Ogrodnik16 Posted December 21, 2016 Share Posted December 21, 2016 Witam Od kilku miesięcy zastanawiam się nad zakupem lodówki w celu regulowania i stabilizacji temperatury fermentacji. I tu nasuwa mi się myśl co lepiej zakupić, czy lodówkę czy zamrażarkę??? Na marginesie napomnę tylko, że jak narazie wyrzyłem tylko piwa górnej fermentacji, ale chciałbym zacząć warzyć dolniaki. Czy ktoś z was testował lub używa lodówki lub zamrażarki, jak to się sprawdza??? Z góry dziękuje za szczere opinie. Pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
krzysiek9999 Posted December 21, 2016 Share Posted December 21, 2016 Lodówka bez zamrażarki. Oczywiście termostat musi być zewnętrzny, bo oryginalny nie pozwala na osiągnięcie pożądanych temperatur. No, chyba, że witryna chłodnicza, ale to większy wydatek. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Alexy Posted December 21, 2016 Share Posted December 21, 2016 Lodówka. Zamrażarki nie są gotowe na ciągłą kondensację pary wodnej i może się w nich gromadzić wilgoć i pleśń. Lodówki mają odpływ. Polecam mniej wiecej taki zestaw. Jak narazie działa bezbłędnie. http://www.piwo.org/topic/22100-manufaktura-paga/?p=424571 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Raban19 Posted December 21, 2016 Share Posted December 21, 2016 Ja używam lodówki i jest ok. Polecam też sprawdzić temat w rodzinie. Może ktoś akurat będzie miał w piwnicy sprzęt z którego już nie korzysta. Link to comment Share on other sites More sharing options...
zielony07 Posted December 21, 2016 Share Posted December 21, 2016 Ja używam zamrażarki z odzysku, produkcja NRD. Z dobrym sterownikiem działa idealnie. Załącza się bardzo rzadko. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ogrodnik16 Posted December 22, 2016 Author Share Posted December 22, 2016 Zastanawiałem się właśnie nad sterownikiem temperatury Pamel. Podobno bardzo fajnie się sprawdzają Link to comment Share on other sites More sharing options...
Versaar Posted December 22, 2016 Share Posted December 22, 2016 (edited) W wersji bardziej ekonomicznej, radzę kupić tanią, używaną, małą lodówkę, byle się fermentor zmieścił i kupić sterownik "STC-2000" lub "STC-1000" (u chinoli max 8 dolarów, ja kupiłem na olx za 45zł). Z regulatora jest wyjście 230V AC, podpinasz pod nie gniazdo wtykowe i masz fajny regulator temperatury z zmienną histerezą A fermentacja w lodówce bardzo się sprawdza. Fermentuję drugiego dolniaka i komfort jest bardzo duży Edited December 22, 2016 by Versaar Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now