Jump to content

Pierwsza APA


Łyskacz

Recommended Posts

Cześć mógłby ktoś fachowym okiem luknąć na moją pierwszą samodzielną recepturę? Piwo ma być raczej mniej gorzkie. Czy temperatura zacierania będzie ok żeby piwo miało charakter bardziej wytrawny? Co dodać co ująć ? Dzięki ;) Czy użyć zamiast Pilzneńskiego Monachijskiego?

post-15994-0-72027500-1481294933_thumb.jpg

Edited by Łyskacz
Link to comment
Share on other sites

Dla mnie wszystko okej. Jak chcesz bardziej w kierunku wytrawności to nieco niższa temperatura zacierania bo 68 daje jednak pełniejsze piwa. Amarillo bym przesunął bliżej końca lub zostawił jak jest i dodał jeszcze coś na koniec/whirpool.

Link to comment
Share on other sites

A ja bym zrobil tak, zrob na samym pale chmiel na gorycz simcoe i moze byc na zimno razem z citra na 10 min odpusc rzuc na 0, a przerwa w 78 nie wiem po co, zacieranie tak jak pisales 64 moze byc z 45 min do godziny pozniej 72 z 10 min albo bez odrazu do mash out. Ja w swoich ostatnich piwach wygrzewu nie robie tylko 72 na krotko i wysladzanie.

Link to comment
Share on other sites

Ogolnie mech ma za zadanie stracenie osadow jak rowniez w jakims stopniu i bialek odpowiedzialnych za piane, wiec po czesci moze zmniejszyc tresciwosc i piane ale ja nie zauwazylem jakiejs roznicy. Na poczatek nie dodawaj, przy kolejnych dodasz i zobaczysz sam czy sie rozni.

Link to comment
Share on other sites

Jak dodam mech irlandzki to nie zaszkodzi pianie ?

Ja w ostatniej warce dodałem tak na oko połowę z 10g opakowania mchu irlandzkiego na ostatnie 15 min (wcześniej uwadniając) . Piana rewelacyjna , nie gorsza niż w poprzedniej bez mchu , ale za to klarowność piwa dużo większa , mniej osadu zimnego. Polecam dodać .

Link to comment
Share on other sites

Polecam dodać

no tak właśnie myślę  żeby dodać bo zostało mi 5 gr po poprzednim piwku.

Edited by Łyskacz
Link to comment
Share on other sites

Faktycznie zacieranie w 64° będzie lepsze, jeśli chcesz wytrawne piwo. To będzie typowe piwo do picia litrami :D Wygrzew ma za zadanie poprawić filtrację poprzez rozluźnienie zacieru. Ułatwienie filtracji sprawia, że moim zdaniem warto to robić. Jeśli chodzi o mech, to jest możliwe, że osłabia pianę, ale w niewielkim stopniu. Ja i tak rozwiązuję ten problem poprzez odpowiednią ilość słodu pszenicznego, piana niemal zawsze murowana.

 

Dodam, że z aromatem to może być słabo, 50g na zimno i śladowe ilości podczas warzenia to trochę mało. Ja bym dał z 50-80g podczas warzenia i ewentualnie te 50g na zimno lub ok. 50g na 0`/whirpool oraz 100g na zimno. No chyba, że nie chcesz buchającego aromatu, ale przecież o to w APA chodzi.

Edited by fuki33
Link to comment
Share on other sites

odpowiednią ilość słodu pszenicznego, piana niemal zawsze murowana.

A no widzisz Krzysiek o tym nie pomyślałem (ba nawet nie wiedziałem ;) ) Dzięki za radę - muszę upgrejdować moją recepturę.

Edited by Łyskacz
Link to comment
Share on other sites

 

 

Dodam, że z aromatem to może być słabo, 50g na zimno i śladowe ilości podczas warzenia to trochę mało. Ja bym dał z 50-80g podczas warzenia i ewentualnie te 50g na zimno lub ok. 50g na 0`/whirpool oraz 100g na zimno. No chyba, że nie chcesz buchającego aromatu, ale przecież o to w APA chodzi.
  Żona też będzie kosztowała to piwo więc następną warkę potraktuję odpowiednią ilością chmielu ;)
Link to comment
Share on other sites

 

ilość słodu pszenicznego

ile dać? :P Może 1kg zamiast pilzneńskiego?

 

Ja zazwyczaj dodaję ok. 20%

 

A co do chmielu, to ja pisałem tylko o chmieleniu na aromat. Chyba, że żona nie lubi "perfumowanych"? :D

Edited by fuki33
Link to comment
Share on other sites

Bardziej chodzi jej o gorycz :) Dla niej Żywiec smakuje tak samo jak moja pierwsza APA. Dałem jej kiedyś spróbować Twoją i nie odczuła różnicy :)A jak tam Choco Blast wyszedł?

Edited by Łyskacz
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.