LUBIE_GRAC_W_GRY_WIDEO Opublikowano 26 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2016 w ofercie paru sklepów znalazłem słoweńskie chmiele. Z tego co widzę to nie są to jakieś specjalnie odkrywcze odmiany - wnioskując z opisów, są to wariacje na temat klasycznych, brytyjskich czy amerykańskich chmieli. Nie mogę jednak znaleźć żadnych przepisów czy recenzji popełnionych piw, które by je wykorzystywały. Ktokolwiek miał do czynienia z takimi cudami jak Styrian Eureka/Cardinal/Goldings, Dana, Bobek (), Aurora? Warto próbować, czy są to chmiele dziadowskie i nie warte wspominki? Google milczy, nawet ten anglojęzyczny.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kondek Opublikowano 26 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2016 Ja z żadnych z w/w nie miałem do czynienia, ale jeżeli sie nie mylę to goldings jest często porównywany do ekg. Ogólnie te chmiele sie pojawiają, poszukaj wiecej w zapiskach piwowarów domowych, bardziej doświadczeni koledzy powinni powiedzieć cos wiecej Wysłane za pomocą mTalk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawon Opublikowano 26 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2016 http://www.piwo.org/topic/5247-chmiel-aurora/ http://www.piwo.org/topic/11997-aurora-super-styrian/ http://www.piwo.org/topic/21751-eureka/ http://www.piwo.org/topic/21401-chmielenie-apa-chmielem-18-alfakwas%C3%B3w/ coś tam można znaleźć, na cardinalu singiel to może taki zły też nie jest http://www.allendalebrewery.com/beers/cardinal Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaras Opublikowano 26 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2016 Aurora jest zajebista - czysta goryczka, całkiem przyjemny herbaciany aromat. dhanab i Lodzermensch 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tadzik Opublikowano 27 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2016 Piłęm jakieś komercje spod szyldu tej nowofalowej Słowenii i niczego z typowej "ameryki" bym się po nich nie spodziewał. Zdecydowanie bliżej im do angielskiej klasyki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dirk gently Opublikowano 28 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2016 (edytowane) Golding to nazwa odmiany, a to co się znajduje przed słowem "Golding" w nazwie chmielu to miejsce uprawy, np: Kent Golding, East Kent Golding, Styrian Golding. Mi ta odmiana dała przy chmieleniu na zimno fantastyczny, wyraźny, kwiatowy zapach. Styrian Aurora, którego użyłem w podobny sposób i w podobnej proporcji (ok 2g/L), nie dał zbyt wielkich efektów, ale pewnie zależy to od konkretnego zbioru. Edytowane 28 Listopada 2016 przez dirk gently Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korek Opublikowano 1 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2016 (edytowane) Używałem Dany do Belgian Pale Ale i było to zupełnie nietrafione: ściągająca, herbaciana goryczka (40 g na 22L; może trochę dużo, ale na Brewtarget'cie nachmielenie mieściło się w środku stylu). Styrian Goldings, to zdaje się słoweńska wersja Fuggle, którego uprawiam i bardzo szanuję. Styrian Goldings jest też podobno używany do producji Duvel'a. Edytowane 1 Grudnia 2016 przez korek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 2 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2016 (edytowane) Robiłem ryżową IPA z chmielem Cardinal (smak-aromat i chmielenie na zimno), wyszła bardzo przyjemna IPA. Na pewno wrócę do tego chmielu i użyję go do jakiegoś pilsa z chmieleniem na zimno. http://www.piwo.org/topic/1650-browar-escarabajo/?p=411033 Edytowane 2 Grudnia 2016 przez vettis Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
koholet Opublikowano 26 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2018 W tym sezonie zrobiłem piwa z Wolfem, Bobkiem i Dragonem. Single hopy, po 100g chmielu na 15 litrów piwa, w tym chmielenie na zimno. Wolf daje cytrusy i dobrą goryczkę(ale Citra jest lepsza). Dragon jest owocowo-cytrusowo-limonkowy. Polecam. Bobek mocno wyszedł geraniolem. Piwo pachniało bardzo kwiatowo, ale niektórym kojarzyło się z płynem do naczyń. W smaku bardziej żywica. Bobek ma mało alfakwasów to i goryczka wyszła mi na poziomie koncerniaka. dziedzicpruski 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jankasper Opublikowano 26 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2018 Dostałem raz 0.5kg Dany w granulacie to i wiele razy jej używałem. Bardzo fajny chmiel do chmielenia na smak. Z jesdnej strony ziołowe, z drugiej owoce takie jak melon, mango, słodka pomarańcza czy wiśnia. Nie polecano mi jej na goryczkę i cichą, to i nie próbowałem. Taka lepsza wersja Sybilli. Żadnych negatywnych posmaków czy perfumerii nie miałem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Martinez200 Opublikowano 27 Lipca 2018 Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2018 robiłem ipe na bobku goryczka z innego chmielu i potem 50 g bobka na 15 min trochę citry na koniec potem na zimno 50g bobka i trochę citry wyszło okey ale bez szaleństwa troche trawiasto ale pijalne nie czułem jakiegoś swietnego aromatu żadnego takiego wybijającego się jak z ameryki. raczej nie powtórze natomiast wąchałem na targach Brau słoweńskiego cardinala i świerzy pachniał rewelacyjnie (choć to jeszcze o niczym nie przesądza) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się