Jump to content

3arny

Recommended Posts

Witam wszystkich mam już za sobą 16 warek, ale jeszcze żadnego zacieranego stouta . Dlatego planuję uwarzyć sobie  Stouta Owsianego 13L w ramach czyszczenia magazynu ;) Chcę mieć nie za bardzo przegięte piwko w stronę paloności , chociaż ją lubię.

W związku z tym proszę o sprawdzenie receptury i ewentualną propozycję korekty.

 

Słody:

 

Pale Ale 2,5kg

Monachijski 0,5kg

Czekoladowy jasny 0,27kg

Jęczmień palony 0,2kg

Caraaroma 0,2kg

Płatki owsiane błyskawiczne 0,4kg

 

Drożdże S-04

 

Zacieranie w 68°C około 70minut ( wszystkie słody razem )

 

Chmiele:

 

22g Challenger 60'

25g East Kent Golding 15'

 

 

Coś z tego pijalnego będzie??

Z pokorą wysłucham wszelkich uwag.

P.S. Dodam ,że celuję w 13BLG

Alk. ok. 5%

IBU 33

 

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

A ja się podepnę bo co innego mam w magazynie a też bym owsianego uwarzył,

co sądzicie o takim zasypie ? Wagowo przeliczyłem przez arkusz PPP dla 22l i 13blg

 

Pale ale                            3,37kg - 65%

Płatki owsiane                   0,78kg - 15%

Karmelowy 300 Strzegom 0,52kg - 10%

CARARED                        0,26kg - 5%

Słód barwiący                   0,13kg - 2,5%

Pszenica Prażona             0,13kg - 2,5%

 

Rozważam wrzucenie części lub całości barwiących tylko na koniec zacierania, nie wiem czy CARARED w takiej ilości wniesie cokolwiek do takiego piwa ?

 

 

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.