Skocz do zawartości

Słoweńska APA jak nachmielić?


Jazi

Rekomendowane odpowiedzi

Witam szanownych piwowarów.

Zamierzam uwarzyć 20l APA na słodzie pale ale z dodatkiem karmelowego.

Posiadam cztery słoweńskie chmiele, po 50 g każdego.

Cardinal 9,2% alfa

Wolf 13% alfa

Cascade 5,6% alfa

Eureka 9,9% alfa

Zastanawiam się na którym z nich zrobić goryczkę a które wykorzystać na smak i aromat i w jakich proporcjach?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

No najlepiej najmocniej goryczkowym chmielem - Wolf ma najwięcej alfa-kwasów, szkoda że nie ma podanych kohumulonów wtedy można by więcej napisać ;) Taka mała uwaga pisz, że to chmiele z rodziny styrian bo nie byłem do końca pewny eureki i cascade czy są ze Słowenii. 

 

Na 20 litrów APA tak 35 IBU możesz użyć takiego schematu:

60' - 15 g Wolf

10' - 15 g Cascade

5' - 15 g Cardinal

Po wyłączeniu palnika przy chłodzeniu w 70C - po 15 g Wolf, Cascade, Cardinal i ew. Eureka

Na cichą po 20 g Cascade i Eureka. 

 

Kombinacje chmielów aromatycznych możesz odpowiednio zamieniać wg. swojego widzimisie albo efektów jakie dają chmiele. Nie znam dokładnie tych odmian, ale takie schematy chmielenia stosuje z powodzeniem u siebie i wyciągają sporo aromatów z chmielu.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.