Ogrodnik16 Opublikowano 21 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2016 Witam Od kilku miesięcy zastanawiam się nad zakupem lodówki w celu regulowania i stabilizacji temperatury fermentacji. I tu nasuwa mi się myśl co lepiej zakupić, czy lodówkę czy zamrażarkę??? Na marginesie napomnę tylko, że jak narazie wyrzyłem tylko piwa górnej fermentacji, ale chciałbym zacząć warzyć dolniaki. Czy ktoś z was testował lub używa lodówki lub zamrażarki, jak to się sprawdza??? Z góry dziękuje za szczere opinie. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek9999 Opublikowano 21 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2016 Lodówka bez zamrażarki. Oczywiście termostat musi być zewnętrzny, bo oryginalny nie pozwala na osiągnięcie pożądanych temperatur. No, chyba, że witryna chłodnicza, ale to większy wydatek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alexy Opublikowano 21 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2016 Lodówka. Zamrażarki nie są gotowe na ciągłą kondensację pary wodnej i może się w nich gromadzić wilgoć i pleśń. Lodówki mają odpływ. Polecam mniej wiecej taki zestaw. Jak narazie działa bezbłędnie. http://www.piwo.org/topic/22100-manufaktura-paga/?p=424571 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raban19 Opublikowano 21 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2016 Ja używam lodówki i jest ok. Polecam też sprawdzić temat w rodzinie. Może ktoś akurat będzie miał w piwnicy sprzęt z którego już nie korzysta. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zielony07 Opublikowano 21 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2016 Ja używam zamrażarki z odzysku, produkcja NRD. Z dobrym sterownikiem działa idealnie. Załącza się bardzo rzadko. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ogrodnik16 Opublikowano 22 Grudnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2016 Zastanawiałem się właśnie nad sterownikiem temperatury Pamel. Podobno bardzo fajnie się sprawdzają Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Versaar Opublikowano 22 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2016 (edytowane) W wersji bardziej ekonomicznej, radzę kupić tanią, używaną, małą lodówkę, byle się fermentor zmieścił i kupić sterownik "STC-2000" lub "STC-1000" (u chinoli max 8 dolarów, ja kupiłem na olx za 45zł). Z regulatora jest wyjście 230V AC, podpinasz pod nie gniazdo wtykowe i masz fajny regulator temperatury z zmienną histerezą A fermentacja w lodówce bardzo się sprawdza. Fermentuję drugiego dolniaka i komfort jest bardzo duży Edytowane 22 Grudnia 2016 przez Versaar Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się