Jump to content

Browar domowy MB


Recommended Posts

Z racji tego, że zeszyt warzelniczy zawsze można zgubić/zniszczyć, postanowiłem w przypływie paru chwil wolnego czasu spisać warki przeze mnie popełnione. 

Wszelkie pytania/komentarze/porady/opinie zawsze mile widziane :)

 

Spis warek:

 

1. Pszeniczne

2. Witbier "La coriandre blanche" - I miejsce w VIII Poznańskim Konkursie Piw Domowych kat. witbier

3. Pszeniczne "Der Jakobische Weizen"

4. Milk stout "Nietolerancja"

5. APA "Palo Alto"

Edited by mat159
Link to comment
Share on other sites

#1 Pszeniczne 

 

Pierwsza warka w życiu, od razu z zacieraniem. 

Surowce kupione z twojbrowar.pl, jako zestaw "Prawdziwe pszeniczne"

 

Słody:

Pszeniczny 2,5 kg

Pilzneński 1,5 kg

Karmelowy jasny 0,2 kg

 

Zacieranie: 22.08.16

Do 12 l wody o temp. 48°C wrzuciłem słody, temp. spadła do 45°C.

45°C - 15 min

63°C - 25 min

72°C - 45 min (do negatywnej próby jodowej)

78°C - mashout 10 min

 

Filtracja i wysładzanie: 

Za pomocą sraczwężyka, wysładzanie 15 l wody ( 78°C, 3 porcje).

 

Gotowanie i chmielenie: 

Gotowałem w garnku 20 l, więc takie trochę HGB :D 

Chmiel Lubelski - 20 g - 60 min

 

Chłodzenie: 

Brodzik prysznica, ok. 2 h do 20°C

Zlałem do fermentora napowietrzając, dolałem chłodnej przegotowanej wody uzyskując 18 l brzeczki 11°P.

 

Fermentacja:

Zrehydratyzowane drożdże Mangrove Jacks M20 zadałem w temp ok 20°C.

Fermentacja w ok. 18°C, po 4 dniach przeniosłem do 20°C (dla bananów).

Drożdże raczej spokojne, niewiele piany, brak ucieczki.

Po 14 dniach fermentacji ekstrakt ustabilizował się na 5°P (wiem, trochę dużo, dziś bym zostawił na dłużej.)

Bez przelewania na cichą.

 

Butelkowanie: 3.09.16

Zabutelkowano z 130 g cukru w 1,5 l wody. 

 

 

Degustacja: 

Oczywiście z racji twego że to pierwsza warka, piwo nie przetrwało długo :P Po jakimś tygodniu otworzyłem pierwsze butelki, bardzo mi smakowało :D

Kolor łądny, piana niestety słaba, wyraźny diacetyl który niestety później nie zniknął. 

Ale jak na pierwsze piwo jestem całkiem zadowolony.

Link to comment
Share on other sites

#2 Witbier "La coriandre blanche" 
 oRtwtAT.png?1
 
Druga warka, tutaj już podejście do tematu literaturowe - dużo czytania i planowania, a sama receptura pomimo dużego opierania się na forumowych to jednak autorska. Mimo wszystko dalej warzone w garze 20 l i chłodzone pod prysznicem :D
 
Słody:
Pilzneński 2,0 kg
Pszeniczny 1,0 kg
Płatki pszenne błysk. 1,7 kg

Płatki owsiane błysk. 0,3 kg
 
Zacieranie: 5.09.16
Do 12 l wody o temp. 55°C wrzuciłem słody i płatki, temp. spadła do 53°C.
53°C - 20 min
66°C - 60 min
72°C - 45 min 
78°C - mashout 10 min
 
Filtracja i wysładzanie: 
Za pomocą sraczwężyka, wysładzanie 16 l wody ( 75°C, 3 porcje).
 
Gotowanie i chmielenie: 
Gotowałem w garnku 20 l, więc żeby mieć trochę więcej piwa, 4 l brzeczki zagotowałem do wrzenia w osobnym garnku i po ochłodzeniu połączyłem z główną brzeczką  :D
60 min: 15 g Lubelski, 5 g Cascade

15 min: 10 g Lubelski, 10 g kolendra indyjska, 15 g suszona skórka słodkiej pomarańczy 

5 min: 5 g Citra, 10 g kolendra indyjska, 10g  suszona skórka słodkiej pomarańczy, 10 g curaçao
 
Chłodzenie: 
Brodzik prysznica, ok. 1,5 h do 25°C
Zlałem do fermentora napowietrzając, dolałem gotowane osobno 4 l brzeczki  i 0,5 l wody uzyskując 20 l brzeczki 12°P.
 
Fermentacja:
Zrehydratyzowane drożdże Brewferm Blanche zadałem w temp ok 23°C.
Wrzuciłem do fermentora miedziane kolanko dla zredukowania siarki.
Fermentacja cały czas w temp. 21-22°C
Po 13 dniach fermentacji ekstrakt ustabilizował się na 3°P 
Bez przelewania na cichą.
 
Butelkowanie: 18.09.16
Zabutelkowano z 110 g cukru w 1,0 l wody. 

Obliczone IBU: 15
 
 
Degustacja: 

Z początku niewyważone, mocno drożdżowe, goryczka i cytrusy mocno wyczuwalne, teraz żałuję że większość wypiłem w takiej postaci :P 

Po ok 1,5 miesiąca po zabutelkowaniu chyba osiągnęło swoje optimum ponieważ wygrało w swojej kategorii VIII Poznański Konkurs Piw Domowych - niestety w tym momencie zostało mi tylko kilka butelek, niemniej smakowały wyśmienicie.

Link to comment
Share on other sites

#3 Hefeweizen "Der Jakobische Weizen" 
 rzsmG65.png?1
 
W końcu kupiłem chłodnicę oraz gar 40 l - koniec HGB :D O dziwo doszedł również od majfriendów refraktometr, więc kontrola ekstraktu stała się przyjemnością.

Postanowiłem również spróbować zabawy z drożdżami płynnymi, a więc przygotowaniem startera.
 
Słody:
Pilzneński 2,1 kg
Pszeniczny 3,6 kg

 
Zacieranie: 2.10.16
Do 20 l wody o temp. 47°C wrzuciłem słody i płatki, temp. spadła do 44°C.
44°C - 10 min
52°C - 10 min
62°C - 45 min 

72°C - 45 min 
78°C - mashout 10 min
 
Filtracja i wysładzanie: 
Za pomocą sraczwężyka, wysładzanie 17 l wody ( 75°C, 3 porcje), do 4°P
 
Gotowanie i chmielenie: 

ok 27 l 
60 min: 35 g Lubelski

 

Chłodzenie: 
Chłodnica z rury karbowanej 9 m DN 12
Zlałem do fermentora napowietrzając, uzyskałem 25 l brzeczki 12°P o temp. ok 18°C.
 
Fermentacja:
Starter przygotowany 2 dni przed warzeniem, 110 g suchego ekstraktu 1,5 l wody, fiolka FM41, napowietrzanie na mieszadle magnetycznym, 12 h przed zadaniem do brzeczki włożyłem do lodówki a następnie zlałem ciecz znad osadu drożdży.
Fermentacja początkowo 18°C, później spadła do 16°C.

Na samym początku ogromna ilość piany, zapychanie rurki, ogólnie uciekinierzy na maksa. Po 2 dniach uspokoiło się.
Po 13 dniach fermentacji ekstrakt ustabilizował się na 2,3°P 
Bez przelewania na cichą.
 
Butelkowanie: 15.10.16
Zabutelkowano z 230 g cukru w 1,5 l wody. 

Obliczone IBU: 14
 
 
Degustacja: 

Na pewno lepszy od pierwszego weizena, jednak przez fakt spadku temperatury po początkowej fazie fermentacji czuć dużo fenoli, niemniej pijalne.

Edited by mat159
Link to comment
Share on other sites

#4 Sweet Stout "Nietolerancja" 

 yjruqwT.png?1

 

Pierwsze starcie z ciemnym, w zamyśle na święta.

 
Słody:
Pale Ale 4,1 kg
Pszeniczny 1,0 kg

Płatki owsiane 0,7 kg

Jęczmień prażony 0,2 kg

Czekoladowy ciemny 0,3 kg

 

 
Zacieranie: 9.10.16
Do 19 l wody o temp. 60°C wrzuciłem słody bez ciemnych, następnie podgrzałem do 68°C
68°C - 60 min + 5 min z ciemnymi słodami

78°C - mashout 15 min
 
Filtracja i wysładzanie: 
Za pomocą sraczwężyka, wysładzanie 16 l wody ( 75°C, 3 porcje), do 4°P
 
Gotowanie i chmielenie: 

ok 26 l 
60 min: 30 g Marynka

0 min - laktoza 0,5 kg

 

Chłodzenie: 
Chłodnica z rury karbowanej 9 m DN 12
Zlałem do fermentora napowietrzając, uzyskałem 23 l brzeczki 15°P (bez laktozy 13°P) o temp. ok 18°C.

 
Fermentacja:
Zrehydratyzowane drożdże S-04 zadane do brzeczki o temp. ok 18°C.
Fermentacja w temp. 17°C.

Po 7 dniach (15.10) przelałem na cichą, dużo osadu na dnie. Cicha w temp. 16°C.

Końcowy ekstrakt: 4,9°P (z laktozą)


Butelkowanie: 29.10.16
Zabutelkowano z 130 g cukru w 1,0 l wody. 

Obliczone IBU: 27
 
 
Degustacja: 

kilka pierwszych butelek całkiem przyjemne, jednak wstrzymam się z oceną aż poleżakuje.

Edited by mat159
Link to comment
Share on other sites

#5 APA  "Palo Alto" 

 

27eTGgK.png?1

 

Próba uwarzenia klasyki nowofalowego piwa

 
Słody:
Pale Ale 4,1 kg
Pszeniczny 0,5 kg

Pilzneński 1, kg

Karmelowy jasny 0,3 kg

 

 

 
Zacieranie: 30.10.16
Do 20 l wody o temp. 70°C wrzuciłem słody uzyskując temperarturę 68°C
68°C - 60 min 

72°C - 10 min

78°C - mashout 10 min
 
Filtracja i wysładzanie: 
Za pomocą sraczwężyka, wysładzanie 14 l wody ( 75°C, 3 porcje), do 4°P
 
Gotowanie i chmielenie: 

ok 27 l 
FWH + 60 min: 5 g Chinook, 5 g Citra, 5 g Simcoe

60 min: 5 g Chinook, 5 g Citra, 5 g Simcoe

20 min: 10 g Cascade

0 min: 10 g Citra, 10 g Simcoe

 

na zimno: 20 g Cascade, 22 g Citra, 20 g Simcoe

 

Chłodzenie: 
Chłodnica z rury karbowanej 9 m DN 12
Zlałem do fermentora napowietrzając inhalatorem z Lidla, uzyskałem 23 l brzeczki 14°P o temp. ok 18°C.

 
Fermentacja:
Zrehydratyzowane drożdże US-05 zadane do brzeczki o temp. ok 18°C.
Fermentacja w temp. 18°C, powoli opadała w piwnicy do 14°C

Po 15 dniach (14.11) przelałem na cichą, dorzucając chmiele jak wyżej. Cicha w temp. 13-14°C przez 9 dni.

Końcowy ekstrakt: 2,6°P 


Butelkowanie: 23.11.16
Zabutelkowano z 120 g cukru w 1,0 l wody. 

Obliczone IBU: 40
 
 

Edited by mat159
Link to comment
Share on other sites

Mateusz, gratuluję etykiet! Pochwalisz się, w czym i jak je robisz?  :) Może załączaj w trochę lepszej rozdzielczości?

Pierwszą z etykiet i logo zrobił kolega który jest grafikiem, za symboliczne piwo :) 

Wykorzystuję je teraz tylko zmieniając główną czcionkę i tekst. 

Sam niestety nie mam takiego talentu i umiejętności.

Link to comment
Share on other sites

 

Mateusz, gratuluję etykiet! Pochwalisz się, w czym i jak je robisz?  :) Może załączaj w trochę lepszej rozdzielczości?

Pierwszą z etykiet i logo zrobił kolega który jest grafikiem, za symboliczne piwo :)

Wykorzystuję je teraz tylko zmieniając główną czcionkę i tekst. 

Sam niestety nie mam takiego talentu i umiejętności.

 

Spoko, podejrzewałem tutaj rękę grafika, dzięki za odpowiedź  :)

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

#5 APA "Palo Alto"

 

APA - Palo Alto od mat159

Po otwarciu wyraźny ale nie powalający mocą zapach owoce cytrusowe-granulat chmielowy.

Piana bardzo ładnie się uformowała, z czasem popękała, ale długo jeszcze utrzymywał się solidny, znaczący szkło kożuch.

Smak w stronę pełnego/ pół-pełnego: nie zakleja, ale nie jest wodniste. Coś pałęta się pod spodem: ni to kwasek, ni to utlenienie.

Odczucie goryczki raczej niskie, 40 IBU przy 14 BLG i 6 ABV niemal niewyczuwalne.

Wysycenie - utrzymuje się do niemal ostatniego łyku.

 

Ogólnie - czuć, że minął prawie kwartał od uwarzenia.

Jak dla mnie zbyt pełne i zbyt niewyraźne. Z drugiej strony wypiłem z przyjemnością.

Dziękuję!

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.