Łyskacz Posted December 9, 2016 Share Posted December 9, 2016 (edited) Cześć mógłby ktoś fachowym okiem luknąć na moją pierwszą samodzielną recepturę? Piwo ma być raczej mniej gorzkie. Czy temperatura zacierania będzie ok żeby piwo miało charakter bardziej wytrawny? Co dodać co ująć ? Dzięki Czy użyć zamiast Pilzneńskiego Monachijskiego? Edited December 9, 2016 by Łyskacz Link to comment Share on other sites More sharing options...
udarr Posted December 9, 2016 Share Posted December 9, 2016 Dla mnie wszystko okej. Jak chcesz bardziej w kierunku wytrawności to nieco niższa temperatura zacierania bo 68 daje jednak pełniejsze piwa. Amarillo bym przesunął bliżej końca lub zostawił jak jest i dodał jeszcze coś na koniec/whirpool. Łyskacz 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Łyskacz Posted December 9, 2016 Author Share Posted December 9, 2016 Ok zatrę w 64°C i dam 5-10 gr Amarillo na 0 minut. Dzięki Link to comment Share on other sites More sharing options...
manhat Posted December 9, 2016 Share Posted December 9, 2016 A ja bym zrobil tak, zrob na samym pale chmiel na gorycz simcoe i moze byc na zimno razem z citra na 10 min odpusc rzuc na 0, a przerwa w 78 nie wiem po co, zacieranie tak jak pisales 64 moze byc z 45 min do godziny pozniej 72 z 10 min albo bez odrazu do mash out. Ja w swoich ostatnich piwach wygrzewu nie robie tylko 72 na krotko i wysladzanie. Łyskacz 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Łyskacz Posted December 9, 2016 Author Share Posted December 9, 2016 Jak dodam mech irlandzki to nie zaszkodzi pianie ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
manhat Posted December 9, 2016 Share Posted December 9, 2016 Ogolnie mech ma za zadanie stracenie osadow jak rowniez w jakims stopniu i bialek odpowiedzialnych za piane, wiec po czesci moze zmniejszyc tresciwosc i piane ale ja nie zauwazylem jakiejs roznicy. Na poczatek nie dodawaj, przy kolejnych dodasz i zobaczysz sam czy sie rozni. Link to comment Share on other sites More sharing options...
rob7320 Posted December 9, 2016 Share Posted December 9, 2016 Jak dodam mech irlandzki to nie zaszkodzi pianie ? Ja w ostatniej warce dodałem tak na oko połowę z 10g opakowania mchu irlandzkiego na ostatnie 15 min (wcześniej uwadniając) . Piana rewelacyjna , nie gorsza niż w poprzedniej bez mchu , ale za to klarowność piwa dużo większa , mniej osadu zimnego. Polecam dodać . Łyskacz 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Łyskacz Posted December 9, 2016 Author Share Posted December 9, 2016 (edited) Polecam dodać no tak właśnie myślę żeby dodać bo zostało mi 5 gr po poprzednim piwku. Edited December 9, 2016 by Łyskacz Link to comment Share on other sites More sharing options...
fuki33 Posted December 9, 2016 Share Posted December 9, 2016 (edited) Faktycznie zacieranie w 64° będzie lepsze, jeśli chcesz wytrawne piwo. To będzie typowe piwo do picia litrami Wygrzew ma za zadanie poprawić filtrację poprzez rozluźnienie zacieru. Ułatwienie filtracji sprawia, że moim zdaniem warto to robić. Jeśli chodzi o mech, to jest możliwe, że osłabia pianę, ale w niewielkim stopniu. Ja i tak rozwiązuję ten problem poprzez odpowiednią ilość słodu pszenicznego, piana niemal zawsze murowana. Dodam, że z aromatem to może być słabo, 50g na zimno i śladowe ilości podczas warzenia to trochę mało. Ja bym dał z 50-80g podczas warzenia i ewentualnie te 50g na zimno lub ok. 50g na 0`/whirpool oraz 100g na zimno. No chyba, że nie chcesz buchającego aromatu, ale przecież o to w APA chodzi. Edited December 9, 2016 by fuki33 Łyskacz 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Łyskacz Posted December 9, 2016 Author Share Posted December 9, 2016 (edited) odpowiednią ilość słodu pszenicznego, piana niemal zawsze murowana. A no widzisz Krzysiek o tym nie pomyślałem (ba nawet nie wiedziałem ) Dzięki za radę - muszę upgrejdować moją recepturę. Edited December 9, 2016 by Łyskacz Link to comment Share on other sites More sharing options...
Łyskacz Posted December 9, 2016 Author Share Posted December 9, 2016 Dodam, że z aromatem to może być słabo, 50g na zimno i śladowe ilości podczas warzenia to trochę mało. Ja bym dał z 50-80g podczas warzenia i ewentualnie te 50g na zimno lub ok. 50g na 0`/whirpool oraz 100g na zimno. No chyba, że nie chcesz buchającego aromatu, ale przecież o to w APA chodzi. Żona też będzie kosztowała to piwo więc następną warkę potraktuję odpowiednią ilością chmielu Link to comment Share on other sites More sharing options...
Łyskacz Posted December 9, 2016 Author Share Posted December 9, 2016 (edited) ilość słodu pszenicznego ile dać? Może 1kg zamiast pilzneńskiego? Edited December 9, 2016 by Łyskacz Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gawon Posted December 9, 2016 Share Posted December 9, 2016 raczej z 0,2-0,3kg Łyskacz 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
fuki33 Posted December 9, 2016 Share Posted December 9, 2016 (edited) ilość słodu pszenicznego ile dać? Może 1kg zamiast pilzneńskiego? Ja zazwyczaj dodaję ok. 20% A co do chmielu, to ja pisałem tylko o chmieleniu na aromat. Chyba, że żona nie lubi "perfumowanych"? Edited December 9, 2016 by fuki33 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Łyskacz Posted December 9, 2016 Author Share Posted December 9, 2016 (edited) Bardziej chodzi jej o gorycz Dla niej Żywiec smakuje tak samo jak moja pierwsza APA. Dałem jej kiedyś spróbować Twoją i nie odczuła różnicy :)A jak tam Choco Blast wyszedł? Edited December 9, 2016 by Łyskacz Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts