Łyskacz Opublikowano 9 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2016 (edytowane) Cześć mógłby ktoś fachowym okiem luknąć na moją pierwszą samodzielną recepturę? Piwo ma być raczej mniej gorzkie. Czy temperatura zacierania będzie ok żeby piwo miało charakter bardziej wytrawny? Co dodać co ująć ? Dzięki Czy użyć zamiast Pilzneńskiego Monachijskiego? Edytowane 9 Grudnia 2016 przez Łyskacz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
udarr Opublikowano 9 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2016 Dla mnie wszystko okej. Jak chcesz bardziej w kierunku wytrawności to nieco niższa temperatura zacierania bo 68 daje jednak pełniejsze piwa. Amarillo bym przesunął bliżej końca lub zostawił jak jest i dodał jeszcze coś na koniec/whirpool. Łyskacz 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łyskacz Opublikowano 9 Grudnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2016 Ok zatrę w 64°C i dam 5-10 gr Amarillo na 0 minut. Dzięki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
manhat Opublikowano 9 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2016 A ja bym zrobil tak, zrob na samym pale chmiel na gorycz simcoe i moze byc na zimno razem z citra na 10 min odpusc rzuc na 0, a przerwa w 78 nie wiem po co, zacieranie tak jak pisales 64 moze byc z 45 min do godziny pozniej 72 z 10 min albo bez odrazu do mash out. Ja w swoich ostatnich piwach wygrzewu nie robie tylko 72 na krotko i wysladzanie. Łyskacz 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łyskacz Opublikowano 9 Grudnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2016 Jak dodam mech irlandzki to nie zaszkodzi pianie ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
manhat Opublikowano 9 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2016 Ogolnie mech ma za zadanie stracenie osadow jak rowniez w jakims stopniu i bialek odpowiedzialnych za piane, wiec po czesci moze zmniejszyc tresciwosc i piane ale ja nie zauwazylem jakiejs roznicy. Na poczatek nie dodawaj, przy kolejnych dodasz i zobaczysz sam czy sie rozni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rob7320 Opublikowano 9 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2016 Jak dodam mech irlandzki to nie zaszkodzi pianie ? Ja w ostatniej warce dodałem tak na oko połowę z 10g opakowania mchu irlandzkiego na ostatnie 15 min (wcześniej uwadniając) . Piana rewelacyjna , nie gorsza niż w poprzedniej bez mchu , ale za to klarowność piwa dużo większa , mniej osadu zimnego. Polecam dodać . Łyskacz 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łyskacz Opublikowano 9 Grudnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2016 (edytowane) Polecam dodać no tak właśnie myślę żeby dodać bo zostało mi 5 gr po poprzednim piwku. Edytowane 9 Grudnia 2016 przez Łyskacz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fuki33 Opublikowano 9 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2016 (edytowane) Faktycznie zacieranie w 64° będzie lepsze, jeśli chcesz wytrawne piwo. To będzie typowe piwo do picia litrami Wygrzew ma za zadanie poprawić filtrację poprzez rozluźnienie zacieru. Ułatwienie filtracji sprawia, że moim zdaniem warto to robić. Jeśli chodzi o mech, to jest możliwe, że osłabia pianę, ale w niewielkim stopniu. Ja i tak rozwiązuję ten problem poprzez odpowiednią ilość słodu pszenicznego, piana niemal zawsze murowana. Dodam, że z aromatem to może być słabo, 50g na zimno i śladowe ilości podczas warzenia to trochę mało. Ja bym dał z 50-80g podczas warzenia i ewentualnie te 50g na zimno lub ok. 50g na 0`/whirpool oraz 100g na zimno. No chyba, że nie chcesz buchającego aromatu, ale przecież o to w APA chodzi. Edytowane 9 Grudnia 2016 przez fuki33 Łyskacz 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łyskacz Opublikowano 9 Grudnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2016 (edytowane) odpowiednią ilość słodu pszenicznego, piana niemal zawsze murowana. A no widzisz Krzysiek o tym nie pomyślałem (ba nawet nie wiedziałem ) Dzięki za radę - muszę upgrejdować moją recepturę. Edytowane 9 Grudnia 2016 przez Łyskacz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łyskacz Opublikowano 9 Grudnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2016 Dodam, że z aromatem to może być słabo, 50g na zimno i śladowe ilości podczas warzenia to trochę mało. Ja bym dał z 50-80g podczas warzenia i ewentualnie te 50g na zimno lub ok. 50g na 0`/whirpool oraz 100g na zimno. No chyba, że nie chcesz buchającego aromatu, ale przecież o to w APA chodzi. Żona też będzie kosztowała to piwo więc następną warkę potraktuję odpowiednią ilością chmielu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łyskacz Opublikowano 9 Grudnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2016 (edytowane) ilość słodu pszenicznego ile dać? Może 1kg zamiast pilzneńskiego? Edytowane 9 Grudnia 2016 przez Łyskacz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawon Opublikowano 9 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2016 raczej z 0,2-0,3kg Łyskacz 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fuki33 Opublikowano 9 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2016 (edytowane) ilość słodu pszenicznego ile dać? Może 1kg zamiast pilzneńskiego? Ja zazwyczaj dodaję ok. 20% A co do chmielu, to ja pisałem tylko o chmieleniu na aromat. Chyba, że żona nie lubi "perfumowanych"? Edytowane 9 Grudnia 2016 przez fuki33 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łyskacz Opublikowano 9 Grudnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2016 (edytowane) Bardziej chodzi jej o gorycz Dla niej Żywiec smakuje tak samo jak moja pierwsza APA. Dałem jej kiedyś spróbować Twoją i nie odczuła różnicy :)A jak tam Choco Blast wyszedł? Edytowane 9 Grudnia 2016 przez Łyskacz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się