PiwneOpinie Opublikowano 15 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2017 Koło 15 stopni, dziś sprawdzę dokładnie.Jest jakiś przelicznik o ile wtedy wydłużać proces? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skajo Opublikowano 15 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2017 Daj do piwnicy tam też się bez problemu nagazuje. Zapomnij na miesiąc potem spróbuj zobacz jak nagazowanie i smak. Jak będzie ok to przystąpić do konsumpcji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Matsuri94 Opublikowano 19 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2017 (edytowane) O widzisz, dzięki za odpowiedź. W takim razie warzę z tego co mam, jakoś to dopasuję pod swoje zapasy słodu ) Przymierzam się do tego przepisu, ale nie wiem jak przygotować wiórki. Problem dotyczy ich podsmażenia na patelni. Robiłem próbę z małą ilością wiórków, tak po 1 min brązowieją, a w kolejnej minucie już zaczyna nie za ładnie pachnieć, tak, ze nie jestem pewien czy bym chciał mieć coś takiego w piwie jak Wy sobie z tym poradziliście, że prażyliście 20min? u mnie byłby chyba węgiel po takim czasie Edytowane 19 Lutego 2017 przez Matsuri94 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PiwneOpinie Opublikowano 19 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2017 (edytowane) Daj do piwnicy tam też się bez problemu nagazuje. Zapomnij na miesiąc potem spróbuj zobacz jak nagazowanie i smak. Jak będzie ok to przystąpić do konsumpcji. A jak z cukrem do refermentacji? Czytałem, że normalnie daje się 2 gr na butelkę. W przypadku 8 BGL jest sens dawać jeszcze cukier? A co do wiórków to trzymałem je długo na patelni, ale było ich bardzo dużo. Przybrały ładny brązowy kolor. Ile to jest "mało"? Edytowane 19 Lutego 2017 przez PiwneOpinie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 19 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2017 A jak z cukrem do refermentacji? Czytałem, że normalnie daje się 2 gr na butelkę. W przypadku 8 BGL jest sens dawać jeszcze cukier? Już nie wiem co o tym sądzić bo wygłaszasz jakieś dziwne te opinie Co ma ekstrakt końcowy (8Blg) do refermentacji? Proste, nie dasz cukru nie ma bąbelków bo niby skąd by miały się nagle pojawić? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mateos Opublikowano 19 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2017 Razem z glukozą miałem ekstrakt 15 BLG. Zostawiłem na 7 dni i przy zlewaniu na cichą zmierzyłem ponownie BGL. Wyszło wysokie, bo 8,5. Wczoraj, po 3 dniach cichej, dodałem wanilię i pomiar ekstraktu dalej utrzymuje sie na poziomie 8,5 BGL. Chcę potrzymać tak tydzień, ale boję się rozlewać, żeby nie było granatów. Zrób test FFT, pobierz trochę brzeczki dodaj drożdży piekarskich, trzymaj w ciepłym miejscu, potrząsaj próbką kilka razy w ciągu dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PiwneOpinie Opublikowano 19 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2017 A jak z cukrem do refermentacji? Czytałem, że normalnie daje się 2 gr na butelkę. W przypadku 8 BGL jest sens dawać jeszcze cukier? Już nie wiem co o tym sądzić bo wygłaszasz jakieś dziwne te opinie Co ma ekstrakt końcowy (8Blg) do refermentacji? Proste, nie dasz cukru nie ma bąbelków bo niby skąd by miały się nagle pojawić? dzięki najbardziej uszczypliwy użytkowniku na forum BLG nie ma się nijak do zawartości cukru? Wydawało mi się, że to określa poziom cukru i jak jest go tam już sporo (8) i dam jeszcze to będzie go aż nadto i się za mocno nagazuje. Może to i głupie myślenie, ale wole się dopytać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 19 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2017 Wydawało mi się, że to określa poziom cukru tak i owszem, ale to co zostaje po fermentacji to są cukry, których drożdże już nie chciały przerobić i jak jest go tam już sporo (8) i dlatego nie jest istotne ile ich tam zostało a my liczymy kalkulatorem ile dodać cukru aby uzyskać żądany poziom nagazowania Z powyższych powodów nie butelkujemy piwa jeśli nie mamy pewności, iż fermentacja się zakończyła bo to prawem zabroniona domowa produkcja granatów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michal9890 Opublikowano 21 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2017 Mam pytanie odnośnie prażenia wiórek kokosowych Po dobie w papierowych ręcznikach (w lasagne) ręczniki wcale nie są mokre tak jak opisujecie. Pojawiają się tylko takie drobne plamki. Czy to zależy od wiórek? Mam te z Lidla które były polecane Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamilg20 Opublikowano 21 Lutego 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2017 Mam pytanie odnośnie prażenia wiórek kokosowych Po dobie w papierowych ręcznikach (w lasagne) ręczniki wcale nie są mokre tak jak opisujecie. Pojawiają się tylko takie drobne plamki. Czy to zależy od wiórek? Mam te z Lidla które były polecane A te wiórki w ręcznikach były mocno ściśnięte? Czy luzem rozsypane i nic więcej? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michal9890 Opublikowano 21 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2017 Przepraszam Wewnątrz lasagne ręczniki były już dość mocno wilgotne Wcześniej patrzyłem tylko na początku lasagne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pelasek Opublikowano 21 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 21 Października 2017 Cześć! Tak się zastanawiam czy jeżeli nie ma chmielenia na cichej a dodaję się tylko dodatki, to czy trzeba zlewać na cichą i wtedy dodawać dodatki czy można ten krok pominąć (dodać kawę, kokos i wanilie do fermentora gdzie była fermentacja)? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Thorgall Opublikowano 21 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 21 Października 2017 Teoretycznie można,obiło mi się o uszy,że drożdże "lubią" wanilie i potrafią ją mocno zredukować.Ja za tydzień będę dodawał dodatki to tego właśnie piwa i będę zlewał na cichą.Z tego względu,że potrzebuje gęstwę. Ps.Lekko zmodyfikowałem przepis,zamiast wiórków pójdą płatki,kawa w całych ziarnach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pelasek Opublikowano 25 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 25 Października 2017 W opisie do kokosa jest "(bezpośrednio przed dodaniem podgrzać w celu sterylizacji)" jak to najlepiej zrobić na patelni czy w piekarniku? Jak długo? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Thorgall Opublikowano 26 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 26 Października 2017 W opisie do kokosa jest "(bezpośrednio przed dodaniem podgrzać w celu sterylizacji)" jak to najlepiej zrobić na patelni czy w piekarniku? Jak długo? Ja grzeje w piekarniku celem odsączeniu tłuszczu. Więc piekarnik jak najbardziej się sprawdzi. 140 C na 10minut, odsączyć i tak kilka razy.Wysłane z mojego Redmi 4A przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pelasek Opublikowano 28 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2017 To rozumiem że na potrzeby pozbycia się tłuszczu z kokosa? A jak z sterylizacją zaraz przed dodaniem do fermentora? Też wrzucasz na pare minut do piekarnika? Sprawdzałem jak idzie fermentacja w czwartek było 8 blg i dzisiaj nadal 8 blg, trochę wysokie się wydaje (było 15 BLG po dodaniu laktozy i wody). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Thorgall Opublikowano 29 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 29 Października 2017 To rozumiem że na potrzeby pozbycia się tłuszczu z kokosa? A jak z sterylizacją zaraz przed dodaniem do fermentora? Też wrzucasz na pare minut do piekarnika? Sprawdzałem jak idzie fermentacja w czwartek było 8 blg i dzisiaj nadal 8 blg, trochę wysokie się wydaje (było 15 BLG po dodaniu laktozy i wody).Łącze przyjemne z pożytecznym,podgrzewam i odsączam z tłuszczu ,następie odrazu dodaje na cichą. Wydaje mi się,że można też zrobić wcześniej i później jeszcze raz podgrzać przed samym dodaniem na cichą.Wysłane z mojego Redmi 4A przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pelasek Opublikowano 29 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 29 Października 2017 (edytowane) Ok, dzięki za pomoc Edytowane 29 Października 2017 przez Pelasek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MrT Opublikowano 15 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2017 (edytowane) Robię właśnie to piwo. Kończy się fermentacja cicha, a wiórki przez cały czas pływały po powierzchni. Dosyć gruba warstwa, bo ok. 2 cm., więc kontakt piwa z wiórkami był podejrzewam znikomy. Coś mi się wydaje, że to nie jest dobry pomysł, żeby dodawać wiórki czy płatki w ten sposób. Raczej tylko ekstrakt by miał sens, na przykład coś takiego: https://marxam.pl/aromaty-natural-additions-barth-haas-aromat-natural-additions-coconut-5-ml-barth-haas,c417,p3334,pl.html Tylko że to drogie potwornie. Edytowane 15 Grudnia 2017 przez MrT Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Thorgall Opublikowano 15 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2017 Ja dodałem 300g płatków kokosowych i po 10 dniach wszystkie leżały na dnie. Wysłane z mojego Redmi 4A przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 15 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2017 Robię właśnie to piwo. Kończy się fermentacja cicha, a wiórki przez cały czas pływały po powierzchni. Dosyć gruba warstwa, bo ok. 2 cm., więc kontakt piwa z wiórkami był podejrzewam znikomy. Coś mi się wydaje, że to nie jest dobry pomysł, żeby dodawać wiórki czy płatki w ten sposób. Raczej tylko ekstrakt by miał sens, na przykład coś takiego: https://marxam.pl/aromaty-natural-additions-barth-haas-aromat-natural-additions-coconut-5-ml-barth-haas,c417,p3334,pl.html Tylko że to drogie potwornie. I nie każdy lubi smak rodem z bojana kokosowego tzn ja lubię podejść do tematu bez kompromisów.Wysłane z mojego Lenovo A6020a40 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MrT Opublikowano 15 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2017 5 minut temu, Thorgall napisał: Ja dodałem 300g płatków kokosowych i po 10 dniach wszystkie leżały na dnie. Wysłane z mojego Redmi 4A przy użyciu Tapatalka U mnie już 7 dzień i warstwa taka sama jak pierwszego. Boję się trochę, czy się na tych wiórkach jakaś infekcja nie rozwinie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Thorgall Opublikowano 15 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2017 U mnie już 7 dzień i warstwa taka sama jak pierwszego. Boję się trochę, czy się na tych wiórkach jakaś infekcja nie rozwinie.Wybrałem płatki że względu na lżejszą filtrację. Spróbuj wstawić fermentor na balkon,albo inne chłodne pomieszczenie. Powinny opaśćWysłane z mojego Redmi 4A przy użyciu Tapatalka kamilg20 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaedge Opublikowano 15 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2017 U mnie trzeci tydzień w butelkach. Kokos pływał ,ale po wstawieniu do lodówki zaległ na dnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MrT Opublikowano 18 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2017 A jak u was wyglądała powierzchnia piwa przy butelkowaniu? U mnie prawie cały kokos w końcu opadł, po powierzchni pływała tylko cienka jego warstwa. Było też coś, co wyglądało trochę jak biofilm, ale mógł też to być tłuszcz. Trochę się boję, że to może być infekcja, chociaż w smaku ani w aromacie nie wyczułem niczego złego. Załączam zdjęcia, może ktoś coś powie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się