3arny Posted December 12, 2016 Share Posted December 12, 2016 Witam wszystkich mam już za sobą 16 warek, ale jeszcze żadnego zacieranego stouta . Dlatego planuję uwarzyć sobie Stouta Owsianego 13L w ramach czyszczenia magazynu Chcę mieć nie za bardzo przegięte piwko w stronę paloności , chociaż ją lubię. W związku z tym proszę o sprawdzenie receptury i ewentualną propozycję korekty. Słody: Pale Ale 2,5kg Monachijski 0,5kg Czekoladowy jasny 0,27kg Jęczmień palony 0,2kg Caraaroma 0,2kg Płatki owsiane błyskawiczne 0,4kg Drożdże S-04 Zacieranie w 68°C około 70minut ( wszystkie słody razem ) Chmiele: 22g Challenger 60' 25g East Kent Golding 15' Coś z tego pijalnego będzie?? Z pokorą wysłucham wszelkich uwag. P.S. Dodam ,że celuję w 13BLG Alk. ok. 5% IBU 33 Link to comment Share on other sites More sharing options...
kantor Posted December 12, 2016 Share Posted December 12, 2016 Ok Link to comment Share on other sites More sharing options...
3arny Posted December 12, 2016 Author Share Posted December 12, 2016 OkDzięki Wysłane z mojego D5803 przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
Quaf Posted January 20, 2017 Share Posted January 20, 2017 A ja się podepnę bo co innego mam w magazynie a też bym owsianego uwarzył, co sądzicie o takim zasypie ? Wagowo przeliczyłem przez arkusz PPP dla 22l i 13blg Pale ale 3,37kg - 65% Płatki owsiane 0,78kg - 15% Karmelowy 300 Strzegom 0,52kg - 10% CARARED 0,26kg - 5% Słód barwiący 0,13kg - 2,5% Pszenica Prażona 0,13kg - 2,5% Rozważam wrzucenie części lub całości barwiących tylko na koniec zacierania, nie wiem czy CARARED w takiej ilości wniesie cokolwiek do takiego piwa ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now