Skocz do zawartości

3arny

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich mam już za sobą 16 warek, ale jeszcze żadnego zacieranego stouta . Dlatego planuję uwarzyć sobie  Stouta Owsianego 13L w ramach czyszczenia magazynu ;) Chcę mieć nie za bardzo przegięte piwko w stronę paloności , chociaż ją lubię.

W związku z tym proszę o sprawdzenie receptury i ewentualną propozycję korekty.

 

Słody:

 

Pale Ale 2,5kg

Monachijski 0,5kg

Czekoladowy jasny 0,27kg

Jęczmień palony 0,2kg

Caraaroma 0,2kg

Płatki owsiane błyskawiczne 0,4kg

 

Drożdże S-04

 

Zacieranie w 68°C około 70minut ( wszystkie słody razem )

 

Chmiele:

 

22g Challenger 60'

25g East Kent Golding 15'

 

 

Coś z tego pijalnego będzie??

Z pokorą wysłucham wszelkich uwag.

P.S. Dodam ,że celuję w 13BLG

Alk. ok. 5%

IBU 33

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

A ja się podepnę bo co innego mam w magazynie a też bym owsianego uwarzył,

co sądzicie o takim zasypie ? Wagowo przeliczyłem przez arkusz PPP dla 22l i 13blg

 

Pale ale                            3,37kg - 65%

Płatki owsiane                   0,78kg - 15%

Karmelowy 300 Strzegom 0,52kg - 10%

CARARED                        0,26kg - 5%

Słód barwiący                   0,13kg - 2,5%

Pszenica Prażona             0,13kg - 2,5%

 

Rozważam wrzucenie części lub całości barwiących tylko na koniec zacierania, nie wiem czy CARARED w takiej ilości wniesie cokolwiek do takiego piwa ?

 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.