Jazi Opublikowano 13 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2016 Witam szanownych piwowarów. Zamierzam uwarzyć 20l APA na słodzie pale ale z dodatkiem karmelowego. Posiadam cztery słoweńskie chmiele, po 50 g każdego. Cardinal 9,2% alfa Wolf 13% alfa Cascade 5,6% alfa Eureka 9,9% alfa Zastanawiam się na którym z nich zrobić goryczkę a które wykorzystać na smak i aromat i w jakich proporcjach? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 14 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2016 No najlepiej najmocniej goryczkowym chmielem - Wolf ma najwięcej alfa-kwasów, szkoda że nie ma podanych kohumulonów wtedy można by więcej napisać Taka mała uwaga pisz, że to chmiele z rodziny styrian bo nie byłem do końca pewny eureki i cascade czy są ze Słowenii. Na 20 litrów APA tak 35 IBU możesz użyć takiego schematu: 60' - 15 g Wolf 10' - 15 g Cascade 5' - 15 g Cardinal Po wyłączeniu palnika przy chłodzeniu w 70C - po 15 g Wolf, Cascade, Cardinal i ew. Eureka Na cichą po 20 g Cascade i Eureka. Kombinacje chmielów aromatycznych możesz odpowiednio zamieniać wg. swojego widzimisie albo efektów jakie dają chmiele. Nie znam dokładnie tych odmian, ale takie schematy chmielenia stosuje z powodzeniem u siebie i wyciągają sporo aromatów z chmielu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jazi Opublikowano 14 Grudnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2016 Dzięki za ciekawą propozycję. Producent podaje zawartość kohumulonów, Wolf 22-23%, Cardinal 31-37%, Eureka 12-25%. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 14 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2016 No to Wolf i Eureka idealne na goryczkę, Cardinal ma trochę podwyższone kohmulony to jego na aromaty bym używał. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się