brewkitu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stefek Opublikowano 21 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2016 Tak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pindin Opublikowano 21 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2016 (edytowane) Czy jest możliwość zrobienia piwa smakowego na bazie brewkitu? Witam, Przyprawy czy owoce, syropy, chmiel (Tu nie koniecznie, ale zawsze coś wnosi) itp na aromat daję się zazwyczaj na ostatnie 10 minut gotowania - to mniej więcej tyle ile trzeba gotować brewkit. Dodatki też dodaje się też na fermentacje cichą, czasami przed samym butelkowaniem - np kawa, dla osłodzenia stewia czy ksylitol. Jak najbardziej jest sens robienia jak to nazwałeś smakowego piwa z brewkitów. Edytowane 21 Listopada 2016 przez Pindin Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raban19 Opublikowano 21 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2016 Jak się umiejętnie to zrobi to może wyjść dość ciekawe piwko. Na Youtube znajdziesz kilka przykładów pod hasłami brewkit tunning. Znacznie więcej przykładów jest po angielsku jeśli to nie stanowi dla Ciebie przeszkody. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
unknown000 Opublikowano 22 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2016 Mięte łączyłem z Stoutem, fajne efekty więc polecam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WithoutStress Opublikowano 22 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2016 Witam, przepraszam, że podpinam się, ale to w temacie nastawiłem moją pierwszą warkę z Brewkitu: - Coopers Devil's Half Ruby Porter 1,7 - Gozdawa płynny słód ciemny 1,7 - drożdże z zestawu Aktualnie burzliwa, całość 23 litry, 12,5 Blg startowe (wydaje się mało jak na Porter chyba, ale nie wiem nie znam się jeszcze ) W opisie Coopersa podają posmak karmelu, czekolady... a chciałbym jeszcze dołożyć posmak kawy, ponieważ bardzo lubię chciałbym dodać kawę na cichą, tylko nie wiem w jakiej formie dodać - zaparzoną? - sypką - mieloną - w ziarenkach....????? i oczywiście w jakiej ilości? tak żeby był wyczuwalny lekki posmak. Może ktoś ma doświadczenie z kawą jako dodatkiem z góry dziękuję Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skajo Opublikowano 22 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2016 http://www.piwo.org/topic/15015-warzymy-z-kawa/ten wątek powinien coś Ci podpowiedzieć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WithoutStress Opublikowano 23 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2016 http://www.piwo.org/topic/15015-warzymy-z-kawa/ten wątek powinien coś Ci podpowiedzieć. Dzięki, dość obszerny wątek, niestety właściwie tyczy się zacieranego piwa hmmmm czasami nie ma co komplikować rzeczy prostych i dodam dobrą kawę w ziarnach lekko paloną na czas cichej fermentacji będzie to jakiś odnośnik do przyszłych eksperymentów Zastanawiam się jeszcze nad zasadnością dodania płatków dębowych naturalnych, również na czas cichej...? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Versaar Opublikowano 23 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2016 A ja bym poradził na początek nie udziwniać na siłę, zrobić normalną warkę, no jak Ci nie wyjdzie, to zniechęcisz się do kontynuacji tego hobby A tak, to poczytaj forum, bo to prawdziwa skarbnica wiedzy, wszystkie Twoje problemy zostały opisane i wyjaśnione dirk gently 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skajo Opublikowano 23 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2016 Ja osobiście kawę dawałem ma 0' ale mocarną dawkę, ziarna tylko pokruszyłem. To co wyszło jest chyba bardziej kawą niż piwem. Ale pasjonaci kawy sobie chwalą znacznie bardziej niż piwa chmielone ameykańcami. Dla mnie osobiście wyszło mi tam za dużo kawy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WithoutStress Opublikowano 23 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2016 A ja bym poradził na początek nie udziwniać na siłę, zrobić normalną warkę, no jak Ci nie wyjdzie, to zniechęcisz się do kontynuacji tego hobby A tak, to poczytaj forum, bo to prawdziwa skarbnica wiedzy, wszystkie Twoje problemy zostały opisane i wyjaśnione Hmmm może i masz rację, na eksperymenty przyjdzie czas, pierwszą zrobię tak jak "w książce" napisali jednak kusi mnie żeby dodać płatki dębowe, dodaje je do win i robią całkiem dobrą robotę więc myślę, że piwa też nie popsują Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
unknown000 Opublikowano 23 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2016 To jak masz zamiar już dodawać płatki, to rób z macerowaniem. Płatki + jakiś alkohol (najlepiej ok 70%) tylko tyle co by zmoczyć i wyciągnąć aromaty z płatków i zdezynfekować. Zostaw to na 3 - 5 dni i potem dodaj na cichą. Jedni dodają z alkoholem, drudzy odsączają. Jak uważasz. Ja dodaje całość bo taka ilość nic nie zmienia moim zdaniem. Nie wiem czy do wina też się tak dodaje wiec jeśli niepotrzebnie ci to pisze bo wszystko wiesz to wybacz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Versaar Opublikowano 23 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2016 Płatki dębowe macerowane w burbonie zrobią robotę, jeśli tak bardzo chcesz ich użyć Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dirk gently Opublikowano 23 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2016 Dzięki, dość obszerny wątek, niestety właściwie tyczy się zacieranego piwa Jakbys przeczytał choćby pierwszy post w całości to byś zobaczył, że jest tam opisana metoda dodawania kawy po zakończeniu fermentacji, którą można zastosować również do kitu. A w ogóle to w pełnej rozciągłości się podpisuję pod tym co powiedział kolega Versaar Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jancewicz Opublikowano 23 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2016 Gozdawa płynny słód ciemny 1,7 Kurcze, to coś może Ci dać niestety niepożądane smaki i aromaty... Nic, może kawa to przykryje... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WithoutStress Opublikowano 23 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2016 Gozdawa płynny słód ciemny 1,7 Kurcze, to coś może Ci dać niestety niepożądane smaki i aromaty... Nic, może kawa to przykryje... Dlaczego? kiepski jest, słyszałem różne opinie, ale przeważały pozytywne dlatego zdecydowałem się na ten. Jak na razie aromat jest fajny, mocno karmelowy, słodki. Smaku nie próbowałem jeszcze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jancewicz Opublikowano 23 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2016 Jeśli chodzi o płynne to najbezpieczniejszym wyborem będzie WES lub Bruntal. Ekstrakt Gozdawa ma smak sztucznego miodu i landrynek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WithoutStress Opublikowano 23 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2016 Dzięki, dość obszerny wątek, niestety właściwie tyczy się zacieranego piwa Jakbys przeczytał choćby pierwszy post w całości to byś zobaczył, że jest tam opisana metoda dodawania kawy po zakończeniu fermentacji, którą można zastosować również do kitu. A w ogóle to w pełnej rozciągłości się podpisuję pod tym co powiedział kolega Versaar Tak widziałem, ale nie przekonuje mnie ta metoda. Moczenie zmielonej kawy w zimnej wodzie nie uwolni całej "dobroci" kawy tak jak zaparzenie jej krótko w 90 stopniach. Myślałem, że jest jakaś ogólna, jedna metoda dodawania kawy, okazuje się, że wszystko to eksperymentowanie, więc będę eksperymentował w/g własnej wiedzy na temat kawy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WithoutStress Opublikowano 23 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2016 Jeśli chodzi o płynne to najbezpieczniejszym wyborem będzie WES lub Bruntal. Ekstrakt Gozdawa ma smak sztucznego miodu i landrynek Zobaczymy jak wyjdzie, a następną warkę zrobię na Bruntalu żeby mieć porównanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WithoutStress Opublikowano 23 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2016 To jak masz zamiar już dodawać płatki, to rób z macerowaniem. Płatki + jakiś alkohol (najlepiej ok 70%) tylko tyle co by zmoczyć i wyciągnąć aromaty z płatków i zdezynfekować. Zostaw to na 3 - 5 dni i potem dodaj na cichą. Jedni dodają z alkoholem, drudzy odsączają. Jak uważasz. Ja dodaje całość bo taka ilość nic nie zmienia moim zdaniem. Nie wiem czy do wina też się tak dodaje wiec jeśli niepotrzebnie ci to pisze bo wszystko wiesz to wybacz Do wina dodaje się suche dobiera się rodzaj płatków do rodzaju wina i oczekiwań smakowych. Tak samo wygląda sprawa przy alkoholach typu Whisky, Rum, Burbon itp. czerpią one właśnie wszystkie swe indywidualne posmaki i aromaty z drewna (beczki) a nie odwrotnie. Tak więc macerowanie drewna dębu w alkoholu trochę mija się z celem w/g mnie, równie dobrze można dolać ten alkohol do piwa bez płatków. Nie dezynfekuję płatków w niczym, a już na pewno nie w wysokich procentach bo to mogłoby zepsuć smak i nie wdała się nigdy żadna infekcja, a jak wiadomo wina są bardzo podatne na nie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się