goldi_WRO Opublikowano 18 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2016 Cześć, Wczoraj robiłem pierwsza warke z zacieraniem i niestety musiałem wyjść w trakcie, niewiem czy coś złego mogło się stać. Skończyłem na przefiltrowaniu brzeczki, stoi teraz w fermentorze który nie był dezynfekowany, tylko umyty po ostatnim piwie. Mam zamiar teraz przelać wszystko do gara i zagotować na chmielenie, zastanawiam sie czy coś mogło się stać podczas wystadzania brzeczki i leżenia przez 15h w nie dezynfekowany fermentorze? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henx Opublikowano 18 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2016 Zdarzyło mi się tak kilka razy zrobić i nigdy nic złego się nie stało. Ale coś mi się o uszy obiło, że w podobnej sytuacji o ile czas na to pozwala to "bezpieczniej" jest zdążyć zagotować brzeczkę, żeby wybić do reszty enzymy. goldi_WRO 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
flbc.piaseczno Opublikowano 18 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2016 Enzymów nie wybijesz!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jkx6 Opublikowano 18 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2016 żeby wybić do reszty enzymy. Hmmm, pomijając fakt, że po tak długim czasie enzymy same z siebie zapewne się rozpadły, to czemu miało by służyć "zabijanie" ich? zastanawiam sie czy coś mogło się stać podczas wystadzania brzeczki i leżenia przez 15h w nie dezynfekowany fermentorze? Oczywiście, że mogło. Jeżeli miałeś pecha to zapewne zainfekowałeś brzeczkę. Lecz jeżeli nie zaczęła fermentować spontanicznie to przegotowanie jej powinno rozwiązać ewentualny problem czystości biologicznej. Ostatnio kolega Pindin miał podobny kłopot. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eltomek Opublikowano 18 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2016 Zrobiłem tak kilka warek (zacieranie i filtracja w jeden wieczór, w drugi warzenie, chmielenie i cała reszta), bo przy dzieciach nie miałem jednorazowo tyle czasu (nadal nie mam, ale się nauczyły, żeby ojcu nie przeszkadzać ). Mało to energetycznie opłacalne, ale piwa zawsze wychodziły, jak miały wyjść. goldi_WRO 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henx Opublikowano 18 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2016 Wybić w sensie dezaktywować. Napisałem, że coś mi się o uszy obiło, a nie że wyczytałem w fachowej literaturze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
flbc.piaseczno Opublikowano 20 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2016 Nawet kilkugodzinne gotowanie nie niszczy enzymów. Kwestia temperatury ich pracy i tyle. Przykład: Na dundrze (tym co pozostaje w kotke po destylacji) zaciera się kolejną partię melasy na rum. Enzymy są trudno zniszczalne, po prostu pracują w pewnych zakresach temperatur. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
XXXM Opublikowano 20 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2016 (edytowane) Melasy się nie zaciera. Zacieranie metodą dundrową to czynność np. przy metodzie Sour mash, ale dotyczy to zbożówek. I nie ma ona na celu wprowadzenia do zacieru enzymów z poprzedniego zacierania. Metodę można zastosować też i do produkcji rumu, ale trochę inaczej to wygląda. Edytowane 20 Grudnia 2016 przez XXXM Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
unknown000 Opublikowano 20 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2016 Wyczuwam lekkiego offtopa Tak jak kolega pisał o ile samo nie zaczęło fermentować spontanicznie to nie powinno być problemów. Zdarzyło mi się raz albo dwa i było spoko. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się