Jump to content

Słoweńska APA jak nachmielić?


Jazi

Recommended Posts

Witam szanownych piwowarów.

Zamierzam uwarzyć 20l APA na słodzie pale ale z dodatkiem karmelowego.

Posiadam cztery słoweńskie chmiele, po 50 g każdego.

Cardinal 9,2% alfa

Wolf 13% alfa

Cascade 5,6% alfa

Eureka 9,9% alfa

Zastanawiam się na którym z nich zrobić goryczkę a które wykorzystać na smak i aromat i w jakich proporcjach?

Link to comment
Share on other sites

No najlepiej najmocniej goryczkowym chmielem - Wolf ma najwięcej alfa-kwasów, szkoda że nie ma podanych kohumulonów wtedy można by więcej napisać ;) Taka mała uwaga pisz, że to chmiele z rodziny styrian bo nie byłem do końca pewny eureki i cascade czy są ze Słowenii. 

 

Na 20 litrów APA tak 35 IBU możesz użyć takiego schematu:

60' - 15 g Wolf

10' - 15 g Cascade

5' - 15 g Cardinal

Po wyłączeniu palnika przy chłodzeniu w 70C - po 15 g Wolf, Cascade, Cardinal i ew. Eureka

Na cichą po 20 g Cascade i Eureka. 

 

Kombinacje chmielów aromatycznych możesz odpowiednio zamieniać wg. swojego widzimisie albo efektów jakie dają chmiele. Nie znam dokładnie tych odmian, ale takie schematy chmielenia stosuje z powodzeniem u siebie i wyciągają sporo aromatów z chmielu.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.