Jancewicz Opublikowano 23 Listopada 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2020 (edytowane) warka #62 AIPA (AI) Ekstrakt pale ale Bruntal 3x1,7kg płatki owsiane 0,4kg słód pilzneński 0,4kg Chmiel: Magnum (12% ak) 25g (granulat) Citra (12,8% ak) 60g (granulat) Amarillo (8,3% ak) 60g (granulat) Mosaic (11,7% ak) 60g (granulat) Drożdże: FM52 Amerykański sen (gęstwa) Chmielenie: Magnum 25g - 60' Citra 20g - 10' Amarillo 20g - 10' Mosaic 20g - 10' Citra 40g - na zimno Amarillo 40g - na zimno Mosaic 40g - na zimno IBU: ~50 Warka 25l refermentacja: cukier 110g 2020-11-25 Warzenie. Zacieranie słodu i płatków w temp. 72-65C przez 60 minut. Potem gotowanie / chmielenie zgodnie ze schematem. Uzupełniono 3x5l zimnej wody źródlanej. Wystawiono na zewnątrz do schłodzenia (0C). Schładzało się dużo wolniej niż w wannie z wodą z kranu. Drożdże zadano w temp. 18C. Sterownik na 16C. 2020-11-26 Rano już biały kożuszek na powierzchni. 2020-11-27 Sterownik na 17C. 2020-12-06 Sterownik na 18C. 2020-12-15 Fermentor w salonie (20-21C) 2020-12-27 Fermentor w garażu (jakieś 8C) 2020-12-28 Chmielenie na zimno. 2021-01-04 Rozlew. 48x0,5l. Kolor bursztyn. Smakuje bardzo dobrze chociaż gdzieś tam wyczuwam lekką łodygę. 2021-02-17 Tak, łodyga obecna. Piwko oczywiście pijalne, słodowe, konkretne. Trawa jednak nie poprawia odbioru tego trunku. Cały czas zastanawiam się z czego to się bierze. Czyżby rzeczywiście Mosaic? Nie wiem. Edytowane 17 Lutego 2021 przez Jancewicz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jancewicz Opublikowano 30 Grudnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2020 (edytowane) warka #63 Lager (L) Ekstrakt jasny WES 2x1,7kg Chmiel: Magnum (12% ak) 5g (granulat) Lubelski (6% ak) 70g (granulat) Drożdże: Fermentis Saflager W 34/70 (2 paczki) Chmielenie: Magnum 5g - 60' Lubelski 70g - 10' IBU: ~30 Warka 20l refermentacja: cukier 110g 2021-01-05 Warzenie. Gotowanie / chmielenie zgodnie ze schematem. Chłodzenie w wannie i później na zewnątrz. Po kilku godzinach temp. 12C. Zadano 2 paczki uwodnionych drożdży. Napowietrzono. Sterownik lodówki na 9C. 2021-01-07 Dziś rano zaczął pojawiać się na powierzchni charakterystyczny krążek / nalot drożdżowy. Mam nadzieję, że w końcu ruszyły W 34/70. 2021-01-08 Krążek jest już cienką warstwą drożdży aczkolwiek to wciąż tylko krążek. Coś się to trochę ślimaczy ale miejmy nadzieję, że tak właśnie odbywa się fermentacja dolna. Sterownik na 10C. 2021-01-17 Wróciłem po urlopie. Widać, że piana opadła (ślad sięga jakiegoś 1cm). Sterownik na 11C 2021-01-20 Sterownik na 12C 2021-01-27 Lodówka wyłączona, fermentor w kotłowni więc temp. wzrośnie gdzieś do 14C/15C. 2021-01-31 Fermentor w salonie (20-21C) 2021-02-05 Fermentor w garażu (3-6C) 2021-02-17 Butelkowanie. 37x0,5l. Kolor bursztyn co wynika najprawdopodobniej z zastosowania ekstraktu WES, widocznie taka jego uroda. Aromat neutralny, chmiel póki co schowany. Smak czysty, słodowy, chmiel, podobnie jak w aromacie, słabo wyczuwalny. Kurcze, jak to się nagazuje i dodatkowo uwypuklą się aromaty i smaki chmielowe, to będzie petarda. Czekamy. 2021-02-21 Jedna buteleczka kontrolnie otwarta. Delikatne syknięcie, gazu jeszcze mało. Mętne. Smakuje mocno słodowo. Ewidentnie za wcześnie się skusiłem. 2021-03-02 Niby 10 dni a różnica spora. Syknięcie przy otwieraniu już nie takie bojaźliwe. W trakcie nalewania tworzy się już nawet konkretna piana (trzeba nawet uspokoić strumień przelewając do szklanki), która utrzymuje się przez dłuższy czas konsumpcji. Piwo oczywiście jeszcze mętne. Pachnie mega przyjemnie, głównie słodowo. Pije się dużo przyjemniej niż podczas poprzedniej degustacji. Chyba zaczynają ujawniać się pierwsze aromaty chmielowe. Zanika taka landrynkowatość, którą zawsze doświadczałem przy użyciu ekstraktów WES, a która była obecna przy rozlewie. Wiem, że to jeszcze za wcześnie dla tego piwa ale otworzyłem przede wszystkim aby skontrolować poziom nagazowania przed wstawieniem do chłodnego, póki co, garażu. Kurcze, już teraz przełykając cieszy mi się micha! 2021-05-11 Piwko naprawdę smakowite. Kilka uwag jednak. Kolor zaskakująco ciemny ale to nie ważne. Aromatu chmielowego jest mało. Słodowość spora, w ślepym teście stwierdził bym, że na 100% jest w składzie jakiś karmel. Może taki urok ekstraktów WES. Piwo o konkretnym body. Pije się jednak przyjemnie. Edytowane 11 Maja 2021 przez Jancewicz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jancewicz Opublikowano 18 Lutego 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2021 (edytowane) warka #64 Pilsner (PL) Ekstrakt jasny Bruntal 1,7kg Ekstrakt pale ale Bruntal 1,7kg Chmiel: Magnum (12% ak) 10g (granulat) Hallertauer Tradition (5,2% ak) 70g (granulat) Drożdże: Fermentis Saflager W 34/70 (gęstwa, jakieś 200ml) Chmielenie: Magnum 10g - 60' Hallertauer Tradition 70g - 10' IBU: ~32 Warka 20l refermentacja: cukier 110g 2021-02-18 Warzenie. Gotowanie / chmielenie zgodnie z powyższym. Chłodzenie w wannie. Po 3 godzinach brzeczka 15C. Wstawiono do lodówki. Sterownik na 8C. Po kolejnych 3 godzinach temp. brzeczki 9C. Napowietrzono i zadano ok 200ml gęstwy. Sterownik wciąż na 8C. 2021-02-19 Rano na powierzchni pojawiły się zalążki białej piany. 2021-02-21 Na powierzchni już biała piana na jakieś 2-3 cm. Sterownik wciąż na 8C. 2021-02-23 Piękna, solidna czapa białej piany. Zaczynają pojawiać się na niej brązowe elementy. Sterownik na 9C. 2021-02-26 Sterownik na 10C. 2021-02-28 Sterownik na 11C. 2021-03-02 Sterownik na 12C. 2021-03-09 Wyłączono sterownik, temp. 14-16C 2021-03-15 Fermentor w salonie. 19-21C 2021-03-20 Fermentor w garażu. 6-8C 2021-03-24 Rozlew. 39x0,5l. Kolor raczej jasny ale nie słomkowy, taki złocisty jasny bursztyn. Jak na moment butelkowania to młode piwko jest bardzo klarowne (oczywiście lekka mgiełka jest obecna). Smakuje świetnie, mniej słodowo niż poprzednie na ekstraktach WES. Nie wyczuwam również tych WES-owych landrynek. Neutralne z już zaznaczoną chmielowością. Goryczka wyczuwalna, nie przesadzona, w sam raz. Szykuje się smaczne piwko!!! 2021-05-11 Już kilka butelek za mną. Piwko klarowne. Po nalaniu piana jednak szybko znika (efekt coca-coli). Piwko smaczne, bardziej jednak słodowe niż chmielowe. Być może wynika to z tego, że chmieliłem w woreczku... Goryczka wyraźna. Pije się ze smakiem. 2021-05-27 Wydaje mi się, że wyczuwam jakieś drobne estry, nie do końca przyjemne (a'la s-04 w zbyt wysokiej temperaturze). Nie ma tragedii, jest to na granicy percepcji, pije się dobrze. 2021-06-02 Żadnych estrów od kilku butelek nie wyczuwam, może miałem poprzednio jakiś zły dzień. Po schłodzeniu wchodzi bardzo dobrze. 2021-06-17 Przyjemne. Aczkolwiek... Czuć, że w składzie jest ekstrakt pale ale, piwo jest słodowe, chyba na lato lepsze by było na samym pilzneńskim. Trochę też za słabo nachmielone na aromat. Goryczka (mimo kalkulatorowego IBU30) też mogła by być głębsza. Edytowane 17 Czerwca 2021 przez Jancewicz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jancewicz Opublikowano 10 Marca 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2021 (edytowane) warka #65 Jasny Lager (LA) Ekstrakt jasny Bruntal 1,7kg Ekstrakt pale ale Bruntal 2x1,7kg Chmiel: Magnum (12% ak) 40g (granulat) Hallertauer Tradition (5,2% ak) 30g (granulat) Sybilla (7% ak) 48g (szyszka) Drożdże: Fermentis Saflager W 34/70 (gęstwa) Chmielenie: Magnum 10g - 60' Magnum 30g - 10' Hallertauer Tradition 30g - 5' Sybilla - 48g - 5' IBU: ~30 Warka 30l refermentacja: cukier 160g 2021-03-24 Warzenie. Ponownie bez zacierania. Gotowanie / chmielenie zgodnie z powyższym schematem. Granulat w woreczku, szyszka luzem później przefiltrowana. Uzupełniono 4x5l wody źródlanej. Fermentor zimno-letni. Wstawiono do wanny. Po dwóch godzinach temperatura brzeczki spadła do 15C, wstawiłem do lodówki, sterownik na 8C. Wieczorem zadałem jakieś 260ml gęstwy do brzeczki o temperaturze 12C. 2021-03-27 Coś rozpoczęcie fermentacji się ślimaczy. Co prawda pojawił się nalot na ściankach fermentora oraz niewielki krążek pianki ale to wg mnie za mało. Sterownik na 9C. 2021-03-28 Sterownik rano na 10C, wieczorem 11C. 2021-03-29 Tak, zaczęło się na dobre. 2021-04-01 Sterownik na 12C 2021-04-08 Sterownik na 13C 2021-04-12 Sterownik wyłączony. Temp. 15C -> 17C 2021-04-19 Fermentor w salonie. 20-21C 2021-04-26 Fermentor w garażu. 10-13C 2021-04-29 Rozlew. 58x0,5l. W miarę klarowne. Smakuje dobrze. Wstawiono do garażu (10-13C) 2021-05-06 Wiem, że trochę za szybko ale co tam. Gazu jeszcze oczywiście mało, szczególnie, że refermentację przeprowadzam w garażu. Małe syknięcie jednak było. Piwko już bardzo klarowne. W smaku czyste i słodowe. Gryczka niewielka ale wyczuwalna. Aromatu chmielowego nie wyczuwam. Tak czy owak, dobre. 2021-05-12 Kolejna degustacja. Piwko już duuużo lepiej nagazowane. Klarowne. Piana po nalaniu jednak opada (szczegół). Smakuje świetnie. W tym miejscu duży plus dla ekstraktów Bruntal vs. WES. Nie ma tej "wagi" i tych karmelowych landrynek mimo iż użyłem ekstraktu jasnego i pale ale Bruntal (w poprzednim lagerze 2x jasny WES). Czyste, przyjemne, lekkie ale nie puste. O to chodziło. Mogło być trochę więcej aromatu chmielowego ale to moja wina i przewidywałem, że tak może być (po prostu za mało chmielu na aromat...). Mimo wszystko piwo jest wysoce pijalne. Dzisiaj upał, kosiłem trawę, trochę słoneczko mnie przypiekło... otworzyłem to piwko schłodzone w lodówce i odleciałem... Super!!! 2021-05-28 Pyszne! Obfita piana, dobry, neutralny rześki smak. Idealne, solidne nagazowanie. Jestem zadowolony. 2021-06-17 Może mogła by być trochę bardziej wyrazista goryczka, niby IBU 30 ale jakoś tego nie czuć. Po drugie chyba lepiej było by użyć 100% pilzeńskiego. No i więcej chmielu na aromat. Z drugiej strony nie ma co narzekać, poprawne piwo na codzień. Edytowane 17 Czerwca 2021 przez Jancewicz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bless Opublikowano 28 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2021 W dniu 10.03.2021 o 11:19, Jancewicz napisał: Zwykle większość chmielenia przeprowadzam gotując 1,7kg ekstraktu od początku. Pozostałe ekstrakty dodaję na ostatnie 15 minut - zaraz po dodaniu (w okolicach dodania) chmielu na smak / aromat. Od następnej warki zaczynam podpatrywać kolegi przepisy. Mam pytanie dlaczego 2 ekstrakt dodajesz na końcu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jancewicz Opublikowano 28 Marca 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2021 1 godzinę temu, bless napisał: Od następnej warki zaczynam podpatrywać kolegi przepisy. Mam pytanie dlaczego 2 ekstrakt dodajesz na końcu? 1. Gęsta brzeczka łatwiej się przypala 2. Chmielenie jest bardziej efektywne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bless Opublikowano 28 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2021 Czyli na podstawie twojej pierwszej warki w browarze. Zagotowujemy 1.7kg ekstraktu. Dodajemy chmiel 20g gotujemy 50min, dodajemy drugi ekstrakty, oraz 10g chmielu gotujemy razem 10 min. Chłodzenie, dodanie drożdży. Dobrze rozumiem? Przepraszam za pewnie głupie pytania, ale na początku mimo czytania nie wszystko wydaje się proste. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adamiko Opublikowano 28 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2021 32 minuty temu, bless napisał: Czyli na podstawie twojej pierwszej warki w browarze. Zagotowujemy 1.7kg ekstraktu. Dodajemy chmiel 20g gotujemy 50min, dodajemy drugi ekstrakty, oraz 10g chmielu gotujemy razem 10 min. Chłodzenie, dodanie drożdży. Dobrze rozumiem? Przepraszam za pewnie głupie pytania, ale na początku mimo czytania nie wszystko wydaje się proste. Powinieneś jeszcze trochę wody wraz z 1 ekstraktem dodać aby zgodnie z tym co kolega napisał nie przypalić:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jancewicz Opublikowano 28 Marca 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2021 41 minut temu, bless napisał: Czyli na podstawie twojej pierwszej warki w browarze. Zagotowujemy 1.7kg ekstraktu. Dodajemy chmiel 20g gotujemy 50min, dodajemy drugi ekstrakty, oraz 10g chmielu gotujemy razem 10 min. Chłodzenie, dodanie drożdży. Dobrze rozumiem? Przepraszam za pewnie głupie pytania, ale na początku mimo czytania nie wszystko wydaje się proste. Tak to wygląda Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bless Opublikowano 28 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2021 W którym momencie dodajesz ksylitol? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jancewicz Opublikowano 28 Marca 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2021 Godzinę temu, bless napisał: W którym momencie dodajesz ksylitol? Pod koniec tylko aby się rozpuscił. Obecnie jednak nie korzystam z ksylitolu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bless Opublikowano 28 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2021 Godzinę temu, Jancewicz napisał: Pod koniec tylko aby się rozpuscił. Obecnie jednak nie korzystam z ksylitolu. Czemu zrezygnowałeś z ksylitolu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jancewicz Opublikowano 28 Marca 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2021 Nie żebym nie był zadowolony ale efekt końcowy pozostawiłem tradycyjnym produktom, np. Carapils, etc... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jancewicz Opublikowano 13 Kwietnia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2021 (edytowane) warka #66 Bitter (B) Ekstrakt jasny Bruntal 2x1,7kg Słód biscuit 0,3kg Słód pilzneński 0,3kg Chmiel: Magnum (12% ak) 8g (granulat) Lubelski (5,4% ak) 20g (granulat) Drożdże: WLP002 English Ale (gęstwa) Chmielenie: Magnum 8g - 60' Lubelski 20g - 10' IBU: ~20 Warka 20l refermentacja: cukier 80g 2021-04-15 Warzenie. Zacieranie przez 60 minut w temperaturze 67-70C. Potem 60 minut gotowania z chmieleniem. Uzupełniono 2x5l zimnej wody źródlanej. Wstawiono do wanny do schłodzenia. Po 3 godzinach temp. brzeczki 17C. Zadano drożdże, napowietrzono i wstawiono do lodówki. Sterownik na 17C. Drożdże dostałem od forumowego kolegi zegancio. Było ich jakieś 100-200ml więc zakupiłem suchy ekstrakt i zrobiłem starter w dwóch słoikach, które od czasu do czasu potrząsałem. Początkowo mocno się pieniło (stąd dwa słoiki). Starter sporządziłem na ponad dobę przed zadaniem drożdży. Starter ok. 600ml (wiem, że teoretycznie to trochę za mało...) Zobaczymy jak będą pracować. 2021-04-16 Rano już centymetrowa piana na powierzchni. 2021-04-18 Sterownik na 18C. 2021-04-20 Fermentor w salonie, 21C 2021-05-06 Fermentor w garażu, temp. +/- 12C 2021-05-11 Rozlew. 40x0,5l. Kolor dosyć jasny, może nie słomkowy ale blisko. Delikatnie mętne ale zlewając z fermentora do fermentora widziałem końcówkę rurki w toni młodego piwa. Smakuje bardzo dobrze. W sumie, biorąc pod uwagę, że dodałem biscuita to piwo jest w miarę wytrawne ale rzeczywiście jakaś nutka słodowa majaczy w tle. Mam na myśli wytrawne ale nie puste. Właśnie, że piwko jest w miarę pełne i treściwe w smaku. Generalnie piwo ma wyjść przede wszystkim słodowe i takie się wydaje na obecnym etapie. Nie przewiduję aby zmieniło charakter na chmielowy patrząc na niewielką ilość chmielu w recepturze. 2021-05-16 Przetestowałem pierwszą butelkę. Już nagazowane i w miarę klarowne. W smaku lekko estrowe w kierunku cytrusów. Pachnie jeszcze i smakuje młodym piwem, drożdżami ale już pije się ze smakiem. Mam nadzieję, że będzie tylko lepiej. Edytowane 16 Maja 2021 przez Jancewicz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jancewicz Opublikowano 22 Kwietnia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2021 (edytowane) warka #67 Lekki Lager (LL) Ekstrakt jasny Bruntal 2x1,7kg cukier biały 0,5kg Chmiel: Magnum (14% ak) 10g (szyszka) Tradition (5,4% ak) 100g (granulat) Drożdże: Fermentis Saflager W 34/70 (gęstwa, jakieś 400ml) Chmielenie: Magnum 10g - 30' Tradition 100g - 10' IBU: ~30 Warka 25l refermentacja: cukier 130g 2021-04-30 Warzenie. Gotowanie / chmielenie zgodnie z powyższym. Tym razem chmielilłem luzem. W poprzednich warkach chmielenie w woreczku i piwka jakoś tak mało chmielowe jeśli chodzi o aromat. Uzupełniono 3x5l wody źródlanej. Wstawiono do wanny do schłodzenia. Po 2h brzeczka osiągnęła temp. 16C. Wstawiono do lodówki, sterownik na 12C. Po godzince drożdże zadano w temp. 14C. 2021-05-01 Fermentacja się zaczęła 2021-05-03 Sterownik na 13C 2021-05-05 Sterownik na 14C 2021-05-06 Sterownik na 15C 2021-05-07 Sterownik na 16C 2021-05-10 Sterownik wyłączony. Temp. 18C 2021-05-14 Fermentor w salonie, ok. 22C. Musiałem zwolnić lodówkę. 2021-05-27 Fermentor w garażu. 2021-06-02 Rozlew. 49x0,5l. Kolor jasny, lekko zamglone. W smaku delikatne, lekko słodowe, chmielowe, neutralne w wyraźną goryczką. 2021-06-17 Pierwsza próba. Już krystalicznie klarowne. Nagazowanie prawie prawie ale jeszcze na pewno nie docelowe. Piana się tworzy by po chwili zniknąć. W smaku czuć tą charakterystyczną młodość, ułoży się. Pyszne! Słodowość nie miażdży, nie dominuje (2 ekstrakty na 25l! ), wyraźna, na prawdę wyraźna goryczka, która jednak jest bardzo przyjemna; chyba jedna z lepszych w moim dotychczasowym dorobku. Nie zalega, nie ściąga. Jest mocna i szybka niczym cios Rona Jonesa Juniora z lat świetności. Noooo, jest dobrze. Edytowane 17 Czerwca 2021 przez Jancewicz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jancewicz Opublikowano 5 Maja 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2021 (edytowane) warka #68 Oridinary ALE (OA) Ekstrakt jasny Bruntal 2x1,7kg Chmiel: Lubelski (5,4% ak) 80g (granulat) Drożdże: WLP002 English Ale (gęstwa, ok. 400ml) Chmielenie: Lubelski 80g - 10' IBU: ~20 Warka 20l refermentacja: cukier 100g 2021-05-14 Warzenie. Receptura błyskawiczna. Chłodzenie w wannie. Po 5h temp. brzeczki 17C. Zadano drożdże, sterownik na 17C. 2021-05-16 Sterownik na 18C. 2021-05-20 Sterownik na 19C. 2021-06-02 Fermentor w salonie. 2021-06-16 Rozlew. 40x0,5l. Jasne, lekko mętnawe. Pachnie przyjemnie, lekko owocowo. W smaku łagodne, przyjemne, owocowe estry, goryczka delikatna ale zauważalna. Miłe jednym słowem. Edytowane 16 Czerwca 2021 przez Jancewicz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jancewicz Opublikowano 4 Czerwca 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2021 (edytowane) Warka #69 Pszeniczne (P) Ekstrakt Pszeniczny Bruntal 2x1,7kg Cukier 0,46kg Chmiel: Magnum (14% ak) 10g (szyszka) Drożdże: WB-06 Chmielenie: Magnum 10g - 30' IBU: ~10 Warka 25l refermentacja: cukier 140g 2021-06-17 Warzenie. Uzupełniono 3x5l zimnej wody źródlanej. Chłodzenie w wannie. Po 3h temp. 21C. Wstawiono do lodówki. Sterownik na 17C. Po kilku godzinach temp. 18C, wsypano drożdże prosto do brzeczki (w sumie zgodnie z instrukcją na opakowaniu) solidnie napowietrzając plastikową łygą. 2021-06-18 Rano na powierzchni biały kożuszek a po południu solidna biała czapa drożdżowa. Sterownik na 18C. 2021-06-21 Sterownik na 19C. 2021-06-25 Sterownik na 20C. 2021-06-27 Sterownik na 21C. 2021-06-29 Sterownik na 22C. 2021-07-01 Sterownik wyłączono. 2021-07-06 Rozlew. 50x0,5l. Kolor jasny, jeszcze trochę mętnawe. Pachnie ładnie. W smaku... hm, czuć, że pszenica, ale na finiszu jednak delikatne nuty szampańskie. Dajmy się nagazować i zobaczymy. Edytowane 6 Lipca 2021 przez Jancewicz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jancewicz Opublikowano 18 Września 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Września 2021 (edytowane) Warka #70 Jasne Ale "nowa nadzieja" (J) Ekstrakt jasny Bruntal 2x1,7kg Chmiel: Magnum (14% ak) 5g (szyszka) Żatecki 100g (4% ak) Drożdże: us-05 (prosto z paczki) Chmielenie: Magnum 5g - 60' Żatecki 50g - 15' Żatecki 50g - 5' IBU: ~25 Warka 20l refermentacja: cukier 100g 2021-09-18 Warzenie. Nazwa piwa związana z kilkoma ostatnimi warkami, które wyszły wadliwe. Prawdopodobnie dzikusy. Wymienione fermentory. Zobaczymy. Kciuki zaciśnięte... Sterownik 15C 2021-09-20 Sterownik 16C 2021-09-21 Sterownik 17C 2021-09-28 Sterownik 18C 2021-10-03 Sterownik 19C 2021-10-09 Sterownik 20C aczkolwiek jak się później okazało w pomieszczeniu 18C. 2021-10-18 Sterownik 8C. 2021-10-20 Rozlew. 39x0,5l. Kolor jasny bursztyn. Smakuje bardzo dobrze, neutralnie, żadnych kwasków, estrów nie wyczuwam. Pozostaje cierpliwie czekać. Pierwotne zakładałem dodać 110g cukru na refermentację ale z uwagi na to, że pod koniec fermentacji nie podwyższałem mocno temperatury, zastosowałem wariant bezpieczny i zredukowałem ilość do 100g. Z drugiej strony fermentacja trwała miesiąc więc nie powinno być niespodzianek po zabutelkowaniu. 2021-10-28 Szykuję się do kolejnej prostej, podobnej do poprzedniej (niniejszej), warki. Musiałem więc sprawdzić rezultat i otworzyłem buteleczkę. Lekkie syknięcie przy otwieraniu już jest, piana oczywiście jak na lekarstwo, po nalaniu praktycznie zerowa, ale to zrozumiałe. Smakuje tak jak trzeba na tym etapie. Goryczka wyczuwalna, w sam raz aczkolwiek w kolejnej warce zwiększę IBU do 30. Piwko konkretnie słodowe, bardzo smaczne, oczywiście jeszcze się ułoży. Przede wszystkim jednak brak wad, które są obecne w poprzednich kilku warkach!!! Myślę, że śmiało można odtrąbić sukces! 2021-11-16 Nagazowanie już chyba docelowe (w niższych jednak zakresach, tak jak chciałem), przy nalewaniu tworzy się całkiem ładna gęsta piana. W smaku piwo jest treściwe i słodowe. Aromat chmielowy plasuje się na drugim planie, goryczka obecna. Bardzo przyjemnie się pije. Edytowane 16 Listopada 2021 przez Jancewicz Adamiko i PioterParker89 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PioterParker89 Opublikowano 18 Października 2021 Udostępnij Opublikowano 18 Października 2021 W dniu 20.12.2016 o 19:08, Jancewicz napisał: Warka #1 Pszeniczne Ekstrakt pszeniczny Bruntal 1.7kg x 2 (zawartość słodu pszenicznego 56%) ksylitol 30g chmiel Lubelski 30g drożdże WB-06 (pół paczki) chmielenie: 20g na 60' 10g na 10' IBU: ~16 Warka 20l refermentacja: cukier 100g Po gotowaniu brzeczka schłodzona do 14C; zadałem pół saszetki uwodnionych WB-06. ) Witka, czy gotowałes tu całość, 20L? Czy tylko te 5-6 litrów wody z ekstraktami a później wymieszaleś z wodą?? Pozdrawiam Piotr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adamiko Opublikowano 18 Października 2021 Udostępnij Opublikowano 18 Października 2021 Godzinę temu, PioterParker89 napisał: Witka, czy gotowałes tu całość, 20L? Czy tylko te 5-6 litrów wody z ekstraktami a później wymieszaleś z wodą?? Pozdrawiam Piotr Gotuje tyle ile w garnek wejdzie pozniej rozcieńczane woda. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jancewicz Opublikowano 28 Października 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Października 2021 (edytowane) Warka #71 Kolejne Jasne Ale (JA) Ekstrakt jasny Bruntal 2x1,7kg Ekstrakt suchy 0,5kg Chmiel: Magnum (14% ak) 10g (szyszka) Żatecki 125g (4% ak) Drożdże: us-05 (gęstwa) Chmielenie: Magnum 10g - 60' Żatecki 55g - 15' Żatecki 70g - 5' IBU: ~30 Warka 25l refermentacja: cukier 125g 2021-10-28 Przed warzeniem wlałem do fermentora 1l PBW, kilka razy wstrząsałem, po kilkunastu minutach wypłukałem i spryskałem Starsanem. Warzenie. Gotowanie chmielu w 7l wody i 0,5kg ekstraktu suchego. Kolejne ekstrakty (płynne) dodawane na 5 minut przed końcem gotowania. Uzupełniono 3x5l wody źródlanej (z Biedry, "Oaza" chyba). Chłodzenie standardowo w wannie. Po kilku godzinach temp. brzeczki 17C. Dochłodzono w lodówce do 15C. Zadano z 200ml gęstwy. Sterownik na 15C. 2021-10-29 Piana się ładna tworzy na powierzchni. 2021-11-04 Sterownik na 16C 2021-11-05 Sterownik na 17C 2021-12-01 Schladzamy do 10C 2021-12-04 Rozlew. 49x0,5l. Klarowne, kolor jasny bursztyn. Co do smaku to się nie wypowiem bo przeziębienie odebrało mi totalnie ten zmysł. Wyczułem jedynie goryczkę. Pierwsze kilka butelek rozlane bez rozmieszania surowca do refermentacji (tyle co się samo zmieszało przy zlewaniu z fermentora do fermentora, surowiec był na dnie); butelki te oznaczyłem jako testowe i będą w pierwszej kolejności do degustacji i kontrolowania nagazowania. 2021-12-08 Zmysł smaku mi powrócił. Otworzyłem jedną z butelek testowych. Piwo jest bardziej neutralne niż poprzednie i chyba przez to trochę lepsze. Tu pewnie wpływ miały drożdże - gęstwa w tym przypadku. Na pewno też mamy tu wyraźniejszą goryczkę (IBU o 5 punktów wyższe niż w poprzedniej warce). 2022-03-16 Już kilka butelek za mną. Przynajmne piwo aczkolwiek mam kilka zastrzeżeń. Po pierwsze, jest w smaku ciut za bardzo karmelowe. Być może to efekt tego, że przy dodawaniu ekstraktów nie zsuwałem garnka z pola grzewczego, ktore to, mimo że wyłączone, wciąż jest jednak gorące (nawet na indukcji). Obecnie wróciłem do przesuwania gara na pole nieużywane. Po drugie, nagazowanie jest trochę za słabe. Na takie warki (25l) trzeba dawać minimum 140g przy tych stylach (nie mówię tu o anglikach...). Po trzecie, za słabo wyczuwalny aromat chmielu ale to być może efekt wynikający z mankamentu nr 2, czyli zbyt dużej karmelowości. Tak czy owak piwko jest naprawdę wysoce pijalne. Edytowane 16 Marca 2022 przez Jancewicz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jancewicz Opublikowano 9 Grudnia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2021 (edytowane) Warka #72 German Ale (G) Ekstrakt jasny Bruntal 2x1,7kg Ekstrakt suchy 0,5kg Chmiel: Magnum (14% ak) 10g (szyszka) Żatecki 75g (4% ak) Tettnanger 70g (4% ak) Drożdże: us-05 (gęstwa) Chmielenie: Magnum 10g - 60' Żatecki 75g - 10' Tettnanger 70g - 5' IBU: ~30 Warka 25l refermentacja: cukier 140g 2021-12-10 Warzenie zgodnie z powyższym schematem. Przy zlewaniu do fermentora uzupełniono 3x5l zimnej (0C) wody źródlanej. Całość już była letnia. Wystawiono na zewnątrz na kilka godzin, potem do lodówki. Przy 16C zadano drożdże i napowiotrzono. Sterownik na 15C. Po kilku godzinach na powierzchni pojawiła się już piana. 2021-12-16 Piwko pięknie fermentuje, burzliwa chyba dobiega końca, sterownik na 16C. 2021-12-20 Sterownik na 17C. 2022-01-13 Sterownik na 10C 2022-01-17 Rozlew. 49x0,5l. Kolor bursztyn (zauważyłem, że ostatnio z ekstraktów Bruntala wychodzą ciemniejsze piwa niż kiedyś), klarowne. Smakuje lepiej niż poprzednie, jest bardziej wytrawne. Nie czuję też póki co żadnych estrów, piwo jest słodowe ale neutralne w smaku. Goryczkę czuć wyraźnie ale nie zalega. Dodałem trochę więcej surowca do refermentacji niż w przypadku poprzednich dwóch warek. Czekamy na nagazowanie i pierwsze degustacje. 2022-03-16 Kilka butelek już za mną. Zdecydowanie najlepsze z serii ostatnich warek na us-05. Najbardziej neutralne, idealnie nagazowane, przyjemna goryczka, ot taki fake lager. Mówią, że piwo na trzecim pasażu drożdży wychodzi najlepiej. Poza tym zawsze dobrze wychodziły mi piwa na niemieckich chmielach. Super. 2022-04-24 Jedna uwaga, aromat i smak chmielu jest ledwo wyczuwalny niestety. Trochę zastanawiające gdyż użyłem 155g granulatu. Piwko jest słodowo estrowe, w sumie przyjemne aczkolwiek mocno odstaje od kolejnego piwka - lagera na w34/70. Mankamentem niniejszej warki jest też to, że dodając ekstraktu do gotującej się wody nie zsunąłem garnka z pola grzewczego czego efektem są powstałe zwiazki melanoidynowe podczas reakcji Maillarda. Trochę przeszkadza to w tym piwie. Edytowane 24 Kwietnia 2022 przez Jancewicz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jancewicz Opublikowano 18 Stycznia 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2022 (edytowane) Warka #73 German Lager (GL) Ekstrakt jasny Bruntal 2x1,7kg Chmiel: Tettnanger 190g (4,2% ak) Drożdże: w34/70 (2 saszetki) Chmielenie: Tettnanger 30g - 15' Tettnanger 60g - 10' Tettnanger 100g - 5' IBU: ~30 Warka 20l refermentacja: cukier 115g 2022-01-18 Warzenie. Chmielu sporo więc i gotowanie króciutkie. Uzupełniono 2x5l zimnej wody źródlanej. Chłodzenie w wannie. Po 3 godzinach wystawiono na zewnątrz, do temp. 1C. Po kolejnych 3h temp. brzeczki 10C. Zadano drożdże (rozsypałem po powierzchni zgodnie z instrukcją) oraz napowiotrzono. Sterownik na 8C. 2022-01-21 Kolejnego dnia po warzeniu pojawiła się rachityczna pianka na powierzchni, właściwie to zalążki piany... Dzisiaj rano podniosłem temp. do 9C i po południu coś w końcu zaczęło się dziać, pojawił się charakterystyczny krążek na powierzchni. Lag konkretny niestety. 2022-01-23 Sterownik na 10C. Fermentacja strasznie się ślimaczy. Wiem, że to dolniak ale mimo wszystko drożdże rozkręcają się bardzo powoli. Obawiam się infekcji. 2022-02-15 Sterownik na 11C. 2022-02-17 Sterownik na 12C. 2022-02-23 Sterownik na 8C. 2022-03-08 Butelkowanie. 38x0,5l. Kolor jasny, przynajmniej jaśniejszy niż w przypadku poprzednich warek (w tym przypadku zsunąłem garnek podczas dodawania ekstraktów a nie tylko wyłączyłem grzanie, być może to miało wpływ na barwę), klarowne. Smakuje świetnie, jest ciało, słodowość, jest aromat chmielu, jest goryczka. 2022-03-18 Jedna butelka kontrolnie otwarta. O jejku jakie to piwo będzie dobre. Nagazowanie raczej jeszcze nie docelowe ale już jest syknięcie przy otwieraniu i nawet zalążki piany. W ustach również czuć delikatne bąbelki. Fajny chmielowy aromat i wyraźna goryczka. Ma ciało, jest wyraźnie słodowe ale może ulegnie to zmianie po pełnej refermentacji. 2022-03-30 Kolejna degustacja. Nooo, to jest piwo! Chyba jedno z lepszych w mojej piwowarskiej karierze. Co tu dużo mówić, jest pyszne, choć to tylko zwykłe proste piwo dolnej fermentacji. Super! 2022-04-22 Pyszne, pełne, słodowe piwo skontrowane wyrazistą goryczką. Plus ładna piana ?. 2022-04-28 Być może powinienem dodać ciut więcej surowca do refermentacji. Nagazowanie w dolnych granicach. Tak czy owak piwko sztosik. Edytowane 28 Kwietnia 2022 przez Jancewicz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jancewicz Opublikowano 12 Marca 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2022 (edytowane) Warka #74 Lekkie chmielowe (LC) Ekstrakt jasny Bruntal 2x1,7kg Chmiel: Tettnanger 300g (4,2% ak) Drożdże: w34/70 (gęstwa) Chmielenie: Tettnanger 300g - 5' IBU: ~28 Warka 25l refermentacja: cukier 150g 2022-03-12 Warzenie. Ekspresowe piwko. Po wrzuceniu chmielu od razu wyłączyłem grzanie i zacząłem rozpuszczać drugi ekstrakt. Uzupełniłem 3x5l zimnej wody źródlanej. Chłodzenie w wannie, potem w lodówce. Drożdże zadane w temperaturze 10C. Sterownik na 8C. 2022-03-20 Sterownik na 9C. 2022-03-23 Sterownik na 10C. 2022-03-30 Sterownik na 11C. 2022-04-02 Sterownik na 12C. 2022-04-10 Sterownik na 14C. 2022-04-12 Sterownik na 10C. 2022-04-13 Sterownik na 8C. 2022-04-15 Butelkowanie. 48x0,5l. Kolor dosyć jasny, w miarę klarowne. Przyjemny aromat chmielu. Smak również chmielowy ale i dosyć słodowy jak na takie blg (2 ekstrakty na 25l). Wyraźna, miła goryczka. No przyznam, że zapowiada się wyśmienicie. Uzbrajam się w silną wolę i czekam. 2022-04-22 Pierwsza testowa butelka otwarta. W sumie niepotrzebnie, za szybko. Nagazowanie minimalne (w stylu angielskim ?) a w smaku takie młodziutkie niczym beaujolais nouveau. Na szczęście żadnych niepożądanych cech nie zauważyłem. Czekać, czekać, czekać... 2022-05-15 Tak, teraz już można pić. Pyszne, lekkie, orzeźwiające. Piękna piana. Jest lepsze od poprzednika. 2022-09-09 Właśnie cudem znalazłem jeszcze jedną butelkę, mmmmmm, pyszne, pięknie pachnące piwko z wyraźną goryczką. Dużo lepsze od następcy. Edytowane 9 Września 2022 przez Jancewicz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jancewicz Opublikowano 19 Kwietnia 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2022 (edytowane) Warka #75 Lekkie chmielowe 2 (L2) Ekstrakt jasny Bruntal 2x1,7kg Chmiel: Hersbrucker 300g (3,5% ak) Drożdże: w34/70 (gęstwa) Chmielenie: Hersbrucker 300g - 7' IBU: ~31 Warka 25l refermentacja: cukier 160g Klon poprzedniej warki z inną odmianą chmielu niemieckiego. 2022-04-19 Warzenie. Szybka akcja, podobnie jak przy poprzedniej warce. Jedyny problem to odfiltrowanie chmielin z 300g granulatu... Chłodzenie w wannie, potem w lodówce. Przy temperaturze 11C zadano drożdże, napowiotrzono, ustawiono sterownik na 8C. 2022-04-29 Sterownik na 9C. 2022-05-08 Sterownik na 10C. 2022-05-13 Sterownik na 12C. 2022-05-18 Sterownik na 8C. 2022-05-20 Butelkowanie. 47x0,5l. Kolor dosyć jasny, w miarę klarowne. Przyjemny aromat chmielu. Smak również chmielowy ale i delikatnie słodowy. Wyraźna, miła goryczka. No przyznam, że zapowiada się jeszcze lepiej niż poprzednie piwko. Uzbrajam się ponownie w silną wolę i czekam. 2022-06-30 Bardzo fajne lekkie piwko. W sumie podobne do poprzedniego. Super. 2022-09-09 Piwko smaczne ale troszkę słabsze niż poprzednik. Mniej wyraźny aromat chmielu, prawie niewyczuwalny. Czyżby Hersbrucker taki jest? Piwo bardziej słodowe i raczej przypomina w efekcie wyrób górnej fermentacji. 2022-09-12 No nie wiem, teraz piję i jest fajne... może po prostu bardziej schłodzone. Taki pełny słodowy lager. Edytowane 12 Września 2022 przez Jancewicz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się