Skocz do zawartości

Witam z podkarpacia


Rc7

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich.

Jako że jestem nowy na forum a moja wiedza o produkcji piwa jest minimalna, proszę o wyrozumiałość. Mam nadzieję że nie będę doprowadzał do skrajnego osłabienia moimi pytaniami :)

Na dniach moja pierwsza warka z zacieraniem. Mam zestaw na Pale Ale 11 z BA.

Jak garnek przyjedzie, to w sobotę zacieram i pewnie wtedy pewnie się przypomnę na forum :D

 

Acha, warto pewnie by wspomnieć coś o sprzęcie jaki posiadam. Standardowy zestaw z 2 fermentatorami 30l, greta, OXI, kuchnia gazowa, itp. Nie posiadam lodówki (szukam jakiejś używanej by przerobić na potrzeby fermentacji). Na chwilę obecną mam do wyboru piwnicę w której obecnie około 15 stopni. Garaż z piwniczką (temp. teraz 4 stopnie) lub warunki domowe około 21-22 stopnie.

 

Pozdrawiam i życzę udanych piw.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Hej,

Co do tej wyrozumiałości to uważaj na trolle na tym forum :) Czasami lubią dawać "dobre rady" :)

 

Co do warunków fermentacji to na upartego i przy minimalnym wkładzie wysiłku masz warunki na dolną i na górną fermentacje, a w garażu nawet na lagerowanie :)

 

Powodzenia.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.