mat159 Opublikowano 27 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2016 (edytowane) Z racji tego, że zeszyt warzelniczy zawsze można zgubić/zniszczyć, postanowiłem w przypływie paru chwil wolnego czasu spisać warki przeze mnie popełnione. Wszelkie pytania/komentarze/porady/opinie zawsze mile widziane Spis warek: 1. Pszeniczne 2. Witbier "La coriandre blanche" - I miejsce w VIII Poznańskim Konkursie Piw Domowych kat. witbier 3. Pszeniczne "Der Jakobische Weizen" 4. Milk stout "Nietolerancja" 5. APA "Palo Alto" Edytowane 27 Listopada 2016 przez mat159 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mat159 Opublikowano 27 Listopada 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2016 #1 Pszeniczne Pierwsza warka w życiu, od razu z zacieraniem. Surowce kupione z twojbrowar.pl, jako zestaw "Prawdziwe pszeniczne" Słody: Pszeniczny 2,5 kg Pilzneński 1,5 kg Karmelowy jasny 0,2 kg Zacieranie: 22.08.16 Do 12 l wody o temp. 48°C wrzuciłem słody, temp. spadła do 45°C. 45°C - 15 min 63°C - 25 min 72°C - 45 min (do negatywnej próby jodowej) 78°C - mashout 10 min Filtracja i wysładzanie: Za pomocą sraczwężyka, wysładzanie 15 l wody ( 78°C, 3 porcje). Gotowanie i chmielenie: Gotowałem w garnku 20 l, więc takie trochę HGB Chmiel Lubelski - 20 g - 60 min Chłodzenie: Brodzik prysznica, ok. 2 h do 20°C Zlałem do fermentora napowietrzając, dolałem chłodnej przegotowanej wody uzyskując 18 l brzeczki 11°P. Fermentacja: Zrehydratyzowane drożdże Mangrove Jacks M20 zadałem w temp ok 20°C. Fermentacja w ok. 18°C, po 4 dniach przeniosłem do 20°C (dla bananów). Drożdże raczej spokojne, niewiele piany, brak ucieczki. Po 14 dniach fermentacji ekstrakt ustabilizował się na 5°P (wiem, trochę dużo, dziś bym zostawił na dłużej.) Bez przelewania na cichą. Butelkowanie: 3.09.16 Zabutelkowano z 130 g cukru w 1,5 l wody. Degustacja: Oczywiście z racji twego że to pierwsza warka, piwo nie przetrwało długo Po jakimś tygodniu otworzyłem pierwsze butelki, bardzo mi smakowało Kolor łądny, piana niestety słaba, wyraźny diacetyl który niestety później nie zniknął. Ale jak na pierwsze piwo jestem całkiem zadowolony. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mat159 Opublikowano 27 Listopada 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2016 #2 Witbier "La coriandre blanche" Druga warka, tutaj już podejście do tematu literaturowe - dużo czytania i planowania, a sama receptura pomimo dużego opierania się na forumowych to jednak autorska. Mimo wszystko dalej warzone w garze 20 l i chłodzone pod prysznicem Słody:Pilzneński 2,0 kgPszeniczny 1,0 kgPłatki pszenne błysk. 1,7 kg Płatki owsiane błysk. 0,3 kg Zacieranie: 5.09.16Do 12 l wody o temp. 55°C wrzuciłem słody i płatki, temp. spadła do 53°C.53°C - 20 min66°C - 60 min72°C - 45 min 78°C - mashout 10 min Filtracja i wysładzanie: Za pomocą sraczwężyka, wysładzanie 16 l wody ( 75°C, 3 porcje). Gotowanie i chmielenie: Gotowałem w garnku 20 l, więc żeby mieć trochę więcej piwa, 4 l brzeczki zagotowałem do wrzenia w osobnym garnku i po ochłodzeniu połączyłem z główną brzeczką 60 min: 15 g Lubelski, 5 g Cascade 15 min: 10 g Lubelski, 10 g kolendra indyjska, 15 g suszona skórka słodkiej pomarańczy 5 min: 5 g Citra, 10 g kolendra indyjska, 10g suszona skórka słodkiej pomarańczy, 10 g curaçao Chłodzenie: Brodzik prysznica, ok. 1,5 h do 25°CZlałem do fermentora napowietrzając, dolałem gotowane osobno 4 l brzeczki i 0,5 l wody uzyskując 20 l brzeczki 12°P. Fermentacja:Zrehydratyzowane drożdże Brewferm Blanche zadałem w temp ok 23°C.Wrzuciłem do fermentora miedziane kolanko dla zredukowania siarki.Fermentacja cały czas w temp. 21-22°CPo 13 dniach fermentacji ekstrakt ustabilizował się na 3°P Bez przelewania na cichą. Butelkowanie: 18.09.16Zabutelkowano z 110 g cukru w 1,0 l wody. Obliczone IBU: 15 Degustacja: Z początku niewyważone, mocno drożdżowe, goryczka i cytrusy mocno wyczuwalne, teraz żałuję że większość wypiłem w takiej postaci Po ok 1,5 miesiąca po zabutelkowaniu chyba osiągnęło swoje optimum ponieważ wygrało w swojej kategorii VIII Poznański Konkurs Piw Domowych - niestety w tym momencie zostało mi tylko kilka butelek, niemniej smakowały wyśmienicie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mat159 Opublikowano 27 Listopada 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2016 (edytowane) #3 Hefeweizen "Der Jakobische Weizen" W końcu kupiłem chłodnicę oraz gar 40 l - koniec HGB O dziwo doszedł również od majfriendów refraktometr, więc kontrola ekstraktu stała się przyjemnością. Postanowiłem również spróbować zabawy z drożdżami płynnymi, a więc przygotowaniem startera. Słody:Pilzneński 2,1 kgPszeniczny 3,6 kg Zacieranie: 2.10.16Do 20 l wody o temp. 47°C wrzuciłem słody i płatki, temp. spadła do 44°C.44°C - 10 min52°C - 10 min62°C - 45 min 72°C - 45 min 78°C - mashout 10 min Filtracja i wysładzanie: Za pomocą sraczwężyka, wysładzanie 17 l wody ( 75°C, 3 porcje), do 4°P Gotowanie i chmielenie: ok 27 l 60 min: 35 g Lubelski Chłodzenie: Chłodnica z rury karbowanej 9 m DN 12Zlałem do fermentora napowietrzając, uzyskałem 25 l brzeczki 12°P o temp. ok 18°C. Fermentacja:Starter przygotowany 2 dni przed warzeniem, 110 g suchego ekstraktu 1,5 l wody, fiolka FM41, napowietrzanie na mieszadle magnetycznym, 12 h przed zadaniem do brzeczki włożyłem do lodówki a następnie zlałem ciecz znad osadu drożdży.Fermentacja początkowo 18°C, później spadła do 16°C. Na samym początku ogromna ilość piany, zapychanie rurki, ogólnie uciekinierzy na maksa. Po 2 dniach uspokoiło się.Po 13 dniach fermentacji ekstrakt ustabilizował się na 2,3°P Bez przelewania na cichą. Butelkowanie: 15.10.16Zabutelkowano z 230 g cukru w 1,5 l wody. Obliczone IBU: 14 Degustacja: Na pewno lepszy od pierwszego weizena, jednak przez fakt spadku temperatury po początkowej fazie fermentacji czuć dużo fenoli, niemniej pijalne. Edytowane 27 Listopada 2016 przez mat159 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mat159 Opublikowano 27 Listopada 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2016 (edytowane) #4 Sweet Stout "Nietolerancja" Pierwsze starcie z ciemnym, w zamyśle na święta. Słody:Pale Ale 4,1 kgPszeniczny 1,0 kg Płatki owsiane 0,7 kg Jęczmień prażony 0,2 kg Czekoladowy ciemny 0,3 kg Zacieranie: 9.10.16Do 19 l wody o temp. 60°C wrzuciłem słody bez ciemnych, następnie podgrzałem do 68°C68°C - 60 min + 5 min z ciemnymi słodami 78°C - mashout 15 min Filtracja i wysładzanie: Za pomocą sraczwężyka, wysładzanie 16 l wody ( 75°C, 3 porcje), do 4°P Gotowanie i chmielenie: ok 26 l 60 min: 30 g Marynka 0 min - laktoza 0,5 kg Chłodzenie: Chłodnica z rury karbowanej 9 m DN 12Zlałem do fermentora napowietrzając, uzyskałem 23 l brzeczki 15°P (bez laktozy 13°P) o temp. ok 18°C. Fermentacja:Zrehydratyzowane drożdże S-04 zadane do brzeczki o temp. ok 18°C.Fermentacja w temp. 17°C. Po 7 dniach (15.10) przelałem na cichą, dużo osadu na dnie. Cicha w temp. 16°C. Końcowy ekstrakt: 4,9°P (z laktozą) Butelkowanie: 29.10.16Zabutelkowano z 130 g cukru w 1,0 l wody. Obliczone IBU: 27 Degustacja: kilka pierwszych butelek całkiem przyjemne, jednak wstrzymam się z oceną aż poleżakuje. Edytowane 27 Listopada 2016 przez mat159 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mat159 Opublikowano 27 Listopada 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2016 (edytowane) #5 APA "Palo Alto" Próba uwarzenia klasyki nowofalowego piwa Słody:Pale Ale 4,1 kgPszeniczny 0,5 kg Pilzneński 1, kg Karmelowy jasny 0,3 kg Zacieranie: 30.10.16Do 20 l wody o temp. 70°C wrzuciłem słody uzyskując temperarturę 68°C68°C - 60 min 72°C - 10 min 78°C - mashout 10 min Filtracja i wysładzanie: Za pomocą sraczwężyka, wysładzanie 14 l wody ( 75°C, 3 porcje), do 4°P Gotowanie i chmielenie: ok 27 l FWH + 60 min: 5 g Chinook, 5 g Citra, 5 g Simcoe 60 min: 5 g Chinook, 5 g Citra, 5 g Simcoe 20 min: 10 g Cascade 0 min: 10 g Citra, 10 g Simcoe na zimno: 20 g Cascade, 22 g Citra, 20 g Simcoe Chłodzenie: Chłodnica z rury karbowanej 9 m DN 12Zlałem do fermentora napowietrzając inhalatorem z Lidla, uzyskałem 23 l brzeczki 14°P o temp. ok 18°C. Fermentacja:Zrehydratyzowane drożdże US-05 zadane do brzeczki o temp. ok 18°C.Fermentacja w temp. 18°C, powoli opadała w piwnicy do 14°C Po 15 dniach (14.11) przelałem na cichą, dorzucając chmiele jak wyżej. Cicha w temp. 13-14°C przez 9 dni. Końcowy ekstrakt: 2,6°P Butelkowanie: 23.11.16Zabutelkowano z 120 g cukru w 1,0 l wody. Obliczone IBU: 40 Edytowane 27 Listopada 2016 przez mat159 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piwer Opublikowano 27 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2016 Mateusz, gratuluję etykiet! Pochwalisz się, w czym i jak je robisz? Może załączaj w trochę lepszej rozdzielczości? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mat159 Opublikowano 27 Listopada 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2016 Mateusz, gratuluję etykiet! Pochwalisz się, w czym i jak je robisz? Może załączaj w trochę lepszej rozdzielczości? Pierwszą z etykiet i logo zrobił kolega który jest grafikiem, za symboliczne piwo Wykorzystuję je teraz tylko zmieniając główną czcionkę i tekst. Sam niestety nie mam takiego talentu i umiejętności. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piwer Opublikowano 27 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2016 Mateusz, gratuluję etykiet! Pochwalisz się, w czym i jak je robisz? Może załączaj w trochę lepszej rozdzielczości? Pierwszą z etykiet i logo zrobił kolega który jest grafikiem, za symboliczne piwo Wykorzystuję je teraz tylko zmieniając główną czcionkę i tekst. Sam niestety nie mam takiego talentu i umiejętności. Spoko, podejrzewałem tutaj rękę grafika, dzięki za odpowiedź Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 11 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2017 #5 APA "Palo Alto" Po otwarciu wyraźny ale nie powalający mocą zapach owoce cytrusowe-granulat chmielowy. Piana bardzo ładnie się uformowała, z czasem popękała, ale długo jeszcze utrzymywał się solidny, znaczący szkło kożuch. Smak w stronę pełnego/ pół-pełnego: nie zakleja, ale nie jest wodniste. Coś pałęta się pod spodem: ni to kwasek, ni to utlenienie. Odczucie goryczki raczej niskie, 40 IBU przy 14 BLG i 6 ABV niemal niewyczuwalne. Wysycenie - utrzymuje się do niemal ostatniego łyku. Ogólnie - czuć, że minął prawie kwartał od uwarzenia. Jak dla mnie zbyt pełne i zbyt niewyraźne. Z drugiej strony wypiłem z przyjemnością. Dziękuję! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się