Jump to content

Lodówka czy zamrażarka do fermentacji?

Ogrodnik16

Recommended Posts

Witam

Od kilku miesięcy zastanawiam się nad zakupem lodówki w celu regulowania i stabilizacji temperatury fermentacji.

I tu nasuwa mi się myśl co lepiej zakupić, czy lodówkę czy zamrażarkę???

Na marginesie napomnę tylko, że jak narazie wyrzyłem tylko piwa górnej fermentacji, ale chciałbym zacząć warzyć dolniaki.

Czy ktoś z was testował lub używa lodówki lub zamrażarki, jak to się sprawdza???

Z góry dziękuje za szczere opinie.

Pozdrawiam 

Lodówka. Zamrażarki nie są gotowe na ciągłą kondensację pary wodnej i może się w nich gromadzić wilgoć i pleśń. Lodówki mają odpływ.

Polecam mniej wiecej taki zestaw. Jak narazie działa bezbłędnie.

http://www.piwo.org/topic/22100-manufaktura-paga/?p=424571

W wersji bardziej ekonomicznej, radzę kupić tanią, używaną, małą lodówkę, byle się fermentor zmieścił i kupić sterownik "STC-2000" lub "STC-1000" (u chinoli max 8 dolarów, ja kupiłem na olx za 45zł). Z regulatora jest wyjście 230V AC, podpinasz pod nie gniazdo wtykowe i masz fajny regulator temperatury z zmienną histerezą ;)

A fermentacja w lodówce bardzo się sprawdza. Fermentuję drugiego dolniaka i komfort jest bardzo duży ;)

Edited by Versaar