Jump to content

Lodówka czy zamrażarka do fermentacji?


Ogrodnik16

Recommended Posts

Witam

 

Od kilku miesięcy zastanawiam się nad zakupem lodówki w celu regulowania i stabilizacji temperatury fermentacji.

 

I tu nasuwa mi się myśl co lepiej zakupić, czy lodówkę czy zamrażarkę???

 

Na marginesie napomnę tylko, że jak narazie wyrzyłem tylko piwa górnej fermentacji, ale chciałbym zacząć warzyć dolniaki.

 

Czy ktoś z was testował lub używa lodówki lub zamrażarki, jak to się sprawdza???

 

Z góry dziękuje za szczere opinie.

 

Pozdrawiam 

Link to comment
Share on other sites

Lodówka. Zamrażarki nie są gotowe na ciągłą kondensację pary wodnej i może się w nich gromadzić wilgoć i pleśń. Lodówki mają odpływ.

 

Polecam mniej wiecej taki zestaw. Jak narazie działa bezbłędnie.

 

http://www.piwo.org/topic/22100-manufaktura-paga/?p=424571

Link to comment
Share on other sites

W wersji bardziej ekonomicznej, radzę kupić tanią, używaną, małą lodówkę, byle się fermentor zmieścił i kupić sterownik "STC-2000" lub "STC-1000" (u chinoli max 8 dolarów, ja kupiłem na olx za 45zł). Z regulatora jest wyjście 230V AC, podpinasz pod nie gniazdo wtykowe i masz fajny regulator temperatury z zmienną histerezą ;)

 

A fermentacja w lodówce bardzo się sprawdza. Fermentuję drugiego dolniaka i komfort jest bardzo duży ;)

Edited by Versaar
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.